Hore

Zoner PhotoStudio X pre začiatočníkov I. - začíname

Vitajte v prvej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner PhotoStudio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®.

Zoner PhotoStudio X je program pre správu, editáciu a publikovanie fotografií a videa, ktorý asi ani netreba predstavovať. Pripravili sme pre vás seriál pre úplných začiatočníkov, ktorý vás prevedie inštaláciou a naučí vás program efektívne využívať.

Zoner PhotoStudio je tu s nami už od roku 2004. Program je nám bližší, ako jeho alternatívy, pretože pochádza z Českej republiky a tých, ktorí neovládajú jazyky poteší, že je lokalizovaný do slovenčiny.

V minulosti patril Zoner PhotoStudio k čisto amatérskym programom. Bol to skôr prehliadač, ako plnohodnotný editor. V počiatkoch digitalizácie to postačovalo, pretože väčšina fotografovala do formátu JPG. Postupne sa však funkcionalita programu vylepšovala, pribúdali funkcie, podpora RAW, neskôr aj práca s vrstvami, či strih videa. Dnes je program cenovo dostupnejšou a lokalizovanou alternatívou k populárnemu Lightroomu. Vďaka modulu Editor zvláda aj prácu s vrstvami a maskami, ako ich poznáme z Photoshopu.

Aktuálne sa Zoner pokúša preraziť na medzinárodný trh, že sa mu darí, dokazujú ocenenia EISA a TIPA.

Zoner má pre užívateľov prepracované návody. My vás pomocou nich naučíme ZPS X používať a pridáme k nim aj vlastné tipy a triky. V dnešnom návode vám najprv program predstavíme, potom vás prevedieme inštaláciou a upozorníme na to, čo by ste po inštalácii mali vykonať. Nakoniec sme si nechali odkazy na zaujímavé stránky, ktoré vám pomôžu pri práci s programom.



Pre koho je Zoner PhotoStudio X určený?

Zoner PhotoStudio X je určený pre začínajúcich aj pokročilých amatérskych fotografov, ktorí potrebujú svoje fotografie a aj videá organizovať, upravovať a zdieľať. Podporuje množstvo formátov, vrátane RAW. Okrem vyvolania RAW umožňuje pokročilé úpravy s použitím masiek a vrstiev. Nechýbajú ani retušovacie nástroje. Prácu s fotografiami urýchľujú zabudované presety.

Spolu s programom môžete využívať aj cloudové služby a online galériu. Priamo z programu si môžete objednať tlač fotografií, kalendárov a rôznych fotopredmetov.

Prečo Zoner PhotoStudio X?

  • funkčne vyspelý program
  • lokalizácia do slovenčiny
  • pomer cena výkon
  • pripojené služby (Zonerama, Cloud, tlač kníh, kalendárov a fotografií)
  • veľmi dobre spracovaná výučba, lokalizované tutoriály
  • neobmedzený počet inštalácií pre jedného užívateľa
  • možnosť dokúpenia rodinnej licencie
  • výhodná licencia pre školy
     

Predplatné

ZPS X funguje formou ročného, alebo mesačného predplatného. Ešte pred zaobstaraním predplatného si môžete ZPS X stiahnuť na 30 dní zadarmo. Predplatné je 49 €/rok alebo 4,99 €/mesiac. V rámci predplatného máte 20 GB miesta na Zoner Photo Cloudu zadarmo.

Informácie o predplatnom: https://www.zoner.sk/photo-studio/predplatne

Inštalácia

ZPS X podporuje operačný systém Windows 10 a 11. Inštalačný balíček si stiahnete zo stránky: https://www.zoner.sk/download.

Nároky na hardvér a softvér: https://www.zoner.sk/podpora/specifikace.aspx

Pre aktiváciu, prevádzkovanie programu a využitie online služieb, musíte mať Zoner účet. Pre registráciu môžete použiť váš email, alebo účet na Facebooku alebo Googli. Účet si môžete vytvoriť priamo na stránkach Zoneru pred inštaláciou, alebo pri inštalovaní programu. Pri prvom spustení programu sa objaví okno pre prihlásenie, kde zadáte email a aktívačný kód, ktorý dostanete emailom. Všetko ohľadom vášho účtu a licencií nájdete na www.ucet.zoner.cz. Nápovedu k účtu nájdete na https://manual.zoner.com/sk/zoner-ucet/.



Inštalácia doplnkov

Po inštalácii ZPS X odporúčame nainštalovať Adobe DNG converter. Ten rozširuje podporu RAW z rôznych fotoaparátov, plusom je korekcia chýb objektívov a zabudované obrazové profily. Po inštalácii musíte konvertor prepojiť so ZPS X. Ako na to sa dočítate v návode.


Či sa Adobe DNG Converter nainštaloval správne skontrolujete v Možnosti/Formát RAW.

V druhom kroku odporúčame importovať presety, čo sú makrá úprav. Umožňujú veľmi rýchlu úpravu fotografií v určitom štýle. Presety si môžete stiahnuť z tejto stránky a vo videu sa dozviete, ako ich importovať a používať.


Prvé kroky

Prispôsobenie

Prv ako začneze ZPS X používať, prispôsobte si vzhľad a ovládanie programu. Použite pri tom tohto sprievodcu: https://www.milujemefotografii.cz/zoner-photo-studio-podle-vas.

My ešte odporúčame v nastaveniach aktivovať akceleráciu grafickej karty a podporu súborov HEIF. Oboje nájdete v nastaveniach Možnosti/Pokročilé. Možnosti zobrazíte pomocou klávesovej skratky CTRL+M, v režime Správca sa nachádza v menu Zobraziť. Možnosti nájdete aj v ľavom paneli Katalóg ako symbol ozubeného kolieska.

Poznámka: HEIF je súborový formát, ktorý postupne nahrádza zastaralý JPG. Podporujú ho niektoré najnovšie fotoaparáty, ale aj mobilné telefóny.

Správa farieb

Veľmi dôležité je hneď na začiatku nastaviť správu farieb. Ak máte bežný monitor s sRGB gamutom, alebo ani neviete, aké parametre má váš monitor, nastaveniu správy farieb sa nedotýkajte. Ak máte monitor s gamutom Adobe RGB, alebo P-3, v nastaveniach Možnosti/Správa farieb nastavte Pracovný farebný priestor na Adobe RGB.


Ak máte monitor s gamutom blízkym Adobe RGB, môžete ho nastaviť v Správe farieb.

Viac o nastavení správy farieb.

Pri úprave fotografií nemajte nastavený jas monitoru na maximum. Inak budete oslnený a budete fotografiu upravovať tak, že budú tmavé. Nastavte jas na 40-50%.






Prihláste sa na Cloud a Zoneramu

Ak chcete využívať služby Zoner Cloud, Zonerama, Onedrive a Facebook, prihláste sa k nim. V ľavom paneli majú vlastné záložky, stačí na ne kliknúť a prihlásiť sa. U Zoner Cloud si vytvoríte vlastný cloud s kapacitou 20GB, ktorý je zdarma. Väčšiu kapacitu si môžete dokúpiť.

Výuka a podpora

Online nápoveda

Kompletný návod doplnený videami je online. Nechýba ani vyhľadávanie. Z prostredia programu sa k nápovede rýchlo dostanete stlačením klávesy F1, alebo kliknutím na symbol”?” v hornej lište.

Magazín Milujeme fotografiu

Online magazín Milujeme Fotografiu prináša všeobecné články o fotografii, návody, blogové články a videa. Odporúčame aj tým, ktorí ZPS X nepoužívajú.

YouTube kanál ZonerPhotoStudio

Video návody a predstavenie noviniek v ZPS X nájdete na YouTube kanáli ZPS.

Klávesové skratky

Klávesové skratky výrazne zefektívňujú použitie ZPS X. Nemusíte ich vedieť všetky, stačí tucet a už to vám výrazne pomôže. Klávesové skratky nájdete v menu pri každej položke, ktorá ich podporuje. Na stránke Zoneru nájdete kompletný zoznam skratiek. Odporúčame si ich vytlačiť a tie, ktoré chcete používať, zvýrazniť zvýrazňovačom.

Veľká kniha úprav

Viac ako 200-stranová Veľká kniha úprav obsahuje sprievodcu celým programom, konkrétne návody na úpravu fotografií, návody na najobľúbenejšie retuše a zoznam klávesových skratiek. Cena knihy je 19,90 €.

Technická podpora

Ak si nebudete dať vedieť rady s nejakým problémom, môžete sa obrátiť na podporu. Kontaktovať technickú podporu môžete priamo z programu, odkaz nájdete po kliknutí na symbol “?” v hornej lište. Odpovede na najčastejšie otázky nájdete na https://www.zoner.sk/podpora.

Bonus: Zonerama a Zoner Photo Studio - Edit & Go

Ktokoľvek si môže bezplatne založiť galériu na https://eu.zonerama.com/. Veľkosť galérie je neobmedzená a je bez reklám. Prístupná je z ľubovoľného internetového prehliadača. Zonerama je integrovaná v Zoner Photo Studiu pre Windows, fotky uložené online môžete priamo editovať, organizovať alebo chrániť heslom. Fotky môžete na Zoneramu exportovať priamo zo Zoner Photo Studia X. Parametre exportu (veľkosť a kvalitu fotiek, názov priečinka a ďalšie) si nastavíte presne tak, ako potrebujete a tieto nastavenia si navyše môžete uložiť, takže ich v budúcnosti nemusíte znovu zadávať.

Zonerama je dostupná aj z aplikácie pre telefóny s OS Android. Vďaka aplikácii Zoner Photo Studio - Edit & Go máte svoje fotky neustále pri sebe a môžete s nimi pracovať.

Záver

V pokračovaní sa budeme venovať spoznaniu prostredia programu a prvým krokom pri importe a katalogizácii fotografií a videí.

Vyskúšajte Zoner 30 dní zadarmo: https://www.zoner.sk/download

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2022-08-12 12:27:55
Zoner usiel od roku 2004 peknu cestu..respekt..
 
Evarist Polakovič
2022-08-13 00:24:07
Zoner má vo svojej kategórii ozaj vynikajúci pomer cena/výkon. Mnohí by ešte ocenili verziu pre MAC OS, bez nutnosti dodatočných softvérových "opatrení".
 
z80
2022-08-13 08:26:40
príspevok od: Evarist Polakovič
Zoner má vo svojej kategórii ozaj vynikajúci pomer cena/výkon. Mnohí by ešte ocenili verziu pre MAC OS, bez nutnosti dodatočných softvérových "opatrení".
Ja by som ocenil verziu bez predplatného. Zaplatím raz a využívam "naveky". Preto doteraz používam Zoner 14. Rok som skúšal aj tú novšiu s predplatným (keď som v 2019 vyhral Zoner X v súťaži na Ephoto) ale nič nového mi nepriniesla.
 
marianr
2022-08-13 13:22:22
Ja mám Zoner 7.0 8-)
A používam LR.
 
Evarist Polakovič
2022-08-13 15:11:59
príspevok od: z80
Ja by som ocenil verziu bez predplatného. Zaplatím raz a využívam "naveky". Preto doteraz používam Zoner 14. Rok som skúšal aj tú novšiu s predplatným (keď som v 2019 vyhral Zoner X v súťaži na Ephoto) ale nič nového mi nepriniesla.
Jedného dňa budeme chtiac-nechtiac nútení prejsť na verzie "modernejšieho" typu, včítane financovania. Obávam sa, že "večné" licencie už asi vyhynuli.
 
z80
2022-08-15 07:59:51
príspevok od: Evarist Polakovič
Jedného dňa budeme chtiac-nechtiac nútení prejsť na verzie "modernejšieho" typu, včítane financovania. Obávam sa, že "večné" licencie už asi vyhynuli.
Nevyhynuli. A ako alternatíva tu je vždy open-source.
 
KarolT
2022-08-15 19:47:42
príspevok od: Evarist Polakovič
Jedného dňa budeme chtiac-nechtiac nútení prejsť na verzie "modernejšieho" typu, včítane financovania. Obávam sa, že "večné" licencie už asi vyhynuli.
Na priklad Luminar Ai sa da kupit trvala licencia za 90,Eur, alebo 4,99 na mesiac...Kupil som trvalu v decembri 2021 a uz som mal 2 upgrady.
 
psykora2
2022-08-16 07:50:13
príspevok od: KarolT
Na priklad Luminar Ai sa da kupit trvala licencia za 90,Eur, alebo 4,99 na mesiac...Kupil som trvalu v decembri 2021 a uz som mal 2 upgrady.
na trvalu je podpora iba 1 rok tusim
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia