Novinky od spoločnosti Nikon

Nový monokulár MONARCH Fieldscope s hybridnou konštrukciou tela umožňuje optimálnu všestrannosť a jednoduchý transport. Jednotku objektívu, jednotku hranolu a okulár je možné rýchlo a bez námahy rozložiť, a tak sa ľahšie prenášajú na dlhé vzdialenosti. Vďaka úplne novej konštrukcii a štruktúre tela monokulárov si môže používateľ zvoliť uprednostňovanú kombináciu jednotky objektívu (2 veľkosti), jednotky hranolu (s priamym alebo zalomeným prevedením) a okuláru (3 druhy).

Ako sa očakáva od spoločnosti Nikon, nový monokulár MONARCH Fieldscope disponuje pokročilou optickou konštrukciou. Okuláry NEP, ED sklo a šošovky a hranoly s viacnásobnými antireflexnými vrstvami ponúkajú široké zorné pole, pohodlné predsunutie výstupnej pupily a stále ostrý obraz. Technológia navrhnutá pre náročné podmienky v teréne je taktiež vodotesná a má ochranný pogumovaný povrch.

Pre rozšírenie funkčnosti digiscopingu predstavila spoločnosť Nikon nové adaptéry pre monokuláry  MONARCH Fieldscope. Adaptér FSA-L3 je navrhnutý pre použitie s digitálnou jednookou zrkadlovkou, zatiaľ čo DSA-N2 je navrhnutý výhradne pre vyspelé fotoaparáty Nikon 1.

Nové kompaktné ďalekohľady MONARCH 7 od spoločnosti Nikon (8×30 a 10×30) sú ďalšími výkonnými pomocníkmi pozorovateľov prírody. Oba kompaktné ďalekohľady majú hmotnosť menej ako  500 g a prinášajú optickú dokonalosť – čistý a jasný obraz, prirodzenejšie farby a široké zorné pole. Sú odolné a spoľahlivé. Vďaka svojej vodotesnosti, odolnosti voči nárazom a zahmlievaniu, dlhému predsunutiu výstupnej pupily a mäkkému popruhu na krk sú pohodlné na nosenie a ľahko sa používajú.

Monokuláre Fieldscope MONARCH

Spoločnosť Nikon Corporation a jej dcérina spoločnosť Nikon Vision Co., Ltd. s potešením uvádzajú nové monokuláre Fieldscope MONARCH s hybridnou konštrukciou tela.

Až doposiaľ bola pre systém Digiscoping používaná optická konštrukcia monokulárov Fieldscope určená pre pozorovanie obrazu ľudským zrakom. Nové monokuláre Fieldscope MONARCH prinášajú riešenie s optickou konštrukciou optimalizovanou ako aj pre pozorovanie, tak aj pre fotografovanie vo vysokom rozlíšení so systémom Digiscoping. Túto všestrannosť umožňuje hybridná konštrukcia tela nových monokulárov. Vďaka úplne novej optickej konštrukcii a štruktúre tela monokulárov si môže používateľ zvoliť uprednostňovanú kombináciu jednotky objektívu, jednotky hranola (s priamym alebo zalomeným prevedením) a okulára. Ešte pôsobivejšie je využitie obrazu s vysokým rozlíšením v primárnom ohnisku vďaka prepojeniu tela monokulára Fieldscope bez jednotky hranola pomocou požadovaného adaptéra s telom fotoaparátu.

Nové monokuláre Fieldscope MONARCH stavajú na odkazu oceňovanej značky „MONARCH“, ktorá si získala širokú popularitu medzi pozorovateľmi vtákov a prírody. Spoločnosť Nikon ako firma konzistentne poskytujúca spoľahlivé a výkonné prístroje stále usiluje o ďalšie rozširovanie atraktívnej série MONARCH, ktorá spĺňa nároky používateľov na celom svete.

Kľúčové vlastnosti monokulárov Fieldscope MONARCH

• Hybridná konštrukcia tela s optimalizovaným optickým systémom pre pozorovanie ako aj fotografovanie v systéme Digiscoping: konštrukcia využíva samostatné jednotky objektívu a hranola, ktoré umožňujú jednoducho nasadiť/odobrať hranol z objektívu a vytvoriť požadovanú kombináciu monokulára Fieldscope so zvoleným priemerom, hranola a okulára pre pozorovanie, rovnako ako aj použiť adaptér pre Digiscoping na fotografovanie v primárnom ohnisku
  • Jeden zaostrovací krúžok pre rýchle a jemné ostrenie: systém Dual Trans Focus
  • Pokročilá apochromatická optická konštrukcia s optickými sklami ED (sklá s extrémne nízkym rozptylom svetla) a vysokým kontrastom obrazu v celom zornom poli
  • Konštrukcia s vyrovnaním vyklenutia poľa pre rovnomerne ostrý obraz v celom zornom poli
  • Viacnásobné antireflexné vrstvy na všetkých šošovkách a hranoloch pre vysoký jas a verné farby
  • Vysoko spoľahlivý prepojovací mechanizmus so zásuvkovými objímkami zaručujúci prepojenie jednotky objektívu a jednotky hranola s minimálnou odchýlkou optickej osy
  • Hranoly využívajúce úplný odraz svetla pre minimálne svetelné straty a jasný a brilantný obraz
  • Pogumované vonkajšie časti tela pre komfortné držanie; jednoducho ovládateľný zaostrovací krúžok
  • Labyrintová konštrukcia zamedzujúca vnikaniu vody a plnenie všetkých jednotiek dusíkom pre zaistenie vodotesnosti a odolnosti proti zahmlievaniu
  • Jednotka objektívu/jednotka hranola: vodotesné prevedenie (do hĺbky 1 m počas doby 10 min.)*1 a plnenie dusíkom proti zahmlievaniu

Prepojenie jednotiek: vodotesné (odolnosť ekvivalentná dažďu s výdatnosťou 5 mm vodného stĺpca za minútu počas doby 30 minút)*2

Okulár: Samostatný nie je vodotesný. Vodotesnosť zaručená pri nasadzovaní okulára na monokulár Fieldscope. *2

*1 Optický systém výrobku sa nepoškodí pri potopení alebo pádu do vody s maximálnou hĺbkou 1 m počas doby max. 10 minút. Výrobok NIE JE určený na použitie pod vodou.

*2 Optický systém výrobku sa nepoškodí striekajúcou vodou zodpovedajúcou dažďu s výdatnosťou 5 mm vodného stĺpca za minútu počas doby 30 minút. Výrobok NIE JE určený pre použitie pod vodou.

Kľúčové vlastnosti okulárov Fieldscope

• Pokročilá optická konštrukcia zaručujúca široké zorné pole a komfortné predsunutie výstupnej pupily
  • Optimalizovaná korekcia farebnej vady a rovnomerná ostrosť obrazu v celom zornom poli
  • Systém CircuLock pre jednoduché nasadzovanie/odnímanie okulára s vysokou bezpečnosťou prepojenia
  • Viacnásobné antireflexné vrstvy na všetkých optických členoch
  • Utesnený prepojovací člen zaručujúci vodotesný spoj pri nasadzovaní na monokulár Fieldscope

Špecifikácia monokulárov Fieldscope MONARCH

Fieldscope MONARCH 82

Fieldscope MONARCH 82-A

Fieldscope MONARCH 60

Fieldscope MONARCH 60-A

Priemer objektívu (mm)

82

60

Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť (m)

5

3,2

Priemer filtrového závitu (mm)

86

(P=1)

86

(P=1)

67

(P=0,75)

67

(P=0,75)

332 (365*2)

329 (362*2)

280 (312*2)

277 (310*2)

122

116

122

116

100

102

96

Odolnosť voči vode

Jednotka objektívu/jednotka hranola: vodotesné prevedenie (do hĺbky 1 m počas doby 10 minút)*3 a dusíková náplň proti zahmlievaniu

Prepojovací člen: vodotesné prevedenie (odolnosť ekvivalentná dažďu s výdatnosťou 5 mm vodného stĺpca za minútu počas doby 30 minú)*4

*1 Bez krytiek.

*2 Pri úplnom vysunutí slnečnej clony.

*3 Optický systém výrobku sa nepoškodí pri potopení alebo pádu do vody s maximálnou hĺbkou 1 m počas doby max. 10 minút. Výrobok NIE JE určený pre použitie pod vodou.

*4 Optický systém výrobku sa nepoškodí striekajúcou vodou zodpovedajúcou dažďu s výdatnosťou  5 mm vodného stĺpca za minútu počas doby 30 minút. Výrobok NIE JE určený pre použitie pod vodou.

Pozn.: Vyššie uvedené špecifikácie nezahrnujú okuláre.

Špecifikácie jednotky objektívu monokulárov Fieldscope MONARCH

Názov modelu

Jednotka objektívu 82 (OLU-82)

Jednotka objektívu 60 (OLU-60)

Priemer objektívu (mm)

82

60

260 (293*2)

208 (240*2)

115

105

100

975

Odolnosť voči vode

Vodotesné prevedenie (do hĺbky 1 m počas doby 10 minút)*3 a dusíková náplň proti zahmlievaniu

*1 Bez krytiek.

*2 Pri kompletnom vysunutí slnečnej clony.

Špecifikácie jednotky hranola monokulárov Fieldscope MONARCH

Priamy hranol (SPU)

Zalomený hranol (APU)

95

91

94

96

91

350

380

Odolnosť voči vode

Vodotesné prevedenie (do hĺbky 1 m počas doby 10 minút)*2 a dusíková náplň proti zahmlievaniu

*1 Bez krytiek.

*2 Optický systém výrobku sa nepoškodí pri potopení alebo pádu do vody s maximálnou hĺbkou 1 m počas doby max. 10 minút. Výrobok NIE JE určený pre použitie pod vodou.

Ďalekohľady MONARCH 7 8×30/10×30

Spoločnosť Nikon Corporation a jej dcérina spoločnosť Nikon Vision Co., Ltd. s potešením uvádzajú nové ďalekohľady MONARCH 7 8×30 a 10×30. Tieto nové ďalekohľady doplňujú stávajúce ďalekohľady MONARCH 7 8×42 a 10×42.

Integrácia dvoch parametrov, ktoré spoločnosť Nikon sústavne presadzuje vo svojich výrobkoch – perfektného technického spracovania a vysokej praktickosti – napomohla senzačnému debutu ďalekohľadov MONARCH 7 8×42 a 10×42 v minulom roku. Nové ďalekohľady MONARCH 7 8×30 a 10×30 teraz doplňujú túto sériu ďalekohľadov pri zachovaní rovnakej úrovne nedostižnej optickej výkonnosti. Optické technológie ako sú optické sklá ED (sklá s extrémne nízkym rozptylom svetla), viacnásobné dielektrické vrstvy s vysokou odrazivosťou na hranoloch a strechové hranoly s vrstvami pre fázovú korekciu, prispievajú k jasnejšiemu obrazu a prirodzenejším farbám.

Tieto úžasné ďalekohľady s malou a kompaktnou konštrukciou sú vhodné pre používateľov hľadajúcich výkonné ďalekohľady aj pre pozorovateľov vtákov požadujúcich výkonné ďalekohľady v kompaktnom prevedení.

Kľúčové vlastnosti

• Sofistikovaná kompaktná konštrukcia
  • Optické sklá s extrémne nízkym rozptylom svetla (ED) pre korekciu farebnej vady a brilantnejší obraz
  • Širokouhlé zorné pole (zorný uhol 60,3° u modelu 8×30 a 60,7° u modelu 10×30)
  • Hranoly s viacnásobnými dielektrickými vrstvami s vysokou odrazivosťou pre vyššiu priepustnosť svetla vo viditeľnom spektre, jasnejší obraz a prirodzenejšie farby
  • Všetky šošovky a hranoly opatrené viacnásobnými antireflexnými vrstvami pre vyšší jas obrazu
  • Strechové hranoly s vrstvami pre fázovú korekciu zaručujúcimi vyššie rozlíšenie obrazu
  • Veľké predsunutie výstupnej pupily pre jednoduché pozorovanie celého zorného poľa aj pri použití okuliarov
  • Ekologické optické sklá bez prímesi olova a arzénu použité u všetkých šošoviek a hranolov
  • Vodotesné prevedenie (do hĺbky max. 1 m počas doby 10 minút) s utesnením pomocou O krúžkov a dusíkovou náplňou proti zahmlievaniu
  • Otočné a posuvné gumové očnice s nastaviteľnými polohami opatrenými záskokmi pre jednoduché umiestnenie očí do správnej pozorovacej pozície
  • Pogumovaný povrch pre vyššiu odolnosť voči nárazom a bezpečné a komfortné držanie
  • Ľahké telo z polykarbonátu vystuženého sklenenými vláknami
  • Mäkký popruh na krk
  • Sklopná krytka objektívov

Špecifikácia

MONARCH 7 8×30

MONARCH 7 10×30

Zväčšenie (×)

8

10

Priemer objektívov (mm)

30

Zorný uhol (reálny/v stupňoch)

8,3

6,7

Zorný uhol (zdanlivý/v stupňoch)

60,3

60,7

Priemer zorného poľa vo vzdialenosti 1000 m (m)

145

117

Priemer výstupnej pupily (mm)

3,8

3

Relatívna svetelnosť

14,4

9

Predsunutie výstupnej pupily okulárov (mm)

15,1

15,8

Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť (m)

2

Nastavenie osovej (medziočnej) vzdialenosti okulárov (mm)

56–72

435

440

Dĺžka (mm)

119

Šírka (mm)

123

Typ

So strechovými hranolmi

Pozn.: Zdanlivý zorný uhol je vypočítaný podľa štandardu ISO 14132-1:2002.

Tg w´ = G × tg w

Digiscoping adaptéry FSA-L3 a DSA-N2 skonštruované špeciálne pre monokuláre Fieldscope MONARCH

Spoločnosť Nikon Corporation a jej dcérina spoločnosť Nikon Vision Co., Ltd. s potešením uvádzajú adaptér pre Digiscoping FSA-L3 pre digitálne jednooké zrkadlovky Nikon a adaptér pre Digiscoping DSA-N2 pre pokročilé fotoaparáty s výmennými objektívmi radu Nikon 1. Obidva adaptéry sú určené výhradne pre jednotky objektívu monokulárov Fieldscope MONARCH a umožňujú fotografovanie v primárnom ohnisku.

Pri fotografovaní v primárnom ohnisku dopadá svetlo z objektívu priamo na obrazový snímač; obraz neprechádza žiadnym hranolom ani okulárom. Tento systém maximalizuje rozlišovaciu schopnosť a umožňuje fotografovať superteleobjektívom s extrémne vysokým rozlíšením. Systém reprodukuje s vynikajúcou brilantnosťou aj tie najjemnejšie detaily. To je veľkým prínosom napríklad pre perfektne ostrý obraz každého pierka.

Kľúčové vlastnosti Digiscoping adaptéra FSA-L3

• Adaptér sa nasadzuje na bajonet Nikon F digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon a slúži na fotografovanie v primárnom ohnisku použitého monokulára
  • Adaptér umožňuje fotografovať superteleobjektívom s ohniskovou vzdialenosťou 500 mm v kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 82, resp. s ohniskovou vzdialenosťou 400 mm v kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 60*
    *Pri použití na digitálnych jednookých zrkadlovkách formátu DX je obrazový uhol ekvivalentný objektívom s 1,5× dlhšou ohniskovou vzdialenosťou (kinofilm a formát FX)
  • Optická kompatibilita s formátom Nikon FX dovoľuje využívať plný formát obrazového snímača bez vinetácie
  • Optická konštrukcia dosahuje účinnej korekcie obrazových vád a všetky optické členy sú opatrené viacnásobnými antireflexnými vrstvami
  • Pomocou elektronického diaľkomeru je možné dosiahnuť vysoko presného zaostrenia aj pri použití manuálneho ostrenia
    *Pri použití digitálnych jednookých zrkadloviek s AF systémom podporujúcim svetelnosť f/8
  • Dostupné expozičné režimy: A (časová automatika) a M (manuálny expozičný režim)
  • Dostupné režimy merania expozície: Integrálne meranie so zdôrazneným stredom

Kľúčové vlastnosti Digiscoping adaptéra DSA-N2

• Adaptér umožňuje použití pokročilých fotoaparátov s výmennými objektívmi radu Nikon 1 a slúži na fotografovanie v primárnom ohnisku použitého monokulára
  • Adaptér umožňuje fotografovať superteleobjektívom s ohniskovou vzdialenosťou 1 350 mm* v kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 82, resp. s ohniskovou vzdialenosťou 1 080 mm* v kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 60*
    *Formát Nikon CX
  • Ľahké fotoaparáty radu Nikon 1 umožňujú jednoduché fotografovanie superteleobjektívom s vysokým rozlíšením
  • Dostupné režimy merania expozície: Integrálne meranie so zdôrazneným stredom

Špecifikácia adaptéra FSA-L3

V kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 82

V kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 60

Ohnisková vzdialenosť (mm)

500 (formát DX: 750)

400 (formát DX: 600)

Svetelnosť

f/6

f/6,6

Upevnenie

Zásuvná objímka

Upevnenie fotoaparátu

Bajonet Nikon F

Expozičné režimy (nastavenie fotoaparátu)

A (časová automatika) / M (manuálny expozičný režim)

Režimy merania expozície (nastavenie fotoaparátu)

Integrálne meranie so zdôrazneným stredom

Dĺžka × priemer (mm)

106 × 69

255

• Nie je možné použiť automatické ostrenie fotoaparátu. Ostrí sa manuálne pomocou zaostrovacieho krúžku jednotky objektívu monokulára Fieldscope MONARCH.
  • Expozimeter fotoaparátu je aktivovaný aj v manuálnom expozičnom režime.
  • Pri použití v kombinácii s digitálnymi jednookými zrkadlovkami Nikon formátu DX je obrazový uhol ekvivalentný objektívom s cca 1,5× dlhšou ohniskovou vzdialenosťou (kinofilm a formát FX).
  • Fotoaparát zobrazuje (a obrazové dáta obsahujú) konštantné clonové číslo (13) a ohniskovú vzdialenosť (800 mm).
  • Vzhľadom na to, že sú charakteristiky optickej konštrukcie odlišné od optických konštrukcií používaných u bežných výmenných objektívov, môže sa v závislosti od modelu fotoaparátu odlišovať štandardná úroveň expozície; v prípade potreby použite korekciu expozície.

Špecifikácia adaptéra DSA-N2

V kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 82

V kombinácii s jednotkou objektívu monokulára Fieldscope MONARCH 60

Ohnisková vzdialenosť (mm)

500 (formát CX: 1350)

400 (formát CX: 1080)

Svetelnosť

f/6

f/6,6

Upevnenie

Zásuvná objímka

Upevnenie fotoaparátu

Bajonet Nikon 1

Expozičné režimy (nastavenie fotoaparátu)

A (časová automatika) / M (manuálny expozičný režim)

Režimy merania expozície (nastavenie fotoaparátu)

Integrálne meranie so zdôrazneným stredom

Dĺžka × priemer (mm)

121 × 69

300

• Expozimeter fotoaparátu je aktivovaný aj v manuálnom expozičnom režime.
  • Pri použití v kombinácii s pokročilými fotoaparátmi s výmennými objektívmi radu Nikon 1 je obrazový uhol ekvivalentný objektívu s cca 2,7× dlhšou ohniskovou vzdialenosťou (kinofilm a formát FX).
  • Fotoaparát zobrazuje (a obrazové dáta obsahujú) konštantné clonové číslo (6,3) a ohniskovú vzdialenosť (540 mm).

Igor Šaffo
2014-09-12 06:22:48