Hore

Autor: Matěj Liška

Úprava fotiek na dvoch monitoroch alebo ako na efektívnu editáciu

Väčšia pracovná plocha je pre mnoho z nás zásadné vylepšenie práce s fotkami. Preto prinášame nové vylepšenia práce na dvoch monitoroch. Fotky si jednoducho zaslúžia dostať viac priestoru!

Možnosti nastavenia dvoch monitorov sú široké a veríme, že každý používateľ potrebuje trochu niečo iné. V Zoner Photo Studiu X si môžete pre editáciu nastaviť mnoho variantov toho, ako sa okná majú na jednotlivých monitoroch správať. Navyše záleží, či práve fotky triedite, prezeráte alebo upravujete. Pokúsime sa v tomto článku dať niekoľko tipov na rôzne pracovné rozloženia. Sami si potom vyberte vlastnú cestu a nastavte rozloženie podľa seba.

Prieskumník a plný náhľad na triedenie a prezeranie

Ak otvoríte Zoner Photo Studiu X  máte pravdepodobne v predvolenom stave program na jednom monitore. Ak sa chcete ponoriť do efektívnej práce na dvoch monitoroch, kliknite na ikonu vpravo hore alebo použite kláves F10.

Po zapnutí funkcie Druhý monitor odporúčame okno maximalizovať pre najlepšiu efektivitu.


Tým sa rozloženie ZPS X dostane do módu, kedy sa na každom monitore deje niečo iné. A teraz začína tá zaujímavá práca.

Prvá typická situácia môže byť taká, že triedite alebo prezeráte fotky, takže na jednom monitore nastavíte Prieskumník, kde vidíte miniatúry a na druhom monitore je režim Náhľad, kde jedna fotka vyplní celú plochu. Dole navyše vidíte hodnotenie, čo je praktické na triedenie.

Prieskumník s miniatúrami a plný náhľad je ultimátna triediaca kombinácia.


Fotka v Náhľade sa už zobrazuje dosť veľká, ale pokiaľ je to pre vás stále málo, skryte si horný panel pomocou ikony vpravo hore, fotka tak bude ešte väčšia.

Fotka vyplní väčšiu plochu po skrytí horného panelu.

Panel nástrojov a plný náhľad v Editore i Vyvolať

Ďalšie možnosti využitia sú samozrejme pri úpravách. Všetky rozloženia fungujú vo všetkých moduloch, takže nezáleží či ste vo Vyvolať, Editore, alebo v Správcovi. Informačný panel, alebo panel nástrojov máte vždy po ruke. Ukážeme si to napríklad na príklade Vyvolať.

Vľavo vidíte klasické rozloženie úprav vo Vyvolať s filmovým pásom dole. To ale ešte doplníte plným náhľadom na druhom monitore. Úpravy sa rovno prepisujú do oboch náhľadov, takže napríklad rovno vidíte, ako budú upravené fotky vyzerať vo veľkom, strednom aj miniatúrnom zobrazení.


Pri retušovaní je skvelé, si napríklad pri monitore s náhľadom, fotku zoomovať na detail. Toto nastavenie je praktické v tom, že zároveň vidíte detail a precízne retušujete vo veľkom priblížení a vo veľkom náhľade stále môžete skontrolovať, či je fotka prirodzená.


Ďalšia zaujímavá kombinácia je panel úprav s fotkou a Prieskumník na druhej obrazovke. To dosiahnete tak, že schováte bočný navigátor aj filmový pás dole a na druhom monitore potom prepnete do Prieskumníka.

Tu máte zobrazené Nástroje, Náhľad a Prieskumník. Toto dobre funguje napríklad v kombinácii malého a veľkého monitora, kedy na veľkom upravujete a na menšom máte režim Prieskumník.

Pripnite si referenčnú snímku

V prípadoch, keď upravujete sériu fotiek a chcete ich mať napríklad farebne zladené, môžete využiť funkciu pripnutia, ktorú už v ZPS X máme nejaký čas. Pomocou pripináčika vľavo hore si jednu fotku pripnete, tá zostane zobrazená stále a ďalšie fotky vedľa upravujete podľa nej. Tu je celkom praktické, keď si nastavíte v hornom paneli, Pripínať iba na druhom monitore.

Využiť môžete dokonca aj Mapu


Posledný tip, ktorý pre vás tu máme, aj keď to zďaleka nie je posledná možnosť, je práca s mapou. Napríklad pokiaľ si chcete pozrieť vašu dovolenku a máte pri fotkách súradnice, je veľmi efektívne si na jednom monitore zapnúť režim Mapa, dole nechať filmový pás a na druhom monitore plný náhľad.

Týmto rozložením dosiahnete nerušené prezeranie fotiek s plnou kontrolou nad informáciami a miestom, kde bola fotka urobená.


Toto zďaleka nie je všetko, práca s dvoma monitormi je veľmi pohodlná a veríme, že si ju nastavíte presne podľa svojich požiadaviek. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo bez obmedzenia a pustite sa do efektívnej práce na dvoch monitoroch.

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia