Fórum » Spracovanie fotografie

Monitor DELL U2412

goodlight
2012-05-25 00:40:00+02
ahojte,

je tu prosim niekto, kto by mi vedel poradit, ci je tento monitor vhodny na upravu fotiek?

http://lcd-monitory.heureka.sk/dell-u2412m/specifikace/#section

pripadne poradit nieco normalnejsie ...rozpocet mam okolo 500E, potreboval by som nieco, z coho sa budu dat tlacit fotky v lepsej kvalite. uvedomujem si, ze na spickovu presnost farieb 500 E stacit nebude

Dakujem kazdemu za radu

xmartankox
2012-05-25 00:55:59+02
príspevok od: goodlight
ahojte,

je tu prosim niekto, kto by mi vedel poradit, ci je tento monitor vhodny na upravu fotiek?

http://lcd-monitory.heureka.sk/dell-u2412m/specifikace/#section

pripadne poradit nieco normalnejsie ...rozpocet mam okolo 500E, potreboval by som nieco, z coho sa budu dat tlacit fotky v lepsej kvalite. uvedomujem si, ze na spickovu presnost farieb 500 E stacit nebude

Dakujem kazdemu za radu
Tu vsade sa ten monitor riesi:

UTFS

www.ephoto.sk/forum/26/8787/monitor-ips-24/
www.ephoto.sk/forum/50/6530/ips-vs-pva-panel-pre-lcd-monitor/
www.ephoto.sk/forum/vyhladavanie/strana-9154/?filter=on

zaklad je ale kompletny color management, takze... Vela zdaru v studiu tejto "vedy".

wayne
2012-05-25 07:56:04+02
Ano je.
Kup.

JOK3R
2012-05-25 08:00:02+02
Ja mám doma DELL U2410 a som spokojný. EIZO to určite nie je, ale v tejto cenovej kategórii mi plne vyhovuje.

goodlight
2012-05-25 23:08:24+02
príspevok od: JOK3R
Ja mám doma DELL U2410 a som spokojný. EIZO to určite nie je, ale v tejto cenovej kategórii mi plne vyhovuje.
dik, este jedna otazka, ma zmysel kupit kalibracnu sondu k podobnemu "lacnemu" monitoru?

lacikam
2012-05-25 23:38:03+02
http://extrahardware.cnews.cz/dell-ultrasharp-u2410-skvely-obraz-i-moznosti
kúpiť ani nie - beztak to nebude prdel skalibrovať. Najprv by som počkal, či vôbec treba - potom to riešil cez ľudí ktorí vlastnia sondu a vedia s ňou pracovať..

lacikam
2012-05-25 23:51:13+02
Z recenzie vyberám :
"Všimněte si také téměř dokonalého překryvu s oficiálním trojúhelníkem pokrývajícím sRGB prostor."
"Monitor však svým barevným gamutem zvládá pokrýt až 96 % prsostoru AdobeRGB, což bez problémů dokázal i při měření optickou sondou. Navíc má tento profil stejně jako sRGB přednastaven i v OSD nabídce. Zde však již došlo k mírnému přesycení červené a zelené, nicméně ne tak moc, jako u monitoru HP. "
"Při sledování testovacího obrazce bylo patrné slévání nejtmavších odstínů, s čímž ale mají problémy IPS panely obecně. Subjektivně na mě ale barvy Dellu působily přirozeněji než u monitoru HP."
"Stabilita kontrastu je v porovnání s HP o trochu horší a monitor začíná ztrácet trochu dříve. Nejedná se ale o nic zásadního a pokles stability kontrastu je velmi pozvolný. I když výrobce udává maximální kontrastní poměr 1000:1 a v případě dynamického kontrastu se nestydí použít hodnotu až 80 000:1, já jsem při měření optickou sondou naměřil jen 781:1, což je při obrovském maximálním jasu tohoto panelu trochu zklamání."

To (kontrast), spolu s jasom - bude asi "najsilnejšia slabina" tohoto monitoru.
Konektorové vybavenie príkladné.
Myslím, že vzhľadom k peniazom zaň - to nie je zlá kúpa, ak si si nedostatkov s jasom (iste aj trochu spolu s "rovnomernosťou podsvietenia" - tá tiež nie je dokonalá) a kontrastom (dakus menší, než by bolo "záhodné") vedomý. Ten najnižší nastaviteľný jas môže večer vadiť, ale ak si rozvietiš lampu k tomu a nebudeš robiť potme, tak sa oči neunavia.

JOK3R
2012-05-26 07:57:01+02
príspevok od: goodlight
dik, este jedna otazka, ma zmysel kupit kalibracnu sondu k podobnemu "lacnemu" monitoru?
Zvažoval som aj ja kúpu kalibračnej sondy, ale nakoniec myslím že lepšie je si sondu iba od niekoho požičať. Je blbosť vyhodiť 150-250eur za sondu ktorú použiješ pár krát.
Ja žiaľ stále bežím na neskalibrovanom, ale aj tak spokojnosť

lacikam
2012-05-26 08:50:28+02
- nemyslím, že to zmysel má - kalibrácia cez firmu vyjde lacnejšie. V tejto cenovej úrovni si pri dobrom výbere monitora (existujú aj modely, ktoré majú nastavenie farieb správne od výroby, resp. s minimálnymi odchýlkami, ktoré nemusia robi problémy) - si pri dobrom výbere monitora nemusíš kalibráciou zaťažovať hlavu.
Každopádne pozri ešte tu : http://extrahardware.cnews.cz/pruvodce-vyberem-lcd-monitoru-jaroleto-2012

lacikam
2012-05-26 08:53:59+02
Model, na ktorý sa pýtaš je v recenzii aj tu - ale povedal by som, že tu je recenzent prísnejší
http://extrahardware.cnews.cz/recenze-dell-ultrasharp-u2412m-test-ips-s-1920-x-1200-px

Oki
2012-05-26 10:07:01+02
MYslím že za tú cenu je to skvelý monitor. Ja mám U2311H, v dome keď som ho kupoval ešte U2412 nebol. Ak by som s kúpou pol roka počkal, určite by osm volil práve tento, hlavne kvôli pomeru strán 16:10. Čo sa týka kalibrácie, nechal by som to na odborníka, myslím že to budeš mať lepšie a lacnejšie, ak si to necháš skalibrovať.

ummagama
2012-05-26 10:48:10+02
Ohladom kalibracie a profilacie urcite to nebude lacnejsie. Mozno tak prvy krat. Nakolko profilovat treba pravidelne aspon raz mesacne (u lepsich monitorov) tak sa sonda zaplati asi za 6-8 mesiacov.

lacikam
2012-05-26 22:49:40+02
ummagama - na základe akej informácie (udaj zdroj, link - pls) si prišiel na to, že treba profilovať raz mesačne???

goodlight
2012-05-27 00:00:29+02
Vsetkym dakujem pekne za pomoc...do monitoru pojdem, so sondou pockama uvidime, nakolko bude potrebna

ummagama
2012-05-27 06:57:11+02
Na zaklade stability panelov obrazovky, skusenosti a vedomosti zo skoly. Taktiez si staci precitat akukolvek knihu o tejto problematike. A taktiez Vam to potvrdi ktokolvek s oblasti profesionalnej tlace. Ale samozrejme raz mesacne je idealny stav. Amaterovi staci mozno 4 krat rocne.

tonyskot
2012-05-27 08:32:42+02
a co tak miesto monitora pouzit plazmu ?

Krtko fotografom
2012-05-27 13:04:57+02
Ja mam doma 2 pocitace (starsi, a aj novsi), a tym padom aj 2 monitory. Nemam ziadne spickove monitory, ale iba celkom obycajne LG (22" a 27"). Jeden uz mal od vyroby dobre nastavene farby, stacilo uz iba upravit jas a kontrast, a monitor bol v pohode. Druhy monitor, ani za boha som na nom nemohol spravne nastavit farby, a tak som si kupil kalibracnu sondu. Moja odpoved je, ze nelutujem. Teraz mam obidva monitory skalibrovane, na obidvoch je uplne rovnaky obraz, a presne to, co vidim na monitoroch (to je jedno, na ktorom PC upravujem fotky), tak presne to mi aj vylezie z tlaciarne. Cize este raz, vobec nelutujem, ze som kupil kalibracnu sondu.

valec86
2012-06-05 18:35:00+02
monitor je uz doma, rozdiel obroti predchadzajucemu Samsungu T220 je obrovsky. zatial nelutujem,

ummagama
2012-06-05 20:57:49+02
príspevok od: Krtko fotografom
Ja mam doma 2 pocitace (starsi, a aj novsi), a tym padom aj 2 monitory. Nemam ziadne spickove monitory, ale iba celkom obycajne LG (22" a 27"). Jeden uz mal od vyroby dobre nastavene farby, stacilo uz iba upravit jas a kontrast, a monitor bol v pohode. Druhy monitor, ani za boha som na nom nemohol spravne nastavit farby, a tak som si kupil kalibracnu sondu. Moja odpoved je, ze nelutujem. Teraz mam obidva monitory skalibrovane, na obidvoch je uplne rovnaky obraz, a presne to, co vidim na monitoroch (to je jedno, na ktorom PC upravujem fotky), tak presne to mi aj vylezie z tlaciarne. Cize este raz, vobec nelutujem, ze som kupil kalibracnu sondu.
Len pre upresnenie fyzikalne nie je mozne aby bolo na monitore zobrazene presne to co vylezie z tlaciarne.

tonoz
2012-06-05 21:38:39+02
Chod do tohto monitora
http://www.eizo.cz/monitory/colorgraphic/24/CG241W.html

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()