Hore

Ako vytvoriť vlastný bokeh a vložiť ho do fotky

Bokeh, teda rozostrené pozadie, nemusí vzniknúť iba pri samotnom fotení. Môžete ho vložiť aj do fotky, na ktorej pôvodne žiadny nebol. Prečítajte si, ako si svoj vlastný bokeh vytvoriť a vložiť ho do fotografie. Stačí vám na to foťák a Zoner Photo Studio X.

Občas chceme ozvláštniť naše fotky niečím extra. A k tomu môže poslúžiť takzvaný overlay. Ide o efekt, ktorý si v Zoner Photo Studiu X vložíme do fotografie vo forme inej JPEG alebo PNG fotky. Ten môže mať napríklad podobu umelého bokehu. Ale ako také fotografie vytvoriť, aby sme ich nekradli alebo za ne nemuseli platiť? Napríklad so svetielkami v pozadí je to veľmi jednoduché a dokážete si ich vyfotiť doma.

Je to skutočne veľmi jednoduché, stačí nájsť svetielka. Akékoľvek. Napríklad tie vianočné na stromček sú istotou. Samozrejme sa taký bokeh overlay fotí najlepšie okolo Vianoc. Ale ani v lete nie je nemožné si svetielka vytiahnuť, niekam zavesiť a fotiť. Určite takú fotku musíte robiť v tme. Jediný zdroj svetla by ideálne mali byť fotené svetielka.

  • Vezmite fotoaparát (odporúčame objektív od 18 po 105 mm, ale pokojne dlhší, len musíte poodstúpiť) a nastavte ho na manuálny režim. Chcete totiž fotku veľmi rozostrenú.
  • Zamierte na svetielka, rozostrite záber, kým nie sú svetielka len veľké fľaky.
  • Vyfoťte niekoľko fotiek a z tých neskôr vyberajte.

Také fotky rozostrených svetiel môžete zaobstarať nielen doma s vlastnými svetielkami, ale aj vonku. Nočné mesto ponúka mnoho svetiel, samozrejme najviac okolo Vianoc. Svetlá môžu mať aj rôzne farby.


Ukážka toho, ako jednoducho vyfotiť bokeh overlay v predsieni.

Vložte bokeh do fotografie

Vyberte si fotografiu, do ktorej chcete svetielka vložiť a otvorte ju v module Editor. Pripravte vhodný overlay (váš bokeh). Ideálne vo formáte *.png alebo *.jpg. Čaká vás trocha hrania s vrstvami.

Najprv vložte overlay v sekcii vrstiev. Jednoducho kliknite na +Pridať vrstvu -> Vložiť zo súboru a vyberte pripravenú fotografiu so svetielkami.


Vložte pripravený overlay.

V ďalšom kroku musíte nastaviť Režim vrstvy na Závoj. Tým si fotku „spriehľadníte“ a zostanú všetky svetlé časti, teda svetielka. Kvôli tomuto kroku je dôležité fotografiu skutočne fotiť v tme.


Krok pre spriehľadnenie nášho overlay.

Zvoľte, kde bokeh chcete mať

Teraz nám samozrejme vadia svetielka, ktoré máme pred modelkou, takže prejdeme k Nástrojom na prácu s výberom. V sekcii Nástroje na prácu s výberom si vyberte ideálne Magnetické laso (A), ale môžete pracovať s výberovým nástrojom podľa vlastných preferencií. Náš návod však bude ďalej najlepšie fungovať s Magnetickým lasom.

 

Teraz budete pracovať vo vrstve, na ktorej máte modelku. Ubezpečte sa teda, že máte vybranú správnu vrstvu v sekcii Vrstvy (stačí na ňu kliknúť). Vrstva s modelkou tiež musí byť pod vrstvou so svetielkami. Postupne si označte oblasť, kde svetielka nechcete (v našom prípade tvár).


Teraz máme vybranú oblasť, kde svetielka nechceme.

Tiež môžete o pár bodov spresniť výber v sekcii Spresniť výber, a to pomocou posuvníka Polomer. Nezabudnite spresnenie potvrdiť pomocou zeleného tlačidla Použiť.


Spresnenie výberu pomôže s detailmi, ale nikdy to s polomerom nepreháňajte.

Vložte masku

Teraz, keď máte vybrané, kliknite pravým tlačidlom myši na vrstvu so svetielkami a vyberte Maska a potom Skryť výber. Potom ukončite režim výberu stlačením klávesu Esc.


Po tejto voľbe sa vám vytvorí maska, vďaka ktorej zostanú svetielka iba v pozadí.

A základ máte hotový! Teraz môžete máličko doladiť výber podľa potreby. Masku, ktorú ste si vytvorili, môžete štetcom domaľovávať podľa potreby. Pokiaľ si vyberiete v sekcii vrstiev masku (opäť na nej stačí kliknúť), tak nástroj Štetec (B) bude mať len dve farebné možnosti. Čiernu a bielu.

Bielu môžete pridávať maske na rôznych miestach, čiernu zase uberať. Môžete napríklad nechať nejaké svetielko pred modelkou alebo doladiť oblasti okolo vlasov, ktoré sa zle označujú počas výberu.


Dolaďte výber pomocou štetca a máte hotovo.

Fotku samozrejme nezabudnite uložiť. Buď do formátu *.jpg, alebo *.zps, pokiaľ chcete s vrstvami ešte neskôr pracovať.


A je to! Takto vyzerá výsledok po vložení nášho bokehu.

A máte hotovo

Vaše nafotené overlaye si môžete nechať na neskôr a pracovať s nimi, kedykoľvek budete mať chuť na ozvláštnenie ďalšej fotografie. Za tmy môžete nafotiť ďalšie zábavné efekty do vašich fotografií. Čo tak oheň alebo maľovanie svetlom? Všetko je možné, hlavne sa nebáť!

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Autor: Zdeňka Povolen 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia