Hore

Fotografujeme so setovým objektívom IV. - produktová fotografia

Dnes si ukážeme, že skôr ako technika, je dôležité svetlo a jednoduchosť. Opäť budeme fotografovať amatérskym fotoaparátom a setovým objektívom. Raz za čas asi každý potrebuje urobiť produktovú fotografiu, napríklad, keď chcete niečo predať cez internet. Čím lepšia fotka, tým väčšia šanca, že predáte rýchlo a za dobrú cenu. Hneď vás pri tom napadá dobre vybavený ateliér so špeciálnym stolom, svetlami a rôznym príslušenstvom pre úpravu svetla. Ukážeme si, že nič z toho nepotrebujeme. Stačí denné svetlo, estetická podložka, prípadne odrazka. Pod odrazkou rozumejte kus bieleho kartónu, napr. veko z krabice od topánok.

Technické vybavenie

Nasledujúci recept zvládnete čímkoľvek, kompaktom, telefónom, CSC-čkom i zrkadlovkou. Náš seriál je o setových objektívoch a tak si na pomoc zoberiem amatérsky CSC fotoaparát, ktorý ma seriálom sprevádza. Je to Olympus OM-D E-M10 s objektívom 14-42 EZ, ktorý je ekvivalentom k takým fotoaparátom, akým sú zrkadlovky Nikon D5300 alebo Canon EOS 100D.

Nastavenia

Fotografovať budeme z ruky, bez použitia statívu. Nikto vám v jeho použití nebráni, ale celý tento seriál je koncipovaný s použitím minimálneho príslušenstva.

Na fotoaparáte zvoľte program A/Av. Väčšina základných zoomov má svetelnosť F3,5-5,6. Nastavte o niečo vyššiu clonu, pri ktorej je nielen väčšia hĺbka ostrosti, ale je pri nej objektív ostrejší. Citlivosť môžete nechať na automatike, pokiaľ nepoužijete statív. Fotografie musia byť ostré, nižšia miera šumu nevadí. Nebudete ich publikovať v plnom rozlíšení. Pri zmenšení šum potlačíte. Dôležité je nastavenie vyváženia bielej. Zvoľte prednastavený režim denné svetlo so symbolom slniečka. Ohnisko zvoľte to najdlhšie. Krátky teleobjektív je na fotenie detailov vhodnejší.

Pri produktovej fotografii je dôležité správne nastavenie vyváženia bielej. Ak fotíte do RAW, môžete WB nastaviť aj v počítači.

Príprava scény

Začneme výberom vhodného pozadia. Najlepšie sú estetické materiály so zaujímavou štruktúrou, kameň, drevo, brúsený hliník. Nebojte sa improvizovať. Ja už som na pozadie použil koženú jelenicovú bundu, bočný plech z počítačovej skrine, podložku pod tanier i obal na tablet. Mojou obľúbenou je bridlicová doska z Kika, na ktorú sa aranžujú sviečky, vázičky a iné dekorácie. Určite ste ju videli v nejednej…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2015-11-18 06:06:13
Dobrá práca Karol a nápadité prevedenie.
Ďakujem
 
JohnNewton
2015-11-18 07:51:50
Potešila foto môjho prvého (aj posledného ) expozimetra, už som si ho pamätal len matne
 
belco
2015-11-18 10:04:25
Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása
 
Jaroslav Machacek
 
seifi
2015-11-25 20:14:44
fajn, klobúk dole ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia