Fototechnika / Recenzie / Objektívy

Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD

2011-03-09 13:33:00 | Autor: Karol Srnec | Komentáre 89 | Počet videní (47271)
Zdieľajte článok Upozorni priateľov Vytlačiť

Málokedy ubehne tak dlhý čas, odkedy výrobca predstavil nejaký objektív až do doby, keď ho uviedol do predaja. A na tento Tamron sme čakali dlho, dlho, dlho...  Nie žeby v ponuke Tamronu objektív týchto parametrov nebol, ale toto je úplne iná šálka čaju. Už roky sa predáva lacný telezoom s rovnaký rozsahom a svetelnosťou. Jeho optická kvalita ale zodpovedá veľmi nízkej cene a uspokojí len začínajúcich, menej náročných fotografov. Tento kúsok je však z inej kategórie. Označenie SP napovedá, že ide o objektív vyššej triedy. Objektív bol predstavený pri príležitosti 60-teho výročia značky Tamron a obdržal ocenenie EISA Award za najlepší európsky zoomový objektív 2010-2011.

My sme mali možnosť odskúšať model s bajonetom Canon EF. Ako obstojí na redakčnom Canone EOS 5D Mark II, ktorý je náročný na kvalitu použitých objektívov?

 

 

Prvý dojem

Objektív má krásny dizajn, je to skutočný fešák. Hneď po vybalení z krabice mi bolo jasné, že to nie je žiaden lacný plasťák. Vyššia hmotnosť napovedá, že na kvalitných materiáloch sa nešetrilo. Všetky mechanické prvky sú bez vôle, prepínače majú príjemný chod. Dodávaná slnečná clona je veľká, robustná s vnútorným vrúbkovaním, zamedzujúcim odrazu svetla. Po nasadení na EOS-a pôsobí kombo vyrovnane, v žiadnom prípade nemám dojem, že som na profi telo nasadil nejaký seťáčik.

 

Základná špecifikácia

Tento objektív s premenlivou ohniskovou dĺžkou je možné používať na zrkadlovkách so snímačom APS aj Full Frame. Rozsah 70-300 mm je pri APS zrkadlovkách potrebné násobiť zodpovedajúcim crop faktorom. Vybavený je optickým stabilizátorom (okrem verzie pre Sony), zaostrovanie zabezpečuje ultrazvukový motorček. Objektív pri zoomovaní mení svoju veľkosť, predný člen sa ale pri zaostrovaní neotáča..

 

Optická sústava pozostáva zo sedemnástich prvkov v dvanástich skupinách. Použitý je aj jeden XLD (Extra Low Dispersion) element pre minimalizáciu optických chýb a jeden LD člen.

 

 

Schéma optickej konštrukcie

 

Prstenec transfokátora je umiestnený vpredu a je riadne široký. Dobre zapadne do dlane. Jeho chod je tuhší, ale nie nepríjemný, možno sa časom vybehá. Testoval som úplne nový kus. Vrúbkovanie gumeného prstenca je akurátne.

 

 

Prstenec ostrenia je bližšie k telu a je dostatočne široký, aby sa s ním príjemne pracovalo. Manuálne zaostrovanie ale asi tak často potrebovať nebudete. Chod prstenca je plynulý aj keď trochu plastový, má pomerne dlhú dráhu ostrenia, čo je pri ručnom zaostrovaní určite plusom. Informácie o zaostrenej vzdialenosti sa zobrazujú v okienku na vrchnej časti objektívu, tradične sú tu dve mierky, jedna v metroch, druhá v stopách.

 

 

Na bočnej strane objektívu je dvojica prepínačov. Prvý slúži na prepínanie režimov automatického a manuálneho zaostrovania. Druhý zapína a vypína optický stabilizátor. V prípade prevedenia pre fotoaparáty Sony, prepínač stabilizácie chýba, pretože tento výrobca využíva stabilizáciu pohybom snímača. Modely pre Canon a Nikon majú v označení skratku VC (vibration Compensation), označujúcu zabudovanú optickú stabilizáciu.

 

 

Po prvýkrát použil Tamron pre zaostrovanie ultrazvukový motorček. Objektív má preto v označení skratku USD (Ultrasonic Silent Drive). Zaostrovanie je vnútorné a pri zaostrovaní sa predná obruba neotáča, čo je dobrá správa pre užívateľov fotografických filtrov.

 

Priemer filtrovej obruby je 62 mm. Slnečná clona sa upevňuje pomocou bajonetovej príruby a pri preprave je možné ju otočiť, aby objektív zaberal menej miesta. Dodávaná krytka má vnútorné poistky pre ľahšiu manipuláciu pri nasadenej slnečnej clone.

 

 

Bajonet objektívu je kovový, čo je v tejto triede štandardom.

 

 

 

Praktické fotografovanie

Prvé čo ma prekvapilo je stabilizácia. Po namačknutí spúšte a zaostrení obraz doslova zamrzne. Stabilizátor je skutočne účinný. Vysokú úspešnosť som mal aj pri časoch okolo 1/10 s a to pri maximálne vyzoomovanom objektíve! Ak spojite stabilizáciu so správnym držaním prípadne oporou o pevný objekt, môžete bežne používať relatívne veľmi dlhé časy. Vtedy je ale dobre urobiť pre istotu viacero záberov, napr. aj s použitím sériového snímania. Záleží, samozrejme. aj na vašich individuálnych schopnostiach udržať fotoaparát stabilne.
Stabilizátor je hlučnejší a vydáva trochu škrípavejší zvuk, ale s tým som sa stretol aj u objektívov iných značiek.

 

Zaostrovanie je rýchle, aj keď nie tak ako u Canon “L” objektívov so svetelnosťou F2,8. Patrí určite k nadpriemeru. Po stránke zaostrovania si s naším EOS-om rozumeli veľmi dobre. Aj pri horších svetelných podmienkach bolo zaostrovanie rýchle. Celkovo by som ostrenie charakterizoval ako veľmi spoľahlivé, bez známok zaváhania. S javom, tak častým u teleobjektívov, že objektív párkrát preostrí dopredu dozadu, som sa nestretol a to som s ním namieril aj do tmavého kúta čiernej poličky.

Skutočnou skúškou zaostrovania bolo fotografovanie čajok na dunajskom nábreží. Skutočný potenciál som ale nedokázal preveriť, pretože som narážal na limity ostrenia Canonu EOS 5D Mark II.

Previedol som aj kontrolu presnosti ostrenia, na testovacom terči Spyder, objektív ostrí presne, nemusel som robiť žiadnu korekciu.

 

Skúšal som snímať aj video. Pri práci na statíve je lepšie stabilizátor vypnúť, pretože obraz trochu “pláva”. Pri snímaní z ruky sa ale stabilizátor osvedčil výborne.

 

Na jeden deň som si požičal od kolegu z obchodu jeho Canon EOS 30D, aby som vyskúšal objektív aj na modeli s APS-C snímačom. Aj s ním bol objektív 100% kompatibilný a nestretol som sa so žiadnym problémom.

 

Canon EOS 5D Mark II., objektív na maximálnom ohnisku 300 mm. Fotografia je dostatočne ostrá aj pri čase 1/25 s

 

Ostrosť

Tak ako u väčšiny objektívov tohto rozsahu, je ostrosť lepšia na kratších ohniskách a mierne stráca na tých dlhších. Nie je to však dramatický rozdiel. Potešujúca je dobrá kresba aj pri maximálne otvorenej clone, pričom optimum nastáva pri zaclonení nad F7,1. Použiteľný rozsah clôn je do F16, maximálne F22. Neodporúčam cloniť viac, difrakcia je potom už výrazná, ale to je všeobecná vlastnosť teleobjektívov.

Aj na Full Frame objektíve bola kresba veľmi dobrá aj v rohoch obrazu. Testoval som “pevné sklá” s horšou kresbou v rohoch obrazu. Chýbala mi ale tzv. „pixelová ostrosť”, s detailným vykreslením najmenších detailov, na ktorú som si zvykol u profesionálnych objektívov.

 

Aberácia

Pri kontrastných scénach s protisvetlom v pozadí je niekedy pozorovateľná malá chromatická chyba, ktorú ale nie je problém potlačiť v RAW konvertore.

 

Skreslenie

Sférické skreslenie je pozorovateľné prakticky v celom rozsahu a je poduškovité. Najvýraznejšie je na maximálnom ohnisku.

 

Ku krajom obrazu je pozorovateľné poduškovité skreslenie

 

Vinetácia

Pri odclonenom objektíve je vinetácia pozorovateľná, ale nie je výrazná ako u širokouhlých objektívov. Plynule sa znižuje do stredu obrazu. Vzniká akýsi tunelový efekt so svetlejšou časťou v strede obrazu. Tento jav si ale všimnete len za určitých okolností. Zaujímavá je korekcia vinetácie v mnou použitom fotoaparáte. Ten sa snaží korigovať vinetáciu až príliš a rohy obrazu zosvetľuje tak, že by som to nazval antivinetáciou. K tomuto javu dochádza na dlhších ohniskách, v RAWe sa samozrejme neprejavuje. Takto sa mi javila vinetácia pri použití objektívu na Canon EOS 5D Mark II., na EOS 30D sú problémy s vinetáciou minimálne, APS-C snímač je na konštrukciu objektívu menej náročný.

 

Na Full Frame zrkadlovke, pri F5,6 a 300 mm ohnisku, je pozorovateľné, smerom ku krajom, stmavovanie obrazu

 

Reflexy, blooming

Antireflexná úprava šošoviek je veľmi dobrá a k vzniku reflexov dochádza len zriedkakedy. Svoj podiel má na tom aj dodávaná účinná slnečná clona. V protisvetle si objektív počína tiež veľmi dobre. Pokles kontrastu je minimálny a rovnako aj prežiarenie svetiel do tmavých časti obrazu (blooming).

 

Slnko priamo v obraze a reflexy nikde

 

Plusy a mínusy

+ určený pre Full Frame aj APS

+  ergonómia

+  účinný stabilizátor

+  spoľahlivé zaostrovanie

+  kvalitná a účinná slnečná clona

+  vstavaný motorček poteší majiteľov amatérskych Nikonov

 

-  hlučnejší stabilizátor

-  tuhší chod prstenca transfokátora

-  oproti lacnejšiemu modelu je zväčšenie len 1:4

-  vhodnejší skôr na použitie s APS-C fotoaparátmi

 

Technické parametre objektívu Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VS USD

 

Model

A005

Ohnisková dĺžka

70-300mm (135EQ)

Maximálna clona

F/4 - 5.6

Uhol záberu(diagonálny)

34°21' - 8°15'

Optická konštrukcia

17 členov v 12 skupinách

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť

1,5 m

Max. zväčšenie

1:4

Priemer filtrovej obruby

62 mm

Rozmery

151x81,5 mm

Hmotnosť

765g

Počet lamiel clony

9

Minimálna clona

F/32 - 45

 

Oficiálne MTF grafy Tamron

 

Záver

Vlastnosti tohto objektívu sú vyrovnané, netrpí žiadnou vážnejšou optickou vadou a jeho užívateľ sa môže spoľahnúť, že v celom rozsahu bude objektív poskytovať kvalitný obraz. Spracovanie je na veľmi dobrej úrovni až na tuhší chod zoomového prstenca. Stabilizátor je účinný a ultrazvukový zaostrovací motor je pre Tamron výrazným pokrokom. Dúfam, že sa čoskoro dočkáme inovácie ostatných populárnych modelov tejto značky. Rozdiel oproti klasickému DC motorčeku je veľký.

Obrazový výstup zodpovedá kategórii objektívu. Nevyrovná sa ostrosťou špičkovým profesionálnym sklám, ale objektívom strednej triedy konkuruje bez problémov. Najväčšie uplatnenie nájde u náročnejších amatérov s APS-C zrkadlovkou. U Nikonu má silnú konkurenciu v podobe populárneho telezoomu 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR. Skôr si nájde cestu k majiteľom Canonov a Sony, kde kvalitný objektív týchto parametrov, za rozumnú cenu, chýba. Ak hľadáte kvalitný telezoom, určite by ste mali do užšieho výberu zahrnúť aj tento model.

 

Za dobrý pomer výkon/cena si tento objektív vyslúžil ocenenie Tip redakcie ePhoto.

 

 

Oficiálne stránky: http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/a005.html

Mikrostránky: http://www.tamron.co.jp/en/lineup/a005/index.html

Prospekt v angličtine (PDF): http://www.tamron.co.jp/en/support/catalog/pdf/a005_en.pdf

 

Tento objektív nájdete aj v ponuke nášho obchodu www.ephotoshop.sk:

TAMRON AF SP 70-300mm F4-5.6 Di USD baj. Sony

TAMRON AF SP 70-300mm F4-5.6 Di VC USD baj. Canon

TAMRON AF SP 70-300mm F4-5.6 Di VC USD baj. Nikon


Zdieľajte článok
Ohodnoďte článok
4.8 z 5
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
duves
2011-03-09 14:09:31
No parada, vdaka.
 
duves
2011-03-09 14:13:14
A /shop.ephoto nema v ponuke na bajonet Pentax? Lebo tamron to ponuka. Mate zatial najlepsiu cenu, čo som objavil.
 
jozefmicic
2011-03-09 14:26:07
Hmm, a teraz ktorý, Nikkor 70-300 alebo tento Tamron na moju D5000? Ak by som bral do úvahy LEN optickú kvalitu a konštrukciu objektívu na krajinárske fotenie. Ide mi o to, či sa kvôli týmto dvom faktorom oplatí priplatiť tých pár tisíc za Nikkor. Na to, že k Nikonu je najlepší len Nikkor neprihliadam.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-09 14:37:40
príspevok od: jozefmicic
Hmm, a teraz ktorý, Nikkor 70-300 alebo tento Tamron na moju D5000? Ak by som bral do úvahy LEN optickú kvalitu a konštrukciu objektívu na krajinárske fotenie. Ide mi o to, či sa kvôli týmto dvom faktorom oplatí priplatiť tých pár tisíc za Nikkor. Na to, že k Nikonu je najlepší len Nikkor neprihliadam.
Ako som pisal v recenzii, u Nikonu by som asi isiel do originalu. Kto chce ale trochu usetrit nebude asi lutovat, ze si kupil Tamron. Svoju pracu si za tie peniaze odvedie dobre.
 
peter.korytiak
ePhotoshop 2011-03-09 14:48:06
príspevok od: duves
A /shop.ephoto nema v ponuke na bajonet Pentax? Lebo tamron to ponuka. Mate zatial najlepsiu cenu, čo som objavil.
Tento objektív nie je v ponuke Tamronu s bajonetom Pentax. Staršia verzia objektívu 70-300 s bajonetom Pentax existuje, tú však neodporúčam, opticky ani mechanicky nemá s novým modelom nič spoločné (teda okrem rozsahu . V ponuke sú Tamrony 70-300 VC USD s bajonetmi Nikon, Canon a Sony.
 
lm84sk
2011-03-09 14:55:02
Fotka s tými piatimi čajkami nemá chybu .
 
Gino
2011-03-09 14:55:35
Mňa by skôr potešilo, keby Tamron predstavil 70 200 2.8 USD.
 
duves
2011-03-09 15:19:24
príspevok od: peter.korytiak
Tento objektív nie je v ponuke Tamronu s bajonetom Pentax. Staršia verzia objektívu 70-300 s bajonetom Pentax existuje, tú však neodporúčam, opticky ani mechanicky nemá s novým modelom nič spoločné (teda okrem rozsahu . V ponuke sú Tamrony 70-300 VC USD s bajonetmi Nikon, Canon a Sony.
Tamron ho ma v ponuke:
http://prolaika.inshop.sk/inshop/objektivy/tamron/baj-pentax/tamron-sp-70-300mm-f-4-5-6-di-vc-2.html
Takže to nema v ponuke eshop? Opäť nemate nič na Pentax, absolutne nič.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-09 15:28:58
príspevok od: duves
Tamron ho ma v ponuke:
http://prolaika.inshop.sk/inshop/objektivy/tamron/baj-pentax/tamron-sp-70-300mm-f-4-5-6-di-vc-2.html
Takže to nema v ponuke eshop? Opäť nemate nič na Pentax, absolutne nič.
Obavam sa, ze v PL maju chybu. Tu je pekne zobrazene, ktore objektivy Tamron su pre aky bajonet:
http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/
Naviac som kontroloval oficialneho dovozcu Penta SK a ani v jeho ponuke verzia pre Pentax nie je.
 
duves
2011-03-09 15:38:16
No sila. Domnieval som sa, že tamron neaktualizoval svoj web. Ospravedlnujem sa.
 
Marcel Rebro
2011-03-09 15:39:50
príspevok od: duves
No sila. Domnieval som sa, že tamron neaktualizoval svoj web. Ospravedlnujem sa.
alebo maju v PL cerstvejsie informacie ako u vyrobcu ...
 
piggee
2011-03-09 15:46:18
mna by celkom zaujimalo porovnanie tohto objektivu s Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 IS USM a objektivom Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS a objektivom Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO baj. CANON

Zvazujem k mojej 550D dokupit dlhsie sklo. 55-250 ma najlepsiu cenu, lebo da[ sa zohna]t na internete uz okolo 150 makovych, ostatne su drahsie, ale kedze som ich nedrzal v ]ruke tak s[a chcem spy]t[at na radu]
 
stefansk
2011-03-09 16:12:26
Chcel by som poprosiť Karola či by nevedel porovnať tento objektív s objektívom Tamron SP AF 70-200mm F/2,8 Di LD (IF) MACRO. (zaujímajú ma optické kvality pri fotení architektúry a krajinky, vtedy to clonové číslo až takú rolu nehrá, ale .... )
 
status
2011-03-09 17:23:13
Uvazoval som o nom na bajonet Sony, nakoniec som kupil Sony 70-300/4,5-5,6 G SSM, maximalna spokojnost. Bol medzi nimi iba 30€ rozdiel.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-09 18:11:42
príspevok od: stefansk
Chcel by som poprosiť Karola či by nevedel porovnať tento objektív s objektívom Tamron SP AF 70-200mm F/2,8 Di LD (IF) MACRO. (zaujímajú ma optické kvality pri fotení architektúry a krajinky, vtedy to clonové číslo až takú rolu nehrá, ale .... )
Ja vidim vyhodu 70-200/2,8 prave vo svetelnosti. MOznost nieco riadne odpichnut od pozadia je pre mna klucova vlastnost teleobjektivu. Testoval obidva objektivy a mozem povedat, ze opticky vystup maju obidva dobre. Aj tak by som ale zvolil 70-200, pretoze aj krajinkar moze F2,8 vyuzit pri foteni detailov stromov a pod.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-09 18:12:25
príspevok od: status
Uvazoval som o nom na bajonet Sony, nakoniec som kupil Sony 70-300/4,5-5,6 G SSM, maximalna spokojnost. Bol medzi nimi iba 30€ rozdiel.
Vypredaj v Nay ale nemaju kazdy den
 
landov
2011-03-09 19:33:40
príspevok od: jozefmicic
Hmm, a teraz ktorý, Nikkor 70-300 alebo tento Tamron na moju D5000? Ak by som bral do úvahy LEN optickú kvalitu a konštrukciu objektívu na krajinárske fotenie. Ide mi o to, či sa kvôli týmto dvom faktorom oplatí priplatiť tých pár tisíc za Nikkor. Na to, že k Nikonu je najlepší len Nikkor neprihliadam.
Na Tvojom mieste este zaradim do vyberu aj Nikon 55-300: sam som chcel kupit T, ale nakoniec som kupul tento Nikon...vyhoda 55mm a vraj aj ostrost na dlhom konci.
 
javelin
2011-03-09 20:16:11
príspevok od: Marcel Rebro
alebo maju v PL cerstvejsie informacie ako u vyrobcu ...
....Keď som bol ešte digitálna Ovca , zakúpil som si geniálne potrubie od Pentaxu a to jedičné sklo 75-300.....prednostne som ho využíval pre jeho neskutočnú rýchlosť ostrenia na fotenie lietajúcich operencov..hlavne čajok...posúď sám.....Tamron , Sigma , Pentax , všetko jedno....svoju Ovečku si nájde.....Nebudem predsa výnimka...
 
duves
2011-03-09 21:01:36
príspevok od: javelin
....Keď som bol ešte digitálna Ovca , zakúpil som si geniálne potrubie od Pentaxu a to jedičné sklo 75-300.....prednostne som ho využíval pre jeho neskutočnú rýchlosť ostrenia na fotenie lietajúcich operencov..hlavne čajok...posúď sám.....Tamron , Sigma , Pentax , všetko jedno....svoju Ovečku si nájde.....Nebudem predsa výnimka...
Ty si začínal s Pentaxom?
A inak.....celkom podarene foto. Tiež mi take vychadzaju.
 
jozefmicic
2011-03-09 21:09:31
príspevok od: landov
Na Tvojom mieste este zaradim do vyberu aj Nikon 55-300: sam som chcel kupit T, ale nakoniec som kupul tento Nikon...vyhoda 55mm a vraj aj ostrost na dlhom konci.
Ja tých 55mm nepotrebujem, mám 16-85 a na výlety budem tak či tak brať oba objektívy. Pri 55-300 sa tiež pri zaostrovaní otáča predný člen a to je pri používaní filtrov riadna oštara - to ma už pekne štvalo pri seťáku 18-55mm. Ale tá ostrosť na dlhom konci ma celkom mätie, lebo podľa tohto testu: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm vychádza tento Tamron ostrejší, v rohoch dokonca o celkom dosť a keďže ja to chcem hlavne na výrezy krajiniek, tak tam by sa mi hodila ostrosť naprieč celým obrazom. No neviem veru. Ešte pripadá do úvahy Sigma 70-200 2.8, síce vyššia cena, diskutabilný AF, kratšie "dlhé" ohnisko, ale na druhej strane lepšia optická kvalita a všestrannejšie využitie. Ach tie dilemy..
 
duves
2011-03-09 21:16:02
príspevok od: jozefmicic
Ja tých 55mm nepotrebujem, mám 16-85 a na výlety budem tak či tak brať oba objektívy. Pri 55-300 sa tiež pri zaostrovaní otáča predný člen a to je pri používaní filtrov riadna oštara - to ma už pekne štvalo pri seťáku 18-55mm. Ale tá ostrosť na dlhom konci ma celkom mätie, lebo podľa tohto testu: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm vychádza tento Tamron ostrejší, v rohoch dokonca o celkom dosť a keďže ja to chcem hlavne na výrezy krajiniek, tak tam by sa mi hodila ostrosť naprieč celým obrazom. No neviem veru. Ešte pripadá do úvahy Sigma 70-200 2.8, síce vyššia cena, diskutabilný AF, kratšie "dlhé" ohnisko, ale na druhej strane lepšia optická kvalita a všestrannejšie využitie. Ach tie dilemy..
Osobne nepovažujem za vhodne používať filter na telezoom. Máš na mysli polarizaný kruhovy filter? Podla mna je uhol zaberu velmi maly a ten efekt mať modru oblohu je uplne potlačeny. A plus straca sa svetelnost.
 
jozefmicic
2011-03-09 21:26:28
príspevok od: duves
Osobne nepovažujem za vhodne používať filter na telezoom. Máš na mysli polarizaný kruhovy filter? Podla mna je uhol zaberu velmi maly a ten efekt mať modru oblohu je uplne potlačeny. A plus straca sa svetelnost.
Neviem veru ako sa bude chovať polarizačný filter pri takom dlhom ohnisku, ale zase nejde len o modrú oblohu, polarizák mi celkovo zvýrazňuje farby. Navyše pri odleskoch z vody ho nemám čím nahradiť. Podobne aj prechodové filtre, síce tie až tak často pri výrezoch nevyužijem, no ak by sa mi otáčali pri každom zaostrení tak ako so seťákom, by ma šľak trafil. Navyše prekrytie ohnisiek o 30mm mi príde zbytočné.
 
duves
2011-03-09 21:31:31
príspevok od: jozefmicic
Neviem veru ako sa bude chovať polarizačný filter pri takom dlhom ohnisku, ale zase nejde len o modrú oblohu, polarizák mi celkovo zvýrazňuje farby. Navyše pri odleskoch z vody ho nemám čím nahradiť. Podobne aj prechodové filtre, síce tie až tak často pri výrezoch nevyužijem, no ak by sa mi otáčali pri každom zaostrení tak ako so seťákom, by ma šľak trafil. Navyše prekrytie ohnisiek o 30mm mi príde zbytočné.
Tu by ma fakt zaujimalo, teda nech sa vyjadria hlavne tí, čo už mate nafotene nejaky ten pátek, že či ma vyznam davať filter na ohnisko 300 mm.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-09 22:52:35
príspevok od: duves
Tu by ma fakt zaujimalo, teda nech sa vyjadria hlavne tí, čo už mate nafotene nejaky ten pátek, že či ma vyznam davať filter na ohnisko 300 mm.
má - krajšie oblaky lepšia modra avšetky farby lebo vyfiltruje ti to prach a pary v atmosfere (aj to je odrazene svetlo od prachu a pary) čiže hlavne pri záberoch do diaľky cez 100-200m a viac. možno krajnkáry nech upresnia detaily ja kopce fotím iba na dovolenke..
 
lochnes
2011-03-09 23:13:50
Mal som Canon 70-300mm IS USM, a neviem či som to mal tak dobrý kus... alebo je ten Canon fakt ostrý do 200mm na otvorenej a na F7.1 a vyššie aj na 300mm, jediné čo sa mi na tom skle nepáčilo bolo mech. spracovanie... Pochybujem že by ho tento tamron predbehol... hoci mám s tamronom dobré skúsenosti no 70-300 VC tamron neviem.... ale nesúhlasím s touto vetou: Skôr si nájde cestu k majiteľom Canonov a Sony, kde kvalitný objektív týchto parametrov, za rozumnú cenu, chýba. Myslím že Canon opticky 70-300 IS USM-kom stíha...
 
Dawid1213
2011-03-10 00:47:44
Paradna hlavne ma zaujíma ten na Nikon...
 
duves
2011-03-10 06:43:29
príspevok od: Jozef Peniak
má - krajšie oblaky lepšia modra avšetky farby lebo vyfiltruje ti to prach a pary v atmosfere (aj to je odrazene svetlo od prachu a pary) čiže hlavne pri záberoch do diaľky cez 100-200m a viac. možno krajnkáry nech upresnia detaily ja kopce fotím iba na dovolenke..
Na širokač to používam.
 
mato.draho
2011-03-10 08:17:27
príspevok od: duves
Tu by ma fakt zaujimalo, teda nech sa vyjadria hlavne tí, čo už mate nafotene nejaky ten pátek, že či ma vyznam davať filter na ohnisko 300 mm.
Určite to má význam. Ako písal nižšie Jozef - popri stmavení oblohy a zvýraznení farieb čiastočne potláča aj opar a zvyšuje tak kontrast pri snímaní dlhým ohniskom.
Na širokáči používam polarizák čím ďalej, tým menej, ale na 70-300vke ho mám nasadení takmer vždy.
 
mato.draho
2011-03-10 08:18:00
*nasadený
 
quaq
2011-03-10 11:29:18
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=757&Camera=453&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=622&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=0
 
tibren
2011-03-10 12:12:40
"Skôr si nájde cestu k majiteľom Canonov a Sony, kde kvalitný objektív týchto parametrov, za rozumnú cenu, chýba."
a toto je co?:
shop.ephoto.sk/katalog/objektivy/telezoomy/canon-ef-70-300-mm-f-4-5-6-is-usm.html
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-10 12:25:20
príspevok od: tibren
"Skôr si nájde cestu k majiteľom Canonov a Sony, kde kvalitný objektív týchto parametrov, za rozumnú cenu, chýba."
a toto je co?:
shop.ephoto.sk/katalog/objektivy/telezoomy/canon-ef-70-300-mm-f-4-5-6-is-usm.html
Z referencii, ktore mam, tento objektiv niako zvlast nevynika, je to len priemerny objektiv. Preto aj mnohy radsej volia 70-200/4L. Keby som bol majitelom Canonu a uvazujem o kvalitnejsom telezoomy, tak ten Canon by som asi nebral.
 
bear
2011-03-10 12:38:25
príspevok od: Karol Srnec
Z referencii, ktore mam, tento objektiv niako zvlast nevynika, je to len priemerny objektiv. Preto aj mnohy radsej volia 70-200/4L. Keby som bol majitelom Canonu a uvazujem o kvalitnejsom telezoomy, tak ten Canon by som asi nebral.
70-300 IS je dobry objektiv, to 70-200/4L sa vymyka svojou cenou a kvalitou z normalu, preto je taky oblubeny. Navyse sa vdaka viacerym moznostiam upgradu na F2.8 a IS verzie pomerne casto predava aj ako bazarovy, co u kvalitnych objektivov zriedkave.
 
tibren
2011-03-10 13:11:52
príspevok od: Karol Srnec
Z referencii, ktore mam, tento objektiv niako zvlast nevynika, je to len priemerny objektiv. Preto aj mnohy radsej volia 70-200/4L. Keby som bol majitelom Canonu a uvazujem o kvalitnejsom telezoomy, tak ten Canon by som asi nebral.
no ja mam 70-300 IS USM a vobec nelutujem, ze som si ho kupil. stabilizer pracuje neuveritelne dobre, dost rychlo a presne ostri a kresba je este lepsia ako u 17-40 f/4 L.
som s nim maximalne spokojny.
 
duves
2011-03-11 15:11:26
Poslal som do PL dotaz, ako je to s tym bajonetom Pentax. potom napíšem odpoved.
 
zurino
2011-03-11 15:12:17
Chystám sa na jeho kúpu v ephotoshope a pridať ho k svojmu Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di-II VC LD s ktorým som zatiaľ veľmi spokojný.
 
status
2011-03-12 21:42:08
príspevok od: Karol Srnec
Vypredaj v Nay ale nemaju kazdy den
To teda nemaju, skoda
 
Tomik97
2011-03-13 17:05:04
Mám ten starší typ Tamronu 70-300mm f4-5,6 Di LD MACRO 1:2 a chcel by som ho vymeniť za Tamron SP 70-300mm Di VC USD alebo Canon EF 70-300mm IS USM ,ktorý je lepší v kresbe a stabilizácii??? nechce sa mi zo sebou vždy ťahať statív a tak potrebujem stabilizáciu a dobrú kresbu pretože večšinou fotím prírodu.. Rýchle ostrenie nie je podstatné veľmi ,ale poteší ,ktorý je teda lepší vo všetkých vlastnostiach Canon alebo Tamron?
 
duves
2011-03-14 11:27:34
príspevok od: Karol Srnec
Obavam sa, ze v PL maju chybu. Tu je pekne zobrazene, ktore objektivy Tamron su pre aky bajonet:
http://www.tamron.com/en/photolens/di_telephoto/
Naviac som kontroloval oficialneho dovozcu Penta SK a ani v jeho ponuke verzia pre Pentax nie je.
Prišla mi odpoved:
Dobry den p.Vesely,mate pravdu,objektiv zatial nie je v ponuke,za nespravnu informaciu sa ospravedlnujem.


S pozdravom
Michal Lisy

PRO.Laika s.r.o.
 
tibren
2011-03-15 09:36:36
príspevok od: Tomik97
Mám ten starší typ Tamronu 70-300mm f4-5,6 Di LD MACRO 1:2 a chcel by som ho vymeniť za Tamron SP 70-300mm Di VC USD alebo Canon EF 70-300mm IS USM ,ktorý je lepší v kresbe a stabilizácii??? nechce sa mi zo sebou vždy ťahať statív a tak potrebujem stabilizáciu a dobrú kresbu pretože večšinou fotím prírodu.. Rýchle ostrenie nie je podstatné veľmi ,ale poteší ,ktorý je teda lepší vo všetkých vlastnostiach Canon alebo Tamron?
ked mas canon fotak, tak odporucam aj canon objektiv. tak bude zarucena 100% kompatibilita. co sa tyka kresby a stabilizacie, podla mna medzi tymito objektivmi nebude nejaky rozdiel
 
jozefmicic
2011-03-15 11:30:02
príspevok od: Karol Srnec
Ako som pisal v recenzii, u Nikonu by som asi isiel do originalu. Kto chce ale trochu usetrit nebude asi lutovat, ze si kupil Tamron. Svoju pracu si za tie peniaze odvedie dobre.
Tak som si bol oba objektívy skúsiť v obchode a ten Tamron má skutočne lepšiu kresbu a detaily, hlavne na dlhom konci. Stabilizácia je až neuveriteľná, pri zaostrení objektívom doslova sekne a obraz sa ani nepohne, na pocit bola určite lepšia než ten Nikkor. Jediný menší problém je v komunikácii s telom - pri fotení v priorite clony s Tamronom foťák dopočítal kratšie časy, takže fotky boli podexponované, väčšinou tak o 2,3 kroky. Takže je nutné robiť korekciu, čo ale zase nie je až taký problém, len na to pri fotení treba pamätať, hlavne pri horších svetelných podmienkach. Navyše keď som sa na to pýtal, tak vraj to robia len modely D5000 a nižšie, taká D90 je vraj už v pohode.
 
neox2
2011-03-16 21:40:25
tý co mate nikon a rozhodujete sa medzi tymto tamronom a nikorrom 70-300 mm vr tak urcite by som volil tamron , ja ho mam a som z nim spokojny a mal som monost porovnat tieto dva objektivy a tamron vykazoval vacsiu ostrsot na 300mm ohnisku nez nikon ako ako bolo povedane v recenzii tamron vyborne zvlada protisvetlo a rychlo ostri letovky s nim niesu problem a cena je tiez v pohode.
 
vikio
2011-03-16 22:11:36
Práve som ho objednal. Bude používaný s Nikonom D5000 tak dúfam,že sa v ňom nachvíľu nájdem. Bude to prvý telezoom k prvej zrkadlovke.
 
Bubak.
2011-03-16 22:36:02
príspevok od: neox2
tý co mate nikon a rozhodujete sa medzi tymto tamronom a nikorrom 70-300 mm vr tak urcite by som volil tamron , ja ho mam a som z nim spokojny a mal som monost porovnat tieto dva objektivy a tamron vykazoval vacsiu ostrsot na 300mm ohnisku nez nikon ako ako bolo povedane v recenzii tamron vyborne zvlada protisvetlo a rychlo ostri letovky s nim niesu problem a cena je tiez v pohode.
To mi dávaš chrobáka do hlavy, mám v pláne kúpiť Nikkor 70-300 VR. Ale po tejto recenzii som na vážkach...
 
neox2
2011-03-17 15:50:00
Lubo urcite nekuuj nikkor dam ti link na recku kde porovnavaju tamron a nikon
http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm
 
neox2
2011-03-17 15:54:50
príspevok od: vikio
Práve som ho objednal. Bude používaný s Nikonom D5000 tak dúfam,že sa v ňom nachvíľu nájdem. Bude to prvý telezoom k prvej zrkadlovke.
urcite ja som s nim velmi spokojny obcas dlhsie preostrujeale to len ked fotim lietajuce syykorky a rychlejsie vtaky ale ked nefotografujes prirodu tak by si nemal mat vobec ziadny problem
 
71janino
2011-04-02 16:18:05
Mám Canon eos 500d. Čo by ste mi poradili, tento Tamron, alebo radšej Canon 70-200/4L USM + extender 1.4x ? Jedná sa mi o ohnisko okolo 300, preferujem kvalitu foto na najdlhšom ohnisku.
 
medo1
2011-04-04 20:00:30
Dnes som ho kúpil, je super! lepší ako canon
 
71janino
2011-04-04 20:21:06
príspevok od: medo1
Dnes som ho kúpil, je super! lepší ako canon
Lepší ako ktorý canon, aká je ostrosť na 300/5.6, aký foťák máš?
 
medo1
2011-04-05 07:25:15
príspevok od: 71janino
Lepší ako ktorý canon, aká je ostrosť na 300/5.6, aký foťák máš?
predtým som mal canon 70 -300IS USM. fotím na Canon 50 D. Myslím, že Tamron je o dosť lepší... ale to je len môj subjektívny názor. Pozri foto na VIVO, nick je medo, . Posledná je fotená tamronom...
 
zelena.kacka
2011-04-25 00:04:57
príspevok od: Karol Srnec
Z referencii, ktore mam, tento objektiv niako zvlast nevynika, je to len priemerny objektiv. Preto aj mnohy radsej volia 70-200/4L. Keby som bol majitelom Canonu a uvazujem o kvalitnejsom telezoomy, tak ten Canon by som asi nebral.
ja sa uz dlhsie rozhodujem ze ktory dlhy objektiv kupit. uz som mala vybrany aj spominany canon 70-300 ale na nom mi vaci otacanie filtra pri ostreni. tento tamron sa mi aj kvoli tomu ze sa neotaca, dost paci a dufam ze tento objektiv to vyhra. potom uz len kratky a mam vybrane

k fotkam z recenzie by som sa chcela opytat ci boli nejak upravene alebo ci to takto vyliezlo z fotaku. myslim hlavne kvalitu (ostrost) a orez.

pri tychto fotkach by ma zaujimalo ci boli orezane a z priblizne akej vzdialenosti boli fotene. dik
- 2709 + 4019 (holuby)
- 2926 + 2988 (cajka)
- 4455 + 4090 + 4161 (kacka, portret holuba a labute)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-25 11:00:19
príspevok od: zelena.kacka
ja sa uz dlhsie rozhodujem ze ktory dlhy objektiv kupit. uz som mala vybrany aj spominany canon 70-300 ale na nom mi vaci otacanie filtra pri ostreni. tento tamron sa mi aj kvoli tomu ze sa neotaca, dost paci a dufam ze tento objektiv to vyhra. potom uz len kratky a mam vybrane

k fotkam z recenzie by som sa chcela opytat ci boli nejak upravene alebo ci to takto vyliezlo z fotaku. myslim hlavne kvalitu (ostrost) a orez.

pri tychto fotkach by ma zaujimalo ci boli orezane a z priblizne akej vzdialenosti boli fotene. dik
- 2709 + 4019 (holuby)
- 2926 + 2988 (cajka)
- 4455 + 4090 + 4161 (kacka, portret holuba a labute)
Fotky v testoch nedoostrujem, neodsumujem, obcas len dotiahnem kontrast. Nerobim ani orezy, maximalne zrovnam horizont, ak je trochu nakrivo. K vzdialenosti sa ti neviem vyjadrit.
 
zelena.kacka
2011-04-25 11:19:33
príspevok od: Karol Srnec
Fotky v testoch nedoostrujem, neodsumujem, obcas len dotiahnem kontrast. Nerobim ani orezy, maximalne zrovnam horizont, ak je trochu nakrivo. K vzdialenosti sa ti neviem vyjadrit.
dakujem, aj toto mi pomoze
 
martin9113
2011-04-25 11:48:06
vyzera celkom v pohode. ale teraz neviem ci kupit nikkor 70-300 vr alebo tento tamron.
 
lcf411
2011-05-03 23:47:11
ahoj prave som si kupil tento kusok a zda sa mi ze to ostrenie nejde najlepsie osty dobre ale tie zvuky co pri tom vydava ako keby sa trely dva plasty o seba neviete mi poradit co s tym
 
uomo
2011-05-04 10:41:44
príspevok od: Karol Srnec
Ako som pisal v recenzii, u Nikonu by som asi isiel do originalu. Kto chce ale trochu usetrit nebude asi lutovat, ze si kupil Tamron. Svoju pracu si za tie peniaze odvedie dobre.
Co si myslite o testoch na http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=622&Camera=614&Sample=0&FLI=2&API=3&LensComp=757&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=2&APIComp=3
Da sa podla nich vybrat objektív? DAKUJEM
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-04 11:00:19
príspevok od: uomo
Co si myslite o testoch na http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=622&Camera=614&Sample=0&FLI=2&API=3&LensComp=757&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=2&APIComp=3
Da sa podla nich vybrat objektív? DAKUJEM
Neda. Tieto diagramy su len pomockou vypovedajucej len o urcitych vlastnostiach objektivu. Objektiv treba posudit komplexne. Pre mna su rozhodujuce dva faktory:
1. Statika spokojnosti co najvacsieho mnozsta fotografov mojej urovne
2. Vlastna skusenost
 
Dying_Dream
2011-12-29 00:21:05
Chcem sa spýtať ako laik, aký markantný rozdiel by bol v obrazovej kvalite pri nasadení tohto objektívu na D3100vku?
S tým redakčným Canonom EOS 5D Mark II v spojení s týmto Tamronom vyzerajú tie fotky (na môj vkus) úžasne
 
martin9113
2011-12-29 04:10:55
príspevok od: Dying_Dream
Chcem sa spýtať ako laik, aký markantný rozdiel by bol v obrazovej kvalite pri nasadení tohto objektívu na D3100vku?
S tým redakčným Canonom EOS 5D Mark II v spojení s týmto Tamronom vyzerajú tie fotky (na môj vkus) úžasne
pozri. chceš porovnať lov end a profi telo. ale je pravdepodobne že pri nizšich hodnotach iso. rozdiel nezbadaš. ale zaleži aj od tvojej šikovnosti... mam tento objektiv a som sním spokojný mal som moznosť pouzivať aj nokkor 70-300vr ale tento sa mi pozdáva viacej. hlavne čo sa týka pomer cena vykon
 
Dying_Dream
2011-12-31 13:17:38
príspevok od: martin9113
pozri. chceš porovnať lov end a profi telo. ale je pravdepodobne že pri nizšich hodnotach iso. rozdiel nezbadaš. ale zaleži aj od tvojej šikovnosti... mam tento objektiv a som sním spokojný mal som moznosť pouzivať aj nokkor 70-300vr ale tento sa mi pozdáva viacej. hlavne čo sa týka pomer cena vykon
Díky za odpoveď. Je mi jasné, že porovnávať EOS 5D s týmto objektívom je trochu mimo. Len som myslel že sa nájde nejaký vlastník D3100, ktorý sem napíše svoj názor na tento Tamron... Máš vo svojej fotogalérii nasnímané niektoré fotky s ním?
 
martin9113
2011-12-31 13:41:10
príspevok od: Dying_Dream
Díky za odpoveď. Je mi jasné, že porovnávať EOS 5D s týmto objektívom je trochu mimo. Len som myslel že sa nájde nejaký vlastník D3100, ktorý sem napíše svoj názor na tento Tamron... Máš vo svojej fotogalérii nasnímané niektoré fotky s ním?
zatial nioe ale doplnim
 
GALA
2012-02-15 13:09:22
príspevok od: bear
70-300 IS je dobry objektiv, to 70-200/4L sa vymyka svojou cenou a kvalitou z normalu, preto je taky oblubeny. Navyse sa vdaka viacerym moznostiam upgradu na F2.8 a IS verzie pomerne casto predava aj ako bazarovy, co u kvalitnych objektivov zriedkave.
Ahoj,

vies nieco viac o tom upgrade Canon 70-200/F4 na F2.8 IS?
Prave sa tiez neviem rozhodnut,ake sklo kupit na moj Canon v rozsahu 70-200. Spekulanti stiahli vsetky kusy 70-200/f2.8 L IS USM a teraz je v predaji len druha generacia o 1000 euri drahsia..
 
bear
2012-02-15 13:15:39
príspevok od: GALA
Ahoj,

vies nieco viac o tom upgrade Canon 70-200/F4 na F2.8 IS?
Prave sa tiez neviem rozhodnut,ake sklo kupit na moj Canon v rozsahu 70-200. Spekulanti stiahli vsetky kusy 70-200/f2.8 L IS USM a teraz je v predaji len druha generacia o 1000 euri drahsia..
Co by si chcel vediet viac o moznosti upgrade? Predas f/4 dolozis par EUR a kupis f/2.8. Tiez o tom teraz rozmyslam, lebo moju 70-200 f/4 IS uz takmer nepouzivam, tak ju predam aj so 100-400 a to by mi mohlo stacit na 70-200/2.8 IS II.
 
GALA
2012-02-15 13:20:55
príspevok od: bear
Co by si chcel vediet viac o moznosti upgrade? Predas f/4 dolozis par EUR a kupis f/2.8. Tiez o tom teraz rozmyslam, lebo moju 70-200 f/4 IS uz takmer nepouzivam, tak ju predam aj so 100-400 a to by mi mohlo stacit na 70-200/2.8 IS II.
A za co predavas ten 70-200f/4 IS? Nebol si s nim spokojny? Alebo 2.8 je 2.8 ???
 
bear
2012-02-15 13:42:15
príspevok od: GALA
A za co predavas ten 70-200f/4 IS? Nebol si s nim spokojny? Alebo 2.8 je 2.8 ???
Teraz ju uz pouzivam minimalne, vacsinou pouzivam pevne ohnisko. Na cestovanie je 70-200/2.8 s 1.4x a 2x TC mensia, lahsia a flexibilnejsia ako 70-200/4 + 100-400.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-15 14:04:26
nič - normálne to bude pekne kresliť bez problémov už aj na plnu dieru, na FF su mäkšie rohy ktoré ti odpadnú na APS-C, je to objektív stavaný na husto osídlené senzory

a je tu aj recenzia na nikone

www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/objektivy/tamron-sp-70-300mm-f4-56-vc-usd/
 
maco02
2012-06-18 20:23:50
príspevok od: jozefmicic
Tak som si bol oba objektívy skúsiť v obchode a ten Tamron má skutočne lepšiu kresbu a detaily, hlavne na dlhom konci. Stabilizácia je až neuveriteľná, pri zaostrení objektívom doslova sekne a obraz sa ani nepohne, na pocit bola určite lepšia než ten Nikkor. Jediný menší problém je v komunikácii s telom - pri fotení v priorite clony s Tamronom foťák dopočítal kratšie časy, takže fotky boli podexponované, väčšinou tak o 2,3 kroky. Takže je nutné robiť korekciu, čo ale zase nie je až taký problém, len na to pri fotení treba pamätať, hlavne pri horších svetelných podmienkach. Navyše keď som sa na to pýtal, tak vraj to robia len modely D5000 a nižšie, taká D90 je vraj už v pohode.
Dnes mi prišiel tento tamron.Na forach sa piše otom stabilizatore že až sekne,ja ten pocit vôbec nemam.Da sa nejako zistit či funguje.Dakujem
 
pupava
2012-07-03 18:06:19
príspevok od: maco02
Dnes mi prišiel tento tamron.Na forach sa piše otom stabilizatore že až sekne,ja ten pocit vôbec nemam.Da sa nejako zistit či funguje.Dakujem
Ak mas zapnuty na objektive prepinac VC na ON, tak pri natlaceni spuste normalne cvakne a vydava jemny sumivy zvuk ktory prestane po cca 2 sekundach ked stabilizator "povoli". Nazoomuj si nejaku scenu na 300mm a pri ntlaceni spuste by sa mal obraz dost podstatne ustalit. Skus to porovnat aj ked das VC prepinac na OFF. Ak nenastane ani obrazova a ani zvukova zmena stabilizator nefunguje !
 
gyc
2012-12-30 02:26:14
mám ho druhý deň doma a testujem, zatiaľ som spokojný, jedinú výhradu by som mal k bokehu, ktorý mi nie je príliš sympatický...
 
duves
2012-12-30 10:03:50
príspevok od: gyc
mám ho druhý deň doma a testujem, zatiaľ som spokojný, jedinú výhradu by som mal k bokehu, ktorý mi nie je príliš sympatický...
Nuž je to taky kompromis. Mat niečo svetelnejšie je potom o inych peniazoch.
 
kravkarfu
2013-12-21 20:14:58
Mám D3100vku len so seťakom 18-55mm a zhanam nejaky lacnejší teleobjektiv a chcem fotiť aj makro, no makro sklo nejdem kupovať. Som začiatočník amatér a bol by som rád, ak by mi niekto vedel poradiť nejaký medzikrúžok alebo čo sa to používa aby teleobjektív mohol fotiť makro, teda vlastne aby sa mu zmenšila najmenšia zaostrovacia vzdialenosť, aby bol schopný ostriť od menej centimentrov. Vedeli by ste mi odporučiť nejaký konkrétny? Kupil by som ho spolu s teleobj. len sa rozhodujem nad tarmonom 70-300 a originálom nikkor 70-300. Zvažoval som aj 55-300 ale mnohí mi potvrdili, že ostrí pomaly, takže zvažujem už len nad dvoma tarmonom 70-300 a nikor 70-300. Ostrí tamron rýchlejšie ako nikor 70-300 ?
 
Bass
2013-12-21 20:38:11
príspevok od: kravkarfu
Mám D3100vku len so seťakom 18-55mm a zhanam nejaky lacnejší teleobjektiv a chcem fotiť aj makro, no makro sklo nejdem kupovať. Som začiatočník amatér a bol by som rád, ak by mi niekto vedel poradiť nejaký medzikrúžok alebo čo sa to používa aby teleobjektív mohol fotiť makro, teda vlastne aby sa mu zmenšila najmenšia zaostrovacia vzdialenosť, aby bol schopný ostriť od menej centimentrov. Vedeli by ste mi odporučiť nejaký konkrétny? Kupil by som ho spolu s teleobj. len sa rozhodujem nad tarmonom 70-300 a originálom nikkor 70-300. Zvažoval som aj 55-300 ale mnohí mi potvrdili, že ostrí pomaly, takže zvažujem už len nad dvoma tarmonom 70-300 a nikor 70-300. Ostrí tamron rýchlejšie ako nikor 70-300 ?
Mám tento TAMRON ale určite to nie je objektív na MACRO. Mimochodm ten TAMRON ostri dost rychlo. Ale s NIKOR to porovnat neviem. Ziadny TELEZOOM nebude na MACRO vhodny.
 
kravkarfu
2013-12-21 20:46:38
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Pretože ma prekvapilo, že tu mnohí nadávaju na tarmon 70-300, že je to najhorší objektiv aký kedy vyrobili (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/) Pritom testy naopak vykazujú dokonca to, že je až lepší ako nikkor 70-300, ktorý je mimochodom často na bazároch. (http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm) Tento test hovorí uplne o opaku ako komentáre vyššie uvedené (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/)
 
blahoslav
2013-12-21 20:54:24
príspevok od: kravkarfu
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Pretože ma prekvapilo, že tu mnohí nadávaju na tarmon 70-300, že je to najhorší objektiv aký kedy vyrobili (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/) Pritom testy naopak vykazujú dokonca to, že je až lepší ako nikkor 70-300, ktorý je mimochodom často na bazároch. (http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm) Tento test hovorí uplne o opaku ako komentáre vyššie uvedené (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/)
su 2 rozne objektivy: Tamron 70-300 macro bez stabilizacie s obyc. ostrenim a
Tamron 70-300 VC USD so stabilizatorom a ultrasonickym ostrenim, ktory je v tomto clanku testovany a nie je vhodny na makro, ale je ostry pri pricloneni na 7.1 a viac
 
WoodyBA
2013-12-21 21:02:53
príspevok od: kravkarfu
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Pretože ma prekvapilo, že tu mnohí nadávaju na tarmon 70-300, že je to najhorší objektiv aký kedy vyrobili (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/) Pritom testy naopak vykazujú dokonca to, že je až lepší ako nikkor 70-300, ktorý je mimochodom často na bazároch. (http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm) Tento test hovorí uplne o opaku ako komentáre vyššie uvedené (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/)
Pozor, sú dva typy Tamron 70-300.
Jeden za cca 150 evri nový, bez VC a bez USD. A o ňom hovoria ako o tom najhoršom.
A potom je tu druhý, s VC a s USD. A to je ten fešáčisko za cca 350 peňazí.
 
WoodyBA
2013-12-21 21:06:12
príspevok od: kravkarfu
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Pretože ma prekvapilo, že tu mnohí nadávaju na tarmon 70-300, že je to najhorší objektiv aký kedy vyrobili (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/) Pritom testy naopak vykazujú dokonca to, že je až lepší ako nikkor 70-300, ktorý je mimochodom často na bazároch. (http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm) Tento test hovorí uplne o opaku ako komentáre vyššie uvedené (www.ephoto.sk/forum/1/4464/tamron-af-70-300-potrebujem-poradit/)
Len na doplnenie - ten lacnejší má v názve aj slovko "makro", ale je to také to pseudomakro že uff.
Ak chceš lacné sklíčko na makro, bez Nikon 60 alebo 40, prípadne Tamron 60/f2.
Ten posledný som mal, krásne ostrý, len pomalý. Nikony som nemal.
 
kravkarfu
2013-12-21 21:09:55
ďakujem, jasné, že nekúpil ten bez stabilizácie. Takže predsa len dokáže celkovo konkurovať tarmon 70-300vka s nikor 70-300 (samozrejme myslim ten t. so stabilizaciou). POzriem as na tie lacne sklička
 
kravkarfu
2013-12-21 21:40:05
Neviete niekto, aký je rozdiel v bokehu, rýchlosti ostrenia, prípadne aj kvalite obrazu medzi Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD a nikor 70-300 ? ďakujem hlavne za odpoveď niekoho, kto si to mal možnosť vyskúšať.
 
Pallio
2013-12-21 22:17:48
Stabilizator je fantasticky. Ale pri dlhsej aktivacii plava obraz.. Tak pri foteni zo stativu ho treba bezpodmienecne vypinat.
 
kravkarfu
2013-12-22 07:59:55
Vďaka, rozhodol som sa nakoniec pre Tamron 70-30 VC USD vachádzajúc najmä z http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm a zo spokojnosti kamaráta s týmto objektívom, aj keď pravdu povediac nepoznám osobne nikoho s nikor 70-300 a jeho názor na spokojnosť, prípadne niekto, kto mal možnosť fotiť s oboma sklami. No vyššie uvedené testy ma presvedčili o tamrone. Jedine ešte mi vrta hlavou ten bokeh a naozaj či ostrí rýchlejšie ako nikor... No taktiež chcem fotiť lacno makro a hoci viem čo robia predsaky a medzikružky rozhodol som sa nejaké skúsiť, len neviem presne aké. Napríklad by som sa rád spýtal, čo urobí s tamron 70-300 predsadka (napr. viacčlenová raynox 150) a čo medzikružok 20mm (s presnosom AF). Myslím čo sa týka najmenšej zaostrovacej vzdialenosti. Pretože je mi na nič fotiť z menej ako 5cm, pretože vyplaším hmyz. Uvedomujem si svetelnosť, no rád by som videl, čo naozaj pri rôznych ohniskách urobí s tamr. 70-300 medzikružok a čo predsadka. Dúfam, že to sú moje posledné otázky a ďakujem za odpoveď

 
martin9113
2013-12-22 17:03:14
príspevok od: kravkarfu
Neviete niekto, aký je rozdiel v bokehu, rýchlosti ostrenia, prípadne aj kvalite obrazu medzi Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD a nikor 70-300 ? ďakujem hlavne za odpoveď niekoho, kto si to mal možnosť vyskúšať.
Tamron ma bokech pekny aj obraz. ostrenie je super rychle a presne v teple. a ja som na svojom objavil vadu . ked bolo vonku pod nulou tak proste odmietal presne ostrit prebiehal hore dole a nevedel sa chytit neviem cim to bolo . pritom bolo krasne slnecno .
 
mirka.palenickova
2014-05-10 23:43:57
Ahojte, rozhodujem sa na konečnú kúpu na teleobjektív medzi týmto objektívom Tamron SP 70-300/4-5,6 Di VC USD o tom čo sa píše v článku a druhý objektív je Canon EF 70-300mm F4.0 - 5.6 USM IS Zoom . . . Neviete mi prosím poradiť, že v čom je dosť rozdielny v parametroch, resp. čo navrhujete, ktorý je lepší ? Vďaka vopred.
 
Pallio
2014-05-11 16:25:04
Je super, ja mam ale starsne neostre lave rohy, neviem preco.
 
lubomir.celar.1
2014-07-01 10:59:56
Inak - keby s tým fotím na D3200 v interiéry - napríklad promóciu. Je to možné či skôr nemožné?
 
MagickVamp
2014-07-01 11:17:53
príspevok od: lubomir.celar.1
Inak - keby s tým fotím na D3200 v interiéry - napríklad promóciu. Je to možné či skôr nemožné?
Zistis jednoducho, nastav si na D3200 v interiri clony ake ma tento objektiv, casy minimalne 1/70 a 1/300. A nastav take ISO aby si to nemal podexponovane. Ak sa ti vysledok bude pacit, odpoved je ano. Moj odhad je ze na najdlhsom ohnisku uz bude ISO tak vysoke (vela sumu), ze sa ti to pacit nebude. Nizsie ohniska by ale mali byt pouzitelne, vzhladom na to ze nejde o nejaku dynamicku scenu.
 
fair_play
2014-07-01 11:45:54
príspevok od: lubomir.celar.1
Inak - keby s tým fotím na D3200 v interiéry - napríklad promóciu. Je to možné či skôr nemožné?
Tým môžeš fotiť na promócii jedine z vedľajšej budovy hádam na dlhom (300mm) konci ešte k tomu na DX tele. Možné je všetko, ale praktické to veľmi nebude. Záleží akú scénu alebo jej časť chceš mať odfotenú. Ak čiapky, brošne a 1/2 postavy, tak asi OK. Ale na celé postavy a zábery kde je viacero účastníkov sú sklá s ohniskami 16-85, 17-50, príp pevná 35/1.8 univerzálnejše na promóciu ako tento tamron. Svetelnosť 4 až 5,6 tiež nie je bohviečo. Ja som minulý mesiac fotil bratovu promóciu, sedel som cca v strede sály na pravom kraji, aby som mohol podísť nabok keby niečo (lebo výber miesta je podľa mńa rovnako dôležitý ako to čím fotím). Fotil som D7100 + tamron SP 24-70/2.8 Di VC USD. Blesk som nebral. Mám zábery aj na celú skupinu vedenia školy aj detail na brata. ISO pri clone 2.8 bolo 2000 - 3200. Fotenie vonku pred univerzitou to bolo zase o iných podmienkach a neviem si predstaviť fotiť tamronom 70-300 keď je tam tlupa ľudí, každý sa chce fotiť a ty nemáš kam poodstúpiť. Ono vždy ak sa na promócii nečo posere, tak je možnosť vziať si fotky od oficiálneho fotografa (fov) za sumu 20€ za 4 reportážne fotky. Hold, asi si urobím brigádu takto o rok.
 
Roman Ď
2016-02-18 21:32:50
Dobrý den, chcem sa informovať či tento objektív nebude veľmi ďaleký keď nemám ful hd ale Canon d 600
 
Roman Ď
2016-02-18 22:22:37
Prosím vás čo znamená Pomerne vysoká hladina CA ?
 
Point
2016-02-19 02:18:58
príspevok od: Roman Ď
Dobrý den, chcem sa informovať či tento objektív nebude veľmi ďaleký keď nemám ful hd ale Canon d 600
Už vidím ako by som dopadol keby to spravím opačne a teda tak ako ty.
Skús to najprv mojim spôsobom. Kúp si knihy, čítaj tunajšiu fotoškolu a keď zvladnes základy práce z dslr a budeš mať aspoň minimálne znalosti o objektivoch a fungovaní zrkadloviek . tak potom sa vrhni na nakupovanie.. Lebo tieto tvoje full HD otázky sú iba na smiech. Pomôžeš aj sám sebe a garantujem ti že keď sa tie základy naučiš, tak si usetris polovicu týchto hlúpych otázok. A to sa na mňa neuraz teraz.
 



  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
Inzercia