Hore

Chcem filmový Canon

Po Nikone a Minolte, tu máme prehľad filmových fotoaparátov značky Canon. Vo výbere nájdete osvedčené modely, s ktorými sa oplatí fotografovať aj dnes. Nenájdete tu výhradne zberateľsky zaujímavé prístroje, s ktorými sa však už ťažšie fotografuje a ani staré rachotiny, prekonané svojimi nástupcami.

U zrkadloviek začneme samozrejme tými manuálnymi. Canon tu používal trochu ťažkopádny bajonet FD.

Canon AE-1 Program

Začnem najobľúbenejším manuálnym filmovým Canonom. Okrem manuálu mal aj clonovú automatiku. Ovládanie blesku využívalo TTL meranie. Kvalitná matnica pochádzala z profi modelu F-1. K prístroju sa dal pripojiť aj winder. Toto je model pre mierne pokročilých a pokročilých fotografov. Zároveň je však aj prístrojom vhodným pre začínajúcich filmových fotografov. AE-1 Program je technicky o dosť vylepšený oproti predchodcovi AE-1. Dal by som mu rozhodne prednosť.

Canon AE-1 Program. Foto: Analogsensses

Canon F-1/F-1n/New F-1

Vlajková loď Canonu, profesionálny prístroj s poloautomatikou, výmenným hranolom a možnosťou pridania motorového prevíjača filmu. Fotoaparátov v slušnom stave nie je až tak veľa, väčšina kusov bola používaná profesionálne. Zachovalé kúsky sa predávajú za pomerne vysoké ceny, obzvlášť olympijské limitované verzie. U nás sa celkovo zháňa ťažšie. Fotoaparát sa dočkal dvoch vylepšení. Najnovší model hľadajte pod označením New F-1.

Canon F-1n v limitovanej olympijskej verzii. Foto: Dpreview

Canon T90

Pred príchodom AF zrkadloviek mal Canon éru moderných manuálnych zrkadloviek radu T. Osobne považujem tento rad za nie príliš vydarený, až na najvyšší model T90. Dnešným ekvivalentom sú DSLR radu EOS 5D. T90 vyzerá ako AF zrkadlovka a podobne sa ovláda, až na manuálne zaostrovanie. Nájdete v ňom plnú programovú výbavu, TTL riadenie blesku, špičkovú uzávierku a dokonca aj veľký stavový displej a motorové prevíjanie. Ak vo filmovej fotografii hľadáte aj retro a pocit z klasického manuálneho fotoaparátu, nie je to prístroj pre vás. T90, okrem zaostrovania, robí všetko za vás. Je to prístroj pre tých, ktorí chcú fotiť na film, ale vyhovuje im komfort moderných fotoaparátov. Za zváženie ale stojí, či už potom neísť do modelu s automatickým zaostrovaním.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marek Janicko
2017-07-31 08:35:36
Ako bolo spomenuté na začiatku. Canon použil pre staršiu techniku bajonet FD. V dnešnej dobe sa dajú kúpiť tieto objektívy za veľmi priaznivú cenu (okrem niektorých). Malé nevýhoda oproti Nikonu bohužiaľ je že FD objektívy sa nedajú použiť na nových fotoaparátoch. Výmenu bajonetu je možná no to už zachádzam do inej debaty.
Osobne vlastním zopár FD objektívov a minimálne cez konverzný krúžok a prípadne makro krúžky je možné za pár eur si zabezpečiť kvázi macro objektív. Osobne takto rád využívam 55mm 1.2, ktorý dáva zaujímavý retro bokeh a pritom fotky sú ostré.
Kto disponuje bezzrkadlovkov, môže tieto objektívy bez obmedzení využívať v manuálnom režime cez konverzný krúžok.

Dodám ešte na záver, že osobne rád fotím na film v spojení s expozimetrom, ktorý mi dopraje príjemný pocit po vyvolaný, že niesom sklamaný s podexpozície alebo prepalov.
 
mirosz
2017-07-31 09:31:19
Ak niekto chce kupit filmovy pristroj, odporucam pana Petra. Ma pekne fotaky roznych znaciek, vie ich aj servisovat, dokonca dava zaruku na to co predava, ochotne vysvetli, ukaze... Opravoval mi Petri TTL a spokojnost.
https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?mail=55117&telefon=0949211384&jmeno=Peter
 
spooky
2017-07-31 11:14:10
Mam Canon EOS 30V a 33. Super fotaky.
 
andrevs
2017-08-08 09:11:19
Bude aj článok o filmových olympusoch? nedávno som jeden kúpil
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-08-08 10:07:56
príspevok od: andrevs
Bude aj článok o filmových olympusoch? nedávno som jeden kúpil
Možno. Už zajtra bude článok o kompaktoch.
 
mirosz
2017-08-09 07:15:29
príspevok od: Karol Srnec
Možno. Už zajtra bude článok o kompaktoch.
Karol, preco su tieto clanky raz uzamknute, inokedy nie?
Nikon - odomknuty, Minolta - zamknuty, Canon - odomknuty, filmove kompakty - zamknuty...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-08-09 08:39:24
príspevok od: mirosz
Karol, preco su tieto clanky raz uzamknute, inokedy nie?
Nikon - odomknuty, Minolta - zamknuty, Canon - odomknuty, filmove kompakty - zamknuty...
Chby v nasich radoch.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia