Hore

Autor: Mihir Hardikar

Fotostĺpček šéfredaktora 15/2019

Tak nám opäť vyhlásili ceny TIPA a opäť sú na smiech. Kategórie sa každý rok menia, aby si každý odniesol nejakú cenu. Nikon Z7 vyhral cenu za najlepší profesionálny FF fotoaparát, pritom nie je profesionálny.

Te cena má patriť Panasonicu S1R, ktorý ale žiadnu cenu nedostal. Pre Olympus OM-D E-M1X zaviedli samostatnú kategóriu pre profi MFT. Nechápte ma zle, všetky ocenené fotoaparáty sú výborné, ale vyzerá to skôr, ako výber nejakej redakcie, čo sa im v minulom roku najviac páčilo.

Do pozornosti ale dávam, že v kategórii fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi je len jediná zrkadlovka! Koniec zrkadloviek môže byť rýchlejší, ako sme si predstavovali.

Tohtoročná TIPA ale bola dobrá na to, aby ma upozornila na nové LED svetlo od Metz, ktorého predstavenie mi uniklo.

https://www.tipa.com/en-en/awards/tipa-world-awards-2019.html

https://www.tipa.com/asset/video/tipa-awards-movie-2019.mp4

Poznáte to, kto vodu káže a víno pije? Sám som niekedy taký a nad mojimi zásadami zvíťazí lenivosť, alebo skôr pohodlnosť. Pohodlnosť je prirodzená vlastnosť fotografov, obzvlášť dnes. Fotoaparáty dokážu pomaly zázraky. Fotografovať nikdy nebolo také jednoduché. K tomu pripočítajte výkonné programy pre spracovanie obrazu. Kto by sa vláčil so statívom a používal filtre? Dnes sa chodí naľahko. Aj mňa tie bezzrkadlovky rozmaznali. Moja práca mi musí pripomenúť, že námaha bude odmenená. Tentokrát to bolo testovanie filtrov NiSi, pre ktoré som vytiahol statív aj za krásneho slnečného dňa.


Fotené s filtrami NiSi, Nikon Z7 + 24-70/4, expozícia 30 sekúnd.

Po nekonečne dlhej dobe sa Adobe uráčilo pridať do Lightroomu a ACR nové fotoaparáty. Už som ich dávno odovzdal späť a pamäťové karty čakali na aktualizáciu, aby som z nich mohol konečne naimportovať fotky do Lightroomu. Recenzií teda bude viac, ako zvyčajne a dnes publikujeme Canon EOS RP. Dokončujem Panasonic Lumix S1R a pracujem na Fujifilm X-T30.

Overené i neoverené správy

Sharp sa pridal k štandardu Micro Four Third, po boku Olympusu, Panasonicu a ďalších firiem. Sharp aktuálne pracuje na 8K kamere s MFT bajonetom.

https://www.olympus-global.com/news/2019/contents/nr01198/nr01198_00001.pdf

Spoločnosť Sony údajne vyvinula 35 mm snímač s rozlíšením 102 Mpx (12288 × 8192) a 6K videom. Snímač je vraj pripravený pre reálne použitie. Svoj snímač s rozlíšením cez 100 Mpx vraj chystá aj Canon a mal by sa objaviť v niektorom z ďalších fotoaparátov radu EOS R.

https://www.eoshd.com/2019/03/sony-develops-full-frame-100-megapixel-sensor-with-6k-video-for-consumer-cameras/

Novinky

Skylum, ktoré stojí za programom Luminar vydalo plugin Flex. Luminar 3 je po pridaní modulu knižnice zaujímavou, cenovo dostupnou, alternatívou k Lightroomu a Capture One. Program využíva umelú inteligenciu, vďaka ktorej aj začiatočníci môžu robiť pokročilé úpravy fotografií. Flex je plugin pre programy Photoshop, Lightroom Classic, Photoshop Elements, Apple Photos. Pre majiteľov Luminar 2018 a Luminar 3 je zadarmo. Najnovšia aktualizácia Luminar 3 naviac prináša funkciu zálohovania knižnice. Viac o programe sa dozviete v našom seriáli vo Fotoškole - editácia fotografií.

https://skylum.com/blog/luminar-flex

Ak ste fanúšikmi rôzneho optického príslušenstva pre obzvláštnenie fotografií, možno vás zaujme novinka od Prismlens FX, sada 3 prismatických filtrov. A možno vás inšpiruje, urobiť si vlastné z nepoužívaných UV filtrov.


https://www.prismlensfx.com/products/variable-prism-filters

Inšpirácia

Môj otec bol farboslepý, nevidel dobre červenú a príbuzné odtiene. Pamätám si, ako si raz kúpil bordové topánky, miesto hnedých. To on mi dal prvýkrát do rúk fotoaparát a ukázal ako sa obsluhuje. Bol to dederónsky kompakt Certo 35, samozrejme na film. Vtedy sa fotilo prakticky len čiernobielo a jeho farbosleposť preto nebola na prekážku. Neviem si predstaviť, že by som farbosleposť po ňom zdedil. Fotografiu milujem a asi by som musel fotografovať len čiernobielo, aj keď sa dnes fotí prevažne farebne. Kanadský fotograf David Wilder tiež trpí farbosleposťou. Po tom, čo o ňom vyšiel článok, spoločnosť EnChroma mu poslala špeciálne okuliare na korekciu farieb. Tu si môžete pozrieť video, keď na Islande po prvýkrát uvidel reálne farby.


Fotografie jedla sa častokrát na seba podobajú ako vajce vajcu. Vintage podložka, zadné svetlo, odrazkou presvetlené tiene. Je to spoľahlivý recept a nehovorím, že sa mi nepáči. Je ale inšpiratívne, ak to niekto fotí inak, napríklad Aidin Sartan Corte.


Foto: Aidin Sartan Corte

Ešte viac ma však zaujali jeho portrétne koláže.




Foto: Aidin Sartan Corte

https://www.photographize.co/articles/forksnroses/

https://www.photographize.co/aidansartinconte/

Aidin nafotil jedlo v štýle High Key s prevahou svetlých tónov. Mihir Hardikar na to išiel naopak a jeho fotografie jedla sú v Low Key tónine.


Foto: Mihir Hardikar

https://www.behance.net/gallery/65211017/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hakuna Matata
2019-04-08 20:06:17
Karol, ak bol Tvoj otec farboslepý, tak Ty si po ňom tento deficit zdediť nemohol. Mohol by si ho zdediť jedine po matke, ktorá by bola buď farboslepá alebo prenášačka génu. Farbosleposť (daltonizmus) je gén, ktorý sa viaže na pohlavný chromozóm X. Tvoj otec Ti dal Y a ten sa s farbosleposťou nespája.
Farboslepý muž nemôže mať so zdravou ženou (neprenášačkou génu) farboslepého syna. Riziko farbosleposti po Tvojom otcovi sa týka iba jeho dcér (všetky dcéry by boli minimálne prenášačky).
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia