Hore

Mesto za nepriaznivého počasia

S kamarátkou Zuzkou sme vyrazili do mesta na kávu a zafotiť si. Pred týždňom sa vrátila z hôr zaliatych slnkom. Šedivá a mrazivá Bratislava zrazila jej náladu na bod mrazu a fotoaparát sa jej ani nechcelo vytiahnuť. Má vôbec zmysel fotiť pri tak mizernom svetle?

Zabudnime teraz na zimu a nepohodlie a pozrime sa na svetlo bližšie. Nad mestom visia šedé mraky, takmer bez kresby, difuzujúce svetlo takmer nevytvára tiene. Oproti oblohe je všetko tmavé, dá sa povedať, že sa fotí v protisvetle. S tým sa treba expozične popasovať. Šedivosť je všadeprítomná a farby akoby si zobrali dovolenku. Ak budete fotiť štandardne, teda so “správnou” expozíciou a vo farbe, fotografie budú nezaujímavé. S oblohou toho veľa nenačarujete, sústreďte sa na fotografovaný objekt, či scenériu. Im prispôsobte expozíciu. Nebojte sa prepálenej oblohy bez kresby. Pri fotení použite korekciu expozície do plusu, aby ste nedostali efekt siluety, alebo podexponovaný záber. Svetlá obloha vie meranie expozície pomýliť. Ako si ukážeme, farby sú za týchto podmienok nezaujímavé. Keď sa rozhodujem, či fotografiu ponechám farebnú alebo prevediem do ČB, kladiem si otázku, či sú na konkrétnej fotografii farby užitočné. Či prispievajú k tomu, aby bola fotografia pre diváka atraktívnejšia. Ak nie, volím čiernobiele prevedenie. Tak je tomu aj v tomto prípade.

Keďže fotím bezzrkadlovkami, môžem mať zvolený monochromatický profil a v hľadáčiku vidím čiernobiely obraz. To mi pomáha s vizualizáciou a aj s nastavením expozície. U väčšiny fotografií som použil + 2/3 EV. I tak som u niektorých, ešte pri úpravách, korigoval expozíciu do plusu. Fotil som samozrejme do RAW-u, ktorý dáva viac priestoru pre prácu s expozíciou.

Farebné náhľady sú upravené v počítači tak, aby vyzerali, ako pri štandardnom nastavení fotoaparátu.

Fotografie som upravoval v programe Adobe Lightroom Classic CC, ale to nehrá úlohu, rovnaké funkcie majú aj iné RAW konvertory. Fotografie som najprv previedol do ČB. Potom som sa rozhodoval, či použijem ešte celkovú korekciu expozície. Pomocou funkcií Higlights, Shadows, Whites a Blacks som nastavil čierny a biely bod a doladil prekreslenie svetiel a tieňov. Nebál som sa z oblohy urobiť veľkú prepálenú plochu, bez kresby. Na niektorých fotkách som sa pohral s gradáciou pomocou tónovej krivky. Veľmi užitočná je funkcia Clarity, ktorá pridáva mikrokontrast a zvýrazní tak štruktúry a textúry. Výraznejší kontrast čiernej a bielej dáva fotografii charakter kresby ceruzkou. Pri niektorých fotografiách som použil aj lokálnu úpravu expozície (prechodový filter a štetec).

Žiadna z úprav mi netrvala ani niekoľko desiatok sekúnd. Keď máte jasnú predstavu a ovládate nástroje RAW konvertora, pôjdu vám úpravy rýchlo a pritom rozdiel oproti neupraveným záberom bude veľký.

Takýto zaber dostanete prakticky z…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2019-01-22 15:31:04
ako ze nevytiahla, mam dva zabery na hrad
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia