Hore

Rolling shutter efekt vo fotografii

Vo videu už roky riešime problémy s rolling shutter efektom, niekedy nazývaným aj jelly efekt. Pri švenkovaní sa obraz správa ako kus želatíny kývajúci sa do strán.

Efekt je spôsobený tým, že obraz sa zo snímača číta po riadkoch. Kým sa prečíta obraz od prvého po posledný riadok trvá nejaký čas, počas ktorého sa kamera posunie. Výsledkom je nahnutý obraz. Napríklad kolesá áut sa deformujú do naklonenej elipsy. Určite ste si to všimli v niektorých filmoch a seriáloch, kde sa pri natáčaní používajú fotoaparáty. Čím je pohyb kamery rýchlejší, tým je efekt výraznejší. Veľkosť efektu záleží na konkrétnom modely fotoaparátu/kamery a jeho nastavení. V prvom rade záleží na rýchlosti čítania dát zo snímača. Na jednej strane sú tu modely, kde stačí aj malé vychýlenie do strán a efekt je výrazný (veľmi pomalé čítanie) a na druhú stranu sú tu modely, kde efekt takmer nie je viditeľný (rýchle čítanie dát). V druhom rade záleží na nastavení videa. Napríklad Full HD je menej náročné ako 4K a tak na tom istom fotoaparáte, pri rôznom nastavení, je rolling shutter efekt rozdielny. Ak vám tento efekt vo videu prekáža, treba tomu prispôsobiť nakrúcanie, alebo zvoliť model s minimálnym rolling shutter efektom, či s globálnou uzávierkou. Na nasledujúcom videu môžete vidieť demonštráciu rolling shutter efektu. Video od Camera Cave je v nemčine, ale aby ste efekt videli, nemusíte rozumieť o čom sa rozpráva.


Rolling shutter efekt sa netýka len videa. Občas sa s ním stretávame aj vo fotografii. Píše sa o tom však len zriedkavo. Je to pri použití elektronickej uzávierky (typicky pri bezzrkadlovkách). Rovnako, ako vo videu, aj pri fotení s elektronickou uzávierkou je obraz čítaný po riadkoch. Ak fotoaparátom výrazne počas expozície pohybujete do strán, môže sa na fotografiách prejaviť rolling shutter efekt. Typicky je to pri sledovaní pohybujúceho sa objektu, napr. fotení letiacich vtákov, automobilov a motoriek. Opäť tu záleží na konkrétnom fotoaparáte a rýchlosti čítania snímača. Za posledný rok som sa s týmto efektom pri fotografovaní stretol niekoľkokrát a preto si myslím, že majitelia bezzrkadloviek by o ňom mali vedieť.




Na Nikone Z7 som chcel využiť elektronickú uzávierku, aby som mal vyššiu snímkovú frekvenciu a zvuk mechanickej uzávierky nerušil vtáky. Deformácia budovy v pozadí je priam vzorovou ukážkou rolling shutter efektu vo fotografii.

Problém sa nemusí týkať len fotografovania pohybu, tzv. paningovania, ale aj fotenia nepohybujúcich sa objektov. Týka sa to prístrojov s pomalým čítaním dát zo snímača. Väčšinou sú to bezzrkadlovky s veľkým snímačom s vysokým rozlíšením.

Veľmi výrazný rolling shutter efekt u stredoformátového Fujifilmu GFX 50R. Čítanie dát z veľkého snímača trvá dlho. Aj keď som mal nastavený krátky expozičný čas, u ktorého predpokladáte zamrazenie pohybu, v skutočnosti trvá postupné exponovanie po riadkoch oveľa dlhšie. Ak po stlačení nepočkáte o niečo dlhšie, ako ste zvyknutý, pohnete prístrojom ešte počas expozície. Riešením je neponáhľať sa, alebo prepnúť na mechanickú uzávierku.


Pri Fujifilme GFX 50R som použil elektronickú uzávierku, netrpezlivo som pohol prístrojom, lebo som si myslel, že už je doexponované. Fotoaparát však číta dáta zo snímača po riadkoch dlhšie, ako je udávaný expozičný čas. Pekne vidno, že ľavá strana je exponovaná na začiatku expozície a pravá na jej konci.

Podobný problém, aj keď nie taký výrazný, ako pri stredoformátovej Fujine som zaznamenal aj u svojho Olympusu PEN-F, tam však nebol efekt výrazný a všimol som si ho len pri využití sériových záberov. Robil som portréty s použitím sériového snímania a pri prehrávaní záberov som si všimol jemný vlnivý efekt. Na jednotlivých záberoch by som ho však nepostrehol, musel som si ich pustiť ako sekvenciu. Olympus OM-D E-M1 Mark II s rovnako veľkým snímačom a s rovnakým rozlíšením tento problém nemá, pretože má oveľa výkonnejší procesor a dáta zo snímača číta rýchlejšie.

Sami si vyskúšajte, ako je váš fotoaparát náchylný na rolling shutter efekt. Ak sa výraznejšie prejavuje, používajte pri fotení mechanickú uzávierku, tým problém vyriešite.

Globálna uzávierka

Problém s rolling shutter efektom vo videu a fotografii sa vyrieši príchodom globálnej elektronickej uzávierky, pri ktorej sa dáta zo snímača prečítajú naraz a nie postupne po riadkoch. Vyrieši to aj problém s použitím bleskov v režime el. uzávierky, zatiaľ to nie je možné. Zároveň už fotoaparáty nebudú potrebovať mechanickú uzávierku, vďaka čomu budú ešte rýchlejšie a 100% tiché v akomkoľvek režime. Niektoré videokamery už globálnu uzávierku majú, fotoaparáty ale zatiaľ nie. Príchod prvých modelov sa očakáva už čoskoro.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirrrec
2019-04-26 13:47:13
Clovek by ocakaval ze na na 1/16000 bude obraz zamrznuty a ono je to horsie ako menia rychlost klasickej zavierky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia