Hore

Astronomické montáže

Pri klasickej fotografii nám v podstate stačí nejaký fotoaparát a môžeme fotiť. Menší statív je bonus, ktorý rozširuje naše možnosti aj na predĺženie expozičnej doby, prípadne môžeme fotoaparát nechať robiť snímky samotný. Pri astrofotografii je však spomínaný statív nevyhnutnosťou. Okrem samotného fotoaparátu preto závisí náš úspech aj od statívu, prinajmenšom rovnakou percentuálnou mierou.

V astronómii označujeme statív aj ako montáž. Voľbou správnej astronomickej montáže sa ľahšie dopracujeme ku kvalitnejším výsledkom. Naopak s nesprávnym zariadením sa môže stať, že nebudeme schopní spraviť kvalitnejšiu snímku alebo naše limity budú položené veľmi nízko, nakoľko nie všetky astronomické montáže sú vhodné na fotografiu. Niektoré sú určené len na začiatočnícke pozorovania. Rovnako aj montáže, ktorými sa dá už aj fotiť, môžu sklamať naše očakávania. Preto si túto problematiku rozoberieme v nasledujúcom článku.

Anatómia astronomickej montáže

Hoci poznáme mnoho typov astronomických montáží, ich základné časti sú spoločné, pričom sa môžu líšiť tvarom alebo spôsobom fungovania. Preto si na úvod všeobecne povieme z akých základných častí astronomická montáž pozostáva, pričom jednotlivé osobitosti doplním pri rozprávaní o jednotlivých typoch.

Primárny účel astronomickej montáže je pevne a stabilne niesť nejaký aparát (ďalekohľad, fotoaparát alebo nejaké meracie zariadenie). Preto dôležitou časťou je tá, ktorá celú zostavu drží nad zemou. Montáž preto obvykle stojí na nejakom podstavci, ktorým môže byť trojnožka alebo nosný stĺpik. Klasická trojnožka je veľmi rozšírená a poznáme ju už pri fotografických statívoch. Jej výhodou je, že je ľahká, dá sa prenášať a preto sa odporúča montáž na trojnožke najmä vtedy, ak za oblohou niekam cestujeme a nemáme stacionárnu pozorovateľňu, napr. doma. Bývajú rôzne pevné a masívne v závislosti od predpokladanej hmotnosti, ktorú budú niesť. Ak kupujeme montáž s prioritou pre astrofotografiu, odporúčam sa zamerať najmä na masívnejšie (síce ťažšie) trojnožky, ktoré nám poskytujú veľmi dobrú stabilitu aj v prípade, že by sme časom dokúpili väčší ďalekohľad.

Ako podstavec pre montáž sa tiež zvykne používať nosný stĺpik, ktorý býva zabudovaný do zeme. Nie je prenosný, ale jeho výhodou je veľmi dobrá stabilita, nakoľko obyčajne býva nehybný. Ďalšou výhodou je, že ho nemusíme pred každým pozorovaním nastavovať do vodorovnej polohy tak ako trojnožku. Vodorovná poloha je veľmi dôležitá pre rýchlejšie a presnejšie ďalšie nastavenia montáže pred fotením (spomenieme si ich neskôr v článku).

Najpodstatnejšou časťou je samotná hlava montáže. Je to tá časť, na ktorú sa priamo pripevňuje fotoaparát alebo ďalekohľad. Jej tvar sa líši v závislosti od rôznych typov montáží,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
ZdenoK
2013-09-10 08:41:49
Astrofotografiu si môžete vyskúšať aj s pomerne primitívnym zariadením na ktoré posadíte fotoaparát: http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1255
 
fretiak
2013-09-10 21:51:17
vdaka za skvely clanok, dalsi navod ako investovat peniaze ) ale sam za seba mozem povedat ze niekedy to bez montaze fakt nejde. len tak dalej, Jakube
 
belco
2015-01-22 16:59:31
Mate niekto skusenosti s montazou SkyWatcher Star Adventurer? Cenovo vychadza lepsie ako AstroTrac a predkpokladam, ze rovnako splni svoj ucel.

 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia