Hore

Zimné stromovanie II. - čiernobielo

Typická zima v Bratislave? Šedivá. Väčšinou je zatiahnutá obloha, svet pod ňou je bez farieb. Slnečné dni sa dajú spočítať na prstoch rúk. Sneží málokedy a keď, tak je z toho hneď kalamita. Väčšinou je Bratislava bez snehu alebo ju hyzdia zvyšky zľadovateného špinavého snehu. Sneh sa ako tak drží v Karpatoch.

Bratislavskí fotografi prírody a vlastne celkovo to v zime nemajú ľahké. Pokiaľ nefotíte vianočné trhy, len ťažko sa hľadajú vhodné fotogenické motívy. Fotografi si zvyknú priať "Dobré svetlo!" Pri dobrom svetle vie fotiť každý. To nie je výzva. Umenie je dobre nafotiť za zlého svetla. To je výzva do boja.

Pred dvomi rokmi, v prvom zimnom stromovaní, počasie prialo. Aj keď snehu nebolo, boli aspoň farbičky. Tohtoročná zima vyzerá na tú šedivú.


Ani tá trocha snehu neurobí bratislavskú zimu atraktívnou.

Stromy sú už bez listov, k oblohe trčia len holé konáre. Práve k oblohe treba obrátiť objektív fotoaparátu. Potrebovať budete širokouhlý alebo superširokouhlý objektív. Stačí aj bežný setový objektív nastavený na najširšie ohnisko. Tento námet nie je technicky náročný, zvládnete to akýmkoľvek fotoaparátom, vrátane slušnejšieho mobilu.


Mobilný telefón LG G4, úprava Instagram.

Na fotoaparáte nastavte vyššie clonové číslo (f/8 a vyššie), aby ste dosiahli veľkú hĺbku ostrosti. Biela obloha zvykne oklamať meranie expozície, dôsledkom čoho býva výrazná podexpozícia. Na pomoc si zoberte histogram a exponujte tak, aby ste vpravo nemali prázdny priestor, ale graf s využil celý rozsah jasov. Dosiahnete to tak, že použijete plusovú korekciu expozície, bežne aj viac ako +1EV. S vyvážením bielej si starosti robiť nemusíte, fotografie budeme prevádzať do odtieňov šedej.


Nájdite si v lese hustejšie zalesnenú časť so zaujímavo tvarovanými korunami stromov.


Namierte objektív priamo nahor, tam je to zaujímavejšie.


Využite uhlopriečnu kompozíciu, silnejšie kmene umiestnite tak, aby vychádzali z rohov.


Objektív som sklonil nadol, aby som zachytil aj stromy na druhej strane malej čistinky.

    

S použitím teleobjektívu môžete objaviť zaujímavé štruktúry. Oplatí sa mať oči otvorené a občas sa nepozerať len do nebies.


Pri postprocesingu odporúčam previesť fotografie do odtieňov šedej. Farby na nich je minimum, impakt fotiek nijako nezvyšujú a je lepšie sa ich zbaviť. ČB spracovanie sa k nášmu motívu hodí. Nebojte sa pridať kontrast. Použite na to funkciu Kontrast, alebo sa pohrajte s krivkami. Niektorým fotografiám sa hodí maximálny kontrast, priam grafický, s čisto čiernou a bielou. Nebojte sa bielej oblohy, kľudne ju prepáľte. Mikrokontrast môžete zväčšiť použitím Clarity.


Surový záber je prakticky bez farieb.


Po prevode do ČB a zvýšení kontrastu.


Zvýšený kontrast v Lightroome. Zapol som zobrazenie prepalov (červená) a tieňov bez kresby (modrá). Ako vidíte, fotografia obsahuje takmer len čisto bielu a čisto čiernu.

Svoj pohľad k oblohe môžete upriamiť nielen v lesoch v okolí Bratislavy. Funguje to v každom listnatom lese. A nezabudnite sa občas pozrieť hore, aj keď už zima prejde.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jaro Ondra
2017-12-05 22:05:07
Tie stromy mi pripominaju jedneho fotografa ktori s podobnou fotografiou vyhral medzinaronu sutaz a vsetci ho poznme Pekny naucny clanok
 
JohnNewton
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia