Hore

Lightroom CC a pár jesenných farebných trikov

Koniec októbra je vyvrcholením farebných hodov, ktoré nám servíruje príroda. Začiatok novembra už patrí stromovému striptízu. 

Kým však začne, máme možnosť zachytiť rozmanitú paletu farieb, od posledných zvyškov zelenej, cez žltú, oranžovú a červenú, až po hnedú, či dokonca fialovú. Nie vždy sa podarí zachytiť farby tak, ako chceme. Vinníkom býva najčastejšie automatické vyváženie bielej.

Je jedno čím fotíte. Telefón, lacný kompakt, CSC, či zrkadlovka, všetky majú k dispozícii nastavenie vyváženia bielej. Nepotrebujete nutne pokročilé nastavenie. Pokročilí fotografi majú celý proces pod kontrolou a využívajú celú paletu nastavení. Nech urobia pri fotení maximum, musia sa aj oni venovať spracovaniu fotografii v počítači.

Ak fotografujete do JPG, musíte čo najviac nastavení urobiť už pri fotení. Vhodnejšie je používať formát RAW, ktorý dovoľuje výraznejšie upravovať fotografie vo fotoeditore, vrátane náprav chýb vzniknutých zlým nastavením expozície a spracovania farieb.

Jeseň je ročné obdobie, ktoré sa rado predvádza. Tam, kde prevládala zelená, objavujú sa teplé farby. Ako poznáme RAW, nespracovaný má šedivú podstatu a hra farieb je u neho akási rozladená. Ukážme si pár trikov, ktoré jesenné farby rozžiaria.

Prv než sa začneme hrať s farbami

Prv než sa pustíme do upravovania farieb, mali by sme fotografiu predpripraviť. Začnite zapnutím korekcie chýb objektívu (Lens Correction). Tá sa postará o potlačenie vinetácie, sférického skreslenia a aberácie. Podmienkou je, aby bol váš fotoaparát a objektív v databáze Adobe. Ak tam nie je, môžete chyby korigovať ručne alebo ich ignorovať.

Automatická korekcia objektívu, podľa jeho profilu, odstránila sférické skreslenie (súdkovité), čo je u fotografie, kde sa vyskytujú priamky, dôležité.

Obrazový profil

Druhým krokom je výber DNG profilu v Camera Calibration. Štandardne je nastavený Adobe Standard. Podľa typu fotoaparátu sa v ponuke môžu nachádzať aj iné profily. Vyskúšajte, ktorý najlepšie sadne vašej predstave o farebnosti. Mojím obľúbeným je profil “Portrait”. Jesenná krajinka priam zvádza k použitiu vysokokontrastných profilov “Landscape” a “Vivid”, či im zodpovedajúcich. Ja však dávam prednosť neutrálnejším profilom. Kontrast a saturáciu chcem nastaviť sám, podľa svojich predstáv. Dodám, že obrazový profil je akousi obdobou charakteristiky filmu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
juraj07
2015-10-23 16:24:44
Mne tie vytunovane fotky pridu nerealisticke, ale je to vec vkusu/nevkusu. Nakoniec cela nasa doba je o iluzii, takze ok.
 
STEVIEO
2015-10-31 17:33:03
Karol prosim ta predplatil som si Adobe balik Ps a Lightroom CC a v Effects nevidim finkciu Dehaze....cim to je? nemam full verziu alebo ako? dik za radu
 
KarolVarga
2016-10-21 09:22:38
príspevok od: STEVIEO
Karol prosim ta predplatil som si Adobe balik Ps a Lightroom CC a v Effects nevidim finkciu Dehaze....cim to je? nemam full verziu alebo ako? dik za radu
niesom sice Karol Srnec, ale tiez som Karol .....mna napada, ci si predtym nemal full verziu bez cloudu....ak ano, tak ja by som ju uplne odinstaloval, restartol, a natiahol CC z cloudu. to by bol asi moj prvy postup, keby mi to nefungovalo...dalej uz neviem ze co.
 
kwido
2016-10-21 19:00:03
promptna odpoved
 
Peter T
2016-10-22 08:44:28
príspevok od: kwido
promptna odpoved
až na to , že neprišla od autora článku
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia