Hore

Fotostĺpček 12/2024

Po daždivých dňoch, kedy som však nezaháľal, prišli krásne slnečné a ja som niekoľkokrát vyšiel na prechádzku do prírody.

Bratislava v daždi

Napriek nepohodli, ktoré so sebou prináša dážď, rád fotografujem mesto, keď prší. Ale to už viete, ak ephoto nejaký ten čas sledujete. Do upršanej časti svojho archívu som pridal niekoľko ďalších fotografii. Fotografoval som so Sony A7R V + FE 135/1,8 GM.















Na Železnej studienke

Po daždivých dňoch som sa vybral na Železnú studienku, obľúbené výletné miesto Bratislavčanov. Po turistických chodníčkoch, kde tu, tiekli potôčiky. Vo Vydrici bolo veľa vody a tak som fotografoval aj vodu. Najprv krátkymi časmi, aby som zmrazil jej pohyb. Na jednom drevenom mostíku, v tieni, som vyskúšal aj fotografovanie dlhším časom 1/25 s. Vznikla z toho abstraktná séria fotografií.










Prakticky hneď na začiatku výletu, kúsok od Partizánskej lúky, som narazil na kŕmidlo pre vtáky. Okrem množstva sýkoriek, sa občas objavil aj brhlík, ďateľ malý a pristihol som aj vevericu. Kŕmidlo je hneď pri chodníku a tak sú vtáky naučené, že niekto chodí okolo, sú menej plaché, ako u nás na Malom Dunaji. To mi bolo ale málo platné, keď som mal so sebou len 135 mm objektív. O dva dni som sa tam vybral s teleobjektívov FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS, ale kŕmidlo bolo prázdne. Občas ho prišla skontrolovať nejaká sýkorka. Fotografické hody z toho ale neboli. Keď píšem tieto riadky, pozerám sa na vrecko slnečnicových semiačok, ktoré si nabudúce zoberiem do terénu.








Cestou domov som sa obzrel a zbadal tohto káčera na kmeni zvaleného stromu.

Overené i neoverené správy

  • Cosina oficiálne predstavila objektív Voigtlander NOKTON RF 75mm f/1.5 s bajonetom Canon RF.
  • Spoločnosť Canon by mala predstaviť objektív RF 35mm F1.4L USM už budúci mesiac.
  • Do leta by malo Sony predstaviť objektívy FE 24-70mm f/2 GM, FE 16-25mm f/2.8 G, FE 85mm f/1.4 GM II a možno ešte jeden, bližšie nešpecifikovaný objektív.
  • OM Digital nestíha dodávať fotoaparáty PEN E-P7 a OM-D E-M10 Mark IV.
  • Viltrox oznámil, že pracuje na AF objektívoch radu LAB, pre fotoaparáty s bajonetmi Z a E, sú to objektívy AF35mm F1.2 LAB, AF50mm F1.2 LAB, AF85mm F1.2 LAB a AF135mm F1.8 LAB. Ďalej to budú tri objektívy radu Pro, AF35mm F1.4 Pro, AF50mm F1.4 Pro a AF85mm F1.4 Pro, rovnako s bajonetmi Z a E. Špeciálne pre video je navrhnutý Vitrox LUNA 30-300mm T4.0 10X. Tým výpočet pripravovaných objektívov nekončí. Vraj čoskoro by mali byť predstavené objektívy Viltrox AF16mm F1.8 Nikon Z FF, Viltrox AF56mm F1,7 APS-C Nikon Z/Sony E/Fuji X a Viltrox AF40mm F2.5 Nikon Z/Sony E FF.
  • Sigma si nechala patentovať objektívy 20 mm f/1,4 a 23 mm f/1,4.


Novinky

Lexar SL500

Prenosný SSD disk Lexar SL500 poskytuje výnimočnú rýchlosť čítania 2 000 MB/s a rýchlosť zápisu 1 800 MB/s na rýchle ukladanie a prenos veľkých súborov. Vyznačuje sa supertenkou pevnou hliníkovou unibody konštrukciou, ktorá sa ľahko zmestí do dlane. Dodáva sa tiež s 256-bitovým šifrovacím softvérom AES Lexar DataShield, ktorý uchová vaše súbory v bezpečí a je kompatibilný s väčšinou počítačov, fotoaparátov a herných zariadení. USB 3.2 Gen2x2 dusk sa ponúka v kapacitách od 512GB po 4TB.

https://www.lexar.com/product/lexar-sl500-portable-ssd/

Leica SL3

Nový full-frame bezzrkadlový fotoaparát Leica SL3 využíva výkonný 60 Mpx full-frame snímač BSI CMOS s obrazovým procesorom Maestro IV, ktorý poskytuje vynikajúcu kvalitu obrazu s 15-stupňovým dynamickým rozsahom a 5-osovou stabilizáciou obrazu s posunom snímača. Vylepšenia konštrukcie fotoaparátu zahŕňajú 3,2″ výklopný dotykový displej LCD s rozlíšením 2,3 m, ktorý ponúka všestranné možnosti zobrazenia počas snímania snímok, spolu so slotom CFexpress typu B a slotom SD UHS-II pre flexibilné možnosti ukladania súborov. 


Kľúčové vlastnosti:

  • 60 Mpx snímač BSI CMOS s plným záberom
  • Obrazový procesor Maestro IV, 8 GB vyrovnávacia pamäť
  • Bajonet Leica L
  • Hybridný systém automatického zaostrovania s PDAF a kontrastným automatickým zaostrovaním
  • 5,76 Mpx OLED EVF
  • 3,2″ výklopný dotykový displej LCD s rozlíšením 2,3 Mpx
  • 10-bitový záznam v rozlíšení 8K, C8K, 4K, C4K a FHD
  • Podpora ProRes 1080p a Apple MFi
  • C8K, 8K, C4K a 4K video
  • ISO 50-100000
  • Snímanie rýchlosťou až 15 obr./s.
  • 5-osová stabilizácia obrazu s posunom snímača
  • Sloty na karty CFexpress typu B a SD UHS-II


https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/sl/sl3-black

Inšpirácia

Tipy pre lesnú makrofotografiu - Makro prechádzky

Prechádzka lesnou makrofotografiou, na ktorej vám Alexis ukáže niekoľko tipov a technik, ako aj tvory, ktoré našiel, a fotografie, ktoré nafotil.


Tipy a triky

Jednoduchá úprava v LIGHTROOM-e | Od začiatočníka k profesionálovi

Zobrazenie troch rôznych úrovní úprav na dvoch fotografiách, od začiatočníka po profesionála.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Paladin25
2024-03-19 21:46:06
Na tie Viltroxi som dosť zvedavý v poslednej dobe išli kvalitou optiky dosť hore. A na Apsc 75tku počúvam len chválu.

Tu majú nové série LAB tak uvidime!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia