Hore

Fotografujeme na dovolenke II.

V prvej úvodnej časti sme si načrtli, čo takému dovolenkovému fotografovaniu predchádza.

V tejto časti vám predstavím aj niekoľko konkrétnych fotoaparátov, o ktorých si myslím, že sú vhodné pre dovolenkárov a cestovateľov. Cestovateľská fotografia v sebe spája niekoľko fotografických žánrov. Preto sú nároky na výber techniky pomerne vysoké. Na jednej strane je tu požiadavka na vysokú univerzálnosť, na druhej snaha toho nosiť so sebou čo najmenej.

Chytrý telefón

Najčastejším fotozariadením “nefotografov” je dnes mobilný telefón. Ten nahradil obyčajné kompakty, pretože dosiahol ich kvalitu a je to univerzálne zariadenie s okamžitým prístupom na siete. V posledných rokoch prešli mobily búrlivým vývojom. Za dobrých svetelných podmienok fotia veľmi dobre a najlepšie modely už zvládajú aj horšie svetelné podmienky.

Nemusíte mať hneď ten najnovší a najdrahší model. Výborne fotia aj lacnejšie modely. Niektoré značky majú tri varianty svojho hlavného modelu. Základnú, Pro a Lite. Všetky fotia veľmi dobre, pritom cena je výrazne odlišná. Ekonomicky výhodná je aj kúpa o generáciu staršieho Pro modelu. Nesmieme zabudnúť na to, že u mobilov môžete využiť výhodné ponuky operátorov.

Pri výbere vám pomôže server dxomark.com, ktorý sa špecializuje na testovanie foto a video schopností mobilov. Rebríček a recenzie nájdete tu: https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews.

Pri výbere mobilu zohráva úlohu aj to, aký operačný systém používa. Trh je rozdelený na iOS (Apple) a Android (ostatní výrobcovia). Windows pre mobily je mŕtvy operačný systém.


dxomark.com je dobrým poradcom pri výbere telefónu s dobrým fotoaparátom.

Najnovším trendom v mobiloch je zabudovanie viacerých fotoaparátov, ktoré majú za úlohu nahradiť zoom, alebo pomôcť softvérovému napodobneniu bokehu. Najnáročnejším odporúčam kúpiť mobil s podporou RAW.


Zatiaľ najväčším obmedzením mobilov je objektív. Až teraz sa do nich dostávajú objektívy typu zoom. Ak sa vyznáte do pojmov ohnisková dĺžka a uhol záberu, naštudujte si parametre jednotlivých modelov. Kto fotí architektúru, zíde sa mu čo najširokouhlejší objektív. Ak ste fanúšikovia selfie, vyberajte mobil s kvalitnou prednou kamerou.


Tento rok je v znamení nástupu optických zoomov v mobiloch. Je to ďalší krok k totálnemu nahradeniu bežných kompaktov.

Obmedzené možnosti mobilov kompenzujte kreativitou. Atraktívny je panoramatický formát 16:9, ale aj formát 1:1 charakteristický pre Instagram. Využívajte umelecké efekty, tie dokážu fotografie ozvláštniť a navyše zakryjú technické nedostatky. Každý mobil je malý počítač, do ktorého môžete nainštalovať zaujímavé aplikácie pre úpravu fotografií, napr. Snapseed od Googlu. Pre náročných je tu aj Lightroom CC od Adobe.


Akčná kamera

Ako zariadenie na fotografovanie, ale skôr na filmovanie, poslúži aj akčná kamera. Nie je to však typický fotoaparát. Sú ale užívatelia, ktorí akčnou kamerou nahradzujú fototelefón, pretože ju bežne využívajú pri nakrúcaní adrenalínových športov. Obrazová kvalita fotografií je skôr priemerná. Pre plnohodnotné využitie je potrebné chytré zariadenie, s ktorým sa akčná kamera prepojí.

Do tejto kategórie môžeme zaradiť aj zariadenia spojené s gimbalom, napr. DJi Osmo Pocket.


GoPro Hero 7 je etelónom akčných kamier. Dokonca má aj malý displej.


DJi Osmo Pocket je hlavne kamera so skvelou stabilizáciou obrazu.

Travelzoom

Každý výrobca kompaktov má dnes už v ponuke aj prístroj typu travelzoom. Sú to jednoduché kompakty s väčším rozsahom objektívu. U bežných kompaktov sa stretávame bežne s 3 až 5-násobným zoomom, u travelzoomov je to aspoň osemnásobný zoom, väčšinou ešte väčší. Každý výrobca má v ponuke takýto model. Veľký rozsah objektívu je najužitočnejšou vlastnosťou kompaktov. Umožňuje fotografovať rôznorodé scenérie a objekty. V mnohých modeloch nájdete zabudovaný GPS, ktorý do fotografie vloží údaje o zemepisnej polohe. Doma si potom môžete zobraziť na mape, kde ste fotografovali.

Bežné kompakty a travelzoomy nefotia kvalitnejšie ako najlepšie mobily. Majú však výhodu vo väčšom rozsahu objektívu a v tom, že sú ergonomicky prispôsobené fotografovaniu. Objektív je najmocnejšou zbraňou fotografa, pretože určuje, čo a ako môže fotograf zakomponovať.

Ak potrebujete čo najrýchlejšie publikovať fotografie na sociálnych sieťach, kúpte si mobil s WiFi, alebo ešte lepšie aj s Bluetooth. Taký model ľahko spárujete s chytrým zariadením, kde môžete fotografie upraviť a následne publikovať.


Canon PowerShot SX740 HS je typickým predstaviteľom travelzoomov, v kompaktnom tele je 40x zoom. WiFi a Bluetooth umožňujú ľahké prepojenie s chytrým zariadením. Malý snímač ale limituje použitie pri zlých svetelných podmienkach.

Kapacita batérie v kompaktoch je priemerne 300 záberov. Preto si dokúpte na cesty náhradný akumulátor. Niektoré modely fotoaparátov sa dajú nabíjať cez USB, prípadne aj z powerbanky. Či má takúto funkciu aj vami vyhliadnutý model sa informujte u predajcu, alebo na stránkach výrobcu.


Existuje aj kategória prémiových travelzoomov s väčším 1” snímačom a pokročilými funkciami. Tieto fotoaparáty poskytujú veľmi dobrú obrazovú kvalitu. V rukách skúseného fotografa sú schopné fotiť tak kvalitne, aby boli fotografie publikovateľné v knihách, kalendároch, časopisoch alebo vystaviteľné aj vo väčšom formáte.


Sony RX100 je najpopulárnejší model pokročilého kompaktu. Model VI môžeme zaradiť do kategórie travelzoom, pretože disponuje objektívom ekvivalentu 24-200 mm. Osvedčený 1” snímač je zárukou, na kompakt nadpriemernej obrazovej kvality.

Outdoorový fotoaparát

Trochu prehliadaná kategória kompaktov je na cestovanie priam zrodená. Tieto fotoaparáty sú vodotesné, prachotesné, nárazuvzdorné a niekedy aj mrazuvzdorné. Môžete sa s nimi potápať, raftovať, snowboardovať. Nevadí, ak padnú vašim deťom na zem, či do piesku. Vo svojej podstate sú to bežné kompakty s pancierovaným telom. Preto sa nemusíte obávať obsluhy. Nepotrebujú žiadne špeciálne puzdro pre fotenie pod vodou. Musíte len udržiavať čisté tesnenia.

V ponuke nájdete jednoduchšie modely za cenu mierne presahujúcu 100 €, ale aj dobre vybavené modely s GPS, výklopným displejom, WiFi a predsádkami, v cene atakujúcej hranicu 500 €.

Outdoorové kompakty poskytujú rovnakú obrazovú kvalitu ako bežné kompakty a ultrazoom, preto neuspokoja náročnejších fotografov, ktorí majú skúsenosti s fotoaparátmi s väčším snímačom (CSC, DSLR, profikompakty).


Nikon Coolpix W150 je lacný outdoorový fotoaparát pre nenáročných. Ideálny pre staršie deti, ktoré si chcú užiť prázdniny, ale na veci si nedávajú pozor.


Olympus Tough TG-6 je najlepším fotoaparátom svojej kategórie, má GPS, kompas, WiFi, 4K video, HDR, funkciu Pro Capture, režim mikroskopu a ešte do väčších hĺbok sa dostanete s prídavným puzdrom.

Ultrazoom

Ultrazoomy sú kompakty v tele pripomínajúcom zrkadlovku. Je to kvôli ergonómii držania, pretože tieto fotoaparáty majú veľký objektív. Najlacnejšie modely sú bez hľadáčika, drahšie majú elektronický hľadáčik. Tento typ prístroja sa vyznačuje veľkým rozsahom objektívu, mnohonásobným zoomom. Sú určené pre tých, ktorí si chcú priblížiť aj veľmi vzdialené objekty (napr. jachtu na mori, vzdialený hrad apod.). Snímač je rovnaký ako v bežných kompaktoch, preto neposkytujú obrazovú kvalitu, ktorá uspokojí náročnejších fotografov. Dobre fotia za dobrých svetelných podmienok.

Táto kategória je na ústupe, rovnako ako kompakty. Aj keď veľký rozsah objektívu u žiadneho mobilu nenájdete, pohodlnosť, pohotovosť a praktickosť mobilu víťazí.


Sony CyberShot DSC-H400 má 63-násobný optický zoom a funkcie podobné ako u zrkadlovky. Malý snímač však produkuje fotografie porovnateľné s bežným lacným kompaktom. Je to tak skôr ďalekohľad so zabudovaným fotoaparátom.

Rovnako ako u kompaktov a travelzoomov, aj v kategórii ultrazomov sa nájdu kvalitnejšie modely s 1” snímačom. Musíte počítať ale s vysokou cenou, najlepšie modely stoja viac ako 1000€. To už si rozmyslíte, či si radšej nekúpiť systémový fotoaparát. Na cestovanie sú však kvalitné ultrazoomy jedny z najvhodnejších fotoaparátov. Poskytujú veľký rozsah objektívu, kvalitné 4K video, pokročilé funkcie a obrazová kvalita uspokojí aj náročnejších fotografov.


Sony dominuje trhu s kompaktami a ultrazoomami s 1” snímačom. Výbornú obrazovú kvalitu vo fotoaparáte ultrazoom nájdete v modeloch CyberShot RX10, na obrázku model IV s najväčším rozsahom objektívu (24-600 mm).

Výrobcovia sa nás snažia ohúriť rozsahom objektívu, ultrazoom s najväčším rozsahom má 125-násobný optický zoom. V praxi ho väčšina nevyužije a je skôr na škodu. V praxi má väčší význam to, aké najširšie ohnisko objektív ponúka ako to, aké má max. priblíženie. Častým motívom pri fotení na cestách je architektúra a krajina, tam využijete čo najširokouhlejší objektív. Štandardom býva ekvivalent 28 mm, ale v praxi je lepši 24 mm objektív. Najdlhšie ohnisko nepotrebujete dlhšie ako ekvivalent 600 mm.


Pokročilý kompakt

Pokročilé kompakty sú určené pre náročnejších fotografov, ktorí nechcú so sebou nosiť veľký a ťažký fotoaparát, prípadne chcú byť nenápadní. Na obrazovú kvalitu výrazne vplýva veľkosť snímača. Čím väčší, tým lepší. A nemyslím tým veľkosť rozlíšenia, ale plošnú veľkosť. Väčšia plocha zachytí viac svetla, zaznamená menej šumu a viac kontrastu. Kompakty s veľkým snímačom mávajú často objektív s pevnou ohniskovou dĺžkou. Takýto typ fotoaparátu odporúčam len skúseným fotografom, ktorí vedia, ako s takýmto objektívom pracovať a aké sú jeho obmedzenia. Nájdete v nich však snímač veľkosti APS-C, či dokonca FF. Výstup je preto porovnateľný so zrkadlovkami a bezzrkadlovkami.


Fujifilm X100F je kompakt s hybridným hľadáčikom a pevným objektívom EQ=35 mm. Má APS-C snímač a obrazovo sa vyrovná zrkadlovkám aj bezzrkadlovkám. Fotograf, ktorý si ho kúpi, musí presne vedieť výhody aj obmedzenia objektívu s pevnou ohniskovou dĺžkou. Je to špičkový model pre dokumentárny spôsob fotografovania.

Univerzálnejšie sú pokročilé kompakty so zoomom. V nich nájdete najčastejšie 1” snímač, ale sú modely aj s väčším M4/3 snímačom. Pri výbere zvážte, či chcete, aby mal fotoaparát aj elektronický hľadáčik. Na silnom slnku ho oceníte.


Canon PowerShot G5 X Mark II so vstavaným EVF hľadáčikom je konkurenciou pre fotoaparáty Sony RX100. Tiež má 20,1 Mpx 1” snímač.


Panasonic Lumix LX100 II má väčší M4/3 snímač, svetelný objektív typu zoom a zabudovaný hľadáčik.

Pokročilé kompakty sú v obľube u skúsených fotografov, ktorí si ich pribalia k zrkadlovke. Majú tak záložný fotoaparát pre prípad, že by sa so zrkadlovkou niečo stalo. Naviac v niektorých situáciách môžu byť menej nápadní.

CSC/Mirrorless

Relatívne mladý typ fotoaparátu inšpirovaný hľadáčikovými filmovými fotoaparátmi s výmennými objektívmi (Leica M, Contax G). Rovnako ako zrkadlovka, umožňuje výmenu objektívov. Nevyužíva konštrukciu sklopného zrkadla/hranolu a matnice. Vďaka tomu sú tieto fotoaparáty menšie a ľahšie, niekedy vo veľkosti pokročilých kompaktov. Tieto fotoaparáty sú osadené väčšími snímačmi (M4/3 až Full Frame), preto dokážu obrazovo konkurovať aj zrkadlovkám.

CSC fotoaparáty sú asi najvhodnejšou kategóriou pre cestovateľov s vyšším fotografickými ambíciami. Najmä pri väčšej zostave s niekoľkými objektívmi je úspora na veľkosti a hmotnosti výrazná. Menšia nápadnosť je využiteľná pri fotografovaní ľudí.


Sony A6300 s objektívom 18-135 patrí medzi kompaktné CSC, objektív poskytuje široký rozsah, ktorý na cestách využijete. Fotoaparát je osadený APS-C snímačom.

Pri CSC fotoaparátoch a zrkadlovkách máte možnosť meniť objektívy. Práve tie zväčšujú veľkosť a hmotnosť výbavy. Niečo ako skutočne univerzálny objektív neexistuje. Ak má veľký rozsah, je kvalita a svetelnosť len priemerná. Ak je objektív svetelný, nie je univerzálny, lebo má len obmedzený zoom, alebo je to objektív s pevným ohniskom. Univerzálnosť v možnosti fotografovať takmer čokoľvek spočíva najmä v rozsahu ohnísk, ktoré máme k dispozícii. Rybie oko, superširokouhlý objektív, štandardný objektív, teleobjektív. To sú hneď štyri objektívy. Ak chceme fotografovať aj makro, potrebujeme aj špeciálny makroobjektív. Do zlých svetelných podmienok sa hodí aspoň jeden vysokosvetelný objektív. Univerzálnu výbavu tvorí aj 5-6 objektívov. To je ochotných nosiť niekoľko skutočne zanietených fotografov a aj to na menej náročných cestách. Výber objektívov na cesty je preto určitým kompromisom a rozhodnúť sa, ktoré objektívy nechať doma, niekedy trhá srdce.


Olympus má v ponuke objektív M.Zuiko 12-100/4 IS PRO. Je to najlepší univerzálny transfokátor na trhu. Z ľubovoľného Olympusu alebo Panasonicu urobí ideálny fotoaparát na cesty. Tieto fotoaparáty majú M4/3 snímač.

Ak má váš prístroj nahradiť aj videokameru, je bezzrkadlovka lepšou voľbou, ako zrkadlovka. Je to preto, že natívne pracuje v režime živého náhľadu. Preferujte modely so stabilizovaným snímačom. Nakrúcanie videa je s nimi jednoduchšie.






Najnáročnejší chcú za každých okolností fotoaparát s plnoformátovým snímačom. Medzi kompaktnejšie bezzrkadlovky s veľkým snímačom patrí napr. aj Nikon Z6 s 24 Mpx snímačom a veľmi dobrým kompaktným objektívom Z 24-70/4 S. Porovnateľným modelom je Sony A7III.

Digitálna zrkadlovka

Digitálna zrkadlovka je rokmi overený typ fotoaparátu. O vysokej obrazovej kvalite aj najlacnejších modelov už nikto nepochybuje. Sú rýchle a majú najširší systém príslušenstva. Aktuálne zrkadlovky z trhu vytláčajú bezzrkadlovky. Tie sú koncepčne pokročilejšie a o pár rokov zrkadlovky plne vytlačia. Pre cestovateľov je tu aj výhoda v menších rozmeroch a nižšej hmotnosti.


Canon EOS 250D je jednou z najmenších zrkadloviek, čo na cestách oceníte. Táto kategória DSLR ale už stráca pomaly zmysel, silne jej konkurujú bezzrkadlovky, ktoré môžu byť ešte menšie a pritom lepšie vybavené.


Nikon AF-S 18-300/3,5-5,6G VR je slušný travelzoom pre DX zrkadlovky Nikon.

Zrkadlovku má vo výbave mnoho fotografov a nedá na ňu dopustiť. Amatérsku kategóriu fotoaparátov tvoria zrkadlovky so snímačom veľkosti APS-C, do tohto segmentu postupne prenikajú aj Full Frame zrkadlovky. V budúcnosti sa s nimi budeme stretávať čoraz viac. APS-C zrkadlovky sú dnes tak kvalitné, že aj lacné modely poskytujú profesionálny obrazový výstup. Väčší (citlivejší) Full Frame snímač oceníte, jedine ak častejšie fotografujete v horších svetelných podmienkach.


Nikon D750 je kompaktnejšia plnoformátová zrkadlovka. Ako základný cestovateľský transfokátor odporúčam Af-S 24-120 mm.

Tým, že sú zrkadlovky systémové fotoaparáty, rovnako ako bezzrkadlovky, a v ponuke sú desiatky objektívov, záleží na štýle fotografa, aké objektívy si vyberie na cesty. Niekto si vystačí s pevnou 50-kou, iný potrebuje svetelný zoom a sú takí, čo si zbalia niekoľko objektívov.

Ide to aj inak

Väčšina dá prednosť klasickým digitálom. Cestovať a fotiť sa dá aj menej tradične. Vaše fotografie môžu byť odlišné od masovej produkcie. Stačí na to vhodný fotoaparát a voľnejšie myslenie. Lomografia a Polaroidgrafia sú fotografické smery, využívajúce technicky nedokonalú fototechniku, ktorá však poskytuje netradičný obrazový výstup. Fotoaparáty pre Lomografiu sa vyznačujú nekvalitnou optikou a jednoduchou obsluhou. Ako médium sú používané prešlé alebo špeciálne vyrobené filmy s jedinečným podaním farieb. Fotoaparáty pre Polaroidgrafiu vytvárajú okamžitú fotografiu. Vkladá sa do nich zásobník so svetlocitlivým papierom, ktorý sa sám vyvolá na vzduchu. Tento typ fotoaparátov sa mnohým fotografom osvedčil zo sociálneho hľadiska. V exotických krajinách ľahšie prelomíte ľady s neprofesionálnym fotoaparátom. U instantného môžete podarovať okamžite hotovú fotografiu.

U týchto typov fotoaparátu sú náklady na fotografovanie vyššie, pretože musíte platiť materiál, ktorý nie je lacný. U instantnej fotografie je každá fotka originál. Počítajte s horšou kvalitou záberov.


Lomo LC-A je kompakt na 35 mm film. Nie je ničím výnimočný, ale dal meno špecifickému smeru fotografie s názvom Lomography. Ten uprednostňuje bezprostrednosť a jedinečnosť pred technickou kvalitou a perfektnou kompozíciou.


Fujifilm Instax Mini 90 je fotoaparát pre okamžitú fotografiu v štýle Polaroid.

Záver

Ponuka fotoaparátov vhodných na cestovanie je široká. Tie, ktoré som spomenul patria k tým osvedčeným. Možno vám niektorý fotoaparát v zozname chýba. Mojim cieľom nebolo vymenovať všetky potencionálne vhodné fotoaparáty. Chcel som vás len usmerniť, aké typy si všímať. Ak vašim potrebám vyhovuje iný model, pričom ste všetko starostlivo zvážili, smelo do toho. Fotoaparát si predsa kupujete pre seba a nie pre mňa.

Môj osobný názor je, že ak vás fotografovanie až tak nebaví, fotografujte kvalitnejším mobilom strednej triedy. Kto uprednostňuje fotoaparát, ale chce niečo malé, najlepšou voľbou je pokročilý kompakt s 1” snímačom. V prípade potreby sa z fotiek dajú robiť aj výstavné zväčšeniny. Dobrodružný charakter v novinárskom štýle má fotenie s fotoaparátom typu Fujifilm X100F. Ak chcete poriadny fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi, tak pre cestovateľov sú vhodnejšie bezzrkadlovky, oproti zrkadlovkám sú kompaktnejšie a ľahšie. Lepšie zvládajú aj funkciu videokamery. A kto chce zobrať fotoaparát do vody, na lyže a pod., mal by si zaobstarať outdoorový model, alebo akčnú kameru s ochranným puzdrom.

  • Dajte mi pokoj s fotografovaním: fotomobil, starší kompakt
  • Keď ja najradšej fotografujem s fotoaparátom a nie mobilom: obyčajný kompakt
  • Rád sa aj pohrám s nastaveniami, na kvalite mi až tak nezáleží: travelzoom, ultrazoom
  • Aktívne zasahujem do fotografického procesu, chcem ale čo najmenší fotoaparát: pokročilý kompakt, bezzrkadlovka
  • Nevadí mi, že je fotoaparát trochu väčší, zrkadlovku ale vláčiť nemienim. Som aktívny fotograf a nechcem byť príliš obmedzovaný: CSC fotoaparát
  • Keď treba, ponesiem aj plný batoh techniky. Som veľmi náročný: CSC alebo digitálna zrkadlovka, pokročilý ultrazoom
  • Som nekonformný, primárne sú pre mňa zážitky, cudzokrajná kuchyňa, ľudia. Z dovolenky si chcem priniesť niečo iné ako ostatní: Lomo, Holga, Polaroid, Fujifilm Instax...

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2019-07-16 08:36:48
Ja osobne, po skusenostiach s dovolenkovym fotenim s kinofilmovym kompaktom, ultrazoomom, zrkadlovkou so zoomom, bezzrkadlovkou s pevnym objektivom, som nakoniec "zakotvil" pri 1" kompakte so svetelnym objektivom so "strednym" rozsahom zoomu, konkretne Canon G7X Mark II. Pre mna idealny kompromis medzi velkostou, vahou a kvalitou vyslednych fotografii.
 
blahoslav J B Art
2019-07-16 12:10:06
ja na dovolenke fotim mobilom LG G6+ v HDR rezime a fotky mozem okamzite posielat ... co povazujem za dolezitejsie, ako samotna kvalita fotiek, ktore by som nafotil MFT alebo Fuji, doma ich upravil v PC a az potom poslal
 
z80
2019-07-16 12:32:57
príspevok od: blahoslav J B Art
ja na dovolenke fotim mobilom LG G6+ v HDR rezime a fotky mozem okamzite posielat ... co povazujem za dolezitejsie, ako samotna kvalita fotiek, ktore by som nafotil MFT alebo Fuji, doma ich upravil v PC a az potom poslal
Len tak pre info, poslat fotku e-mailom alebo do "cloudu" vie aj moja bezzrkadlovka NX2000 z roku 2013. Rovnako to zvladne vacsina mojich novsich fotakov.
My, co fotky z dovolenky nikam neposielame ani ich nezverejeujeme na socialnych sietach, ale tuto funkciu nevyuzivame
 
matpi
2019-07-16 12:39:56
príspevok od: blahoslav J B Art
ja na dovolenke fotim mobilom LG G6+ v HDR rezime a fotky mozem okamzite posielat ... co povazujem za dolezitejsie, ako samotna kvalita fotiek, ktore by som nafotil MFT alebo Fuji, doma ich upravil v PC a az potom poslal
Ja si na svoje dovolenky, resp. fototripy beriem aj notebook. Vecer fotky upravim a poslem. A nie som obmedzovany malym senzorom mobilu so vsetkymi jeho nedostatkami.
 
blahoslav J B Art
2019-07-16 14:16:25
príspevok od: z80
Len tak pre info, poslat fotku e-mailom alebo do "cloudu" vie aj moja bezzrkadlovka NX2000 z roku 2013. Rovnako to zvladne vacsina mojich novsich fotakov.
My, co fotky z dovolenky nikam neposielame ani ich nezverejeujeme na socialnych sietach, ale tuto funkciu nevyuzivame
Posielanie fotiek emailom znie ako z minulého tisícročia 😁 ... My teraz posielame a zverejňujeme fotky cez MG, IG, FB ... A okamžite, nie večer upravené z NB
 
z80
2019-07-16 14:37:03
príspevok od: blahoslav J B Art
Posielanie fotiek emailom znie ako z minulého tisícročia 😁 ... My teraz posielame a zverejňujeme fotky cez MG, IG, FB ... A okamžite, nie večer upravené z NB
A co mame robit my chudaci, co nepotrebujeme okamzite fotograficky oznamovat zvysku sveta kazdy nas krok ? A dokonca si vazime a teraz poviem take hnusne a nemoderne slovo - sukromie
 
blahoslav J B Art
2019-07-16 16:36:42
príspevok od: z80
A co mame robit my chudaci, co nepotrebujeme okamzite fotograficky oznamovat zvysku sveta kazdy nas krok ? A dokonca si vazime a teraz poviem take hnusne a nemoderne slovo - sukromie
vy to mozete robit ako doteraz ... po navrate z dovolenky upravit fotky, dat vytlacit vo fotolabe a pri navsteve znamych im ich ukazat ... vlastne aj v tom labe by ich mohli skopirovat a zneuzit ... tak radsej vytlacit doma
 
z80
2019-07-16 17:58:32
príspevok od: blahoslav J B Art
vy to mozete robit ako doteraz ... po navrate z dovolenky upravit fotky, dat vytlacit vo fotolabe a pri navsteve znamych im ich ukazat ... vlastne aj v tom labe by ich mohli skopirovat a zneuzit ... tak radsej vytlacit doma
A presne tak to robim - tlacim doma. Original ulozeny na sifrovanom disku. S jednym rozdielom, nepotrebujem ukazovat fotky znamym, dovolenka ma sluzit na relax a nie na to, aby sa clovek chvalil "kde vsade bol".
 
blahoslav J B Art
2019-07-16 18:43:55
príspevok od: z80
A presne tak to robim - tlacim doma. Original ulozeny na sifrovanom disku. S jednym rozdielom, nepotrebujem ukazovat fotky znamym, dovolenka ma sluzit na relax a nie na to, aby sa clovek chvalil "kde vsade bol".
najlepsie ani znamym, ci rodine nepovedat, ze clovek ide vobec na nejaku dovolenku, lebo Slovaci strasne zavidia ... este aj chorobu, nieto dovolenku
 
z80
2019-07-16 19:46:58
príspevok od: blahoslav J B Art
najlepsie ani znamym, ci rodine nepovedat, ze clovek ide vobec na nejaku dovolenku, lebo Slovaci strasne zavidia ... este aj chorobu, nieto dovolenku
Presne tak.
 
seifi
2019-07-16 20:00:43
pozerám, že tu v diskusii sa nedajú pridať fotografie ...
 
z80
2019-07-16 20:28:56
príspevok od: seifi
pozerám, že tu v diskusii sa nedajú pridať fotografie ...
Preco by sa nedali ?
 
seifi
2019-07-16 20:45:39
príspevok od: z80
Preco by sa nedali ?
áno, už vidím, že až po objavení kurzoru na ploche sa objaví možnosť vyberte fotografiu; vďaka
 
blahoslav J B Art
2019-07-16 21:42:38
ide pridavat fotky ... tak teda jedna dovolenkova mobilova
 
jozef84
2021-07-16 11:18:08
príspevok od: blahoslav J B Art
ide pridavat fotky ... tak teda jedna dovolenkova mobilova
To je kde? Hevíz v Maďarsku?Podobá sa to trochu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia