Hore

Príležitostný “wildlife”

Fotografovanie zvierat si chcú užiť aj začínajúci fotografi. Nechcú sa špecializovať na wildlife, ale fotografovať rôzne žánre. Sú obmedzení svojou výbavou, znalosťami a aj príležitosťami. Wildlife je ťažký žáner, občasné fotenie zvierat za dobrých podmienok však zvládnete aj so základnou technikou.

Pamätám si, keď som s fotografovaním začínal. Túžil som po teleobjektíve, aby som mohol fotografovať aj zvieratá. Niežeby som chcel fotografovať zvieratá v divočine, ale skôr v ZOO, vtákov na jazerách, kone, psi atď. Príležitostný nenáročný “wildlife”. Pred štvrťstoročím bol výber objektívov oveľa menší. Objektív s ohniskovou dĺžkou viac ako 300 mm bol pre mňa cenovo nedostupný. Situácia sa zmenila. Celkovo je fototechnika dostupnejšia a na výber je množstvo objektívov v širokom rozpätí cien. Príležitostné fotografovanie zvierat je tak oveľa jednoduchšie ako v minulosti a to aj pre začiatočníkov.

Pravý wildlife je náročný žáner. Technické vybavenie je drahé a fotograf musí mať pokročilé znalosti v ovládaní techniky a samozrejme musí poznať správanie zvierat. Začiatočnícky “wildlife” je hlavne o statických záberoch, alebo pomalom pohybe. Fotí sa za dobrých svetelných podmienok a zvieratá často ani nemajú kam ujsť. Nároky na technickú výbavu sú rádovo menšie a fotenie nemá ďaleko od bežného portrétneho fotografovania. Možnosti začiatočníkov podporili objektívy, ktoré sa v posledných rokoch objavili.

Čajka na Štrkovci. Dnes už starý Canon EOS 30D + Tamron 70-300.

Stále na Štrkovci. Nikon D5600 + Nikon 70-300.

Fotoaparát

Pre príležitostné fotografovanie zvierat nepotrebujete drahý fotoaparát, postačí aj model pre začiatočníkov, bez milióna zaostrovacích bodov, bez sériového snímania s kadenciou kalašnikova,  nemusí byť ani utesnený.

Začiatočníci sa najčastejšie dostanú k fotoaparátu so snímačom APS-C alebo MFT. Pri fotení zvierat je menší snímač výhodou (pre amatéra). Faktor orezu znásobuje ohniskovú dĺžku objektívu a ten má väčšie priblíženie ako u plného formátu. U APS-C fotoaparátov sa ekvivalentná ohnisková dĺžka vypočíta vynásobením fyzickej ohniskovej dĺžky objektívu faktorom orezu 1,5 alebo 1,6 krát. U MFT fotoaparátu je to až 2 krát v…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
doks
2020-09-21 10:50:50
Ja som si k SONY APSC kúpil 55-210mm F4.5-6.3 OSS ..zaplatil som necelých 200 eur , za tie peniaze super ale chcelo by to dačo ešte dlhšie
 
peterveter
2020-09-26 15:42:48
Mám Sony A7 ,je lepšie kupit napr. Sigma 100-400mm alebo Sigma 150-600mm ?
 
Ludvo
2020-09-28 18:06:58
príspevok od: peterveter
Mám Sony A7 ,je lepšie kupit napr. Sigma 100-400mm alebo Sigma 150-600mm ?
Záleží, čo chceš fotiť .. 100-400 bez TC je skôr na prechádzkové fotenie, na wildlife je 600mm na FF úplné minimum.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia