Hore

Autor: Zoner

Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov II. - moduly

Vitajte u druhej časti seriálu návodov pre začínajúcich užívateľov programu Zoner Photo Studio X, ktorý je obľúbenou alternatívou k Lightroomu® a Photoshopu®. Táto časť je venovaná prostrediu programu a jednotlivým modulom.

Aj v druhej časti sme pre vás vyhľadali najzaujímavejšie informácie zo stránok Zoneru a YouTube kanálu ZPS a pripojili k ním vlastné postrehy a tipy.

Rozhranie programu

Grafické rozhranie programu je rozdelené do panelov.

Menu (1) je štandardne zobrazené tak, ako u ktoréhokoľvek programu. Ak pracujete na počítači s malým displejom (typicky pre notebook), môžete menu schovať do ľavého horného rohu a ušetriť tak niekoľko cenných pixelov. Choďte do Menu/Zobraziť/Menu.

Tenký horný panel (2) je rozdelený na tri časti, každá s ponukou funkcii panelu pod sebou. Hlavne sa tu prepínate medzi modulmi a nastavujete zobrazenie náhľadu.

Ľavý panel Navigátor (3) slúži pre orientáciu v katalógu fotografii a videí. Pre jeho skrytie a zobrazenie použite klávesovú skratku F6.

Obsah hlavného panelu (4) sa mení, podľa toho, ktorý modul používate. V module Správca sú to náhľady fotografii a videí, prípadne aj mapa. V súpodnej časti sa môže zobrazovať filmový pás (6). V moduloch Vyvolať a Editor sa v ňom zobrazuje editovaná fotografia. V module Tlač náhľad projektu a v module Video editor videa.

Obsah pravého panelu (5) sa mení podľa toho, v ktorom ste module. V správcovi slúži na prácu s metadátami, v moduloch Vyvolať a Editor na úpravu fotografii. V module Tlač si vyberáte čo chcete tlačiť a v module Video sú v ňom funkcie pre editáciu klipov. Pre jeho skrytie a zobrazenie použite klávesovú skratku F8.

Filmový pás (6) sa zobrazuje vždy naspodu stredného panelu s výnimkou toho, ak sú zobrazené malé náhľady (režim Prieskumník). Pre jeho skrytie a zobrazenie použite klávesovú skratku F9.

https://youtu.be/pWGnU1eXG2M

https://manual.zoner.com/sk/prostredie-programu-640e2db/


Podľa potreby schovávajte panely, ktoré nepoužívate. Budete mať viac priestoru preprácu. Použite klávesové skratky, alebo kliknite na malé trojuholníkové šípky na kraji panelov.



Upravte si vzhľad

Štandardne je prostredie programu stredne šedé. Môžete ale zvoliť aj tmavý alebo svetlý vzhľad. Choďte do Menu/Zobraziť/Možnosti (CTRL+M) a požadovaný vzhľad vyberte v záložke Vizuálne témy prostredia. Upraviť môžete aj pozadie obrázkov a miniatúr. Ďalšie možnosti prispôsobenia vzhľadu nájdete vo videu.

https://youtu.be/HbtdXSNMa-Y

Ukážka svetlého vzhľadu. Vzhľad môžete upraviť v Menu/Zobraziť/Možnosti (CTRL+M).

Moduly

Zoner Photo Studio X je komplexný program a kvôli prehľadnosti sú jeho jednotlivé funkcie rozdelené do modulov. Každý modul sa špecializuje na niečo iné. Medzi modulmi sa prepínate vpravo hore, ale rýchlejšie je používať klávesové skratky:

 • Shift+F1 Modul Správca

• Shift+F2 Modul Vyvolať

• Shift+F3 Modul Editor

• Shift+F4 Modul Tlač

• Shift+F5 Modul Video

Najčastejšie budete používať moduly Správca a Vyvolať. V Správcovi si vyberiete fotografiu, v module Vyvolať ju spracujete. Pre urýchlenie práce, okrem klávesových skratiek, môžete zmeniť nastavenie dvojkliku na miniatúru v Prieskumníkovi. Štandardne sa zväčší na náhľad. V Menu/Možnosti/Všeobecné (CTRL+M) môžete nastaviť, aby sa po dvojkliku fotografia otvorila v module Vyvolať.

Nastavenie dvojkliku nájdete v Menu/Možnosti/Všeobecné (CTRL+M).

Modul Správca

Modul Správca slúži na prácu s vaším archívom fotografií a videí. Tu ich prezeráte, triedite, porovnávate, hodnotíte a značíte, pracujete s metadátami.

https://youtu.be/jZV8dsiV72c

https://youtu.be/2nc0-9L5CxI


https://manual.zoner.com/sk/modul-spravca-b9799a3/

Modul Vyvolať

Základnou funkciou modulu Vyvolať je vyvolanie fotografii snímaných do formátu RAW. Môžete ale upravovať aj fotografie v iných formátoch (JPG, TIFF atď). Všetky úpravy sú nedeštruktívne a môžete ich kedykoľvek znova upraviť, alebo zrušiť. Jeho funkcionalitu môžeme prirovnať k modulu Develop v Lightroome.

Po naimportovaní a roztriedení fotografii, práve tu vykonávate hlavnú prácu s úpravou fotografií.

https://youtu.be/S0qwUuXcKeU

https://youtu.be/ZxOwEqfRCcM

https://manual.zoner.com/sk/modul-vyvolat-da3ecc2/

Modul Editor

Fotografie môžete upravovať aj v module Editor. Ten je akousi nadstavbou modulu Vyvolať. Slúži k pokročilým úpravám, umožňuje pracovať s vrstvami a maskami. Funkčne je to ekvivalent bitmapových editorov akými sú napr. Photoshop, Affinity Photo, alebo Pixelmator.

https://youtu.be/sVqGPpbzRZ4

https://manual.zoner.com/sk/modul-editor-bc85925/

Modul Tlač

Je to vlastne služba, u ktorej si môžete objednať produkty, na ktorých sú vaše fotografie. V module si môžete vybrať produkt, navrhnúť ho a objednať. Navrhnúť a objednať si môžete fotoknihu, kalendár, fotoobraz, koláž, magnetky, tlač indexov a samozrejme tlač fotografií.

https://youtu.be/r5Qm1Nx8UUE

https://manual.zoner.com/sk/modul-vytvorit-ebe962e/

Modul Video

Slúži k úprave a tvorbe videi. Je to ekvivalent jednoduchých strihových programov typu Apple iMovie, či Microsoft Movie Maker.

https://youtu.be/ghSvcUTU4V8

https://manual.zoner.com/sk/video-65ed5e1/

Záložky

Jednou z chytrých funkcii programu je možnosť mať naraz otvorených viacero modulov v záložkách. Napríklad v jednej záložke modul Správcu a v druhej modul Vyvolať, či iný modul. Novú záložku vytvoríte tak, že v hornej lište záložiek kliknete na “+” a vyberiete, aký modul chcete otvoriť v novej záložke. Medzi záložkami sa môžete rýchlo prepínať pomocou klávesovej skratky CTRL+TAB.

Naraz môžete mať otvorených viac modulov. Novú záložku vytvoríte tak, že v hornej lište záložiek kliknete na “+” a vyberiete, aký modul chcete otvoriť v novej záložke

Záver

V tretej časti seriálu už začneme s programom aktívne pracovať. Naimportujeme fotografie a začneme pracovať s katalógom v module Správca.

Seriál Zoner Photo Studio X pre začiatočníkov



Vyskúšajte Zoner na 30 dní zadarmo:
https://www.zoner.sk/download

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované