Hore

Zoner Photo Studio X: skúsenosti s jesennou aktualizáciou

Vyskúšal som novinky z veľkej jesennej aktualizácie ZPS X. Tá prináša vyšší výkon aj na slabších počítačoch a GPU akceleráciu. Ďalej podporu 3D LUT, novú nástrojovú lištu, vylepšené lokálne úpravy a správu východiskových parametrov. Prehľad vylepšení nájdete na stránkach Zoneru.

Ďalej podporu 3D LUT, novú nástrojovú lištu, vylepšené lokálne úpravy a správu východiskových parametrov. Prehľad vylepšení nájdete na stránkach Zoneru.

Keďže som nemeral rýchlosť ZPS X pred jeho aktualizáciou, neviem sa vyjadriť k tomu, či je po nej skutočne rýchlejší. Každý si ale všimne vylepšenú navigačnú lištu, s ktorou sa program skutočne lepšie ovláda.




 https://www.milujemefotografii.cz/navigacni-a-nastrojova-lista-na-nove-adrese

Rozšírené lokálne úpravy

Lokálne úpravy patria k pokročilým technikám. S nimi vaše fotografie vyšperkujete k dokonalosti. Môžete použiť lineárny alebo radiálny prechodový filter a štetec. Lokálne môžete v module Vyvolať upraviť takmer všetky parametre spracovania obrazu.


https://www.milujemefotografii.cz/podpora-vsech-funkci-pro-lokalni-upravy

https://www.milujemefotografii.cz/jak-zdokonalit-fotku-pomoci-lokalnich-uprav

Podpora 3D LUT

Osobne považujem pridanie podpory 3D LUT za jedno z najvýznamnejších vylepšení ZPS vôbec. Výrazne posúva možnosť práce s farbami. LUT tabuľky sa roky používajú v kinematografii. Dnes sú štandardom pri farebných úpravách filmov, seriálov, videoklipov, či reklám. Dodávajú im charakteristické farby. Teraz ich môžete používať pri úprave fotografii. LUT tabuliek sú tisíce, každý si nájde svoj obľúbený štýl.

Rovnako ako ja, si môžete z internetu stiahnuť LUT zdarma. Chce to len chvíľku hľadania cez vyhľadávať.



https://www.milujemefotografii.cz/3d-lut-v-zps-x

Východzie parametre RAW

Niektoré úpravy robíte prakticky na každej fotografii. Typicky sú to doostrovanie, odšumovanie, korekcia chýb objektívov. Teraz môžete nastaviť, aby sa vybrané úpravy automaticky aplikovali na každú fotografiu z konkrétneho fotoaparátu, po jej importovaní do programu.

Túto funkciu určite odporúčam používať, ušetríte množstvo času a naviac bude kvalita vašich fotografii konzistentná.

To najlepšie s jesennej aktualizácie 2022

Nie, nie je to preklep, skutočne ide o vyše rok starú aktualizáciu. Až teraz som si ale uvedomil, ako dôležitá je jedno z vylepšení Zoneru Photo Studio X. V roku 2022 program začal natívne podporovať RAW. Dovtedy využíval Adobe DNG Converter. To by neznamenalo žiadnu revolúciu, ak by k tomu v Zoneri neprístupili tak, že vytvorili vlastné DCP profily.

Žiaden fotoaparát nesníma verné farby. Najproblematickejšia býva modrá. Ak chcete napríklad v Lightroome dosiahnuť verné farby, musíte si vytvoriť kalibračný profil. Robí sa to pomocou vzorovej farebnej tabuľky Color Checker a príslušného softvéru. Od jesennej aktualizácie z roku 2022 Zoner Photo Studio X ponúka natívne DCP profily pre vybrané fotoaparáty, ktoré zabezpečujú kalibráciu farieb rovnako, ako by ste to robili pomocou Color Checkeru. Nemusíte si ho kupovať, ani robiť kalibráciu.



Záver

Vylepšenia z jesennej aktualizácie významne posúvajú možnosti spracovania fotografii. Vylepšené lokálne úpravy a podpora 3D LUT umožňujú spracovať fotografie tak, ako to doteraz ZPS X nedokázal. Funkcia východzích parametrov RAW automatizuje základné úpravy.

Čo by som si prial v ďalšej veľkej aktualizácii? V prvom rade databázovo orientovanú knižnicu s albumami. Vyhľadávanie a katalogizáciu by určite uľahčilo automatické pridávanie kľúčových slov využívajúce strojové učenie. AI by pomohla aj pri automatickom maskovaní, čím by sa využitie vylepšených lokálnych úprav zjednodušilo.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia