Hore

Nezatracujme kompakty

Je to bez pár rokov pol storočia, čo som vyfasoval prvý foťáčik namiesto vytúženého bicykla. Aj keď som si to neuvedomoval, poznačilo ma to na celý život. Nestal som sa profesionálom, no zachytávanie behu času mi už prischlo navždy.

Dnes je fotografia dostupná každému, či už má fotoaparát len v mobile, alebo si zakúpil kompakt či zrkadlovku. Najdôležitejšie je zachytenie okamihu.

Denne prechádzame mestom, ulicou, ktorou sme už prešli tisíckrát a nevidíme nič. Ajhľa, aká zmena nastane, ak sa vcítime do role fotografa a začíname si všímať okolie, detaily, stačí dať dve ruky do správnej polohy a spojiť ukazovák a palec. Vznikne tak obdĺžnik, cez ktorý môžeme pozerať na svet okolo nás... 4:3 alebo 3:2, ak chcete.

Fotografa nerobí len prístroj na krku, ale práve takéto pohľady. Iste, technicky pri použití dokonalejšieho nástroja je možné vyhotoviť snímky, ktoré vyrazia dych odborníkom na celom svete. Nuž ale, „položme si ruku na srdce", kto má takúto ambíciu? Hádam len v tom najodvážnejšom sne.

Pred pár rokmi som fotil kompaktom, ktorým mi rodina na Vianoce vyrazila dych. Za pol roka som narobil záberov, že by mi nestačila ani vysokorýchlostná kamera vychýrenej značky. Ako sa hovorí, u amatérov je použiteľná tak jedna fotka z dvadsiatich, dobrá jedna zo sto a výborná tak jedna z dvesto. Nič to, nezúfajte, v ére digitálu ich môžete nafotiť do nekonečna. Potom už stačí len veľká dávka sebakritiky, ktorá je základom eliminácie tých použiteľných od braku, aby ste nedopadli na samé dno v internetových prezentáciách, kedy sa na vaše fotky typu „Chosé v zálive, na terase, ulici a na moste" už nepozrie ani vlastná rodina.

Poďme teraz na pár fotiek zhotovených kompaktom Fuji FinePix. Je jar, nielen lásky čas, ale aj čas kvitnutia, bujnenia a rastu. Stačí si zobrať aparát, dve ruky, vyleštiť zreničky, poprípade i tie sklenené či kontaktné a poď ho tvoriť. Pod fotografiami nájdete nastavenie fotoaparátu, pravda väčšinou som fotil v programe „P", poprípade „Auto" či „Makro".

f 3,5, 1/50, ISO 200

Puky sú veľmi vďačným objektom. Všimnite si aj rozostrené pozadie. Aj s kompaktom sa dá pracovať s hĺbkou ostrosti, čo je veľmi pozitívne zistenie.

f 3,5, 1/150, ISO 200

Nastavenia identické ako u predchádzajúcej fotky. Podobne je to aj s rozostreným pozadím.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Cako
ocenenie redakciou 2010-05-05 09:56:53
pravda... aj s kompaktom sa da. Ma menej moznosti ale da sa. A ked sa s fotkou este pohrame tak mnohi ani nezistia ci je to kompaktom alebo zrkadlom...

Ta posledna galeria nema chybu, velmi pekne fotky
 
bonifacko
2010-05-05 12:41:50
Velmi pekne foto. Na záhorí sa medvedikovi vraví ´šťúr´, ale nie ľudovít.
 
bandzi
2010-05-05 12:48:38
http://www.lovuzdar.sk/fotografia-13497/krtonozka-obycajna-gryllotalpa-gryllotalpa-
 
Matúš Koprda
2010-05-05 13:00:30
super fotky, najmä tie posledné.
Inak tí medvedíci, tí nám doma v záhrade posledné dva roky ničia úrodu z celej záhrady :-/ ... takže zatiaľ som ich viac zabíjal ako fotil:)
 
MrFernett
2010-05-05 17:58:51
samozrejme že aj kompaktom sa dá, ale (aspoň u mňa) je to dosť o nervy hlavne kvôli prístupu ku zložitejším funkciám (ISO apod.), väčšina kompaktov je stavaná na auto režim a hotovo. Ja osobne ľutujem že som si nedoložil peniaze z vlastných a nekúpil DSLR. Pri kompaktoch mi ešte veľmi chýba možnosť pracovať z hĺbkou ostrosti.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2010-05-05 18:46:31
good článok 8-)
 
ONEHALF
2010-05-05 19:55:42
Pekný článok.. Je vidieť, že písať vieš dobre... Skvelo sa to číta..
 
Selar
2010-05-06 08:26:23
Velmi prijemny clanok. Kukavicke po ranu ako vysity :) (A tu cast o hadovi si zapamatam, i ked ja osobne hady mozem :D )
 
pavel
2010-05-06 17:35:03
príspevok od: Selar
Velmi prijemny clanok. Kukavicke po ranu ako vysity :) (A tu cast o hadovi si zapamatam, i ked ja osobne hady mozem :D )
Díky, nezastavíš sa zajtra na stretku v Ba? Viac info vo fóre....
 
beholder
2010-05-06 21:35:25
..áno...aj kompaktom sa to dá......mnohí si dslr síce kúpia, no ani z ďaleka jej výhody nedokážu zúročiť...

...poznám pár fotografov ktorí s kompaktom dokážu priam čarovať:)...

...fajn článok aj fotky:)....
 
Selar
2010-05-06 21:55:04
príspevok od: pavel
Díky, nezastavíš sa zajtra na stretku v Ba? Viac info vo fóre....
Bohuzial ale brat ma okruhliny a to si nenecham ujst :) Navyse, na podobne stretnutia chodim az v okamihu, ked aj sam mam aspon minimum co ponuknut. S kompaktom sa mi sice par peknych zaberov aj podarilo, ale momentalne sa ucim s DSLR a kym sa nebudem povazovat aspon za amatera, tak sa budem hanblivo zasivat :D
 
immortal20
2010-05-07 09:32:28
stale nechapem naco do fotakov pchaju gps ?
 
lacoslav
2010-05-07 10:14:46
príspevok od: immortal20
stale nechapem naco do fotakov pchaju gps ?
Aby si nezablúdil. :-)))
 
Wolfe
2010-08-11 10:09:58
Super clanok, humor fotografie :)
 
Wolfe
2010-08-11 10:11:52
príspevok od: Wolfe
Super clanok, humor fotografie :)
Medzi humor a fotografie patri samozrejme ciarka. Taka kratka veta, a este aj v nej spravim chybu :|
 
miroslav.valasek
2010-08-28 11:08:03
Uvital by som viac clankov o kompaktoch a o foteni s nimi...dako sa tu stale pise iba o zrkadlovkach a o tom ako s nimi fotit...
 
pavel
2010-08-28 15:01:15
príspevok od: miroslav.valasek
Uvital by som viac clankov o kompaktoch a o foteni s nimi...dako sa tu stale pise iba o zrkadlovkach a o tom ako s nimi fotit...
Kompaktom sa viac venuje Mirko Veselý na svojom webe http://www.digi-foto.sk/

ale aj na e-photo stránke nájdeš veľa rád a návodov, recenzií, nehovoriac o tom, že kompakt a zrkadlovka majú v podstate spoločné princípy fungovania, resp. spoločné postupy pri fotografovaní... čas, clona, ISO, atd...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia