Hore

Chcem filmovú Minoltu

Minule sme si predstavili najzaujímavejšie filmové Nikony vhodné pre aktívne fotografovanie. Po revolúcii bola u nás ale najúspešnejšou značkou, predávajúcou zrkadlovky, Minolta. Pripomenieme si jej bestsellery, ale aj zberateľsky zaujímavé fotoaparáty, s ktorými stojí za to fotiť.

Začneme trochu netradične, stredoformátovým fotoaparátom. Stredný formát si s Minoltou spája málokto a je pravdou, že Minolta v tomto segmente nebola obzvlášť aktívna.

Minolta Autocord

Tento fotoaparát patrí do rovnakej kategórie ako československý Flexaret alebo japonská Yashica Mat 124G. Je to dvojoká zrkadlovka na zvitkový film, formát záberu 6x6 cm. V našich končinách na ňu narazíte len zriedkavo. Preto je fotoaparát zaujímavý aj zo zberateľského hľadiska. Na eBay sa dá zohnať pomerne ľahko a myslím že za prijateľné ceny. Autocordov je niekoľko verzií s objektívom Rokkor 75/3,5 alebo75/3,2. Najskôr sa vám podarí zohnať Autocord III. Pomerne vzácny je model TLR so vstavaným expozimetrom.

Minolta Autocord III. Foto: Flickr

Pokračovať budeme kompaktnými fotoaparátmi s manuálnym zaostrovaním. Samozrejme nie bežnými plastovými kompaktmi, ale niečím poriadnym. Dokonca si predstavíme zaujímavú bezzrkadlovku, akoby sme dnes povedali CSC-čko.

Minolta Hi-Matic F

Legendárny model sa dočkal niekoľkých verzií, ja som však za tu klasickú zo 70-tych rokov. Kompakt s priehľadovým hľadáčikom je osadený pevným objektívom 38 mm f/2.7. Práve ten stojí za úspechom tohto modelu. U nás je najrozšírenejší model F, veľmi podobné sú modely E, G a 7s. Niektoré majú 40 mm objektív s lepšou svetelnosťou F1,7. Neskôr Minolta pridala do Hi-maticu blesk a potom aj automatické zaostrovanie. To sa však už čaro pôvodného Hi-Maticu vytratilo. Veľmi pekný je čierny Hi-Matic CS.

Minolta Hi-Matic F. Foto: etsy.com

Minolta CLE

Minolta istý čas spolupracovala s Leicou. Neskôr si predstavíme zrkadlovku, ktorá z tejto spolupráce vzišla. Minolta CLE je hľadáčikový fotoaparát z roku 1980, s vymeniteľnými objektívmi. Spoluprácu s Leicou dokazuje použitie Leica M-bajonetu. Minolta k fotoaparátu vyrobila trojicu objektívov: 28, 40 a 90 mm. Tento fotoaparát nie je pre začiatočníkov. Od kúpy môže odradiť vysoká cena, ak do neho investujete, môže vás tešiť, že máte jeden z najzaujímavejších fotoaparátov vôbec. Tento model má aj svojho predchodcu z roku 1973, model CL. Ten nájdete ako Leicu CL alebo Leitz Minolta CL. Zberateľsky je ešte zaujímavejší, pre praktické používanie však…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spooky
2017-07-26 07:12:32
Pekný článok.
Vlastním, a používam, Himatic F, XG-M a objektívy Rokkor 50/1.4 a Rokkor 50/1.7 a musím povedať, že sú to výborné fotoaparáty.
Veľmi ma zaujala ta TC-1.
 
Marcel Rebro
2017-07-26 07:33:44
príspevok od: spooky
Pekný článok.
Vlastním, a používam, Himatic F, XG-M a objektívy Rokkor 50/1.4 a Rokkor 50/1.7 a musím povedať, že sú to výborné fotoaparáty.
Veľmi ma zaujala ta TC-1.
Ja mám Minoltu CLE. Je to taká Leica pre menej majetných.
 
spooky
2017-07-26 07:41:06
príspevok od: Marcel Rebro
Ja mám Minoltu CLE. Je to taká Leica pre menej majetných.
Ja mám Bessu R4A s objektívom Nokton 35/1.4. Má tak isto M bajonet ako Leica. Tiez sa označuje ako Leica pre chudákov
 
z80
2017-07-26 14:41:51
Ja som mal na VS jednu spoluziacku, ktoru sme volali Minolta, lebo na prednaske si do zosita doslova kopirovala kazde slovo prednasajuceho (vratane vtipnych poznamok).
 
andrejs
2017-07-28 13:21:43
Máme dodnes doma Hi-Matic F so 40 mm. Na tom som ako malý chlapec začal fotiť s ocinom a potom som prešiel na Olympus OM2000.
Minolta dodnes funguje!!!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia