Hore

Dvojoké filmové zrkadlovky

Dvojoká zrkadlovka je ideálnym fotoaparátom pre tých, ktorí chcú začať s fotografovaním na film a hľadajú štýlový fotoaparát, výrazne odlišný od súčasných digitálnych zrkadloviek a CSC-čiek. Pozrime sa na tie najdostupnejšie modely.

Fotografovanie na film sa vracia do módy. O fotoaparátoch sme čo to už popísali, nedávno o tých značky Nikon. Ak by som znovu začal fotiť na film, kinofilmový formát by ma však nelákal. Keď fotografovať na film, tak úplne odlišne ako na digitál. Vybral by som si fotoaparát na stredný formát hneď z niekoľkých dôvodov.

Tým prvým by bol väčší rozmer políčka, ktorý poskytuje výrazne vyššiu obrazovú kvalitu ako kinofilm. Z väčšieho rozmeru vyplývajú iné možnosti práce s hĺbkou ostrosti. Najpoužívanejším formátom je tu 1:1 (6x6 cm). Štvorcový formát dnes už nie je bežný, to je možnosť ako sa odlíšiť od fotografií s pomerom 3:2 a 4:3, ktoré sú dnes najrozšírenejšie. Pri štvorcovom formáte sa inak komponuje. Znamená to zmenu a zároveň sa pri tom naučíte niečo nové o kompozícii.

Dvojoká zrkadlovka je charakteristická dvojicou objektívov. Spodný objektív prenáša obraz na film. Vrchným sa pozerá fotograf na scénu a komponuje. Objektívy sú spriahnuté, aby zaostrovali spoločne.

Ak by som opäť začal fotografovať na film, vybral by som si čo najzábavnejší fotoaparát. Taký, ktorý sa ovláda odlišne. Keď zmena, tak vo všetkom, nielen v záznamovom médiu a formáte. Pre mňa je takým fotoaparátom dvojoká zrkadlovka. Niektorí mladí fotografi ani netušia o čo ide. Zrkadlovky samozrejme poznajú, ale dvojokú? Digitálna zrkadlovka je zrkadlovka jednooká, pozeráme sa okom do okuláru hľadáčika. Pozorujeme pri tom obraz, ktorý prechádza rovnakým objektívom, ktorý dodáva obraz aj pre snímací prvok. Dvojoká zrkadlovka využíva dvojicu objektívov. Jeden zabezpečuje obraz pre film, druhý prenáša obraz na matnicu, na ktorej obraz pozorujete vy. Do dvojokej zrkadlovky sa najčastejšie pozeráte zhora. Aby ste na matnicu dobre videli, je umiestnená v hlbokej šachte. Na obraz, na nej premietnutý, sa pozeráte obidvomi očami. U niektorých fotoaparátov je možné nasadiť aj hranol, do ktorého sa potom pozeráte jedným okom.

Do dvojokej zrkadlovky sa pozeráme zhora. Obraz z objektívu sa premieta na matnicu. Pri zaostrovaní môžete použiť lupu.

Jednooké a dvojoké zrkadlovky sa neodlišujú tým, či sa pozeráme jedným alebo obidvomi očami, ale koľko objektívov majú. Takže jednooká zrkadlovka má jeden objektív a dvojoká dva. V…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
miki33
2017-04-04 08:14:27
Pekne zhrnutie
 
spooky
2017-04-04 12:00:13
Mám Yashica Mat 124 G a maximálna spokojnosť. Mal som aj Flexaret ale ten sa na Yashicu nechytá.
 
Jan1
2017-04-04 12:20:49
A zvitkové filmy sa dajú bežne kúpiť?
 
mirosz
2017-04-04 12:24:59
príspevok od: Jan1
A zvitkové filmy sa dajú bežne kúpiť?
Relativne bezne. Aj na ebayi su...
https://www.prolaika.sk/e-shop/120-60-mm/c-186.xhtml
 
poqy
2017-04-04 19:11:01
príspevok od: Jan1
A zvitkové filmy sa dajú bežne kúpiť?
https://fomaobchod.cz/cernobilenegativnifilmy/svitkovefilmy/
 
belco
2017-04-04 20:56:07
Ja som si niečo niečo pred vyše rokom zaobstaral Flexaret VI a celkom sa popri digitále s nim bavkám.
 
Dedo
2017-04-06 18:45:32
124 používal aj lgendárny portrétista Milan Borovička z Val.Mezu - skupina SETKÁNI/+Miro Bílek a Taras Kuščynski.
Jeho a fotky tejto skupiny sú delikátne.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia