Hore

Lightroom 5 - parciálne farby

Parciálne farby sú obľúbenou technikou editácie fotografií. Ak túto funkciu nemáte priamo vo fotoaparáte, naučím vás ako ju dosiahnuť v Lightroome 5. Bude to rýchle a ľahké. Nebudete potrebovať vedieť pracovať so selekciami, maskami, či vrstvami, ktoré by ste museli použiť vo Photoshope.

Nebudem teraz rozoberať, či je efekt parciálnych farieb gýč, alebo nie. Aj keby bol, vždy sa nájde niekto, kto ho bude chcieť použiť. Obľúbený je napr. v reklame, či na pohľadniciach. My sa budeme venovať tomu, ako ho rýchlo urobiť v programe Adobe Lightroom 5.

Základným predpokladom úspechu je vhodne zvolená fotografia s výraznými, pokiaľ možno oddelenými farbami.

Skúter

Na skútri v štýle Vespy si ukážeme prvý spôsob. Výrazne farebné opravné prostriedky si priam pýtajú úpravu fotografie na parciálne farby. Určite už každý z vás videl pohľadnice Londýna s červenými autobusmi na čiernobielom pozadí, alebo newyorské žlté taxíky.

Skúter je krásne výrazne červený, ale červená sa vyskytuje aj inde vo fotografii, to nám úlohu trochu sťaží, ale my si s tým rýchlo poradíme. Naším hlavným pracovným nástrojom bude panel “HSL”, ktorý sa nachádza v pravom paneli modulu “Develope”. Využívať budeme jeho časť “Saturation”, čo neznamená nič iné ako nasýtenie farieb. V paneli vidíte posúvniky pre 8 farieb. Ak posuvník posuniete doľava, znižujete saturáciu farby. Pri hodnote -100 dôjde k desaturácii a dostaneme vlastne odtieň šedej. Posunutím smerom doprava saturáciu zvyšujeme. Jednoduché, nie?

Našu úpravu začneme tým, že nastavíme posuvníky na hodnotu -100 u všetkých farieb, z ktorých chceme mať odtiene šedej. Samozrejme sú to najmä zelená a modrá a príbuzné odtiene. Stiahnuť môžeme aj žltú a oranžovú. Zostáva nám červená, korú chceme zachovať a magenta s purpurovou. Vyskúšajte si desaturovať aj tie. Zistíte, že na kapote skútra vzniknú šedé plochy. To nechceme. Málokedy máme na fotografii čisté farby, väčšinou sú to zmiešané z viacerých odtieňov. Preto musíme magentu a purpurovú ponechať, červenú zvýraznite tým, že jej posuvník mierne potiahnete smerom doprava.

Pre úpravu použijeme funkciu “Saturation” v paneli “HSL”, modul “Develop”.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Tibor78
2015-03-11 13:52:16
Paradne clanky, ten Lightroom je super tema!!!
 
blahoslav J B Art
2015-03-11 16:39:19
parcialnu desaturaciu som este neskusal ... ale presaturaciu pouzivam casto na vylepsenie svojich obrazkov ... reku, nech je tam aspon vela farieb
 
BNDT
2015-03-11 16:47:14
Dobrý článok.
O Lightroome 5 má výborný videotutoriál Anthony Morganti na youtube. Veľa som sa naučil z jeho videií.
 
fair_play
2015-03-11 18:23:37
Vďaka za článok, Karol. O pipetke som doteraz nevedel. Idem vyskúšať
 
Roman Point
2015-03-11 21:03:24
príspevok od: BNDT
Dobrý článok.
O Lightroome 5 má výborný videotutoriál Anthony Morganti na youtube. Veľa som sa naučil z jeho videií.
Nie si sám. Skús si pozrieť aj od Serge Ramelli
 
BNDT
2015-03-12 18:51:41
príspevok od: Roman Point
Nie si sám. Skús si pozrieť aj od Serge Ramelli
Hej hej, mám aj Ramelliho v odberoch. Je dobrý aj on.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia