Hore

Autor: Matej Liška

Kreatívna úprava svadobných fotiek

Trendy vo fotografii sa stále vyvíjajú a menia a na svadobných fotkách je to vidieť mnohonásobne. Také fotografie sa schovávajú na celý život, a tak máte možnosť porovnať svadobné fotky rodičov, starých rodičov… A spravidla tam vidíte veľké vizuálne zmeny. Jeden z trendov si ukážeme v tomto článku, a to zloženie multiexpozície z dvoch alebo viacerých fotiek do jednej snímky.

Kompozícia svadobnej fotky môže byť od čistej a jednoduchej až po veľmi komplikovanú s množstvom prvkov. Pokiaľ máte radi viac vizuálne vyplneného priestoru, bude pre vás skladanie fotiek zaujímavou cestou. Ide o spôsob, akým do jedného obrázku dostať dva rôzne vizuály tak, aby sa čiastočne prekrývali.

Vyberajte starostlivo, potom už je to hračka

Princíp, ako fotky cez seba prekryť je skutočne jednoduchý. Zložitejšie je ale vybrať správne zdrojové fotky, aby vám k sebe sadli. Narazíte najskôr na rad problémov, kde sa prekrýva to, čo nemá, alebo niekde niečo prekáža. Odporúčame kombinovať fotky z rôznej vzdialenosti, takže napríklad detail a celok, pretože každá z týchto fotiek má úplne inú vypovedajúcu hodnotu, a preto je zaujímavejšia, keď sa spoja dohromady.

Prekrytie na pár kliknutí

Asi už máte všetky fotky upravené, takže sa môžete pustiť do skladania. Otvorte fotku v Zoner Photo Studiu a presuňte sa do Editora. Pre vloženie druhej fotky kliknite na rozbaľovaciu šípku pri tlačidle + Pridať vrstvu a zvoľte Vložiť zo súboru. Teraz máte druhú fotku vo vlastnej vrstve a môžete s ňou samostatne pracovať.

Ďalej rozbaľte režimy vrstvy a zmeňte ho z Normálnej na Závoj. To spôsobí, že v hornej vrstve zostanú iba svetlé časti a tmavé sa spriehľadnia. Zatiaľ to teda nevyzerá úplne dobre, bude treba ešte pár úprav.

Zreteľnosť do mínusu nie je retuš

V prvom rade je potrebné vyriešiť kompozíciu, aby všetko sedelo. V podkladovej fotke je hlavný bod pozornosti vpravo hore a v druhej fotke vpravo dole. Aby sa pozornosť rozprestrela rovnomerne do plochy, je dobré pracovať s uhlopriečnym rozložením oboch hlavných bodov. V tomto prípade to môžeme veľmi elegantne vyriešiť kliknutím na ikonu na vodorovné prevrátenie.

Po prevrátení už obe fotky dobre kompozične ladia.


Podkladová fotka je kvôli svetlej oblohe príliš zakrytá a tváre sú zle vidieť. To vyriešite maskou. Kliknite na ikonu Maska v pravom paneli a zvoľte Odkryť všetko.

Voľba Odkryť všetko vám vytvorí priehľadnú masku, do ktorej teraz môžete čiernou farbou rôznych nástrojov pridávať zakrývacie časti.


V tomto prípade je naším cieľom plynulé zakrytie od hornej časti fotky. Na to je najlepšie použiť nástroj Prechod, ktorý nájdete v Kresliacich nástrojoch. V predvolenom stave by mal prechod byť od čiernej do bielej farby. Ak nie je, kliknite na ikonu obnovenia vpravo hore.

Kliknutím a ťahaním od hornej časti smerom dole nakreslíte do masky prechod.

Potom už len záleží, aký plynulý chcete prechod a koľko toho treba odkryť. Čím dlhšia bude prechodová úsečka, tým plynulejší bude prechod. Prípadne, ak chcete odkrytie menej výrazné, stačí znížiť Krytie prechodu v pravom paneli alebo prechod nakresliť o niečo vyššie.


Možno je to ďalší z trendov posledných rokov, ktorý nevydrží do ďalšej generácie. Aj napriek tomu môžete týmto malým experimentom urobiť svoju prácu zaujímavejšou a klientom dodať nevšedné fotky, ktoré určite vyvolajú pekné spomienky. Prepojiť multiexpozíciou dve rôzne snímky zaujímavým spôsobom môže vytvoriť príbeh v jednej fotografii.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 7 dní zadarmo s plnou podporou všetkých funkcií bez obmedzenia a skúste si spájanie fotiek ešte dnes.


Autor: Matej Liška 

Zdroj: Milujemefotografii.cz 



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia