Hore

Kompaktné LED svetlo vo fotografii

Boli časy, keď som holdoval technike strobist. Strobist je použitie malých systémových bleskov tak, aby nahradili veľké štúdiové blesky, ktoré majú veľké obmedzenia.

Väčšina je závislá na 220 sieti. Batériové generátory, ktoré ju nahradia sú veľké, ťažké a drahé. Bezproblémové nie je ani prenesenie ateliéru do terénu. Štúdiové blesky majú obmedzenie v rýchlosti synchronizácie a expozícia sa nastavuje manuálne.

Za posledné roky sa situácia výrazne zlepšila. Na scéne sa objavili kompaktnejšie štúdiové blesky, napájané akumulátorom, s podporou TTL a High Speed synchronizácie. Etalónom v tejto kategórii sú blesky Profoto B1x a B2. O niečo cenovo prístupnejšie, avšak stále nie lacné, sú napr. blesky značky Godox, ktorá ich rozumne začlenila do systému odpaľovačov a systémových bleskov. Fotenie s bleskami v exteriéri je konečne komfortné! Kto chce ísť touto cestou, má všetko potrebné k dispozícii.

Neviem, či nová generácia štúdiových bleskov neprichádza neskoro. Profesionáli samozrejme s bleskami budú pracovať aj naďalej. Ale amatéri sú čoraz lenivejší a pohodlnejší, mňa nevynímajúc. Spôsobuje to aj zlepšujúca sa fototechnika a nástup mirrorless fotoaparátov. Prechádza sa na intuitívnejšie fotenie, s využitím prirodzeného svetla. Umožňujú to kvalitnejšie snímače a väčšie rozšírenie používania vysokosvetelných pevných objektívov.

Mať k dispozícii malý zdroj svetla je však výhodou. Nejde ani tak o množstvo svetla, ale o jeho kvalitu. S vlastným zdrojom svetla ste pánmi nasvietenia. Svetlo je základ fotografie a ak ho máme pod kontrolou, vieme urobiť lepšie fotografie.

Nie je to tak dávno, čo som predal moje dva blesky k zrkadlovke, nepoužil som ich už rok. Čoraz viac mi vadia vlastnosti bleskov. Hlavne to, že záblesk trvá veľmi krátko. Výsledok nasvietenia vidím až po odexponovaní. Tomu sa nedá hovoriť intuitívna práca so svetlom. Ja chcem vidieť, ako je fotografovaný objekt nasvietený ešte pred stlačením spúšte. Naznačiť to dokáže modelovacie svetlo štúdiových bleskov. Tie sú ale pre mňa nepraktické. Hľadám niečo, čo nie je väčšie ako systémový blesk, niečo čo môžem mať stále v brašni, ale je zdrojom trvalého svetla.

Už pár rokov koketujem s LED svetlami. Malé prenosné svetlá boli pôvodne určené pre video. Ako sa zlepšovali a ako sa menil spôsob, akým fotografujeme, prenikli aj do fotografie.

Netešte sa dopredu, žeby LED svetlá plne nahradili systémové alebo štúdiové blesky. V porovnaní s nimi majú výrazne menší výkon. To obmedzuje ich použitie. Pokiaľ s výkonným bleskom dokážete bojovať aj s priamym slnečným svetlom, účinok LED svetla ani nepostrehnete. Maximálne ako odraz v očiach portrétovanej osoby. LED svetlá využijete najmä v interiéri. V exteriéri za horších svetelných podmienok, napr. počas modrej hodinky a potme. Výkonnejším svetlom dokážete nasvietiť objekt niekde v tieni, napr. pod stromami.

Neskôr si predstavíme najzaujímavejšie LED svetlá, ktoré sú aktuálne na trhu.

LED svetlá sú stále doménou nakrúcania videa a pre…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2018-06-05 14:28:59
vďaka, článok potešil;
 
mrazO
2018-06-11 10:45:25
vďaka článku som si zas rozšíril obzor a skôr sa vyvarujem unáhlených nákupov začiatočníka.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia