Hore

Ako na 360° sférické panorámy

Pokrok v mobilných technológiách umožňuje začať využívať virtuálnu realitu aj bežnému užívateľovi, bez nutnosti ovládať komplikované postupy. Všetko začína nasnímaním kruhových alebo sférických fotografií.

Spolu s firmou Samsung sme pre vás pripravili súťaž o zaujímavé ceny. Jeden z vás vyhrá kompletný kit pre 360°fotografiu, ktorý pozostáva zo špičkového smartfónu Galaxy S7, 360° kamery Samsung Gear 360 a okuliarov pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR. Súťaž štartuje v pondelok 15. augusta. Prihlasovať budete môcť sférické fotografie. Keďže je to trochu netradičný formát, pripravili sme pre vás malý návod, ako 360° sférické fotografie snímať.

360° kamera


Najjednoduchšie je snímanie 360° sférických fotografií na to určenými kamerami.

Najľahšie je to so špeciálnou kamerou. Napr. Samsung Gear 360, ktorú sme odskúšali aj u nás v redakcii, tu si môžete prečítať recenziu. Podobné zariadenia vyrábajú aj iné firmy. Výhodou je tu, že takéto prístroje sú osadené dvomi (prípadne aj viacerými) objektívmi, schopnými naraz nasnímať 360°obraz. Dielčie fotografie sa samé pospájajú priamo v prístroji. Užívateľ nemusí robiť žiadne dodatočné úpravy. Hotové zábery môže okamžite publikovať, keď ich stiahne do chytrého zariadenia.

Chytrý telefón


Niektoré telefóny majú možnosť snímania panorám priamo v natívnej aplikácii Fotoaparát. Fotografie si môžete užiť aj vo virtuálnej realite. Postačia vám aj lacné okuliare Google Card Board.

Objektívy chytrých telefónov majú len obmedzený uhol záberu. 360° panorámu nedokáže zachytiť na jeden záber. Najjednoduchšie je zachytiť kruhovú panorámu, pri ktorej sa otáčate len okolo jednej osi. Lepšie telefóny majú funkciu takejto panorámy zabudovanú priamo v aplikácii fotoaparátu. U ostatných môžete nainštalovať aplikáciu, ktorá takúto funkciu do telefónu pridá.

Záleží na aplikácii, či dokáže snímať len kruhové panorámy alebo aj sférické.

Kruhová panoráma

Pri kruhovej panoráme sa otáčate okolo vertikálnej osi. Fotoaparát sa nenaklápa smerom nahor alebo nadol. Výsledkom je fotografia v tvare dlhého pásu, ktorého konce, keď sa spoja, vytvoria kruhový prstenec. Pozorovateľ je uprostred a môže sa otáčať smerom doprava alebo doľava.

Vytvorenie kruhovej panorámy je jednoduché. Stačí sa s prístrojom určitou rýchlosťou otáčať a snímať. Väčšina aplikácií panorámu okamžite plynule spája s dielčích záberov, u iných treba chvíľu počkať pri medzispojovaní.

360° sférická panoráma

Pri 360° panoráme sa zachytáva kompletný priestor, čiže aj to, čo je nad a pod nami, nielen okolo nás. Najčastejšie sa zobrazuje ako guľa, vo vnútri ktorej je premietnutý obraz. Na rozdiel od kruhovej panorámy, môže divák meniť smer pohľadu vo všetkých osiach, teda aj smerom hore a dole.

Vytvorenie 360° sférickej panorámy je náročnejšie, ak nemáte špeciálnu kameru. Vďaka aplikáciám je možné ju urobiť každým slušným smartfónom, ale je to časovo náročné.  Na tristošesdesiatku potrebujete pospájať niekoľko desiatok záberov. Pospája ich aplikácia, ale telefónom musíte pohybovať vy. Aplikácia vás pri tom samozrejme vedie, ale trvá pomerne dlho, kým urobíte všetky dielčie zábery. Pretože je záberov toľko, šanca, že sa niektoré zle spoja, je pomerne vysoká. Najmä, ak máte na scéne pohybujúce sa objekty.

Aplikácie


Aplikácia Google Camera, zdarma si ju môžete nainštalovať do telefónu s OS Android.

Pre Android zariadenia pripravil dve aplikácie priamo Google. Tou prvou je Google Camera, ktorá dokáže zachytiť obidva druhy panorám. Google Cardboard zaznamenáva len kruhovú panorámu. Primárne je určená pre vytváranie obsahu pre VR okuliare.

Google Camera https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.GoogleCamera

Cardboard Camera https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.vr.cyclops

Konkurenčný iOS od Apple za Androidom nezaostáva. V App Store nájdete množstvo aplikácií, zdarma i platených, ktoré vám so snímaním panorám pomôžu.

Panorama 360 - https://itunes.apple.com/sk/app/panorama-360/id1034161360?l=sk&mt=8

Sphere - 360°Photography - https://itunes.apple.com/sk/app/sphere-360o-photography/id335671384?l=sk&mt=8

360cam - https://itunes.apple.com/us/app/360cam/id878223339?mt=8

Google Street View - https://itunes.apple.com/us/app/photo-sphere-camera/id904418768?mt=8

Aj pre menej populárnu platformu Windows Phone nájdete aplikácie pre vytváranie a publikovanie panorám, aj priamo od Microsoftu.

Lumia Panorama - https://www.microsoft.com/en-us/store/p/lumia-panorama/9wzdncrfhx4s

Ako zdieľať fotografiu na internete

Zdieľanie je veľmi jednoduché. Z galérie vyberte fotografiu, ktorú chcete uverejniť, zvoľte zdieľanie a vyberte Facebook alebo Google+. Tie už majú zabudovanú podporu 360° fotografií a nahrajú ich v správnom formáte.


Zdieľanie na sociálnych sieťach je jednoduché, Facebook aj Google+ už podporujú 360° sférické i kruhové panorámy.


Zobrazenie panorámy na Google+.


Na Facebooku spoznáte sférické panorámy podľa malej ikonky v obrázku. Ak chvíľu počkáte, objaví sa na fotke nápoveda.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia