Hore

Prvé fotenie III. - výlet do prírody

Milí začiatočníci, dúfam, že ste spolu so mnou minule vyrazili do mesta a niečo sa naučili.

Teraz navštívime odlišné prostredie, kde budeme viac pracovať s malou hĺbkou ostrosti a svetlom. Vyrazíme do prírody. Nemusí to byť hneď národný park, stačí ísť za humná. Na konci sídliska, kde bývam, máme kúsok prírody. Ideálne vyskúšať si jedno z prvých fotení s poriadnym fotoaparátom.

Ja som si opäť vybral ako spoločníka amatérsku bezzrkadlovku Olympus OM-D E-M10 Mark III a travelzoom 14-150 mm. Je to Micro 4/3 bezzrkadlovka, alternatíva k takým zrkadlovkám ako napr. Nikon D5600, alebo Canon EOS 200D. Môj objektív má väčší univerzálnejší rozsah, ale patrí do amatérskej triedy. Pre spomínané zrkadlovky viete tiež taký zohnať, alebo ho alternujete dvojicou základných zoomov, napr. 18-55 a 55-200. Nepoužijem filter, ani statív. K objektívu je však dodávaná slnečná clona, tak ju zužitkujem. Zabraňuje vzniku reflexov pri bočnom svetle a dobre chráni predný optický člen pred poškodením a znečistením.

Micro 4/3 snímač je menší ako rozšírenejší APS-C, faktor orezu je 2x. Preto do zátvorky napíšem ekvivalentnú, alebo odporúčanú hodnotu pre APS-C fotoaparáty.

Všetky zábery sú snímane z ruky, bez použitia statívu. Fotil som do formátu RAW. Začiatočníkom odporúčam nastaviť súčasné snímanie do formátov JPG a RAW.

Základné nastavenie fotoaparátu

Zopakujme si z prvej časti ešte niečo o nastavení expozičných parametrov. Pre fotenie nepohyblivých objektov je najvhodnejšie používať program predvoľby clony A/Av v spojení s korekciou expozície. Ak je pekne, citlivosť nastavte na základnú hodnotu ISO 100/200. Vyváženie bielej môže byť automatické. Ja som ale nastavil pevné vyváženie bielej na slnečno. Všetky fotky tak majú rovnakú farebnosť a podvečer sa zvýraznila teplá farba svetla. Automatické zaostrovanie nastavte na AF-S (One-Shot na Canone) a používajte jeden bod, alebo malú skupinu. Najmä pri fotení detailov sa musíte naučiť presne zaostrovať. Vedieť vybrať jediný bod, presne zaostriť a poprípade zaostrenie uzamknúť je základom úspechu. Bez toho sa neposuniete ďalej. Môžete odfotiť čokoľvek zaujímavé a aj s perfektnou kompozíciou, ak je to neostré, poputuje fotka do koša.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/ako-spravne-zaostrit-a-prekomponovat/

Pri slnečnom počasí budete veľmi často potrebovať funkciu korekcie expozície (+/-), pomocou ktorej upravujete expozíciu, zábery zámerne zosvetlíte, alebo stmavíte. Vo výhode tu budú majitelia bezzrkadloviek, ktorí už v hľadáčiku uvidia, či je potrebné korekciu použiť. Majitelia zrkadloviek musia posúdiť kontrolný záber a ak nie je expozične v poriadku, tak použiť korekciu. Spolu s presným zaostrovaním je používanie korekcie expozície a nastavením clony základom ovládania…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
close
2019-02-26 09:40:52
Príjemné čítanie a znova dodanie chuti na fotenie v tieto šedé dni
 
ciernykocur9
2019-02-26 17:28:38
Ďakujem za tieto články, veľmi motivujúce pre začiatočníkov
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia