Hore

Varianty: vytvorte rôzne verzie úprav jednej fotky

Každý fotograf občas premýšľa, či je fotka upravená dobre, alebo by jej pristali potrebné iné farby. Teraz už nemusíte celú úpravu robiť znova a nakoniec zistiť, že tá prvá bola vlastne lepšia. Vďaka variantom si vytvoríte rôzne virtuálne kópie jednej fotky, urobíte na nich rôzne úpravy a potom si vyberiete tú najlepšiu. Ľahko, rýchlo a bez plytvania miestom na disku.

Variant je vlastne virtuálna kópia, ktorú vidíte iba v Zoner Photo Studiu X. Ukladá sa rovnakým spôsobom ako nedeštruktívne úpravy, takže ak ste skôr fotky kvôli viac variantom kopírovali, teraz už nemusíte svoj disk zahlcovať dátami navyše.

Vytvorte viac variantov úprav jednej fotky

Fotku otvorte v module Vyvolať alebo Správca v Zoner Photo Studiu. Ďalší variant vytvoríte kliknutím pravým tlačidlom myši (vo Vyvolať na jej náhľade v spodnom filmovom páse) a výberom možnosti Vytvoriť variantu. Hneď vedľa fotky uvidíte jej kópiu, s ktorou síce pracujete rovnako ako so samostatným súborom, ale je "len" virtuálna a nezaberá miesto na disku.

TIP: Vytvoriť môžete až 250 variantov jednej fotky. V úpravách a rozhodovaní sa tak nemusíte nijako obmedzovať!


Vytvorte ďalšie varianty úprav.

Automatické vytvorenie skupiny vylepší prehľadnosť

Pri vytvorení jednej alebo viacerých variantov sa vytvorí skupina, kde je zdrojová fotka a všetky jej virtuálne kópie. Skupinu môžete kliknutím na ikonu s číslicou vpravo hore rozbaliť alebo zbaliť. Pri väčšom počte fotiek s variantmi v priečinku zoskupovania pridá na prehľadnosti.


Pomocou skupín môžete s variantmi pracovať prehľadnejšie.

Pridávajte hodnotenia a metadáta

Pri práci s variantmi sa môže hodiť používanie metadát a hodnotení. Majte na pamäti, že sa jedná stále o jeden súbor a jeho virtuálne kópie. Ak teda napríklad pridáte kľúčové slovo alebo hodnotenie hviezdičkami k hlavnej fotke, tieto metadáta sa prepíšu do všetkých jej variantov. Naopak - teda po pridaní týchto informácií k variantu - nedochádza k prepisovaniu na ostatných.

Príklad z praxe: Pri vytvorení čiernobielej varianty pri všetkých torkách si môžete k variantu pridať kľúčové slovo "čiernobiela". Pri práci v katalógu potom pomocou vyhľadávania tohto slova vyfiltrujete všetky fotky, ktoré sú čiernobiele aj v prípade, že sa jedná o virtuálne varianty.


Pridajte kľúčové slovo k variantu pre lepšiu prehľadnosť.

Zmeňte jeden variant na hlavný

Častým využitím variantov je skúšanie, ktorá úprava fotke pristane najviac. Ak sa potom rozhodnete, že napríklad tretí variant je najlepší, kliknite na fotku pravým tlačidlom a vyberte Nastaviť variantu ako zdrojovú.


Nastavte jeden variant ako hlavný.

Zdrojová (hlavná) fotka je označená ako prvá zo skupiny. Podľa toho ju bezpečne spoznáte.

Exportujte aj viac variant naraz

V prípade exportu máte niekoľko možností a záleží na vašom postupe práce. Ak napríklad chystáte sériu fotiek a všetky majú mať svoju farebnú a čiernobielu variantu, stačí nechať všetky skupiny rozbalené, označiť všetko v zložke (Ctrl + A) a kliknúť na tlačidlo Export.

Ak je vaším cieľom exportovať vždy tú najlepšiu variantu zo skupiny, stačí ju označiť ako zdrojovú, skupiny zbaliť a pri označení súborov a exportu sa uložia len tie hlavné varianty.

Exportovať môžete samozrejme aj jednotlivé varianty zvlášť. Stačí rozbaliť skupinu, označiť vybranú variantu a kliknúť na Export.


Pri exporte s viacerými označenými variantmi sa uložia ako samostatné súbory.

Pracujte efektívne sa zoskupovaním

Rozbaľovanie a zbalenie skupín je možné robiť aj hromadne. Ak označíte všetky fotky v priečinku (Ctrl + A), rozbalíte všetky skupiny pomocou kliknutia na Rozbaliť skupinu u akejkoľvek z nich. Rovnako to funguje so zbalením alebo zrušením skupín.


Rozbaľujte a zbaľujte skupiny hromadne.

Variantmi až k dokonalosti

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo, skúste si vytvoriť viac variantov úprav jednej fotky a vyberte si tú najlepšiu z nich!

Autor: Matej Liška 

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotoMK
2021-07-31 09:05:57
super clanok skusal som a chyba mi tato funkcia cim to bude ? dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia