Hore

Urbanistická fotografia bociana bieleho

Vždy sa rád vrátim na miesta, ktoré ma niečím oslovili. Prostredím, výskytom určitého živočíšneho druhu alebo rôznymi inými možnosťami, väčšinou spojenými s fotografovaním. Takýmto miestom je aj malá rakúska dedinka nesúca meno Rust. Nachádza sa na západnom brehu jazera Neusiedler see, ktoré je významným biotopom množstva vodného vtáctva, napríklad aj šišili bocianovitej, o ktorej som tiež písal článok. V letnom období sa tu dá pozorovať tiež šabliarka alebo lyžičiar biely. Jazero je od Bratislavy vzdialené niekoľko desiatok kilometrov a ponúka zaujímavú a pre mňa aj exotickú faunu.

Malá dedinka s veľkým potenciálom

Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že ak by Rust nenavštevovali bociany v tak hojných počtoch, ani turisti by tam tak často nechodili. V období mimo vinárskych akcií je hlavným turistickým lákadlom veľké množstvo bocianov sídliacich na strechách, komínoch či umelých roštoch postavených na domoch priamo na námestíčku.Asi 150 metrov od námestia je chránená oblasť obohnaná dreveným plotom. Tu nájdete loviacich bocianov, stovky divokých husí aj s mladými (samozrejme v sezóne), volavky, rôznych bahniakov a dokonca aj lyžičiara bieleho.

Bociany na strechách

Hniezdny výskyt bociana na tejto lokalite je v urbanistickom prostredí. Je teda ťažšie nájsť snímku, ktorá by vyzerala ako z nedotknutej prírody. Na druhej strane, ak ste sa vydali fotografovať bocianov do Rustu, asi ani váš zámer nie je fotografovanie bociana v prírode, ale v meste. Toto prostredie sa dá pekne využiť v náš prospech. Aj bežnému laikovi je veľmi dobre známe spojenie bocian – hniezdo na streche či komíne. Preto je takáto fotografia niekedy ku koncovému divákovi omnoho bližšie ako dokumentačná snímka hniezda v korune stromu.

Začiatkom minulého leta (rok 2011) sa naskytli dobré podmienky na fotografovanie siluety bocianov. Vyhotovil som niekoľko fotografií upravil do nasledujúcej podoby.

Tento štýl fotografie mám osobne veľmi rád a v poslednom čase sa snažím podobné situácie využívať čo najviac. Túto fotografiu som dokonca vybral aj na kolektívnu výstavu skupiny Caffe il Fotografo, ktorá sa konala tohto roku v Apollo Bussines centre. Aj keď sa mi fotografia páčila, stále mi to nedalo a mal som v hlave podobnú fotku. Podobnú vo výzore, rozdielnu v…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel Urban
2012-12-19 09:08:17
Fajn Fotky super. Dobrá trpezlivosť.
 
dj_miki
2012-12-19 10:40:47
krasa, siluleta je vzdy velmi posobiva
 
majster333
2012-12-19 11:40:25
Super napísané! Keď som článok otvoril myslel som že ho vypnem ale po začítaní dobré
 
fatality
2012-12-19 13:01:13
jeden aktualny: aky je rozdiel medzi bocianom a obzvlastom? bocian hniezdi vo vyskach,obzvlast na kominoch
 
pxls.jpg
2012-12-19 13:31:49
snad urbanna fotografia a nie urbanisticka...
 
Big Lebowski
2012-12-19 13:50:24
príspevok od: pxls.jpg
snad urbanna fotografia a nie urbanisticka...
Čo už ... Článok si si prečítal?
 
pxls.jpg
2012-12-19 14:00:00
príspevok od: Big Lebowski
Čo už ... Článok si si prečítal?
ano fotky pekne, vyzera to ako vektorova grafika.
 
Koma
ocenenie redakciou 2012-12-19 16:11:45
fešné siluetky..také mám rád, gratulujem k trpezlivosti..
 
mgeo
2012-12-19 17:13:23
mne sa tieto fotky velmi pacia. Dobre, ze si napisal, ako vznikli
 
markato1
2012-12-19 18:45:26
Pekne fotky ,vdaka za clanok a obdivujem aj trpezlivost
 
Big Lebowski
2012-12-19 20:23:13
Ono toto sa trpezlivosťou asi v tomto žánri fotografie ani nedá nazvať. Trpezlivosť je číhať v úkryte na nejaký určitý druh v nepriaznivom počasí niekoľko hodín bez pohnutia a podobne. Toto bola skôr taká letná oddychovka.
PS: Ďakujem za zastavenie.
 
Danielitta
2012-12-20 11:25:59
super článok
a úžasná trpezlivosť
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované