Hore

Fotostĺpček 19/2024

Minulý týždeň sa mi nedarilo, ale i tak stálo za to sa poprechádzať s fotoaparátom.

Pamätník zakladateľa Krav magy

Imrich "Imi" Lichtenfeld bol pôvodom maďarský žid, neskôr známy ako izraelský cvičiteľ a zakladateľ bojového umenia a systému sebaobrany Krav maga. Detstvo a dospievanie prežil v Bratislave. Jeho otec, Samuel Lichtenfeld, bol inšpektorom aj vrchným inšpektorom "pozsonyskej" polície a bývalým cirkusovým akrobatom. Bol spoluzakladateľom prvého ťažkoatletického klubu Herkules a činovníkom židovského športového klubu Makabea Bratislava. Imrich Lichtenfeld trénoval v Herkulese, kde aj jeho otec vyučoval sebaobranu. Lichtenfeld bol už od mladosti úspešný boxer, zápasník, a gymnasta. Súťažil na národných aj medzinárodných podujatiach a bol šampiónom a členom Slovenského národného zápasníckeho tímu.

V prvej polovici 40tych rokov ohrozovali židov žijúcich v Bratislave antisemitské útoky. Spolu s ďalšími židovskými boxermi a zápasníkmi pomáhal Lichtenfeld v obrane ich židovskej komunity proti rasistickým skupinám. Hneď ako si uvedomil, že šport má málo spoločného so skutočným bojom, začal s vývojom systému techník pre praktickú sebaobranu v život-ohrozujúcich situáciách. Lichtenfeld v Krav maga zostavil súbor techník z viacerých bojových umení (Karate, Judo, Box...) a zjednodušil ich tak, aby sa dali použiť v akejkoľvek situácii a boli postačujúce na rýchlu a účinnú sebaobranu a elimináciu protivníka.

Tento slávny bratislavčan má čerstvo pamätník. Pamätník je zobrazením Imricha Lichtenfelda v životnej veľkosti, autorom sochy je študent sochárstva bratislavskej Vysokej školy výtvarného umenia Šimon Chyla. Nájdete ho na lávke Zuckermandel na nábreží.

Zdroj: Wikipedia









Pri letisku

Vybral som sa fotografovať kormoránov na Malom Dunaji. Na aspoň jedného narazím prakticky vždy. Najbližšie sú, ak nemám pri sebe vhodný objektív. Tentokrát som však nezbadal ani jedného. V snahe nejakého vypátrať som sa vybral smerom k letisku, kam až tak často nechodím. Šťastie mi ale neprialo. A tak som fotografoval to i ono. So sebou som mal Sony A7R V a FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.














S Xiaomi 14 Ultra do Shlosshofu

Minulý týždeň sa mi nedarilo dupľovane. Testujem jeden fotoaparát, ktorý oficiálne ešte nebol predstavený. Chcel som ho otestovať mimo Bratislavy a tak som sa vybral na pešiu vychádzku do rakúskeho Schlosshofu. Z Devínskej Novej Vsi je to kúsok, cez „most Chucka Norrisa“, asi 3 km ďaleko. Príjemná prechádzka po rovine. Počasie mi vyšlo, opálený som ako uprostred leta.

Bohužiaľ, prístup bol uzatvorený, pre stavebné práce na príjazdovej ceste. Urobil som pár záberov z diaľky a otočil som sa späť.













Overené i neoverené správy

  • Šepká sa o tom, že by Panasonic mal predstaviť plnoformátový kompakt s prime objektívom. Mohol by tak ťažiť z obrovskej popularity fotoaparátov Fujifilm radu X100.
  • Tento mesiac by Sigma mala predstaviť objektív 24-70mm F2.8 DG DN Art II. Mal by byť kompaktnejší, rýchlejší a ostrejší, ako jeho predchodca. Má byť k dispozícii s bajonetmi Sony E a Leica L.
  • Vraj je vysoká pravdepodobnosť, že Canon čoskoro predstaví EOS R6 Mark III. Možno bude predstavený aj EOS R5 Mark II.
  • Na internete už nájdete fotografie pripravovaného Fujifilm X-T50 s dosť výrazne zmeneným dizajnom oproti X-T30. Má mať 40 Mpx snímač s IBIS stabilizáciou, X-Processor 5 a vylepšené zaostrovanie s AI detekciou. Bude predstavený 16. mája, spolu s objektívom XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WR. Vraj sa máme dočkať aj nového fotoaparátu a objektívu systému GFX.
  • Tamron si nechal patentovať objektívy 17-50/4 a 24-60/4.
  • Spoločnosť Viltrox v priebehu rokov vyrobila niekoľko vynikajúcich AF šošoviek, ale zdá sa, že má veľké plány s objektívmi s automatickým zaostrovaním pre Sony E-mount, ktoré by sa v budúcnosti mohli objaviť aj s inými bajonetmi. Chystá sa postupne predstaviť objektívy 35 mm f/1,2, 50 mm f/1,2, 85 mm f/1,2, 35 mm f/1,4, 50 mm f/1,4, 85 mm f/1,4 a 135 mm f/1,2.


Novinky

Wacom Movink 13 OLED Pen Display

Wacom Movink 13 OLED Pen Display je určený pre cestujúcich fotografov. Mnoho fotografov a ilustrátorov používa produkty Wacom na úpravu obrázkov a tvorbu umenia. Najnovším zariadením spoločnosti je Wacom Movink, 13-palcový OLED displej s perom, ktorý Wacom nazýva „Vždy pripravený“.

Movink je prvý OLED displejom ovládaný perom a dotykom od Wacomu. Vďaka dizajnu OLED, ktorý na rozdiel od LED displejov odstraňuje potrebu špeciálneho podsvietenia, je Movink zároveň najľahším a najtenším perovým displejom Wacom. Tablet sa pripája k počítaču Mac alebo PC pomocou jediného kábla USB-C na USB-C pre napájanie a pripojenie displeja. Tablet je možné pripojiť aj k iným zariadeniam, ako sú smartfóny. 13,3-palcový Full HD Samsung OLED je overený Pantone a Pantone SkinTone Validated. Sľubuje takmer nekonečný kontrastný pomer a pokrýva 100 % farebného priestoru DCI-P3 a 95 % Adobe RGB, čo je celkom pôsobivé. Pero má 8 192 úrovní tlaku. Cena je 750 USD.



https://www.wacom.com/en-us/products/pen-displays/wacom-movink

Inšpirácia

Kate Winslet vo filme o významnej fotografke Lee Miller

Modelka, z ktorej sa stala vojnová fotografka Lee Miller (1907-1977), prežila neuveriteľný, miestami tragický život. Lee, životopisný film o Millerovej s ocenenou herečkou Kate Winslet v hlavnej úlohe, odzrkadľuje život rovnomennej umelkyne, pretože aj on zažil svoje vzostupy a pády. Konečne, po takmer desiatich rokoch, prišiel trailer a film pôjde do kín 27. septembra.


ZHIYUN Fiveray M20C a Molux X60 - najmenšie svetlá s brutálnym výkonom

Spoločnosť Zhiyun začala vyrábať jedinečné svetlá, ktoré sú miniatúrne, ale ponúkajú mnohonásobne vyšší výkon ako konkurencia pri rovnakej veľkosti a nižšej cene.

V tejto recenzii vám Petr Špetla predvedie magnetické RGB svetlo Fiveray M20C (20 W) v kombinovanej verzii s magnetickým príslušenstvom a Molus X60 RGB v kombinovanej verzii s reflektorom a softboxom.


Tipy a triky

Efekt úpravy FOGGY, ktorý sa oplatí vyskúšať na všetkých fotografiách krajiny!

V tejto epizóde vám Mark Denney ukáže, ako upravovať fotografie hmlistej krajiny v programe Lightroom. Atmosféra, či už ide o hmlu alebo opar, má úžasnú schopnosť premeniť plochú a nudnú fotografiu na dramatické umelecké dielo. Hmla sa však, bohužiaľ, nevyskytuje stále. V tomto videu vám Mark ukáže skvelú techniku úpravy fotografií, ktorá dodá vašim fotografiám efekt hmly. Ide o skvelý tip na úpravu, s ktorým je zábavné experimentovať na všetkých fotografiách krajiny.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované