Hore

Základný širokouhlý objektív

Väčšina fotografov sa nevyhne použitiu širokouhlého objektívu. Aké ohnisko je najuniverzálnejšie? Aký minimálny uhol záberu potrebujeme, aby sa nám nestávalo, že častejšie sa niečo nezmestí do záberu?

Širokouhlý objektív potrebujeme, aby sme vedeli nasnímať celkové zábery. Typicky sú to fotografie krajiny a architektúry (exteriér aj interiér). Sú to veľmi časté motívy, čoho sú si vedomí aj výrobcovia objektívov. Medzi širokouhlé objektívy počítame všetky objektívy, ktorých uhol záberu je širší, ako poskytuje základný 50 mm objektív. V praxi medzi širokáče radíme objektívy s ohniskovou dĺžkou 35 mm a menšou. Pripomínam, že ohniskové dĺžky uvádzam pre objektívy použité na plnoformátovom fotoaparáte. Ak máte fotoaparát s menším snímačom, musíte používať ekvivalentnú ohniskovú dĺžku (viď. tabuľka).  Zhruba v rozsahu 35 až 24 mm hovoríme o širokouhlých objektívoch, pod 24 mm o superširokouhlých objektívoch. Samostatnú kategóriu tvoria objektívy typu rybie oko. Tento článok je venovaný širokouhlým objektívom.

V článku sú použité fotografie nasnímané rôznymi kombináciami objektívov a fotoaparátov. Obsahujú aj EXIF. V prípade, že sa nejedná o plnoformátový fotoaparát, je v popise uvedená ekvivalentná ohnisková dĺžka objektívu po prepočte faktorom orezu.

Setový objektív Nikkor 18-55 pre APS-C zrkadlovky radu DX je ekvivalentom plnoformátového objektívu 28-82,5 mm. Najkratšie ohnisko 18 mm je širokouhlé.

Kvalitnejší základný zoom pre plnoformátové zrkadlovky radu FX má rozsah 24-120 mm. 24 mm je na FF zrkadlovke širokouhlejší, ako 18 mm na APS-C.

Ohnisková dĺžka širokouhlého objektívu, ktorý berieme za základný, sa časom mení. Môže za to vývoj techniky. Dnes je oveľa ľahšie vyrobiť širokouhlý a superširokouhlý objektív, ako tomu bolo pred niekoľkými desiatkami rokov. V minulosti boli aj väčšie rozdiely v cene medzi objektívmi s rôznou ohniskovou dĺžkou. Aj dnes sa prejavuje, že čím je objektív širokouhlejší, tým je drahší. Je to logické, pretože optická sústava musí byť komplikovanejšia, ak sa majú kompenzovať výraznejšie chyby objektívov.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2019-05-22 05:24:14
Veľmi pekný a užitočný článok, vďaka.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia