Hore

Adobe produktové rady Photoshop

Pred týždňom sme zverejnili vyhodnotenie ankety „Aký softvér používate?". Článoček inicioval rozsiahlu a miestami aj búrlivú diskusiu o ne/legálnosti používaných softvérov. Sme radi, že ste sa do diskusie zapojili napriek tomu, že je to chúlostivá téma a viacerí ste na seba prezradili citlivé informácie. Sme vďační za prejavenie svojho názoru, či s tým naším súhlasili alebo nie.

Ak by som mal zhrnúť diskusiu so 140 príspevkami, mnohí ste súhlasili, že používať softvér bez platenia je nelegálne a neetické. Ďalší ste súhlasili s nelegálnosťou, no cena za radu Photoshop CS sa vám zdala byť neprimerane veľká. Viacerí z vás, ktorí študujete, ste napísali, že zamestnávateľ od absolventov často žiada schopnosť pracovať v týchto programoch. Ak sa teda študent chce uplatniť, musí mať možnosť na programe pracovať a učiť sa. Cena profesionálnych softvérov je však pred študenta privysoká.

Na našom portáli existuje široká základňa čitateľov a užívateľov, ktorí nefotografujú profesionálne, nezarábajú si fotografiou, fotenie je ich koníček. Aj v tomto prípade sa vám zdal byť Photoshop CS rady pridrahý.

Pre všetkých vás máme odpoveď a riešenie, ktoré vám môže pomôcť využívať kvalitný softvér za cenu, s ktorou si ho môžete dovoliť.

Chcem sa ale najprv zastaviť pri jednom názore. Viacerí z vás problém s nelegálnym používaním softvéru nepokladá za problém, kým sa softvér nevyužíva na komerčné účely. Vraj s tým spoločnosť Adobe počíta a nie je to žiaden problém. Podľa niektorých by mala byť spoločnosť Adobe rada, že sa ich softvér vo veľkom nelegálne využíva, lebo sa stáva štandardom na úpravu fotografií. Pre vás máme stanovisko od českého zastúpenia Adobe:

"Žiadny komerčný výrobca nie je samozrejme nadšený z toho, že sa jeho aplikácie nelegálne kopírujú. Našou snahou je maximálne sprístupniť programy pre jednotlivé skupiny užívateľov. Preto sme v minulom roku v niektorých krajinách uviedli špeciálne študentské verzie softvérových balíkov Adobe Creative Suite, ktorými sme chceli sprístupniť profesionálne nástroje pre študentov a výhodnými cenami ich motivovať k legálnej kúpe. Pre domácich užívateľov ponúkame balíky radu Elements u softvérov pre editáciu digitálnych fotografií a videa. Spoločne s našimi distribútormi pracujeme na špeciálnych akciách, ktoré ľuďom sprístupňujú legálny softvér a zároveň ukazujú jeho pridanú hodnotu - či už v možnostiach výhodných upgradov, poskytovanej technickej podpore, získavaní najaktuálnejších informácií a podobne."  hovorí Richard Markuzy, Regional Marketing Manager Adobe.

No a teraz niekoľko informácií pre vás, ktorí ste si obľúbili Adobe softvér…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
REEFE
2009-05-26 14:20:34
wou, klobuk dole, dost vycerpavajuce :-)
 
Daniel.U
2009-05-26 14:22:44
ked tlacim na atramentovej tlaciarni, potrebujem simulovat tlac cez color proofing. Colormanagement tlaciarne mam vypnuty, prevadzam do profilu papiera alebo v nom tlacim. Elements nevie simulovat profil, keby ale existoval plugin co by to dokazal, mozno by mi stacil.
 
schamka
2009-05-26 14:32:14
Robim postgradual v Holandsku, kde pre ucitelov, pedagogickych pracovnikov, ale aj pre ziakov a studentov funguje jedna stranka, na ktorej dostat softver a hardver so zaujimavymi zlavami. Ja som si zakupila balik Adobe produktov pre dizajn a web, ktory obsahuje (ani neviem, na co vsetko tie programy sluzia):
- Adobe InDesign CS4
- Adobe Photoshop Extended CS4
- Adobe Illustrator CS4
- Adobe Acrobat Professional 9
- Adobe Flash Professional CS4
- Adobe Dreamweaver CS4
- Adobe Fireworks CS4
- Adobe Contribute CS4
- Adobe Soundbooth CS4
- Adobe CS4 Video Training
- Adobe Bridge CS4
- Adobe Device Central CS4
- Adobe Version Cue CS4

to vsetko spolu za neuveritelnych 27,50 EUR.
Licencia je obmedzena na dobu, pocas ktorej clovek studuje, alebo je zamestnancom skoly/univerzity. Produkty je mozne instalovat na len 1 pocitac, nemoze sa pouzivat na komercne ucely a neda sa registrovat. Su to vsak plne fukncne produkty, ziadne skusobne verzie. Studenti i ucitelia tak maju moznost vyskusat si dany softver a naucit sa s nim pracovat.

Neviem, odkial by mala vyjst iniciativa, aby studenti a pedagogicki pracovnici aj na Slovensku mali k dispozicii to iste.
 
mago
2009-05-26 14:43:27
clanok je vynikajuci. jednoznacne suhlasim. Elements som dostal s tebletom. Na upravu fotografii bohate staci, samozrejme pokial nechcete robit grafiku (masky). Lightroom je mojou srdcovkou. Funkcie podobne Elements, ale praca s RAW je na nezaplatenie :)
PhotoShop je na bezne upravy fotografii az preplnevy funkciami, ale ked ´niekto´ potrebuje upravit fotografie na reklamu, poster, pripadne pripravit web, stava sa nutnostou. Samozrejme v dokonalej harmonii s Illustratorom. Pre web to bude Dreamweaver, pre printovu grafiku InDesign, pre video Premire a AfterEffects.
Adobe je naozaj na vsetko, idealne na vyprazdnenie uctu :)

btw, samozrejme existuju aj ´skoro´ plnohodnotne nahrady od inych spolocnosti, pripadne aj free.
 
Flodur
2009-05-26 21:50:28
Keď som profesionál (zvládam cudzie jazyky), mám lokalizovaný soft (CS4).
Keď som amatér alebo pokročilý (zvládam slovenčinu alebo češtinu), tak mám soft nelokalizovaný (Lightroom). Tak kde je potom chyba? Nech sa páni z Adobe nepose.., keď im nikto kradne soft.
 
Daniel.U
2009-05-27 01:26:37
co mam pre dobre svedomie urobit, ked Pixma ip4600 ma tak pripeceny ovladac, ze s vlastnymi profilmi to ide korektne vytlacit len cez Photoshop CS? V elemente urobim na chlp to iste a fotka ma zavoj. To iste robi ostatny software. Jediny, kde to vyleze dobre je Photoshop za 30000 a moze za to driver tlaciarne. Tak nech mi canon kupi CS verziu
 
Floyd
2009-05-27 10:57:46
Myslím, že sa jedná o dobre pripravenú reklamnú akciu na produkty Adobe a čom svedčia aj reklamné banery na titulnej strane.
 
mago
2009-05-27 14:24:15
príspevok od: Floyd
Myslím, že sa jedná o dobre pripravenú reklamnú akciu na produkty Adobe a čom svedčia aj reklamné banery na titulnej strane.
jednoznacne ano, ale nie je tomu co vytykat, tento web nie je charita. clanok naviac kvalitny.
len jedna poznamka k reakcii zastupcu z CR. nemozno to brat vazne, ved keby povedal, ze na tom je nieco pravdy, tak by si sam vykopal hrob. studentske verzie aspon z casti nahradzaju zisk na trhu, kde predtym bol takmer nulovy.
na clanku to samozrejme neubera. myslim, ze je perfektny a uvadza realne situacie. musime si to priznat.
 
zelovoc
2009-05-28 01:47:45
príspevok od: Floyd
Myslím, že sa jedná o dobre pripravenú reklamnú akciu na produkty Adobe a čom svedčia aj reklamné banery na titulnej strane.
ale samozrejme. clanok je na druhej strane super.krasne vysvetlene rozdiely a moznosti. pravdupovediac, elements je dobry nastroj ale za tu cenu radsej kupim stativ a stiahnem gimp.) ale proti gustu ziaden disputat. ak niekto potrebuje tlacit vo velkom, tak potrebuje CMYK, ktore gimp nepodporuje. ale inak je to vyborny programik.

budem ho furt propagovat :)
 
2009-05-28 11:46:55
K LR2 je uvedene:
´Editačné funkcie sa neobmedzujú len na bežné úpravy, ktoré sú obsiahnuté v Camera RAW convertore. Pridané sú nástroje pre retušovanie, orezávanie, prechodový filter, či lokálne úpravy jasu, farebnosti, ostrosti. Fotografi ocenia záchranu prepalov, presvetľovanie tmavých partií, či jemné ladenie farieb.´
Pridane naviac nez ma raw Camera RAW converter tam nie je retusovanie, orezavanie, prechodovy filter, lokalne upravy jasu/farebnosti/ostrosti - to vsetko je rovnako aj ACR ver.5.x pre napr. PSCS4.
Moze sa to javit ako pridane tomu, kto ma PSCS3 a ACR ver.4.x, kde raw converter nema prechodovy filter a lokalne upravy. Samozrejme dtto plati aj pre nizsie verzie PSCS2 s ACR ver.3.x ....
 
2009-05-28 11:57:04
Podla mna je Lightroom2 taky marketingovy tah, taka programova nadstavba na vyvijany Adobe Camera RAW, ktory sa vsak spustal len ako nejaky addon pre aplikacie Photoshop, Elements, ... ale tu sa dala ako pridana hodnota iny uzivatelsky interface, ine moznosti vstupov a vystupov, je to standalone aplikacia a tak sa samostatne predava ... s verziou ACR 5.x prisiel LR2.x, ktory ma co sa tyka spracovania/uprav rovnake funkcie ... mozno casom naboptna v uplne iny, rozsireny produkt
tolko moj nazor na LR2 ;-)
 
Drahus
2009-05-29 11:45:05
Študentskú verziu Adobe CS3 Ext. som si zakúpil v ČR. Je to bežná verzia tohto programu, nijako obmedzená. Máte možnosť ju nainstalovať na 1 stolný počítač, a jeden prenosný počítač. Licencia je poskytovaná na základe ofoteného ISICu, alebo potvrdenia o návšteve školy a platí po celý život, no iba pre túto osobu-študenta a pre nekomerčné účely. Rovnako nie je možný upgrade na vyššiu verziu.
Program som kúpil v obchode s PC za 1300 Kč a licenciu potom vybavil bezplatne na http://www.adobeprostudenty.cz/
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-24 08:56:04
Práve vyšla aktualizácia Lightroom 2 s podporou Nikonu D5000 a Canon EOS 500D.
 
jarka1963
2009-11-08 18:30:08
Zaujimavy´ clanok, ja som si objednala novsiu verziu Adobe Photoshop Elements 8 + Premium. Dufam, ze s tym budem spokojna a ze to nebude moc komplikovane´. Na CS4 zial nemam korunky , teda Euro :-) Viete poradit daky trik na tento program? Hlavne by som chcela vediet odstranit sum z fotografie alebo dat jednofarebne ciste pozadie na makro foto. Dik
 
titinius
2010-01-29 15:20:14
co odporucate na MAC?
Aperture 2 alebo Lightroom 2 ???
a preco?
Dakujem
 
anton julény
2010-01-30 01:03:34
je to trocha z iného súdka, ale skús sa pozrieť na alternatívu LightZone od LightCrafts (viď jeden starší príspevok http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/lightcrafts/lightzone/&action=showComment&commentId=#comments, aby bolo jasné, že to súvisí s Adobe). Má okrem iného aj zonálny systém úprav.
 
titinius
2010-01-30 14:05:20
príspevok od: anton julény
je to trocha z iného súdka, ale skús sa pozrieť na alternatívu LightZone od LightCrafts (viď jeden starší príspevok http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/lightcrafts/lightzone/&action=showComment&commentId=#comments, aby bolo jasné, že to súvisí s Adobe). Má okrem iného aj zonálny systém úprav.
skusim, dik za typ
 
RioM
2010-01-31 13:06:23
príspevok od: titinius
skusim, dik za typ
Zonálny systém úprav má aj Lightroom.
 
anton julény
2010-01-31 22:00:49
príspevok od: RioM
Zonálny systém úprav má aj Lightroom.
Zonálny systém v ponímaní Ansela Adamsa LR priamo neobsahuje, LZ ho má trocha modifikovaný. Možmo sa mýlim, ale takýto typ úprav som v LR nenašiel.
 
erikarojkova
2011-06-27 23:08:02
ja mam photoshop 8 ale teda mam iny problem,je super, určite ma všetko čo ma mat ale ak idem upravit foto podla nejakeho navodu napr. na youtube pochvilke to možem zavriet lebo navody su poväčšine robene v 4-ke alebo inej verzii a jednoducho ja tam kopec veci nemožem najst. napr. taku vinetaciu som nenašla vobec,medzi stylmi vrstiev mam len dve možnosti ale tu ktoru popisovali v navode nie....ide ma trafit z toho
 
piggee
2011-06-28 00:08:27
príspevok od: titinius
co odporucate na MAC?
Aperture 2 alebo Lightroom 2 ???
a preco?
Dakujem
osobne odporucam Aperture 3, nakolko ma dost podstatnych vyhod v porovnani s Lightroomom. Asi najvacsia je doostrovanie, kde Lightroom jasne zaostava, kedze ma akurat moznost trochu prepracovanejsi edge sharpen, ale v porovnani s Aperture mu chyba raw sharpen a klasicky sharpen (kontrastovy). V Aperture ti mozno zase moze na uvod chybat Lens Corection ale da sa to vyriesit cez LensFixCI plugin, co pri cene 30$ a 70$ za aperture si na tom stale lecnejsie. Taktiez mas jednoduchsiu synchronizaciu fotiek s dalsimi zariadeniami ako iPhone, iPad, AppleTV a v ostatnych aplikaciach (toaster, iWork etc).
Taktiez sortovanie mi pride vdaka databazy funkcnejsie a prehladnejsie.
Osobne som mal teke chvilky, kedy som chcel prejst na Lightroom, ale ma to celkom dost rychlo preslo, hlavne pre vyssie spominane nedostatky.
Inac zonalny system uprav ma aj Aperture..
 
Fotograf77
2011-06-28 08:23:20
príspevok od: erikarojkova
ja mam photoshop 8 ale teda mam iny problem,je super, určite ma všetko čo ma mat ale ak idem upravit foto podla nejakeho navodu napr. na youtube pochvilke to možem zavriet lebo navody su poväčšine robene v 4-ke alebo inej verzii a jednoducho ja tam kopec veci nemožem najst. napr. taku vinetaciu som nenašla vobec,medzi stylmi vrstiev mam len dve možnosti ale tu ktoru popisovali v navode nie....ide ma trafit z toho
Z toho dost logicky vyplyva, ze asi potrebujes novsiu verziu


Dufam, ze ti moja rada pomohla ))
 
erikarojkova
2011-06-28 09:19:05
no osmičku som dostala k fotaku tuto zimu a korunky nepustia zatial,len ma to štve že tu su tie ikony uplne inak uložene a usporiadane ako v inych a furt všetko hladam
 
titinius
2011-06-28 12:43:53
príspevok od: piggee
osobne odporucam Aperture 3, nakolko ma dost podstatnych vyhod v porovnani s Lightroomom. Asi najvacsia je doostrovanie, kde Lightroom jasne zaostava, kedze ma akurat moznost trochu prepracovanejsi edge sharpen, ale v porovnani s Aperture mu chyba raw sharpen a klasicky sharpen (kontrastovy). V Aperture ti mozno zase moze na uvod chybat Lens Corection ale da sa to vyriesit cez LensFixCI plugin, co pri cene 30$ a 70$ za aperture si na tom stale lecnejsie. Taktiez mas jednoduchsiu synchronizaciu fotiek s dalsimi zariadeniami ako iPhone, iPad, AppleTV a v ostatnych aplikaciach (toaster, iWork etc).
Taktiez sortovanie mi pride vdaka databazy funkcnejsie a prehladnejsie.
Osobne som mal teke chvilky, kedy som chcel prejst na Lightroom, ale ma to celkom dost rychlo preslo, hlavne pre vyssie spominane nedostatky.
Inac zonalny system uprav ma aj Aperture..
dik za postreh
ten moj koment uz musi byt ale dost stary, Aperture 3 mam odkedy vyslo ale dakujem za postreh
utvrdil si ma ze Aperture je dobra volba
 
piggee
2011-06-28 20:05:25
príspevok od: titinius
dik za postreh
ten moj koment uz musi byt ale dost stary, Aperture 3 mam odkedy vyslo ale dakujem za postreh
utvrdil si ma ze Aperture je dobra volba
ups, az teraz som si vsimol, kedy bol ten post..
Akurat sa bojim jedneho, ako to bude s prichodom iCloudu a zrusia nam galerie.. je moznost flickru, ale...
 
titinius
2011-06-29 23:21:39
no to neviem :/ nepouzivam totiz galerie, aj ked som sa vela krat odhodlaval zakupit ucet na mobileme, ale nikdy mi to (asi nastastie) nevyslo
inac ked sme pri uploadovani foto,
mozem otazku od temy ? preco ked dam foto na FB , aj po unsharpe a ulozeni pre web v PS5 tak to vyzera katastrofalne (pri HD nahravani) a ked na povedzme flickr , tak celkom ok,,, ? :/
to ma taku strasnu komprimaciu ten FB ? ci co,,, lebo som videl fotky od tipka co ma nejaky nikon (cudzinec, alebo agentura uz neviem), a fotil tucniaky, ale tie fotky vyzerali uzasne,,, :/ tak neviem ako to docielit, aby som ich uploadol v takej kvalite aj na FB, ako on,,,
 
piggee
2011-07-07 08:08:37
príspevok od: titinius
no to neviem :/ nepouzivam totiz galerie, aj ked som sa vela krat odhodlaval zakupit ucet na mobileme, ale nikdy mi to (asi nastastie) nevyslo
inac ked sme pri uploadovani foto,
mozem otazku od temy ? preco ked dam foto na FB , aj po unsharpe a ulozeni pre web v PS5 tak to vyzera katastrofalne (pri HD nahravani) a ked na povedzme flickr , tak celkom ok,,, ? :/
to ma taku strasnu komprimaciu ten FB ? ci co,,, lebo som videl fotky od tipka co ma nejaky nikon (cudzinec, alebo agentura uz neviem), a fotil tucniaky, ale tie fotky vyzerali uzasne,,, :/ tak neviem ako to docielit, aby som ich uploadol v takej kvalite aj na FB, ako on,,,
hej hej, je to problem samotneho FB, nakolko on si kazdu foto este upravuje, podla nejakeho zle napisaneho algoritmu s velkou kompresiou a malym rozliskom..
No asi najidealnejsie je zistit tu "idealnu velkost" v ktorej to vypluvat pre FB a potom si to asi neupravi sam..
 
titinius
2011-07-07 08:16:58
príspevok od: piggee
hej hej, je to problem samotneho FB, nakolko on si kazdu foto este upravuje, podla nejakeho zle napisaneho algoritmu s velkou kompresiou a malym rozliskom..
No asi najidealnejsie je zistit tu "idealnu velkost" v ktorej to vypluvat pre FB a potom si to asi neupravi sam..
no to je dobry napad dik skusim
 
piggee
2011-07-07 09:21:14
príspevok od: titinius
no to je dobry napad dik skusim
neni zac.. v pripade ak chces nejake dalsie rady ohladom Aperture, kludne pis..
 
jurajf
2017-05-12 13:52:27
V článku je napísané že Lightroom je ideálny aj k Photoshopu. Platí to aj v prípade Elements?
 
šereda
2017-05-13 15:27:50
príspevok od: jurajf
V článku je napísané že Lightroom je ideálny aj k Photoshopu. Platí to aj v prípade Elements?
to ťažko
 
šereda
2017-05-13 15:29:42
príspevok od: jurajf
V článku je napísané že Lightroom je ideálny aj k Photoshopu. Platí to aj v prípade Elements?
Elements nie je software je to tragédia
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia