Hore

Nedeštruktívne úpravy v Photoshope

Nedeštruktívne úpravy sú doménou RAW konvertorov typu Lightroom. Ponúka ich aj Photoshop a to dokonca pre iné formáty ako RAW. Využívajú sa pri tom vrstvy.

Od príchodu digitálnej fotografie sa toho veľa zmenilo. Na začiatku to bol najmä formát JPG, ktorý sme používali. Bol rozšírený a neboli problémy s jeho prezeraním a upravovaním. Fotografie sa upravovali najmä v grafických editoroch. Pri úpravách sa na fotografiách okamžite vykonávali zmeny. Beda ak ste niečo pokazili a nemali ste zazálohovaný neupravený originál. Tak ako sa vyvíjala technika, softvér a rástli nároky fotografov, do popredia sa dostal formát RAW, spočiatku tiež upravovaný v editoroch. Potreba optimalizácie spracovania viedla k vytvoreniu nového typu softvéru, ktorým sú RAW konvertory. Väčšina pokročilých fotografov urobí väčšinu úprav práve v RAW konvertoroch typu Lightroom, Capture One, Zoner Photostudio a pod. Kedysi tak často používané grafické editory sa teraz používajú výrazne menej a to pri úpravách, ktoré nie je možné v RAW konvertoroch robiť. Sú to najmä pokročilé retuše, kolážovanie, vytváranie špeciálnych efektov.

Programy typu Lightroom prebrali veľkú časť práce za editory typu Photoshop. Niekedy je však použitie Photoshopu nevyhnutné a vtedy môžete priamo z Lightroomu exportovať fotografiu do Photoshopu a tam pokračovať v úpravách, ktoré Lightroom neponúka.

Aj tu často začína práca úpravou RAW-u a fotografia sa prenesie do editora až po tom, čo už ju nie je možné v RAW konvertore ďalej upravovať podľa potrieb fotografa. Skôr než formát JPG sa tu využívajú kvalitnejšie formáty TIFF a PSD s 16-bit farebnou hĺbkou a farebným profilom AdobeRGB.

Tí, ktorí s Photoshopom pracujú roky, dôverne poznajú jeho funkcie a vytvorili si vlastné postupy úprav. Photoshop sa však mení a tomu treba prispôsobiť aj zaužívané postupy. Asi niet užívateľa Photoshopu, ktorý by nepoužíval funkcie pre úpravy jasu, kontrastu, farieb. Patria medzi hlavné nástroje úprav a nájdete ich v Menu/Image/Adjustments. Nájdete tam dôverne známe Úrovne, Krivky, prevod do ČB atď. Ak si niektorú vyberiete a použijete, priamo sa aplikuje na fotografiu (vybranú vrstvu, ak pracujete vo vrstvách). Možnosť vrátiť sa späť a funkcia odvolať alebo prestaviť je obmedzená. Vyžaduje to pracovať so zálohami a ak pracujete s viacerými vrstvami, je takmer nemožné niečo vrátiť späť. O takomto spôsobe úprav hovoríme ako o deštruktívnom, funkcia priamo mení hodnoty jednotlivých obrazových bodov a bez zálohy sa k originálu nedá vrátiť.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2016-01-11 06:33:19
Výborne. Mám čo čítať pri káve. Ďakujem za článok.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia