Hore

Fotografujeme so základným objektívom II. - uhol záberu, perspektíva, DOF

Vlastnosti základného objektívu vám umožnia fotografovať iným spôsobom a kvalitnejšie, najmä za zhoršených svetelných podmienok.

V úvodnej časti sme si predstavili jeden z najznámejších typov objektívov. Svetelný, cenovo prijateľný, s prirodzeným podaním perspektívy. Dnes si povieme viac o jeho parametroch/vlastnostiach.

Väčšina začiatočníkov fotí s lacnejšou výbavou, najčastejšie APS-C DSLR/CSC, alebo Micro 4/3 bezzrkadlovkou. Preto aj ja budem v celom seriáli používať lacnejšiu výbavu, rovnako ako v sérii o fotení so setovým objektívom. Používať budem Micro 4/3 bezzrkadlovku Olympus OM-D E-M10 Mark II (základný model radu OM-D) a základný objektív M.Zuiko 25/1,8 MSC.

Ohnisková dĺžka a uhol záberu

Ohnisková dĺžka a veľkosť snímacieho prvku určujú uhol záberu. Ten sa väčšinou udáva vo vzťahu k uhlopriečke, niekedy sa môžete stretnúť aj s doplňujúcimi údajmi pre obidve strany snímača. U môjho objektívu je uhol záberu uhlopriečne 47°. Plus-mínus podobný uhol záberu majú všetky základné objektívy pre všetky veľkosti snímacieho prvku. Ak do rúk zoberiete plnoformátovú zrkadlovku s 50 mm objektívom, nafotíte rovnaký záber, ako s 35 mm objektívom na APS-C fotoaparáte a 25 mm objektívom na Micro 4/3 fotoaparáte. Rozdiely môžu byť v hĺbke ostrosti a technickej kvalite, nie však v tom, aký výrez zo scény ste zachytili.

Ak roztiahnete ruky približne do tohto uhla, môžete aj bez objektívu skontrolovať, čo približne na fotografii zachytíte. Na začiatku budete však musieť pozerať do hľadáčika alebo na displej, aby ste vedeli, čo nafotíte. Neskôr si to dokážete pomerne presne predstaviť aj bez toho, aby ste dali fotoaparát k oku. Vytrénujete si fotografické videnie.

Takže prvým parametrom, ktorý nám záklaďák dáva, je pevný (nemenný) uhol záberu okolo 47°.

Uhol záberu určuje, čo sa vám do záberu zmestí s konkrétneho miesta snímania.

Perspektíva

V prvej časti sme sa bavili o perspektíve. Perspektíva je optický jav spôsobujúci to, že vzdialené objekty sa javia menšie ako tie bližšie. Rovnobežné línie sa smerom dozadu akoby k sebe približovali atď. Perspektívu pri fotografovaní kreatívne využívame. Zvýrazňujeme ju alebo potláčame. Základné objektívy podávajú perspektívu porovnateľnú s tým, ako ju vnímajú naše oči.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jurajf
2017-05-04 20:01:20
Chcel by som sa opytat na fotku hotela Carlton.
1. Bola poskladana z viacerych fotiek alebo bol pouzity format 16:9?
2. nemali ste prepalenu vacsinu oblohy, alebo ste pouzili prechodovy filter?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-05-04 21:07:19
príspevok od: jurajf
Chcel by som sa opytat na fotku hotela Carlton.
1. Bola poskladana z viacerych fotiek alebo bol pouzity format 16:9?
2. nemali ste prepalenu vacsinu oblohy, alebo ste pouzili prechodovy filter?
Ziadna fotka Carltonu s pomerom 16:9 v clanku nie je. Nebol pouzity ziaden filter. V CB fotografii prepaly nie su takym problemom. Obloha moze byt aj cisto biela a nerusi to.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia