Hore

Svadobná fotografia I. - čo je to?

A je to tu! :)

Začíname nový seriál o fotografovaní svadby.

Pýtate sa prečo? Že vraj svadobná fotografia je menejcenná ako iné fotografické žánre? Že vraj svadbu môže fotiť každý a žiadna skúsenosť ani umenie pre to nie je potrebné? Že vraj stačí dobrý fotoaparát a objektív? Že vraj to nafotí aj mladší bratranec alebo kamarát od susedov dobrým fotoaparátom za 10 tisíc korún? Že vraj to zvládne kameraman s kamerou, ktorá dokáže robiť fotografie alebo dokonca s kamerou v jednej a fotoaparátom v druhej ruke?

Omyl!!!

Samozrejme dá sa to aj tak, ako je spomínané v odstavci pred týmto, ale potom svadobné fotografie aj tak vyzerajú. Svadobnými fotografiami ich môžeme nazvať iba podľa témy, ktorú zachytávajú, nie pre to, ako by mali svadobné fotografie vyzerať a aké estetické a technické kvality by mali spĺňať.

Technická kvalita

Svadobná fotografia by mala byť kvalitatívne na vysokej úrovni. Ostrosť, množstvo zachytených detailov, farebná vernosť (pokiaľ nejde o zámerne odfarbené fotografie) a rozlíšenie fotografií majú byť dostatočné na to, aby si z nich budúci manželia mohli vyhotoviť kvalitné zväčšeniny.

Škoda, rozpixelované obrázky, zelená pokožka, výpaly na tvári a hlboké tiene v očiach, nepekné vyrážky, prečudesné farby a veľa iných vecí je možné vidieť na webových stránkach fotografov, ktorí sa titulujú profesionálnymi svadobnými fotografmi.

Kompozícia

Svadobné fotografie by mali byť kvalitné aj z kompozičného hľadiska. Kompozíciou zjednodušene nazveme obsah prvkov v obraze, ich usporiadanie a vzťah medzi nimi. Jednoduchá a čistá kompozícia je najlepšou vizitkou dobrého fotografa. Všetko, čo je v obraze navyše, narúša kompozíciu a vzťahy na fotografii a tým aj pokojné vnímanie fotografovanej scény. Vyplýva z toho, že nevesta nemôže dostať fotografiu, v ktorej má na prsiach položený črepník, ktorý je v skutočnosti v okne za ňou. Ženích nemôže mať hneď po svadbe parohy dvanástoráka, z ktorých sa až po bližšom prihliadnutí vykľujú vetvy stromu nad ním.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-16 16:15:37
Tak ako vo vsetkom, aj tu moze byt fotograf tuctovy a o odovzda technicky zvladnutu fotografiu alebo do toho vlozi nieco viac. Zaroven je to dobra skola ako komunikovat so zakaznikom, pracovat v strese a ako prezentovat svoju pracu. Svadobna fotografia dobre kombinuje reportaz s portretom. Kedze obcas fotim pre znamych aj svadby, rad sa necham inspirovat.
 
demo
2008-05-16 16:21:56
jules: svata pravda vsetko, co si napisal. Krasne fotky! Tesim sa na serial.
 
pe3k
2008-05-16 16:49:34
tesim sa na tento serial.. svadby nefotim ani sa nechystam ale pekne svadobne fotky fakt obdivujet! takze tento serial budem urcite sledovat a co? mozno sa toho vela naucim :))
 
bear
2008-05-16 16:50:08
Zatial som to absolvoval 1x pre kamaratov (+ 2x presne ako v prvom odstavci-tiez pre kamaratov). A je to tazky chlebicek a nechcel by som sa tak zivit. Ale robit pomocneho fotografa nejakemu profikovi by som si niekedy isiel vyskusat:-)
 
katulka25
2008-05-16 16:54:19
videla som tvoje fotky na tvojej stranke a su naozaj velmi pekne... klobuk dolu... a clanok je fajn, aj som sa zasmiala :)
 
michalo
2008-05-16 17:31:18
teším sa sériu týchto článkov. Pár krát do roka sa mi dostane česť fotiť svadbu a to hore napísané mi len potbrdzuje, čo som si o tom myslel
 
katty
2008-05-16 20:22:38
Jules....suhlasim s tebou. tenot clanok by si mala prečítať každá nastávajúca.Ludia svadobneho fotografa podceňujú, ale to koli tomu, že staršia generacie si myslí že svadobny fotograf vezme ženícha a nevestu pred sive plátno, urobí, cvak cvak cvak.....a je nafotene.
A uplne najviac "fandím" takím, čo si povedia, áááá čo. Dám kompakt do ruky bratovi, ved ten to nafotí tiež - a ZADARMO.
 
2008-05-17 12:24:09
no poviem Vam, svadbu som prvy krat v zivote fotil pred asi 2 tyzdnami... a som velmi sklamany z toho co mi zo stroja vyliezlo... nie ze by som sa chcel vyhovarat, ale pravda je taka, ze som mal velmi malo svetla... asi 90% udalosti sa odohravalo v sale kde svietil len asi kazdy treti neon... a o externom blesku sa mi ani nesniva... teda, mozno by bolo treba dodat, ze take fotografovanie predpoklada aj spickovu techniku... :)
 
jur-ant
2008-05-17 14:40:02
Mam taku technicku zaciatocnicku otazocku, Ako sa da dosiahnut efekt ako je na tretej fotografii? Pekna ostra tvar a uplne rozmazane pozadie?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-17 16:43:33
jur-ant: pouzijes specialny portretny objektiv s vysokou svetelnostou (napr. 50/1.4, 85/1.8, 105/2.8..) alebo svetelny telezoom (napr. 80-200/2,8). Rozostrenie je dane pouzitym ohniskom a snimanim pri otvorenej clone, to ti da vysledne velmi malu hlbku ostrosti.
Aj ked podla toho difuzovania na tej fotografii usudzujem, ze tento efekt bol este zvyrazneny v pocitaci pouzitim filtra blur.
 
bear
2008-05-17 16:50:35
rozmazanie pozadia je tym vacsie: cim je dlhsia ohniskova vzdialenost, mensia clona, pozadie by malo byt niekolkonasobne dalej od fotoaparatu, ako fotografovany objekt (cim viac tym lepsie)
 
julo kotus
2008-05-17 17:14:27
Rozmazané pozadie bolo dosiahnuté svetelným zoomom 70-200, f2,8. Difúzovanie je dorobené v PS na zjemnenie ostrosti a pre romantický, snivý nádych. Zároveň trochu ešte pomohlo pozadiu.

 
jur-ant
2008-05-18 00:48:40
Velmi pekne dakujem za info
 
Firemann9
2008-05-18 10:19:36
Soma rad ze tu je takyto serial, pridavam par links na jednych s naj svadobnych fotografov,je s nimi aj dvd s ich profilmi,kde ich ukazuju pri praci, rozpravaju o svojej praci,zaujimave a dobra inspiracia..http://www.jeffascough.net/, http://www.denisreggie.com/, http://joebuissink.com/, http://www.yervant.com/, http://www.martinschembri.com.au/#,
 
Firemann9
2008-05-18 10:20:17
a este jeden link
http://www.popphoto.com/americanphotofeatures/3854/the-top-10-wedding-photographers.html
 
Dajdo
2008-05-18 19:34:27
Ahojte,
pozeral som tie linky top 10 wedding-photographers, su to fakt reportaze profi urovne, mna osobne zaujal Jeff Ascough jeho fotografie su ukazkova reportaze. Spolocnost a prostredie v ktorom foti (samozrejme aj ostatni z top 10) neni nas standard. A ak by som osobne zvolil styl akim foti Jeff (a je nadherny ), perfektna kompozicia,bw, pri niektorych krasny sum, netradicne pohlady a vela ineho, vacsina ludi by mi tie fotografie s prepacenim hodilo do tvare, nepochopili by tomu preco je to bw, zrnite, preco mam odseknute nohy ... Vela ludi chce gic a to je niekedy tazke nafotit ked vy tak nerozmyslate.
 
itom
2008-05-18 20:11:07
Teším sa na tento seriál,mám trochu skúseností a všetko tu napísané je do bodky pravda.Zažil som na svadbe kameramana a v ľavej ruke kompakt.
 
juREC
2008-05-20 11:03:17
Fotil som doteraz 2 svadby a veru nie je to ziadna sranda, skor stres aby clovek vsetko zachytil. Take chvile ako vymena obrucok atd. nie je mozne zopakovat. Takze stale v strehu a byt pripraveny. Taktiez na obradoch v kostole sa zle foti, jednak tam byva malo miesta a svetelne podmienky su hrozne. Takze som zvedavy na pokracovanie.
 
Nikol
2008-05-20 20:03:10
Dobry vecer, super clanok!!! Cakam na pokracovanie,verim ze zodpovie na moje otazky. Ak mozem poprosit od radu, ako zvladnut perfektny portret bez hlbokych tienov na tvari kedze sa foti okolo obeda pod ostrym slnkom? Blesk asi nebude mozne pouzit kedze treba mat male clonove cisla (kvoli hlbke ostrosti) vsak? Co s tym, odrazna doska? Ako teda fotit na slnku s ext bleskom ci nie? Alebo v tieni? Dakujem velmi pekne za pomoc.
Nikol
 
bear
2008-05-20 20:42:53
Nikol: asistent s odrazovou doskou. Na rozdiel od blesku to ma tu vyhodu, ze hned vidis co fotis. Mimochodom, otazky takehoto typu by asi mali ist skor do fora. s prislusnym nazvom temy, napriklad: fotografia - svetlo v exterieri a pod.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-05-20 21:08:25
Ak mas blesk s Highspeed synchronizaciou,mozes flashovat aj pri kratkych casoch a otvorenej clone. Prave na portrety vonku je tato funkcia urcena. Ked nemozes mat asistenta, tak je to tiez riesenie.
 
Nikol
2008-05-20 21:35:53
DAKUJEM pekne za rady, musim vyskusat ! Verim, ze aj pokracovanie temy svadobnej fotografie bude rozoberat aj taketo alebo podobne problematicke situacie. Uz sa tesim.
 
julo kotus
2008-05-20 21:51:08
Postupne preberieme všetky problémy, ktoré vás pri fotografovaní svadby môžu stretnúť, aj problém hlbokých tieňov za jasného počasia. Ako povedal bear aj Karol, obidva spôsoby fungujú, nikedy jeden z nich viac ako druhý.
 
imk_exp
2008-05-21 10:50:04
som tiez rad, ze jules ponukol tuto temu. fotil som par svadieb a viem co to je - stres a vela prace - v pocitaci upravit fotky do zelatelneho tvaru - dojdu baterky ked sa idu davat obrucky a podobne...mladomanzelia by aj mnohokrat zvolili fotografa ale rodina sa vzdy ponukne ze ho "zastupi" a potom tie fotografie vyzeraju ako vyzeraju a mladomanzelia mozu banovat (alebo si to zopakovat..:)
rad sa poucim a podelim s nazormi a skusenostami
 
bear
2008-05-21 12:18:41
Bol som svedkom aj opacneho pripadu. Rodicia nevesty najali "profika". Mladomanzelia chceli aby som im fotky robil ja (velmi som si na to netrufal, ale kedze tam mal byt aj najaty fotograf, tak som suhlasil, kedze cela zodpovednost za foto nebola na mne). Ako "profik sa ukazala dievcina s fotakom v ruke (Canon 20D s horsim ako kit objektivom a externym bleskom bez akehokolvek backupu). Fotky co dodala boli nafotene ako AdobeRGB a vytlacene ako sRGB, takze farby boli dost mimo. Skupinove foto robila bez stativu.. Bolo to jedno mensie mestecko v cechach a vraj tam tato fotografka foti takmer vsetky svadby.
 
katty
2008-05-21 13:24:47
bear....z toho si nic nerob. takichto profikov je v kazdom meste zo 20... polovica z nich to robi nacierno.
Pokial si niekto zavola svadobneho fotografa len koli cene a nepozre si robotu...a potom je to hruza, tak nech sa paci, ma co chcel.Pozicanie svadobnych siat stoji niekedy aj cez 15000 a preto mi je smiesne, ked si nevesta vybere "profika", lebo je o 1000-2000 lacnejší.
 
2008-05-21 16:31:10
bear:
ono najst naozaj profika na svadobnu fotografiu je na slovensku problem. videl som fotografie ludi, ktori to fotia roky a niektore fotografie vyzerali horsie, nez co produkuju zaciatocnici so zrkadlovkami. ale profesionalizmus nie je len o fotografiach, ale aj o pristupe k svadobcanom, o organizovani si hosti pri foteni a podobne ;)
ak by bol nejaky workshop, rad by som sa ho zucastnil, len kde najst naozaj profika, ktory je ochotny a schopny ucit...
 
bear
2008-05-21 16:43:53
Workshop na svadobnu fotografiu, na to by som sa asi prihlasil, aj ked sa tym zivit nechcem:-) Svadobcania by sice mali kopec fotiek, ale asi by to tam vyzeralo divne, keby tam bolo tolko fotografov. Mozno tak 2 profici a max 2-3 studenti. Jeden profik by fotil na istotu a druhy by usmernoval studentov, co by robili asistencnych fotografov. Alebo 1 profik venujuci sa studentom a svadobcania dostali fotky len digitalne a mali by fotenie svadby zadarmo (pravdepodobne kvalitnejsie, ako keby im to fotil kamarat s kompaktom).
 
2008-05-22 00:22:43
bear:
skor si to predstavujem tak, ze svadba fotena 1 profikom a 1-2 studentami s ktorymi den predtym prebehla teoreticka priprava ;)
 
woolfgang
2008-05-22 14:50:40
Vyborny clanok, tesim sa na pokracovanie, fotenie svadby naozaj nie je lahky oriesok. A hlavne si buduci manzelia musia uvedomit, ze clovek sa zeni/vydava tak 2-3x za zivot, tak rozhodne sa oplati si na takuto prilezitost zaobstarat profesionala :) Zajtra idem fotit kamosom, drzte palce nech to vyjde. Ak sa nieco podari, pridam aj do galerie.
 
demo
2008-05-22 15:41:10
no, zda sa, ze tento serial bude mat uspech :)
 
bear
2008-05-23 10:00:22
Najhorsie svadobne foto:
http://www.xanga.com/lelandwong/657607591/photographing-a-wedding-and-then-an-earthquake.html
 
katherina
2008-05-24 17:49:05
ahojte, ja len tak neodborne, ze po svadobnej ceste svadobne fotky boli 2. vec coho som sa nevedela dockat:)
...sme radi ze si nas Julo fotil...
 
woolfgang
2008-05-25 17:44:43
to katerina: a co svadobna noc? :)
 
Liddry
2008-05-29 16:43:07
No chlopi a zeny...tesim sa na tento serial..heh..ja som akurat ten bratranec, ktory to odfoti zadarmo, ale tak foto je moje hobby a chcem si na tom dat zalezat :)
 
fotoman600
2008-05-30 10:25:34
Napr. u nás na východe je problém v tom, že ľuďom sa aj 5000,-Sk za kompletné nafotenie svadby vrátane pózovaných fotografií zdá veľa. Nevidia, koľko je za tým práce. A jeden z dôvodou? Inzeráty typu "filmujem a fotografujem svadby", čiže "profík" s kamerou a k nej na držiaku pripevnený kompakt s ultrazoomom. Cena - 6 000,-Sk komplet. Alebo, osobná skúsenosť: dohadujem kameramana na svadbu švagrinej a on sa ma opýta, či budem fotiť ja, lebo on má 4MPx kameru, s ktorou už robí aj svadobné foto. ??? Cena 10 000,-Sk za hudbu, filmovanie a svadobné foto z kamery - no nekúp to !???
 
katty
2008-05-30 13:29:14
fotoman600, tí čo si vyberajú na základe ceny a nepozeraju na kvalitu - tí si šuflikanta zaslúžia. Stačí sa len pozreť na internet, na svadobne fora, ja niekedy ked vidím tie fotky a komentáre mladích, ako sú spokojní, fotky sú skleleeee.... aspom tí lepší v brandži zostanú tím, ktorím na kvalite záleží...ale zas, tí lepší majú minimále rok dopredu rezervácie.
Mne je vždy lúto, ked volá zúfalá nevesta, že sa snaží márne niekoho schopného najsť na september a tak jej nezostane nič iné, ako vziať to čo zostalo:-((((...alebo preložiť termín:-)
 
zdenoxl
2008-06-15 14:33:52
Myslel som si, ze je to rarita, ale mylil som sa. Vcera som bol kuknut na kamaratovu svadbu a ked som videl toho "fotokameramana" skoro som odPadol. Pri gratulaciach Pred kostolom drzal v jednej ruke kameru a v druhej nejaky komPakt/ultrazoom a "tocil" a "cvakal" jedna radost! O nejakej slnecnej clone Pri Prudkom bocnom svetle nemohlo byt ani reci! Naozaj som zvedavy na ten "vysledok"!
 
smoulinka 979
2008-06-23 10:08:16
s.foto je umenie tak ako aj ina fotografia,mam dost ked pozriem na stranku moja svadba a tie nevesticky vychvaluju tych profikov co im fotili svadbu,otvorim album a cista hruza,niektore su nadherne ale to uz vidim ked precitam meno fotografa,ja sa to ucim 15 rokov a este to neviem....xixi
 
durko
2008-06-26 10:24:01
Pokračovanie nebude? Už sa neviem dočkať :-)
 
yanka
2008-07-04 10:38:33
Ďakujem za vyrovný članok, pravda pravdúca. Stretávam sa s názormi, ze je to nehorázna suma za fotenie svadby ked ludia pocuju kolko beru fotografi svadieb. Ale nechapu že za tou cenou je nielen fotografovanie ale hlavne to spracovanie fotiek, ktore sa neda odfusovat, a ak sa to robi poriadne trva to aj tyzden.
 
gabla7
2008-07-05 11:01:38
Ahojte...ja som mala tiež veľa práce z vyberaním toho naj fotografa...vybrala som si a mylím,že za tie hriešne peniaze to stalo...alebo sa mýlim...posúdte...

http://www.mojasvadba.sk/album/album.php?vAlbumID=151579&vReferer=%2Falbum%2Fmyalbums.php%3F

Ale na samotnej hostine sme dali foťák na stôl a ten kto ho chytil do ruky tak fotil... :)
 
demo
2008-07-05 11:23:32
gabla7: no, neviem, kolko bolo tych hrisnych penazi, ale z fotografickeho hladiska fotky nic moc :)
Ale ak hriesne vela penazi znamena 2000-3000 tak je to OK. :)
 
gabla7
2008-07-05 11:36:21
Demo...fakt nič moc...?...hmm a mne sa zdajú úžastné...no dali sme presne 5300sk...ked som prišla k nemu,že už má fotky hotové...dal mi do ruky album kde boli naše fotky nejak vlisované alebo ako to mám popísať,vybral tam len tie lepšie...a potom všetko,čo nasnímal nám dal na CD...ale ked som si doma pozrela to CD tak niektoré fotky neboli vôbec vyretušované...teda tie ostatné nič moc...len tak na oko...ale ked sme sa fotili v parku tak z jedného uhla nás fotil on a z iného pohľadu jeho manželka...tak asi tie od nej sú také neprofesionálne mala len nejaký šaplák foťák... :)...A ešte jedna vec...až pokial som si neklikla na túto stránku...myslela som si,že všetky fotky vyzerajú tak dobre preto,že sa upravujú v rôznych programoch...ale ked takto brázdim touto stránkou tak to tak nieje... :)...aspon som o niečo múdrejšia... :)
 
smoulinka 979
2008-07-09 11:25:17
teda gabla fakt nic moc neviem ci sa ti zda 5- hriesny peniaz,pozri si tieto stranky,neviem za aku cenu pracuju
tito ludia,ale je to o inom ako tvoje foto....http://www.rofo.sk/,http://www.golej.sk/index.php,
 
gabla7
2008-07-09 17:14:04
Smoulinka...ale aj tak...u nás v Bj som lepšieho nenašla...a napokon som písala pani Blanke Golejovej...ale práve v našom termíne odchádzali na dovolenku...nechala som to už tak...a ja som spokojná aj môj manžel je úplne spokojný...no ak by som mala mať Komunistické fotky z ateliéru tak to som si nemohla vybrať lepšie...
 
Tahitanka
2008-07-17 17:16:57
gabli, ved ked si spokojna, to je to hlavne, uz si netreba hlavu zbytocne lamat :).. nemoze byt kazdy a vsetko dokonale :).. to by bola nuda :)
 
yanka
2008-07-17 18:53:29
gabla7 :) no videla som za take peniaze a ko si ty dala aj ovela horsie fotky :) mylis sa ak si myslis ze "že všetky fotky vyzerajú tak dobre preto,že sa upravujú v rôznych programoch" dobry fotograf by mal nafotit vacsinu fotiek tak aby ich nemusel upravovat, samozrejme nejakaretus natvari a tak dalej je vhodna, ale viac menej to fotenie je o vychytani dobreho svetla, pocasia, momentu, exterieri, o dobrom oku, o cite pre danu fotku, dany moment :)
 
hipo
2008-07-28 15:42:26
pacia sami tieto rady...dalej
 
demo
2008-07-29 15:25:23
neviem sa dockat, kedy sa dostaneme k praxi, druhy diel uz ma aj prakticke rady, ako sa prezentovat, ale som hlavne zvedavy na fotenie
 
gabla7
2008-07-29 21:23:06
No aspoň mám akú takú spomienku...aj ked mohli byť tie fotky niektoré lepšie...ale v našom okolí lepšieho fotografa niet...asi začnem fotiť svadby,žeby?...ale radšej nie...pre istotu...ja taký amatér...radšej to prenechám profíkom...
 
majkl
2008-08-01 14:32:59
nevie niekto teda o nejakom dobrom fotografovi na svadbu z Martina? a dobry myslim tym ze prvorada je kvalita a nie cena...caka ma svadba v oktobri a este som nevybral toho vhodneho. tak skuste poradit.dik
 
Hamros
2008-09-11 08:37:40
Súhlasím, nie som síce profi fotograf svadieb, ale pár som ich fotil pre známych, a najviac bolo hodnotené práve to, že fotografie zachytávali práve momenty, ktoré si napr. iní ani nevšimli. jednu idem fotiť zase koncom septembra, tak sa už na to pripravujem. Komplet nova výbava, ale nerobím to pred každým fotením :-)
 
balusiak
2008-11-19 15:33:37
príspevok od: majkl
nevie niekto teda o nejakom dobrom fotografovi na svadbu z Martina? a dobry myslim tym ze prvorada je kvalita a nie cena...caka ma svadba v oktobri a este som nevybral toho vhodneho. tak skuste poradit.dik
ja viem o jednom výbornom fotografovi fotí aj svadby a má nadherné fotografie aj momentky tu je jeho web stranka www.digihelion.com
 
simsim
2009-02-06 21:39:52
vyborny clanok..valmi ma zaujima wedding fotografia..a momentalne na vlastnej kozi zistujem ze je obrovsky problem zohnat naozaj dobreho fotografa mimo BA...neviete niekoho odporucit? konkretne niekoho s okolia Popradu? uz sa tesim na pokracovanie serialu :)
 
lukas_mackovjak
2009-02-07 17:21:47
príspevok od: simsim
vyborny clanok..valmi ma zaujima wedding fotografia..a momentalne na vlastnej kozi zistujem ze je obrovsky problem zohnat naozaj dobreho fotografa mimo BA...neviete niekoho odporucit? konkretne niekoho s okolia Popradu? uz sa tesim na pokracovanie serialu :)
aby ma nahodou vevymazali za reklamu tak som vam poslal SS
 
Peco
2009-02-15 15:24:55
no raz ma tak rodinne zavolali ´ved mas dobru zrkadlovku´ prid nafotit. dopredu som upozornil ze som to nikdy nerobil :) povedali ze nevadi.

ked odmyslim technicky vysledok, tak som mal pocit, ze najvacsi problem je presvedcit svadobcanov(iba 12 ks), ze este fotku by to chcelo, a ze o 30m dalej je krajsie prostredie. proste povedali ´aaa. to bude dobreeee´ :(

myslim, ze aj tomuto by sa dalo v nejakom clanku venovat. i ked to je asi otazka skor pre psychologov :)

lebo ist na nevestu rozkazmi mi srdce nedovolilo napriek tomu, ze sa nejaky ten rok pozname. :/
 
huri
2009-03-17 23:21:03
príspevok od: lukas_mackovjak
aby ma nahodou vevymazali za reklamu tak som vam poslal SS
ahoj,
ak potrebujes skutocne dobreho fotografa,v okoli popradu, doporucujem jozefa ceslu, je zo starej lubovne, absolvoval som s nim niekolko workshopov,a aj fotil niekolko akcii. v pripade ak mas zaujem,viem ti prist urobit fotky aj odtialto z ba, prezentacie predvediem.mozes ma kontaktovat
 
Misak007
2009-03-30 14:44:45
Pekny clanok...
 
Kirstin
2011-03-10 21:14:56
dobrý článok a tiež aj diskusia k nemu... som fotograf začiatočník a rada by som sa pustila aj do tejto oblasti a mňa najviac zaujal svojou prácou zahraničný fotograf Jonas Peterson http://jonaspeterson.com/, sú netradičné a veľmi pôsobivé
 
tomis.ales
2011-03-11 10:54:08
Po precitani vsetkych styroch clankov musim potvrdit ze Julo ma vo vsetkom pravdu. Poctiva svadobna fotografia je neskutocne tazke remeslo, aj co tyka prace aj samotneho presadzovania sa na trhu. Vsetci, co planuju mat na svadbe svadobneho fotografa, by si toto mali precitat. Pochopia tak aj ceny a nahliadnu do, pre nevedomych "lahkej a jednoduchej", prace svadobneho fotografa. Pre vela ludi je svadobny fotograf, ten co sa zadarmo naje a napije na cudzej svadbe a urobi par zaberov, ktore potom napali na CD. Mozno by ste neverili ale velmi vela ludi sa ma pyta. "A budete tie fotografie aj nejako upravovat?" Takmer nikto nevidi ze za kazdych 10 hodin fotenia sa skryva dalsi dvojnasobok prace pri uprave fotiek na PC. O tejto temy by sa dalo pisat takmer donekonecna
 
pistik22
2011-03-11 12:18:42
príspevok od: Kirstin
dobrý článok a tiež aj diskusia k nemu... som fotograf začiatočník a rada by som sa pustila aj do tejto oblasti a mňa najviac zaujal svojou prácou zahraničný fotograf Jonas Peterson http://jonaspeterson.com/, sú netradičné a veľmi pôsobivé
uplne suhlasim... krasne fotky robi tento clovek.... je v tom viac ako iba remeslo...
 
Ebri
2011-08-02 01:14:43
príspevok od: katty
Jules....suhlasim s tebou. tenot clanok by si mala prečítať každá nastávajúca.Ludia svadobneho fotografa podceňujú, ale to koli tomu, že staršia generacie si myslí že svadobny fotograf vezme ženícha a nevestu pred sive plátno, urobí, cvak cvak cvak.....a je nafotene.
A uplne najviac "fandím" takím, čo si povedia, áááá čo. Dám kompakt do ruky bratovi, ved ten to nafotí tiež - a ZADARMO.
Heh, posledna veta, ktoru si napisala je moj pripad. Verim a pevne dufam, ze si bracho objednal aj profika, ja totiz fotim velmi kratko, mozno tristvrte roka, ale fotak mam v ruke ozaj snad kazdy den. Chcem tym povedat, ze sice to spravim zadarmo, ale tak urobim vsetko pre to, aby to bolo to naj co zo seba dostanem. Kedze este nemam vlastu vybavu uplne celu, nejake komponenty mi chybaju, tak som si zacal zhanat.
 
zuzanka29
2011-08-02 19:52:36
ten prvý odstavec dobre pobavil...len škoda, že je to smutná realita svadobných fotografií, hlavne keď ich človek musí s novomanželmi všetky odsledovať...
 
egresisko
2011-08-14 10:55:12
príspevok od: katty
Jules....suhlasim s tebou. tenot clanok by si mala prečítať každá nastávajúca.Ludia svadobneho fotografa podceňujú, ale to koli tomu, že staršia generacie si myslí že svadobny fotograf vezme ženícha a nevestu pred sive plátno, urobí, cvak cvak cvak.....a je nafotene.
A uplne najviac "fandím" takím, čo si povedia, áááá čo. Dám kompakt do ruky bratovi, ved ten to nafotí tiež - a ZADARMO.
Mno mnohym ludom je to fuk , teda nikdy som svadbu nefotil a ani sa nechystam, ale napriklad my sme so zenou stricli kamaratovi ultrazoom do ruky a cvakaj
Fotky sice nestoja za vela, ale je nam to uplne fuk.... preto sa tak necuduj... cela svadba ma na tu dobu aj z hostinou pre 7 ludi stala 7 tis Sk
 
egresisko
2011-08-14 10:57:56
Ku clanku dobry clanok a verim ze toe nieje sranda, som kamaratke fotil krstiny a uz len to je fakt fuska nacvakat... som sa nabehala ako blazon ... v kostole tma jako v pitli

Svadba nieje sranda a naviac aby boli ludia spokojni....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia