Fórum » O TECHNIKE

nikon d90 problem

SKJECOK
2010-11-01 13:35:47+01
Dobry den, chcel by som Vas poprosit o radu, mam nikon D90 s objektivom 18-105 , mam ho asi 3mesiace, kupovany bol novy. Vcera som bol vecer fotit v meste a po asi polhodine cvakania mi zacalo triast obrazom v hladaciku. Vzdy mi to robi len ked fotim v zime...ako keby bola fotaku zima alebo co... Neviem v com je problem, ked dam dole objektiv tak sa nic nedeje...ale ked ho dam naspet robi to znovu. Na fotkach nic nevidno zeby boli rozmazane alebo co...len ked ho zapnem alebo ked zaostrujem tak mi daco vo fotaku beha hore-dole. po zohriati na "izbovu teplotu" je fotak OK. Ma dakto podobnu skusenost? dakujem za rady

maTTo_corp
2010-11-01 13:45:52+01
predpokladám, že možnosť že sa ti v zime trasú ruky si vylúčil :)))

dodo_bb
2010-11-01 13:52:24+01
nie je zima Tvojmu objektívu? Možno VR sa trasie od zimy :-)) Skús ho vypnúť. Potom, ak to nepomôže, aj mne sa to vidí na ruky :-))

SKJECOK
2010-11-01 13:54:36+01
príspevok od: maTTo_corp
predpokladám, že možnosť že sa ti v zime trasú ruky si vylúčil :)))
:) jasne...ved fotak bol na stative :)...ale neviem co s tym...ako keby sa tiasol objektiv...alebo zrkadlo...sice neviem ci triast je ten spravny vyraz...ono sa pohne obraz 3x hore dole...dokonca aj pocut take cvakanie z vnutra fotaka a citit to aj v ruke pri zapnuti...tak neviem ci sa tym moze fotak pokazit

SKJECOK
2010-11-01 13:55:51+01
príspevok od: dodo_bb
nie je zima Tvojmu objektívu? Možno VR sa trasie od zimy :-)) Skús ho vypnúť. Potom, ak to nepomôže, aj mne sa to vidí na ruky :-))
skusal som aj vypnut motorcek, vypnut autofocus, vypnut VR...bez rozdielu....a to bolo vonku cca. 5stupnov....som zvedavy ked bude -10 ...

Cerberus
2010-11-01 14:17:39+01
príspevok od: SKJECOK
skusal som aj vypnut motorcek, vypnut autofocus, vypnut VR...bez rozdielu....a to bolo vonku cca. 5stupnov....som zvedavy ked bude -10 ...
Pri -10°C z toho objektívu vyskakujú sporo odetí trpaslíci. :-)
Ale vážne. Ak si vylúčil VR, napadlo ma či nemáš AF v režime AF-C. Tam stačí aj malý pohyb pred objektívom a AF ide z kože vyskočiť.

maTTo_corp
2010-11-01 14:25:14+01
príspevok od: Cerberus
Pri -10°C z toho objektívu vyskakujú sporo odetí trpaslíci. :-)
Ale vážne. Ak si vylúčil VR, napadlo ma či nemáš AF v režime AF-C. Tam stačí aj malý pohyb pred objektívom a AF ide z kože vyskočiť.
trpazlíci :D:D...

..ale veru môže byť pravda čo píšeš s tým af-c...i keď by sme museli vidieť ako sa to ´trasie´ :)

Cerberus
2010-11-01 14:33:09+01
Poniektorým z nás nestačí vidieť. Chceli by sme aj cítiť ako sa to ´trasie´. :-)))
Myslel som si že trpaslík je so ´s´, tak je to aj v ´Slovníku´. :-)

polal
2010-11-01 14:41:09+01
Sem tam to robí aj mne. Nerobil som analýzu, ale myslím že mi to robí iba s jedným objektívom a nie je to závislé od teploty.
Po namačknutí spúšte to zvakne a posunie sa o kúštik. V tele sa tam okrem zrkadla nemá čo hýbať, takže s najväčšou pravdepodobnosťou je to v objektíve.
Myslím že svetlu v ceste sú len tri veci čo sa hýbu: VR, AF a zrkadlo. Doma to skúsim nasimulovať s rôznymi objektívmi.

Ale fotím s tým akoby sa nechumelilo.

maTTo_corp
2010-11-01 14:58:34+01
aha, neviem, môže byť...či zo s alebo z, pobavil som sa :)))

SKJECOK
2010-11-01 15:12:01+01
no ja zatial mam len ten 18-105 ...tak nemam s cim porovnat...ale tak zatial mi to len vonku v zime robi...staci mi mat fotak chvilu pod bundou a uz je to OK...len zase ked sa fotak ochladi tak zatrasie...no tak si to zatial nebudem vsimat:)...aj tak diky za radu :)

SKJECOK
2010-11-01 15:13:38+01
pri -20 bude hadam aj sporo odeta snehulienka :D ...inac fotil som to na AF-S

dodo_bb
2010-11-01 15:23:38+01
To čo píšeš je VR - skutočne sa obraz trošičku pohne pri namačknutí spúšte. Niekedy to spraví, niekedy nie, asi podľa štartovacej polohy motorčekov VR. Ale to je v pohode a nemalo by sa to v hľadáčiku triasť, naopak, aj pri malých pohyboch foťákom by mal už potom obraz stáť na mieste a malo by byť počuť jemné šuštenie pracujúcich motorčekov VR (podľa objektívu je ten zvuk viac menej počuteľný).

polal
2010-11-01 15:38:00+01
príspevok od: dodo_bb
To čo píšeš je VR - skutočne sa obraz trošičku pohne pri namačknutí spúšte. Niekedy to spraví, niekedy nie, asi podľa štartovacej polohy motorčekov VR. Ale to je v pohode a nemalo by sa to v hľadáčiku triasť, naopak, aj pri malých pohyboch foťákom by mal už potom obraz stáť na mieste a malo by byť počuť jemné šuštenie pracujúcich motorčekov VR (podľa objektívu je ten zvuk viac menej počuteľný).
Tiež si myslím že to bude VR. Nevenoval som tomu moc pozornosti keďže foto bolo OK, ale marí sa mi že to cvaklo 2x a dvakrát sa aj posunulo. Ešte doma zistím či sa to len posúva a ktorým smerom, či stále rovnako alebo náhodne a či sa to náhodou aj trošku nezoomuje. Teda ak sa to podarí, lebo väčšinou to nerobí.

Budem mať zaujímavý výskumnícky večer. :-)

Cerberus
2010-11-01 15:41:29+01
príspevok od: SKJECOK
pri -20 bude hadam aj sporo odeta snehulienka :D ...inac fotil som to na AF-S
Mám podobnú skúsenosť ako Polal, no nepamätám sa presne či s 16-85, alebo 70-300G VR. Tiež sa mi marí že pri namačknutí obraz v hľadáčiku troška ´poskočí´ ale za pár dní po kúpe som si to prestal všímať. 18-105 nemám, ale ani s jedným objektívom som nespozoroval v chlade také sústavné poskakovanie v hľadáčiku o akom píšeš. A to konkrétne tieto dva objektívy jednu zimu prežili aj s fotením vonku. Tak neviem.

martin9113
2011-01-26 07:31:39+01
je to uplne bezny jav. roby to aj moja stabilizovana sigma, dokonca ked na nej vypnem OS tak v nej aj pocut jemne tuknutie. obas to vyzera ako ked sa pozerate na poskriabane dvd.

smindo
2011-01-26 09:32:28+01
Bude to VR. dodo_bb to presne vysvetlil. Ked som mal 18-105 tak som si to velmi nevsimal no ked to porovnam z 70-300 VR tak to je rozdiel. Tam obraz skace a vsetko vcetne VR je dost citelne a aj pocut niekedy VR motorceky. Ale aj tak to je super objektiv. Myslim ze by si to mal ignorovat.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()