Hore

Adobe Lightroom 3 (3.časť) – Kľúčové slová

Tretie video zo série tipov a trikov zameraných na program Adobe Photoshop Lightroom, venované problematike kľúčových slov.

Video - Adobe Lightroom Tipy a Triky č. 3 – Kľúčové slová

Kľúčové slová

Pri práci v Lightroome sú kľúčové slová dôležitou súčasťou efektívnej organizácie fotografií. Jeho systém nám vlastne dovoľuje umiestniť všetky fotografie v jednom priečinku a napriek tomu v nich mať poriadok, pokiaľ obsahujú správne údaje v metadátach. Po nahraní a vytriedení fotografií z karty je teda dobré im priradiť kľúčové slová. Na základe toho ich budeme môcť v budúcnosti rýchlo nájsť.

Kľúčová slová priraďujeme v Lightroome v module Library pod kartami Keywording a Keyword List. Tu máme možnosť nami zvolené kľúčové slová vpísať priamo do textového poľa, vybrať si zo slov ponúkaných Lightroomom na základe predchádzajúcich akcií, alebo použiť Keyword set. Ide o zoznam kľúčových slov, ktorý si môžeme vytvoriť sami a väčšinou obsahuje slová týkajúce sa istej témy, či druhu fotografie.

Fotografie môžeme otagovať aj naraz, stačí, že ich v mriežkovom zobrazení označíme viac. Vtedy budú slová pripísané ku každej z fotografií. Pokiaľ sa za kľúčovým slovom objaví hviezdička, znamená to, že iba niektoré z fotografií vybraných nami toto slovo majú. Stačí ju vymazať a dané slovo sa priradí ku všetkým záberom.

Pod kartou Keyword List nájdeme zoznam všetkých nami použitých kľúčových slov. Po kliknutí na šípku vpravo od jedného z nich môžeme zobraziť fotografie, ktoré ho obsahujú. Vľavo od slova sa nachádza štvorček, ktorého začiarknutím pridelíme dané slovo jednej, alebo viacerým fotografiám, ktoré sú označené.

Najjednoduchším spôsobom ako vyhľadať už označené fotografie na základe kľúčových slov je ale zobraziť lištu Library filter. Tú (nanešťastie pre používateľov slovenskej klávesnice) aktivujeme znakom \, alebo cez menu View – Show filter bar. Na nej nájdeme zoznam kľúčových slov pod záložkou Metadata, kde môžeme označiť jedno, alebo viacero slov. Vtedy sa nám zobrazia fotografie obsahujúce jedno alebo druhé slovo. Keď však preklikneme na záložku text a z možností vyberieme Keywords - Contain All, dostaneme možnosť filtrovať fotografie jedným ľubovoľným slovom, alebo viacerými slovami, ktoré musia byť všetky obsiahnuté v danej snímke.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
valec86
2011-10-13 08:48:23
celkom pekny clanocek. nevedel by mi niekto pomoct z trosku inou vecou v lightroome? nerad by som zakladal nove vlakno. nieco som asi pomrvil v prednastaveniach a ak si vytvorim akykolvek novy katalog fotky prebehnu hned po ulozeni hromadnou upravou. uz som nastavoval defaultne nastavenia, preinstaloval som cely sotf no robi mi to stale. dik za rady
 
Krtko fotografom
2011-10-13 09:27:30
Pravdepodobne, podla toho co pises, ak som ta dobre pochopil, tak uz pri "Importe" fotografii mas nastavenu nejaku predvolbu "vyvolavania". A potom ti automaticky spusti upravu. Ak nechces ziadne automaticke upravy, musis zmenit pri "Importe" - "Nastavenie vyvolavania" na "Ziadne". Potom uz by ti nemalo robit ziadne automaticke upravy.
 
jan.zitniak
2011-10-14 09:08:02
Pekné video a vysvetľujúci prednes, chválim ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia