Hore

Ako na fotenie a úpravu očí: Tipy a triky

Oči sú to prvé, čo si na tvári človeka všimnete. Vyjadrujú emócie, dokážu zachytiť svetlo tak, že žiaria, alebo naopak vedia prezradiť únavu. Oči by sme pri fotení portrétu nemali nikdy podceňovať. Je dôležité vedieť, ako ich správne odfotiť. Tiež vám krok za krokom poradíme, ako ich vylepšiť, aby na fotografii naozaj vynikli.

Základom pre každú úpravu je vždy dobrá fotka. Ani prípad očí portrétovanej osoby nie je výnimkou. Najprv sa pozrieme na to, ako oči odfotiť, potom si ukážeme, aké nástroje sú vhodné na ich úpravu.

Ako oči odfotiť

Prvá a najdôležitejšia rada, ktorú vám dám, je smerovať pohľad fotenej osoby nahor. Samozrejme netreba mať modelku neustále natočenú k nebu, ale kedykoľvek máte možnosť, navigujte ju, nech zľahka zdvihne hlavu a očami sa pozrie vyššie. Odporúčam také „cvičenie“, kedy si vezmete kohokoľvek, koho máte po ruke, a urobíte dve fotografie. Na jednej nech pozerá na vás alebo ľahko dole, na druhej nech zdvihne ľahko bradu, nastaví tvár k zdroju svetla a pozrie sa hore.

Keď potom fotografie porovnáte, uvidíte sami rozdiel. V očiach sa odráža zdroj svetla, kruhy pod očami sú oveľa menej vidieť a zvýrazní sa aj farba očí. Keď máte zdroj svetla trochu vyššie, môže sa vám stať, že pri sklonení hlavy sa oči schovajú úplne, pretože ich zatieni nadočnicový oblúk. Model potom vyzerá ako panda. Keď máte zdroj svetla rozptýlený, tak rozdiel nebude zase taký výrazný, ale bude stále znateľný.


Príklad toho, čo s očami urobí svetlo zhora. Vaše modelky určite zvládnu lepší výraz ako môj manžel, ale princíp chápete.

Pri fotení sa môžu objaviť problémy, ako napríklad tiene od rôznych pokrývok hlavy, nedostatok alebo prebytok svetla. Nebudete chcieť celú dobu fotiť modelku len s tvárou nahor. Takže táto rada vám nebude fungovať na sto percent, ale je to dobrý základ. Pomôcka, ktorú môžete použiť na zvýraznenie očí, je odrazka. Pokiaľ vám modelka pozerá inam ako hore, môžete jej veľa svetla vrátiť do očí práve odrazkou.

Ako oči upravovať

Pokiaľ máte chuť experimentovať, v Zoner Photo Studiu X dokážete oči krásne zvýrazniť a dokonca im aj zmeniť farbu. Všetko pomocou jediného nástroja v module Vyvolať, Štetcovým filtrom (B). Začnite tým, že si Štetcový filter aplikujete na oči.

Krytie aj Hustotu nechajte na maxime, aplikujte si štetec na dúhovku a ubezpečte sa, že ste nikde nepretiahli. Prípadné preťahy zmažete pomocou zakliknutia ikony Odobrať z masky a odstránením nežiaducich častí. Keď máte oči označené, môžete ich začať zvýrazňovať. Postup, ktorý sa mi osvedčil najlepšie, je pracovať s Luma krivkou v sekcii Tonálna Krivka.

Pokiaľ zvýšite oblasť svetiel a znížite oblasť tieňov, zvýraznia sa tak odlesky a celkovo sa oči vyčistia. Môžete sa s Lumou pohrať podľa vlastného vkusu a zistiť, čo vám vyhovuje najlepšie. Tiež sa nemusíte báť v sekcii Základné úpravy vytiahnuť posuvníky Svetla alebo Biele, tým rozsvietite odlesky v očiach.

V RGB krivkách potom môžete aj upraviť alebo zmeniť farbu očí. Samozrejme miešanie farieb je tak trochu alchýmie. Stačí chvíľu skúšať, ako sa vám menia farby podľa toho, ako hýbete s krivkou a čoskoro nájdete to, čo potrebujete. Samozrejme nezabudnite pri farebných úpravách vypnúť zobrazenie masky (nad Histogramom). Tiež odporúčame ťahať krivky hlavne uprostred, teda v stredných tónoch, tiene a svetla nechajte tak, ako sú.

A nakoniec môžete ešte o niečo viac oči zvýrazniť ďalšími maskami štetca. Vytvorte si ďalšiu masku pre Štetcový filter (B) a znížte si Krytie aj Hustotu. Zvýšte si ľahko Expozíciu a štetec ľahko aplikujte okolo zreničky, ale nie až k okrajom dúhovky. Iba do miest, kde máte v oku svetlá.

Rovnakým spôsobom potom zvýrazníte aj tiene. Opäť vytvoríte masku, tentoraz ale znížite expozíciu a budete štetec aplikovať iba na zornicu a okraje dúhoviek. Vlastne napodobníte metódu Dodge and Burn, ale v module Vyvolať. A prečo je to lepšie vo Vyvolať? Pretože tu môžete pracovať so súbormi RAW, ktoré obsahujú oveľa viac informácií.

Uhrančivé oči v pár minútach

Teraz už viete, ako na to. Tak sa nebojte experimentovať. Oči otáčajte k svetlu umelému aj prirodzenému, pozor na bielko a pri úpravách nechoďte do extrémov. Extrémy nikdy nie sú dobré. A nebojte sa s nami zdieľať vaše hotové fotky.


Krásne oči máme všetci, stačí ich len zvýrazniť správnym svetlom.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a pustite sa do úprav!

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Autor: Zdenka Povolen

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia