Hore

Voda, kov a svetlo

Tento príbeh fotografie bude patriť k tým najjednoduchším. A skôr ako o ťažký fotografický postup, v ňom ide o fotografické videnie a hravosť.

Tento príbeh fotografie bude patriť k tým najjednoduchším. A skôr ako o ťažký fotografický postup, v ňom ide o fotografické videnie a hravosť.

V bratislavskom sade J. Kráľa je známa fontána, ktorá v horúcich dňoch poskytne príjemné osvieženie a v tých menej horúcich aspoň príjemný pohľad. Voda so svojou dynamikou stále fascinuje fotografov a nielen ich. Fotografi sa ju snažia zachytiť v rôznych podobách. Na jednej prechádzke, kedy som ani neplánoval, že ju budem fotografovať, sa napokon stala mojim najvďačnejším objektom. V krásny slnečný jesenný deň ma zaujalo protisvetlo, ktoré rozžiarilo vodu a tvarovalo elegantné krivky fontány.

Protisvetlo odhaľuje a rozžiaruje.

Zámer

Celkové zábery fontán, najmä vo farbe, nájdete na pohľadniciach a v knihách. Možno sú dobre nafotené a spĺňajú svoju informačnú a aj estetickú funkciu, chýba im však umelecký prvok. Jedným zo spôsobov ako nefotografovať tuctovo, je použiť abstrakciu. Ako sa k nej ale prepracovať? Jedným zo spôsobov je zamerať sa na detail. Vhodným zarámovaním a priblížením vybrať časť scény, tak aby sa vytratila informatívna stránka fotografie. Vznikne vlastne hádanka, z ktorej nemusí byť vôbec zrejmé, čo ste nafotili. Mojim zámerom bolo nafotiť fontánu abstraktne. Pohrať sa s krivkami, svetlom a vodou.

Realizácia

1.  Ak potrebujete nafotiť detail, najvhodnejšie je použiť teleobjektív. Ja som fotografoval s Olympusom PEN E-P5 a objektívom M.Zuiko 75/1,8 ED MSC. Objektív je ekvivalentom 150 mm teleobjektívu kinofilmového formátu.

2.  Pri fotografovaní pohybujúcich sa objektov, voda k nim patrí, záleží od expozičného času, ako ostro pohyb zachytíte. S krátkymi časmi zachytíte vodu ostro, dlhými rozmazane. Presný recept vám nepoviem. Záleží na konkrétnej situácii, rýchlosti vody, množstve prietoku. Skúsenejší fotografi vedia odhadnúť, aký čas majú použiť, aby dosiahli želaný efekt. Menej skúsení musia experimentovať. Nie je to nič obtiažne. Stačí vyskúšať rôzne expozičné časy a vybrať tú fotografiu, ktorá sa vám páči najviac. Ja som skúšal krátke aj dlhšie časy.

3.  Vždy…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
balazovic.lubos
2013-10-15 07:12:58
Hm, zaujímavý nápad. Viem si ti fotky niektoré predstaviť na stene !
 
lgsvgh
2013-10-15 08:39:11
Už len nájsť fontánu, vziať so sebou fotoaparát a investovať do času, ktorý je na to potrebný.
 
Laco62
2013-10-15 08:40:21
Karol, Karol, kde na to chodíš?
 
Daniel Urban
2013-10-15 09:15:42
príspevok od: Laco62
Karol, Karol, kde na to chodíš?
No do Bratislavy predsa Ale skvelé zábery sú to, to je pravda.
 
sherpa
2013-10-15 09:27:10
nadhera, len sa spytam ci pri foteni fukal aj vietor pretoze sa mi zda ze voda je rozptylena az prilis nasiroko a nadaleko, minule som siel okolo a tie prudiky boli dost centrovane a ziadne rozstreky sa nekonali. ale mozno medzitym precistili trubky. fontana ma tvar vtacikov co piju vodu zdvihnutymi hlavami. najlepsia fotka je hned ta farebna prva z tiena do protisvetla. a treba este dodat ze z fontany teraz funguje mozno len polovica trysiek.....cize za plnej prevadzky to musi byt este viac super.
 
phototomas
2013-10-15 13:54:13
Veľmi pekné a kreatívne foto. Palec hore
 
maco02
2013-10-15 16:38:53
Perfektný článok aj fotky . Dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia