Hore

2016 v znamení zdražovania fototechniky

Dlhé roky cena fototechniky klesala. Prečo zrazu výrazne zdražuje? Sú výrobcovia a predajcovia nenásytní?

Tento rok nám výrobcovia nadelili niekoľko skutočne výnimočných fotoaparátov, ktoré rozbúchali srdce nejedného fotografa. Navrátiť tep do normálu a shchladiť horúcu hlavu, premýšľajúcu o kúpe, pomohli vysoké ceny. Na jednu stranu sa internetom šíria nadšené ohlasy na parametre nových prístrojov, na druhú rovnako hlasno ponosy na vysoké ceny. A to väčšina nekalkuluje s našimi platmi, ale oveľa vyššími, typickými pre vyspelé ekonomiky. U nás by si asi trhali vlasy.

Prečo sú najnovšie fotoaparáty, nástupcovia osvedčených modelov o toľko drahšie? Príčin je niekoľko.

Vyššie náklady

Jednou z hlavných príčin, prečo sú aktuálne vlajkové lode drahšie, sú nové technológie, náročnejšie na výrobu. Hlavne u CSC fotoaparátov sa výrobcovia zamerali na rýchlosť, snažiac sa vyrovnať zrkadlovkám, alebo ich dokonca prekonať. To, že väčšina z extrémnych parametrov využije len málo, nie je teraz podstatné. Dosiahnuť ich však vyžaduje vyššiu rýchlosť procerora a pamätí, väčší buffer a aj zrýchlenie iných súčiastok (uzávierka, hľadáčik). Predstavte si, že máte veľmi slušný notebook, ktorý chcete ešte zrýchliť. Dáte do neho rádovo výkonnejší procesor, lepšiu grafickú kartu, väčšie a rýchlejšie pamäte, možno dokonca zmeníte celú základnú dosku. To nehovorím o drobnostiach, akými sú rýchlejšie rozhrania. Kto si kupoval notebook vie, že upgrade môže jeho cenu poriadne zdvihnúť. A to sa stalo aj vo fotoaparátoch. Sony A6300 má nový snímač s rýchlymi pamäťami a bufferom pre 300 JPG fotografií, Fujifilm X-T2 tiež výrazne zrýchlil procesor, kvôli zaostrovaniu, ale aj kvôli 4K videu. Rovnako je na tom Olympus OM-D E-M1 Mark II, ktorého procesor je dokonca 8-jadrový, vnútorná pamäť sa tiež zvyšovala. Pozrite sa na ceny noviniek Sony A99 II a Canon EOS 5D Mark IV. Tiež o dosť drahšie ako predchodcovia.


Ultrazoom drahší ako poloprofesionálne APS-C zrkadlovky?


Nový Olympus OM-D E-M1 Mark II v mnohom prekonáva aj profesionálne zrkadlovky. Stojí to však peniaze. Vysoká cena sa zákazníkom nepáči, pritom na schopnosti tohto prístroja sú nadšené reakcie.


Zvyšovanie cien sa netýka len fotoaparátov, ktoré sú teraz rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým. Určite ste si všimli, ako cenovo poskočili objektívy. Aby stíhali rastúcemu rozlíšeniu snímačov, musia byť kvalitnejšie. Sústavy sú komplikovanejšie, vo väčšej miere sa používajú špeciálne optické členy. Objektívy musia mať vyššiu rozlišovaciu schopnosť, minimum chýb a čoraz väčší dôraz je kladený na ostrosť v rohoch. Najmä kvôli nej sú objektívy väčšie. Komplikovanejšia konštrukcia a viac použitého drahého materiálu sa podpísali na vyšších cenách. Dobre sa počúva, že nový portrétny objektív Nikon AF-S 105/1,4E ED, je prvý objektív tejto značky, ktorý je konštruovaný s dôrazom na najvyššiu ostrosť až do rohov obrazu a to pri otvorenej clone. Horšie sa počúva, koľko si výrobca za tento nesporne fantastický objektív pýta. Nielen u Nikonu stúpajú ceny objektívov, ešte o niečo skôr sme tu mali cenový šok u nových Sony objektívov radu GM. Ostatní výrobcovia nie sú výnimkou.


Tie najlepšie objektívy od Sony sa stávajú cenovo nedostupnými aj pre mnohých profesionálov. Ak majú mať špičkovú optickú kvalitu, aj pri nasadení na fotoaparáty s extra vysokým rozlíšením, musí byť použitá komplikovanejšia optická sústava s drahšími členmi.


Za vyššími cenami sú aj nové technológie. Zabudovanie rádiového ovládania zdvihlo cenu profesionálnych bleskov takmer na dvojnásobok.

Prepad trhu

Roky sme sledovali, ako ceny fototechniky klesajú. Množstvá predaných kusov utešene rástli. Pomaly sme nestíhali sledovať tlačové vyhlásenia Canonu a Nikonu o miliónoch predaných objektívov. Techniky sa predáva stále dosť, ale vrchol je už za nami a niekoľko rokov tu máme pokles. Ten pokles je oproti najlepším rokom až o niekoľko desiatok percent. Kým sa trh stabilizuje, rok-dva to ešte potrvá. Aj neobchodník vie, že čím viac vyrobíte, tým menšiu cenu za kus si môžete účtovať. Náklady sa rozrátajú na väčší počet vyrobených kusov. Menej vyrobených kusov, vyššie náklady na kus = vyššia cena. Oproti roku 2008, ktorý bol čo sa týka predaja najlepší, idú počty predaných kusov neustále dole. Dnes je to necelá tretina.


Kompakty tvorili najvýraznejšiu zložku predajov, u nich je prepad najdramatickejší. Niektoré značky výrazne redukovali portfólio tohto typu fotoaparátov. Uvidíme aké čísla zverejnia agentúry po ukončení roka 2016, ale optimistické asi nebudú. Aj čiastkové informácie naznačujú, že predaje padajú a dno sme ešte nedosiahli. Zdroj: Mayflower.

Zemetrasenie

V apríli 2016 zemetrasenie v japonskej prefektúre Kumamoto poškodilo niektoré fabriky Sony. Najviac to zasiahlo továreň vyrábajúcu snímače. Sony je najväčší výrobca snímačov do digitálnych fotoaparátov, produkuje viac než 3/4 svetovej produkcie. Snímače Sony nájdete vo fotoaparátoch rôznych výrobcov. Niektoré aktuálne modely boli istý čas nedostatkové a odsunulo to aj predstavenie niektorých nových modelov. Až ku koncu jesene sa situácia normalizovala. Na jar Nikon predstavil 3 kompakty nového radu DL. Dostupné budú až v roku 2017. Nebyť zemetrasenia, koľko by sa ich doteraz predalo?

Zemetrasenie spôsobilo pokles predajov aj tam, kde záujem o kúpu bol. A nedostatok vždy dvíha ceny.


Zemetrasenie v Kumamote zasiahlo dve fabriky Sony, ktoré vyrábajú snímače. To výrazne ovplyvnilo aj iné firmy, keďže väčšina používa snímače tejto značky. Produkcia sa normalizovala až začiatkom novembra. Zdroj: petapixel.com


Nikony DL boli predstavené už začiatkom roka, tieto modely zasiahol nedostatok snímačov najvýraznejšie, dodnes sa nepredávajú. Predpoklad zahájenia predaja je začiatkom roku 2017.

Ekonomika

Na tento tenký ľad sa moc púšťať nebudem. Ekonomika je pre mňa priveľmi komplikovaná. Ale aj diletantovi ako ja musí byť jasné, že prepad Eura voči Jenu o -12,7% medziročne, sa na cenách musí prejaviť.

Záver

Určite je za zvyšovaním cien toho viac. Vyzerá to tak, že v najbližšom období sa výraznejšieho poklesu cien nedočkáme. Špičkové produkty sú nákladnejšie na výrobu, pričom sa ich nepredá toľko, ako ich predchodcov. A tak našou jedinou nádejou na lepšie ceny sú akcie typu Cash Back, ktoré tu za chvíľu budú možno po celý rok, bez prestávky.

Najmä profesionálna technika je a bude menej dostupná pre pokročilých amatérov a poloprofesionálov. Fotografi si lepšie premyslia do čoho investujú. U objektívov asi porastie záujem o produkciu značiek Sigma, Tamron, Tokina, Samyang, pokiaľ aj oni nezačnú rúbať privysoko.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
rumpeak
2016-12-12 08:06:05
No naštěstí žijeme v tržní ekonomice, takže j emi jasné, že konkurence ty nenasytné Japonce donutí ceny zase pořádně snížit. Skoro bych je podezíral z kartelu, když josu všichni vlastně z jedné země. Je otázkou času, kdy někdo ten kartel rozbije. Já kupioval nové tělo Nikon D800 za 56 000CZK, s tím, že D700 před nástupem D800 stála necelých 50 000CZK. Za tělo střední třídy víc než 50 000CZK už opravdu nedám. A můžou si za low entry (D610, D750) říkat kolik chtějí. D800 mi poslouží klidně dalších 10 let, takže ať si drží ceny kde chtějí. Soudruhy do Japonska zdravím.

PS: nesmyslné argumenty typu rostou náklady, děláme to kvalitněji, lepší procesory atd. tak nějak rozbíjí Tamron a hlavně Sigma, kteří dělají ty objektivy kolikrát ještě mnohem kvalitněji za ceny někdy ani ne poloviční.
 
blahoslav J B Art
2016-12-12 08:21:29
ceny fototechniky zvysuju aj coraz vyssie platy pre deti v cinskych fabrikach
 
JohnNewton
2016-12-12 09:07:11
Vysoké ceny budú mať za následok ďalšie znižovanie predaja, a cyklus obmeny fototechniky sa predĺži. Čo teda trhovej ekonomike akosi nepomôže
 
marcus_labeo
2016-12-12 09:08:07
V zásade súhlasím s argumentami, len ten graf predajov úplne nekorešponduje s argumentom, že množstvá predaných foťákov klesajú (a preto musí stúpať jednotková cena). Z grafu vyplýva, že počty predaných DSLR sa dlhodobo nemenia, počty predaných bezzrkadloviek rastú, jediné, čo dramaticky klesá, sú predaje kompaktov.
Osobne síce objektívy striedam často, ale telo nemám dôvod meniť do doby, kým nezačne dramaticky zaostávať za najnovšími modelmi.
 
marcus_labeo
2016-12-12 09:32:44
príspevok od: JohnNewton
Vysoké ceny budú mať za následok ďalšie znižovanie predaja, a cyklus obmeny fototechniky sa predĺži. Čo teda trhovej ekonomike akosi nepomôže
Cyklus obmeny fototechniky bol trochu prehnaný. Výrobcova sami seba dotlačili do fázy, že musia predstavovať nové modely (hlvne modely nižšej a strednej triedy), keď síce nemajú z hľadiska techniky čo nové ponúknuť, ale v záujme "byť videný" predstavujú nepodstatné vylepšenia ako nové modely (jeden príklad za všetky: trojková rada Nikonu). Možno spomalenie tempa predstavovania noviniek nakoniec prinesie ten efekt, že namiesto nového modelu každý rok s blbosťami typu pridané wi-fi bude nový model každé tri roky, ale naozaj nový, s novým senzorom, procesorom atp. (tak, ako je to vo vyšších triedach).
 
lochnes
2016-12-12 10:11:08
Trošku korekcia (len aby sa lepšie čítalo pokojne môžte vymazať tento koment ) - v prvej časti pred SONY RX10ii:
"Dosiahnuť ich však vyžaduje vyššiu rýchlosť procerora a pamätí, ... "
"Sony A6300 má nový snímač s rýchlymi pamäťami a bufferom pre 300 JPG fotografií," - nemá to byť sony a6500 ?

Príspevok fajn zamyslenie...
 
z80
2016-12-12 10:13:16
príspevok od: JohnNewton
Vysoké ceny budú mať za následok ďalšie znižovanie predaja, a cyklus obmeny fototechniky sa predĺži. Čo teda trhovej ekonomike akosi nepomôže
Dalsie znizovanie predaja zase zvysi ceny (aby celkovy zisk ostal zachovany) a cely cyklus sa bude opakovat az dovtedy, kym sa nebude kazdy kus fotaku vyrabat na mieru Len ta cena bude nepredstavitelna.
 
vojko
2016-12-12 10:40:30
K cenám objektívov. Prečo Nikon pristúpil k výraznému zdražovaniu aj u objektívov, ktoré sa už roky predávajú? Napr. taký AF-S 50mm 1.4G (2008), AF-S 16-85mm (2008), AF-S 85mm 1.8G (2012)? Určite nie kvôli nákladom na ich vývoj. Možno sa trochu zvýšili náklady na ich výrobu, ale inak? Prečo?
 
krispin.pucinko
2016-12-12 11:22:21
príspevok od: vojko
K cenám objektívov. Prečo Nikon pristúpil k výraznému zdražovaniu aj u objektívov, ktoré sa už roky predávajú? Napr. taký AF-S 50mm 1.4G (2008), AF-S 16-85mm (2008), AF-S 85mm 1.8G (2012)? Určite nie kvôli nákladom na ich vývoj. Možno sa trochu zvýšili náklady na ich výrobu, ale inak? Prečo?
pretoze ludia su hlupi a su ochotni za to platit. presne toto je trhova ekonomika.
dneska uz takmer nikto nechce priemer. dneska potrebuje kazdy tu najlepsiu a nanovsiu techniku, vitaza testu, a nehladi na cenu. Lebo Nikon, lebo Cannon, lebo Retina displej....je prakticky jediny argument.
za zvysovanie cien si moze v konecnom dosledku spotrebitel, lebo si to kupi aj tak. ak by polovica pouzivatelov Nikonu odisla ku lacnejsej konkurencii tak by sla cena dolu. Ale sporebitel neodite a Nikon(ale aj ostatni) to vie tak si moze prakticky s cenou robit co sa mu chce.
 
tibren
2016-12-12 13:42:09
ja som chcel v najblizsom case prejst z 5D mk II na nejaku lahku bezzrkadlovku (napr EOS M5, alpha 6300), ale pri tych cenach ich mozem kaslat. kvalita obrazu by ostala podobna, pri vysokom ISO este horsia. tych 700g navyse v batohu budem musiet strpiet
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2016-12-12 14:56:24
príspevok od: tibren
ja som chcel v najblizsom case prejst z 5D mk II na nejaku lahku bezzrkadlovku (napr EOS M5, alpha 6300), ale pri tych cenach ich mozem kaslat. kvalita obrazu by ostala podobna, pri vysokom ISO este horsia. tych 700g navyse v batohu budem musiet strpiet
nikedy stačí ľahký objektív 40/2,8 a pod. a je to hneď príjemnejšie na nosenie, ale samo jamo záleží čo fotíš
 
marcus_labeo
2016-12-12 16:13:16
príspevok od: Jozef Peniak
nikedy stačí ľahký objektív 40/2,8 a pod. a je to hneď príjemnejšie na nosenie, ale samo jamo záleží čo fotíš
Presne môj prístup. Skôr než vymieňať celú zostavu DSLR a platiť veľké peniaze za CSC s podobnými (či horšími) parametrami pre úsporu hmotnosti je lepšie prehodnotiť používané sklá. Ja napr. na túry nasadzujem výhradne širokáč 15mm/4, ktorý váži len 180 gramov, teda celá zostava má asi 930g a to skutočne nie je problém nosiť.
 
2016-12-12 17:18:51
príspevok od: vojko
K cenám objektívov. Prečo Nikon pristúpil k výraznému zdražovaniu aj u objektívov, ktoré sa už roky predávajú? Napr. taký AF-S 50mm 1.4G (2008), AF-S 16-85mm (2008), AF-S 85mm 1.8G (2012)? Určite nie kvôli nákladom na ich vývoj. Možno sa trochu zvýšili náklady na ich výrobu, ale inak? Prečo?
nikon investuje prehnane peniaze do reklamy aby ho bolo vidiet, kedze nepredava toho tolko ako canon musi zdrazovat aby mal na reklamu.
 
2016-12-12 17:21:00
príspevok od: tibren
ja som chcel v najblizsom case prejst z 5D mk II na nejaku lahku bezzrkadlovku (napr EOS M5, alpha 6300), ale pri tych cenach ich mozem kaslat. kvalita obrazu by ostala podobna, pri vysokom ISO este horsia. tych 700g navyse v batohu budem musiet strpiet
nezartuj, ten olympus nikdy nebude kvalitny ako profesionalna zrkadlovka... to su reklamne tahy...
 
blahoslav J B Art
2016-12-12 17:42:57
príspevok od:
nezartuj, ten olympus nikdy nebude kvalitny ako profesionalna zrkadlovka... to su reklamne tahy...
 
matpi
2016-12-12 19:26:20
Zvysovanim cien sa aspon spomali to nezmyselne obmienanie novych modelov kazde cca 2 roky. Ak si budem v buducnosti kupovat novy fotak, tak chcem realne vidiet a citit rozdiel po vsetkych strankach.
 
aesace
2016-12-13 09:20:44
Tieto nahanacky za novymi modelmi by bolo treba dostat nazad na uroven par rokov dozadu, ked ci clovek kupil fotak a najblizsie roky zhanal prislusenstvo...mam pocit, ze v sucasnej dobe akoby na prislusenstvo uz nebol cas, lebo skor vyjde dalsi model a uz to nemusi byt az tak dokonale kompatibilne. Viac by ma potesili konkurencne automaticke 3rd party blesky, nez vydat kazdy rok novy model fotaku pre kazdu triedu kazdej znacky..
 
fair_play
2016-12-13 13:36:20
Ja som kupoval Nikon AF-S 50/1.8G pred 3 rokmi nový z kamenného obchodu za 189€. Teraz ten istý stojí od 215€ (v tom istom obchode dokonca 229€). Nejako tomu prestávam rozumieť. Ale dobre už asi bolo...
 
vilkoo
2016-12-13 14:11:54
vsetko fajn keby boli nase platy ako v nemecku apod nezamyslali by sme nad tym teraz zial sme druhy od konca s platmi na svete, taka je realita no co uz
 
Marek Kopnický
2016-12-13 17:45:39
Neviem, ja mám pocit že ostatná technika má klesajúcu cenovú tendenciu, čiže predpokladám, že to bude skôr o dopyte po bezzrkadlovkách a konkurencii. Argument, že sa musí všetko vylepšovať zrýchľovať, asi nebude ono, keďže sa to deje stále. Dokonca by som povedal že v dnešnej dobe mobilných zariadení, sa dá dostať lacnejšie ku komponentom.
 
krispin.pucinko
2016-12-13 21:15:49
príspevok od: aesace
Tieto nahanacky za novymi modelmi by bolo treba dostat nazad na uroven par rokov dozadu, ked ci clovek kupil fotak a najblizsie roky zhanal prislusenstvo...mam pocit, ze v sucasnej dobe akoby na prislusenstvo uz nebol cas, lebo skor vyjde dalsi model a uz to nemusi byt az tak dokonale kompatibilne. Viac by ma potesili konkurencne automaticke 3rd party blesky, nez vydat kazdy rok novy model fotaku pre kazdu triedu kazdej znacky..
vyrobcovia sa len prisposobuju tomu co zakanik chce. ak zakaznik chce kupovat novy model kazde 2 roky tak proste musia kazde 2 roky novy model vydat, lebo ich predbehne konkurencia. zial v tomto musime vinit nas spotrebitelov a nie vyrobcov.
Ved budte uprimny ak by ste si teraz mali vybrat novu techniku, pozerali by ste najnovsi model? alebo by ste pozerali na konkurenta, ktory je rovnako dobry ale bol vydany pred 3ma rokmi?
 
anton julény
2016-12-13 21:32:19
nedavno hovoril jeden europoslanec o morseovom zakone - dal do suvislosti energeticku ucinnost a cenu. nebol to pochopitelne morseov, ale mooreov zakon. ak by sme ho aplikovali na fototechniku, tak sa da predpokladat, ze dvojnasobne zlepsenie parametrov je za stvornasobnu cenu (napr. rozlisovacia schopnost). z tohto uhla pohladu je asi zvysenie cien nizsie, ako by malo byt.
 
Roman Point
2016-12-14 04:44:20
príspevok od: tibren
ja som chcel v najblizsom case prejst z 5D mk II na nejaku lahku bezzrkadlovku (napr EOS M5, alpha 6300), ale pri tych cenach ich mozem kaslat. kvalita obrazu by ostala podobna, pri vysokom ISO este horsia. tych 700g navyse v batohu budem musiet strpiet
S tým vysokým ISOm sa ale mylíš
 
aesace
2016-12-14 09:22:49
príspevok od: krispin.pucinko
vyrobcovia sa len prisposobuju tomu co zakanik chce. ak zakaznik chce kupovat novy model kazde 2 roky tak proste musia kazde 2 roky novy model vydat, lebo ich predbehne konkurencia. zial v tomto musime vinit nas spotrebitelov a nie vyrobcov.
Ved budte uprimny ak by ste si teraz mali vybrat novu techniku, pozerali by ste najnovsi model? alebo by ste pozerali na konkurenta, ktory je rovnako dobry ale bol vydany pred 3ma rokmi?
No tak ak sa mna pytas, tak ja tie nove generacie fotakov povazujem za uzitocne kvoli tomu,ze si mozem vybrat starsi model za ovela nizsiu cenu a nezaujima ma nulova pridana hodnota tohtorocneho modelu oproti tomu minulemu. Takze ja beriem moznost B Len to prislusenstvo chyba: ziadny battery grip, lebo vyrobca to nestihol, ziadny blesk, lebo ved uz vyrabaju jeden, ktory vysiel 10 rokov dozadu...Je to slabota a to nove NFC ma nevytrhne z biedy, ked ten predchadzjuci model mal len Bluetooth alebo Wifi..
 
vojko
2016-12-14 10:51:30
príspevok od: fair_play
Ja som kupoval Nikon AF-S 50/1.8G pred 3 rokmi nový z kamenného obchodu za 189€. Teraz ten istý stojí od 215€ (v tom istom obchode dokonca 229€). Nejako tomu prestávam rozumieť. Ale dobre už asi bolo...
Ha, toto je také slabúčke zvýšenie ceny, odporúčaná Nikon cena pre 50mm 1.8G pred zvýšením bola 199 EUR, teraz je 229 EUR, to je zvýšenie o nejakých 15%. Ale zoberme si taký Nikon 16-85mm, ten išiel z 569 EUR na 739 EUR, čo je zvýšenie o 30%.
 
marcus_labeo
2016-12-14 12:45:10
príspevok od: vojko
Ha, toto je také slabúčke zvýšenie ceny, odporúčaná Nikon cena pre 50mm 1.8G pred zvýšením bola 199 EUR, teraz je 229 EUR, to je zvýšenie o nejakých 15%. Ale zoberme si taký Nikon 16-85mm, ten išiel z 569 EUR na 739 EUR, čo je zvýšenie o 30%.
Ja som 16-85ku kúpil teraz za 470 eur (asi preto, že je to Pentax, nie Nikon )
 
jardodo
2016-12-14 17:50:53
Klasik povedal: Mňa nenaserú... ja tankujem aj tak stále za stovku...
Rovnako je to s fototechnikou. Dá iba ten kto chce a má.
Kto nemá skúsi bazárovú kúpu.
Alebo hľadá spôsob ako mať.
A stále kúpi iba za to na čo má.
(trebárs za stovku)
 
seifi
2016-12-25 20:05:13
teraz sa naháňajú a tlačí sa na zisk; pôjde hore nezamestnanosť, začne sa tlačiť na predaje (na výrobu kusov) ... následne aj keď sa ceny nezmenia, ale poskytnú sa väčšie zľavy na predajcov; predajcov by bolo rozhádzať / rozhádať , možno by sa niečo pohlo ... ktovie ako sú stavané zmluvy; niekde to funguje na zľave a finito, niekde sú ale nastavené minimálne ceny na pulte, ... veselo je to
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia