Hore

Svadobná fotografia - aké sú tradície a aktuálne trendy? Prezradia vám špičkoví európski fotografi

Svadobný obrad je výnimočný okamih v ľudskom živote a footgrafie z tohto dňa sa v minulosti stali jednou z najcennejších pamiatok predávaných z generácie na generáciu. 

A zdá sa, že znova zažívajú svoju renesanciu. Je asi zbytočné hovoriť, že pre kvalitu a správnu atmosféru fotografií je dôležité, aby ich zachytil talentovaný a pohotový fotograf na špičkovej technike, ale pozrieme sa bližšie, aké sú aktuálne trendy v tejto oblasti.

Zbierka svadobných fotografií môže rozprávať príbeh – od výmeny prsteňov, až po odčepčovanie – a preto v súčasnosti je čoraz viac párov, ktoré chcú mať svoj vlastný, jedinečný príbeh. Práve preto popredný výrobca fotografickej techniky Nikon oslovil tých najlepších svadobných fotografov a blogerov naprieč Európou, aby s nimi odhalil najnovšie svadobné trendy a fotografické štýly z celého kontinentu. Prvou úlohou tohto „svadobného tímu“ bolo kreatívne zachytiť na novú zrkadlovku formátu FX s ultravysokým rozlíšením Nikon D850 ich lokálne svadobné tradície a poradiť ostatným, ako na to. Prečítajte si rozhovor s tipmi a trikmi ako na správnu svadobnú fotografiu:

Svadobný fotograf Ross Harvey z Veľkej Británie fotografuje po celom svete a jeho blog http://www.rossharvey.com/ je zdrojom inšpirácie pre ostatných. Vyštudoval fyziku, neurológiu a filozofiu so zámerom pochopiť mechanizmus myslenia optimalizovaný pre kreatívnu tvorbu, čo sa tiež podpísalo na jeho úspechu.


Ako ste sa dostali k fotografovaniu svadieb?

Pôvodne som chcel fotografovať módu a školil som sa na prácu v štúdiu. Zistil som, že najšťastnejší a najkreatívnejší som vtedy, keď môžem fotografovať úplne bez obmedzení, keď sa riadim iba svojou intuíciou a pri každej príležitosti experimentujem. Nikdy som nemal v pláne prejsť na fotografovanie svadieb, ale po prvom takom fotografovaní pre jedného kamaráta som si to zamiloval.

Akú svadobnú tradíciu fotografujete najradšej?

Portréty! Je to dokonalá kombinácia kompozície, svetla, hĺbky, farby a predovšetkým emócií. Zvládnuť to je veľmi náročné. Obzvlášť keď uvážime, že páry sa pred fotoaparátom takmer vždy hanbia. Okrem toho máte k dispozícii interval iba zhruba 20 minút, kedy je potrebné vytvoriť niekoľko prvotriednych snímok – takých, ktoré budú pár sprevádzať po zvyšok ich života. Aby ste to zvládli, musíte veriť svojim víziám a schopnostiam, donúti vás to prehodnotiť svoje vlastné premýšľanie.


Louise a Gian (Veľká Británia) krájajú svoju svadobnú tortu.
Ross Harvey: NIKON D850, AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Čo je pri fotografovaní svadby najväčšou výzvou?

Drvivú väčšinu svadieb fotografujem sám, nevyužívam žiadnych záložných fotografov. Páry mávajú veľmi vysoké očakávania nielen pokiaľ ide o výber, ale aj ohľadne celej skupiny fotografií (ktorá môže obsahovať stovky obrázkov). Najväčšou výzvou je urobiť to správne – a tiež najväčšou odmenou. Základom všetkého je rozprávať od začiatku do konca súvislý príbeh. Dostať z fotoaparátu niekoľko úžasných jednotlivých obrázkov dokáže ktokoľvek. Iba málo ľudí však dokáže udržať rovnakú úroveň 14 a viac hodín bez ohľadu na kontext, svetlo a situáciu.


Nadia Meli z Talianska fotografuje svadby po celom svete vrátane Talianska. Za zmysel svojho života považuje dosiahnuť, aby sa ľudia cítili milovaní a to, že niekam patria, aby cítili pocit splupratričnosti. Na dosiahnutie tohto cieľa používa krásu, pretože cíti, že krása je obrazom lásky.

Ako ste sa dostali k fotografovaniu svadieb?

Prvý fotoaparát som dostala, keď som mala devätnásť rokov. Presťahovala som sa do Londýna a začala experimentovať s fotografovaním po meste, pričom som sa súčasne zamilovala do mesta i do fotografovania. Ďalšie štyri roky som fotografovala iba pre zábavu a len pre seba. Keď som absolvovala univerzitu v odbore teológie, uvedomila som si, že mi nič neprináša takú radosť ako fotografovanie a že to je jediné, čo chcem robiť. Takže som rozbehla svoj podnik bez toho, aby som mala akýkoľvek plán – okrem toho, že som chcela fotiť. V marci roku 2010 som fotila svadbu jednej kamarátky a od tej doby som už svoje poslanie nespochybňovala. Baví ma tiež organizovať kurzy pre fotografov, kde sa veľmi sústreďujem na to, aby našli svoj vlastný štýl a pohľad. Preto som vytvorila online kurz The Signature Style System určený pre fotografov, ktorí sa snažia nájsť svoj vlastný štýl a vyjadrenie v tejto brandži.

Akú svadobnú tradíciu fotografujete najradšej?

Tých je veľa, je ťažké vybrať iba jednu. Medzi moje obľúbené scény patrí, keď novomanželia kráčajú uličkou zaplavení konfetami – vždy z toho vznikne skvelý záber! Ale vôbec najradšej mám príhovory. Milujem, aké sú plné emócií!

Čo je pri fotografovaní svadby najväčšou výzvou?

Dôležitá je rýchlosť a byť na milióne miest naraz. Väčšina momentov na svadbách je unikátna a nestanú sa dvakrát, takže si musíte celý čas zachovať stopercentnú pozornosť, čo môže byť veľmi stresujúce. Pokiaľ nie je po všetkom, obvykle si ani neuvedomím, v akom napätí som bola.


Kotey a Mickaela (Taliansko) pri tradícií, kedy ženích predáva neveste svadobnú kyticu.
Nadia Meli: NIKON D850, AF-S NIKKOR 24 mm f/1,4G ED.

Simona Smrčková a Kamil Saliba, svadobní fotografi, spolupracujú ako tím už od roku 2012. Spojili svoje sily (ako vravia, lebo „viac očí vidí viac“) na jednej svadbe a zistili, že používanie viacerých fotoaparátov a objektívov Nikon im umožňuje zachytiť viacero pohľadov na tento špeciálny deň. Simona sa môže sústrediť na 100 % na nevestu a Kamil sa môže sústrediť na ženícha počas príprav na tento veľký deň.V priebehu rokov spolupráce zachytili vo svojej práci množstvo nádherným spomienok a našli si množstvo nových priateľov. Simona a Kamil milujú svoju prácu, počas ktorej zachytávajú okamihy toho, čo majú najradšej – radosti, šťastia a všetkých ďalších silných emócií, ktoré sú súčasťou svadobného dňa.

Ako ste sa dostali k fotografovaniu svadieb?

Kamil: Svadobnou fotografiou som sa zaoberal už od roku 1999, kedy som dokončil štúdium umenia a fotografie. Mal som teda dostatočnú prax, počas ktorej som sa naučil rozpoznávať svadobné trendy.
Simona: Síce nemám takú dlhú prax ako Kamil, no svadobnej fotografii sa venujem od roku 2008. Študovala som maľbu a začala som fotografovať svadby. Odvtedy som svoje portfólio rozšírila aj na portréty a módnu fotografiu.

Akú svadobnú tradíciu fotografujete najradšej?

Máme to šťastie, že typická česká svadba obsahuje mnoho tradícií, takže množstvo príležitostí pre nás. Jednou z obľúbených tradícií, ktorú zachytávame na svojich fotografiách, je „falošná nevesta“ – deje sa to ráno pred ceremóniou, keď ženích príde do domu nevesty, aby ju vyzdvihol a požiadal rodičov o dovolenie. Namiesto toho sa niekto iný zo svadobných hostí, obvykle muž, prezlečie za nevestu a pokúsi sa zviesť ženícha.


Lukáš a Nikola (Česko) zametajú črepy rozbitých tanierov ako symbol ich spolupráce v budúcom manželskom živote. Snímku vytvorili profesionálni svadobní fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba pomocou fotoaparátu D850 a objektívu AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED

Čo je pri fotografovaní svadby najväčšou výzvou?

Najväčšou výzvou je zachytiť silné a pôsobivé snímky na veľmi dobrej technickej úrovni, a to dokonca aj pri nevhodných fotografických podmienkach a nedostatku času počas dňa. Musíme sa rozhodovať a reagovať veľmi rýchlo.

Diela Rossa Harveyho, Nadie Meli, Simony Smrčkovej a Kamila Salibu, ako aj iných špičkových fotografov z celej Európy sú súčasťou exkluzívneho, stále prebiehajúceho projektu venujúcemu sa svadobnej fotografii. Tento projekt štartuje zachytením jedinečných svadobných tradícií, postupne budú pribúdať ďalšie novinky tak, aby inšpiroval ďalších svadobných fotografov a poskytol im nové námety.

Fotografie zachytávajúce unikátne svadobné okamihy sú fotené fotoaparátom Nikon D850, ktorý je typický svojim rýchlym snímačom formátu FX s mimoriadne vysokým efektívnym rozlíšením 45,7 megapixela, vysokou svetelnou citlivosťou a dynamickým rozsahom. Tieto vlastnosti mu umožňujú viac než len fotografovať - vďaka nim vyrozprávajú príbeh novomanželskej dvojice a navždy budú pripomínať mimoriadny životný okamih využitím sily detailov. Presvedčte sa napokom sami!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smarek
2018-02-05 11:22:45
...pekne napisane a pravdive "Dostať z fotoaparátu niekoľko úžasných jednotlivých obrázkov dokáže ktokoľvek. Iba málo ľudí však dokáže udržať rovnakú úroveň 14 a viac hodín bez ohľadu na kontext, svetlo a situáciu."

...praca svadobneho fotografa v SR je podhodnotena aj preto, ze dnes je fotograf kazdy (ale uplne) ale vzdy bude platit, ze nie je fotograf ako fotograf... to ze mackam spust neznamena ze som fotograf
 
photostancik
2018-02-05 13:26:12
príspevok od: smarek
...pekne napisane a pravdive "Dostať z fotoaparátu niekoľko úžasných jednotlivých obrázkov dokáže ktokoľvek. Iba málo ľudí však dokáže udržať rovnakú úroveň 14 a viac hodín bez ohľadu na kontext, svetlo a situáciu."

...praca svadobneho fotografa v SR je podhodnotena aj preto, ze dnes je fotograf kazdy (ale uplne) ale vzdy bude platit, ze nie je fotograf ako fotograf... to ze mackam spust neznamena ze som fotograf
ale tento stav sposobili cele generacie svadobnych fotografov, ktorym sa podarilo vytvorit vseobecny dojem, ze princeznovsky portret je najvyssie svadobne umenie a na nicom inom nezalezi.
 
lacoslav
2018-02-05 18:52:53
Čím viac fotenia, tým viac rozvodov.
My s manželkou máme 4 foto, aj to z fotoslužby a stále sme spolu. Ostatné, ktoré fotil kamarát sa rozhodli opustiť celuloid a stiekli do vedra
Najčastejšia príčina rozvodu? Sobáš!!!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia