Hore

Fotografujeme so setovým objektívom V. - zenové zátišie

Tento diel nadväzuje na predchádzajúci, v ktorom sme sa venovali improvizovanej produktovej fotografii s využitím denného svetla. Dnes sa presunieme dnu a použijeme jednu obyčajnú stolnú lampu a pár dekorácií, aby sme si vytvorili zenové zátišie.

Tak ako v predchádzajúcich častiach, aj teraz budem fotografovať s CSC fotoaparátom so setovým objektívom, konkrétne Olympusom OM-D E-M10 Mark II s objektívom 14-42EZ.

Ingrediencie

Moje zenové zátišie pozostáva z bridlicovej podložky (KIKA), dekoračných kameňov (IKEA) a jednej čajovej sviečky. Máme tu dva elementy: kameň a oheň, k ním pridám ešte tretí element - vodu. Svietiť budem obyčajnou stolnou lampičkou.

Obyčajná čajová sviečka za pár centov, vybral som oranžovú, aby kontrastovala s tmavou neutrálnu farbou kameňov a podkladovej dosky.

Dekoračné kamene sú takmer čierne, dobre sa hodia k bridlicovej doske.

Nastavenie fotoaparátu

Mojím najpoužívanejším expozičným programom je predvoľba clony A/Av, ktorú použijem aj teraz, v kombinácii s korekciou expozície, použiť môžete aj plne manuálny režim M. Citlivosť nastavte na najnižšiu hodnotu (u mňa ISO 100), aby ste nemali fotografie zašumené. Fotografovať budeme samozrejme do formátu RAW, preto si môžeme dovoliť nechať vyváženie bielej na Auto WB a nastaviť bielu až pri vyvolávaní fotografií.

Praktické fotografovanie

Pre fotografovanie je najvhodnejšia polozatemnená miestnosť. Dôležité je, aby vám okolité svetlo neprebilo svetlo lampy. Zátišie si vytvorte na stole, alebo kľudne aj na zemi. Tam sa vám so statívom bude pracovať ľahšie.

Kvôli väčšej hĺbke ostrosti, ktorú potrebujeme nastavte strednú až vyššiu clonu, medzi f/8 - f/13. Svetlo lampy je slabé, ale to nevadí. Fotografovať budeme zo statívu a dlhšie časy sú v takom prípade v poriadku.

Zátišie si pripravte na stolíku, alebo na zemi. Rozloženie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Johnnny
2015-11-30 06:52:19
Ked som si kupoval DSLR, premyslal som nad tym, co take s tym asi budem fotit. Aj vdaka takymto clankom si coraz viac uvedomujem, ze peknu fotku mozem spravit skutocne kdekolvek a z cohokolvek. Palec hore
 
Hanigal
2015-11-30 09:23:00
Šikovné. Veľmi oceňujem, Karol, že si ochotný sa podeliť s nami o postup pri fotení a spracovaní fotiek. Príjemný deň prajem.

th
 
Daniel Urban
2015-11-30 11:23:13
Karolove články a návody si vždy rád prečítam. Vedel by som si od Karola predstaviť aj video návody, ako to robia iný fotografi na You Tube. Mohlo by to byť ePhoto TV.
 
Midzi
2015-11-30 13:53:42
príspevok od: Daniel Urban
Karolove články a návody si vždy rád prečítam. Vedel by som si od Karola predstaviť aj video návody, ako to robia iný fotografi na You Tube. Mohlo by to byť ePhoto TV.
Ale to by sa musel naklonovat aby to stihal.
 
Martin8101
2015-12-01 11:01:33
V prvych upravach je trosku chybicka. Po funkcii Shadows sa spomina Lightnes - ma to byt asi Highlights...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia