TONDACH

Spoločnosť TONDACH je sponzorom súťaže Architektúra

Stálofarebnosť

Vlastnosť strešnej krytiny výrazne nemeniť odtieň ani intenzitu farby počas celej doby životnosti.

Pekná strecha-pekný dom!

Vhodne navrhnutá strecha by mala s fasádou a celým okolím domu tvoriť farebne harmonický celok, ktorý dokáže upútať už na prvý pohľad. Nie však všetky strechy si zachovajú svoj krásny vzhľad. Po určitom čase strácajú svoju farbu a na strešnej krytine sa začnú objavovať bledé miesta, fľaky či škvrny.

Presvedčte sa, že výrobca garantuje záruku nielen na materiál, ale aj na povrchové úpravy materiálov!

Hlavné faktory pre stálofarebnosť

Ak si strecha zachová svoju farbu desiatky rokov, znamená to, že krytina odoláva UV žiareniu a agresívnym vplyvom okolia /smog, exhaláty, kyslé dažde, zásadité látky/. Stálofarebnosť závisí od typu materiálu, technologických postupov výroby a povrchových úprav strešnej krytiny.

Keramická krytina

Keramické strešné krytiny sa vyznačujú prvotriednou farebnou stálosťou. Táto vlastnosť je prirodzenou súčasťou samotného materiálu. Tradičná prírodná farbivosť je farbou vypálenej hliny a je nemenná. Špeciálne povrchové úpravy pálenej škridly sú engoba a glazúra, ktoré sa počas výpalu neoddeliteľne zatavia do škridly a vytvoria tak konečný farebný odtieň. Krytina je plne odolná voči UV žiareniu a poveternostným vplyvom a odoláva agresívnemu prostrediu. Kyslé dažde, ani vtáčí trus nezanechávajú žiadne stopy.

Povrchové úpravy - engoba a glazúra

Čo spôsobuje sfarbenie krytiny?

Sfarbenie keramickej krytiny spôsobujú prírodné prísady pridávané do materiálu ešte pred samotným výpalom. Náročnou technológiou vypaľovania sa zatavia do povrchu, čím vznikne neoddeliteľná vrstva, ktorá na rozdiel od farbených povrchov odoláva voči všetkým poveternostným vplyvom a UV-žiareniu viac ako „len niekoľko rokov.“ Engoba a glazúra nezmení svoju farebnosť, t.z. sýtosť, charakter ani intenzitu po celú dĺžku životnosti krytiny. Výnimočne hladký povrch zaručuje čistý a krásny vzhľad celej strechy bez akejkoľvek údržby.

Engoba a glazúra sú viac ako farby!

Povrchová úprava pálenej škridly Tondach sa od ostatných materiálov od lišuje svojou odolnosťou a trvácnosťou. Nevzniká nanesením či primiešaním far by, ale výpalom pri teplotách nad 1 000 °C . Rôzne odtiene sa dosahujú tak, že sa do ílovitého bahna primiešajú rôzne kysličníky kovov. Táto zmes sa nanáša na vysušené škridly a potom sa spoločne vypáli. Tak vzniká farebne stála matná a pololesklá vrstva (engoba), alebo lesklá vrstva (glazúra), zatavená hlboko do každej škridly.

Farebná nestálosť – dôsledok opotrebovanie povrchovej vrstvy

Prejavy farebnej nestálosti strešných krytín, ktorých farebná úprava vzniká nanášaním vrstvy farby alebo plastu na povrch, prípadne primiešaním farebných pigmentov do betónovej zmesi.

Vedeli ste?

Donedávna najčastejšie používanou škridlou bol odtieň prírodnej škridly. Odtieň takejto keramickej škridly určuje zloženie ílu v závislosti od teploty a dĺžky výpalu. Vypálením sa „tehlový“ odtieň škridly stabilizuje a kedže predstavuje de facto farbu samotnej hliny, nemôže jednoducho nikdy vyblednúť. Rôznorodosť prírodnej hliny poskytuje neopakovateľné striedanie jemných odtieňov škridiel na streche a preto strecha nepôsobí umelým dojmom. Prírodná pálená škridla sa hodí ku každej fasáde, predstavuje jednoducho klasiku. Čistota a prirodzenosť takejto strechy zapadá do každého prostredia a umocní estetický vzhľad vášho domu.

Pôsobenie farieb

Výber farby strešnej krytiny výrazne ovplyvní ceľkový estetický dojem stavby. Napr. červená farba strechy dom rozjasní, tmavá znižuje a prírodné odtiene posobia nerušivo a veľmi elegantne.

Pestrá škála farieb

Odteraz si môžete vybrať strechu podľa Vášho vkusu. Pálená krýtina Tondach je k dispozícii v rôznych farebných prevedeniach.

Spoločnosť TONDACH je sponzorom súťaže Architektúra

K tomuto článku nie je možné pridávať komentáre