Hore

Architektúra širokouhlo

Širokouhlý objektív nám umožňuje fotiť celkové zábery architektúry. Ťažšie sa s ním však pracuje s kompozíciou a perspektívou.

Medzi amatérskymi fotografmi nie je veľa špecialistov na architektúru, fotí ju ale takmer každý. Veď čo iného je fotenie významných budov a pamiatok, ako fotenie architektúry. Profesionálni fotografi vedia, že fotenie architektúry je oveľa ťažšie, ako sa zdá. Poviete si, veď tá budova tam stojí, ani sa nepohne, mám času a času. Nič mi nemôže utiecť. Prečo potom toľko fotografií architektúry nie je tip-top?

Bežný turistický záber. Padajúce línie si nevšimnú dokonca aj niektorí fotografi, sme na ne zvyknutí.

Najčastejšou chybou pri fotení architektúry je nedôsledné komponovanie, presnosť kompozície a hlavne padajúce línie. Tie sú dôsledkom zobrazenia perspektívy. My vieme, že budova v skutočnosti nepadá, fotoaparát to ale zachytí inak. Rovné línie sú znakom poctivého prístupu fotografa. Proti padajúcim líniám sa dá bojovať niekoľkými spôsobmi. My sa budeme venovať tomu, ako sa s nimi vysporiadať použitím širokouhlého objektívu, najprv si však predstavíme aj iné postupy. Bohužiaľ, niektoré až veľmi často nemôžeme použiť.

Zoči-voči

Najprirodzenejším spôsobom ako dosiahnuť, aby nám línie nepadali, je dostať sa do výšky, aby ste boli s fotoaparátom rovnobežne s budovou. V meste je to typicky z nejakej budovy oproti. A v tom je problém, nie vždy máme k dispozícii budovu oproti a keď aj, len ťažko sa do nej dostanete. Profesionálni fotografi strávia hodiny vybavovaním povolenia na vstup. Toto nie je cesta, ako bežný amatér predíde padajúcim líniám.

Shift objektív

Technicky sa dá zbiehanie línií riešiť použitím shift objektívu. Ten umožňuje vyosiť optickú sústavu mimo os prechádzajúcu stredom snímacieho prvku. Efekt je podobný tomu, akoby ste vyliezli na vysoký rebrík. Super riešenie až pokým sa nepozriete na cenovku shift objektívov.

Nový Tilt-Shift 19 mm objektív od Nikonu stojí takmer 4000€.

Dodatočná korekcia v počítači

Narovnať padajúce línie pomocou počítača je ľahké. Je to najdostupnejší spôsob, akým môže fotograf korigovať toto perspektívne skreslenie. Má to však svoje úskalia. Pri výraznom efekte padajúcich línií dochádza k výraznému orezu, možno nebudete mať dostatok priestoru naviac, aby ste mohli korekciu urobiť. Naviac korigovaná fotografia vyzerá veľmi…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2017-05-20 10:57:59
pozeral som rozhovor s jednym prazskym fotografom architektury, ktory pouziva stativ, alebo skor monopod o vyske 7 metrov (ak si dobre pamatam), aby sa s fotakom dostal na uroven, kde mu linie nebudu padat

inak fotka s Modrym kostolikom s prestrcenym fotakom je prikladom, ked sa fotak sklopi az moc k zemi, tak sa linie zacnu rozbiehat smerom hore
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované