Hore

Autor: Zoner

Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov IV. - import

Vitajte u štvrtej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner Photo Studio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®. Je venovaná importovaniu fotografii do katalógu.

Aj v tejto časti sme pre vás vyhľadali najzaujímavejšie informácie zo stránok Zoneru a ich YouTube kanálu ZPS a pripojili k ním vlastné postrehy a tipy. V tretej časti sme si predstavili Katalóg a pridali fotografie, ktoré ste už mali v počítači. Teraz k ním pridáme nové fotografie.

Import je spôsob, akým dostanete fotografie z fotoaparátu do počítača. Je na vás, či fotoaparát pripojíte k počítaču káblom, alebo použijete čítačku pamäťových kariet.

Nastavenia pred importom

Pred prvým importom fotografii a videí odporúčame vykonať niekoľko nastavení. Všetky sú v nastaveniach Možnosti (CTRL+M). AKo nastaviť import a importovať fotografie sa dozviete v online návode.

Automatické otvorenie modulu Import

Je pohodlné, ak pri pripojení fotoaparátu, alebo vložení karty do čítačky, sa automaticky otvorí modul importu. Niekomu to môže vadiť. Túto funkciu môžete deaktivovať/aktivovať v Možnosti/Všeobecné/Otvoriť modul Import pri zapnutí zariadenia, alebo vložení karty. Toto nastavenie môžete zmeniť aj v importnom module.

Ak máte automatické otvorenie importného modulu vypnuté a chcete fotografie importovať, kliknite na tlačidlo Import, ktoré je na spodnej strane ľavého panelu, alebo chodťe do Menu/Získať/Import.

Nastavenie úložiska

Prv ako naimportujete fotografie a videa, musíte vybrať, kam sa budú ukladať. Štandardne je to do priečinka Obrázky na disku C. Zmeniť to môžete v Možnosti/Katalóg. Aj toto nastavenie môžete zmeniť aj v importnom module.

RAW a HEIF

V prvej časti seriálu nájdete návod, ako nainštalovať Adobe DNG Converter, ktorý je potrebný aby ste otvorili RAW súbory z niektorých fotoaparátov. Či je správne nainštalovaný skontrolujete v Možnosti/Formát RAW. AK fotografujete do nového formátu HEIF, zapnite jeho podporu v Možnosti/Pokročilé - Povoliť podporu formátu HEIF.

Ešte pred prvým importom nainštalujte Adobe DNG Converter.

Pokiaľ fotografujete do formátu HEIF, povoľte jeho podporu.

Import

V predchádzajúcej časti sme si predstavili Katalóg. Povedali sme si, že je dôležité určiť si spôsob, akým budeme fotografie organizovať. Dúfam, že už máte predstavu o štruktúre adresárov. Určite hneď od začiatku používajte kľúčové slová.

Keď sa pozrieme na importný modul, jeho hlavnú časť zaberajú náhľady fotografii, ktoré chceme importovať. Naspodku hlavného okna môžeme nastaviť veľkosť náhľadov, radiť ich a filtrovať. V každom náhľade máte zaškrtávacie okienko. Štandardne sú označené na import všetky fotografie, naspodku hlavného okna môžete odznačiť alebo označiť všetky fotografie. častejšie ale budete používať individuálne odznačenie fotografii. Napríklad, keď uvidíte už na náhľade, že je fotografia neostrá, zle exponovaná, alebo vám pri fotografovaní niekto vošiel do záberu. Nemusíte to robiť pri importe, zlé fotografie môžete vymazať z katalógu pri ich triedení.

Odporúčané videa a články:

https://youtu.be/w_Q6jiDr6Co

https://www.milujemefotografii.cz/zps-x-krok-za-krokem-dil-1-import-fotografii

https://www.milujemefotografii.cz/import-v-zoner-photo-studiu

V hlavnom paneli máme náhľady a v pravom bočnom paneli riadime import fotografii, prejdeme si ho od zhora dolu.

Zdroj

Pri automatickom importe sa automaticky nastaví zdroj fotografii, váš fotoaparát, alebo pamäťová karta v čítačke. Ak volíte manuálny import, tu vyberte, odkiaľ chcete fotografie importovať. Odporúčam ponechať zaškrtnuté “Vrátane priečinkov”. Na karte môže byť aj viacero priečinkov. Importovať fotografie môžete z akéhokoľvek média, napríklad USB kľúča, externého disku, alebo CD/DVD.

Pozrime sa na dveďalšie nastavenia práce so zdrojom. “Otvoriť import pri zapnutí zariadenia, alebo vložení karty” je užitočná funkcia, ktorá otvorí importný modul, keď pripojíte fotoaparát alebo vložíte kartu do čítačky. Funkcia “Automaticky kopírovať z tohto zariadenia” vykoná automatický import. Je to pohodlné, ale má to nevýhodu v tom, že nemáte vplyv na zmenu nastavení importu. Preto si používanie tejto funkcie dobre premyslite, aby ste dodatočne nemuseli presúvať súbory, premenovávať ich, či meniť kľúčové slová.

Cieľ

ďalej vyberieme cieľ, teda kam sa majú fotografie uložiť. Môže to byť na disk počítača, externý disk, alebo NAS. Ideálne, ak máte rýchly SSD disk. Nevadí, ak nemá veľkú kapacitu. Po úprave fotografii ich môžete presunúť na pomalšie veľkokapacitné médium.

Ak ste vybrali disk, na ktorý sa majú fotografie importovať, môžete nastaviť automatické generovanie podpriečinkov. Štandardne sa vytvoria priečinky podľa dátumu, kedy boli fotografie nafotené, ale môžete to zmeniť. Napríklad k dátumu ešte pripojíte názov akcie. V Katalógu môžete priečinky kedykoľvek premenovať (F2) a presúvať.


Vytvoriť druhú kópiu

Zálohovanie je pre fotografa nesmierne dôležité. Nechceme predsa prísť o cenné zábery. Zálohovanie sa dá riešiť viacerými spôsobmi. Jeden ponúka aj ZPS v importnom module, v záložke “Vytvoriť druhú kópiu”. Odporúčam kópie ukladať na veľkokapacitný externý disk, alebo NAS, ale iný, než na akom máte fotografie s ktorými pracujete v Zoneri. Fotografie by ste vždy mali mať aspoň na dvoch rôznych diskoch, alebo disku a Cloude.


Automaticky pridať informácie

Hneď od začiatku sa naučte pracovať s metadátami. Pri importe môžete pripojiť k fotografii tieto medáta: názov, autor, copyright, kľúčové slová. Názov fotografie nie je názov súboru, ten sa nepremenuje. Názov využívajú internetové galérie a fotobanky. Nutne ho používať nemusíte. Odporúčam ale pri každom importe pripojiť autora a copyright. Za autora dosaďte svoje meno a priezvisko, do copyright napr. svoju stránku, či FB alebo instagramový profil.

Najdôležitejšie je ale pripájať kľúčové slová, ktoré využijete pri organizovaní katalógu a pri vyhľadávaní. Pri importovaní použite len tie kľúčové slová, ktoré sú spoločné pre všetky importované fotografie. Individuálne kľúčové slova môžete pridať po importe, v module Správcu. Začiatočníkom odporúčam pridávať kľúčové slová popisujúce fotografický žáner (makro, krajina, mesto, portrét atď.) a názov miesta fotografovania, alebo meno osoby, ktorá je na fotografiách.

https://www.milujemefotografii.cz/pouzivejte-metadata-usetri-vam-praci-i-cas


Premenovať

Pri importe môžete premenovať názvy súborov. Je na vás, či túto možnosť využijete, alebo ponecháte súborom originálne názvy vygenerované fotoaparátom. Premenovanie názvov súborov môže kombinovať pevne dané a automaticky generované časti názvov. Napríklad svadba_peter_a_jana_(počítadlo). Ak použijete v názve súborov slová, môžete to využiť pri vyhľadávaní.


Možnosti

V možnostiach máte tri voľby. Určite ponechajte, aby sa obrázky otáčali podľa informácii v EXIF-e. Nemusíte to potom robiť dodatočne. Odporúčame nechať zaškrtnuté aj aby sa importovali len nové fotografie. Nechcete mať predsa katalóg zaplnený duplicitnými zábermi. Poslednou voľbou je nastavenie príznaku “Len na čítanie”. To väčšinou nechcete, pretože by ste nemohli upravovať fotografie.


Uloženie nastavení

Nastavenie importu si môžete uložiť. Hodí sa, keď meníte importné parametre. Napríklad pracovné fotografie dávate na jeden disk a súkromné na iný.


Kopírovať, presunúť

Import spustíte kliknutím na tlačidlo Kopírovať, alebo Presunúť. Pri kopírovaní ponecháte fotografie na pamäťovej karte, pri presunúť sa fotografie z karty vymažú. Odporúčame prvý spôsob, keby sa počas importu niečo stalo, mohli by ste prísť o dáta.

Seriál Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov

  1. Začíname so Zoner Photo Studio X
  2. Moduly
  3. Katalóg

Vyskúšajte Zoner na 30 dní zadarmo: https://www.zoner.sk/download.

Akcia eKONTO: Aktivujte si eKonto Classic na 12 mesiacov resp. eKonto Plus a ziskajte Zoner Photo Studio X zadarmo. Viac o akcií TU.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia