Hore

Objektív z druhej ruky

Ak netrváte na tom, že všetko musíte mať nové, môžete kúpou použitého objektívu ušetriť. Zatiaľ čo na nový máte dvojročnú záruku, je kúpa použitého vždy spojená s určitou mierou rizika. Povieme si o tom ako toto riziko minimalizovať.

Kúpa objektívu z druhej ruky býva menej riziková, ako kúpa fotoaparátu alebo blesku. Je to dané jeho konštrukciou, ktorá sa dá pomerne ľahko skontrolovať.

Kúpa a predaj použitého tovaru je podchytená príslušným zákonom Obchodného zákonníka. Na použitý tovar sa vzťahuje 6 mesačná záručná lehota. Pozor, nie je to rovnaká záruka, akú vám dáva predajca pri kúpe nového objektívu. Záruka je limitovaná vekom objektívu, jeho stavom pri kúpe a ďalšími okolnosťami. Ak vám niekto predá objektív s tým, že je na ňom nejaká vada, ktorá ale nemá vplyv na jeho funkčnosť, ťažko budete dodatočne vymáhať jej opravu, či vrátenie peňazí.

Ak kupujete dvadsaťročný objektív, je vám asi zrejmé, že jeho životnosť je obmedzená, aj keď vám môže spoľahlivo slúžiť ďalších dvadsať rokov.

Problematické býva dokazovanie vzniku chyby počas plynutia záruky a aj vymáhanie náhrady škody, či zrušenia kúpno-predajnej zmluvy.

Odporúčam pri kúpe použitého tovaru spísať kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej je zrozumiteľne napísané, kto je predávajúci, kto kupujúci, o aký tovar sa jedná (nezabudnúť na výrobné číslo), dohodnutá predajná suma a samozrejme dátum a podpis obidvoch zúčastnených strán. Je dobré, ak v nej zaznamenáte aj príslušenstvo (filtre, krytky...) a ak sú známe nejaké nedostatky, tak aj tie.

Ak kupujete použitý tovar v obchode, ako kúpno-predajná zmluva slúži pokladničný doklad alebo faktúra.

Začal som trochu pesimisticky, ale chcel som vás pripraviť aj na ten najhorší scenár. Osobne mám s kúpou a predajom použitých objektívov kladné skúsenosti a aj teraz ich mám vo výbave niekoľko.

Pokiaľ môžete, vyhnite sa kúpe na diaľku. Popis objektívu v inzeráte napísal jeho majiteľ. Čo znamená veľmi dobrý stav? Pre vás možno, že je objektív ako nový, pre majiteľa, že sa ešte nerozpadol. Určitou zárukou je, ak je objektív ešte v záruke a je k nemu dodaný aj správne vyplnený záručný doklad. V takom prípade, ak sa aj niečo stane, môžete nechať objektív bezplatne opraviť.

Vidieť a prekontrolovať kupovaný objektív je najistejšie. Neuponáhľajte sa. Dôkladne si objektív prekontrolujte a vyskúšajte. Nezabudnite si zobrať fotoaparát. Seriózny predajca vám rád vyjde v ústrety a nechá vás objektív dôkladne vyskúšať.

Častokrát som sa stretol s otázkou, či objektívu niečo je, keď ho majiteľ predáva. Prečo by malo byť? Najčastejšími dôvodmi je upgrade, nevyužitosť, či predaj celej výbavy.

Skúšanie

1. Prvý dojem je dôležitý, hlavne u novších objektívov. U starších objektívov je samozrejmé, že vykazujú známky používania, niekedy môže byť vrchný náter výrazne odratý, ale po optickej a mechanickej stránke môže byť objektív v úplnom poriadku. Stav príslušenstva (krytky, slnečná…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2009-12-01 09:53:31
Clanok dobry, dik.
 
WildSammy
2009-12-01 10:15:51
Mna by zaujimalo ako najlepsie zistim, ze je objektiv decentrovany? Tiez by ma zaujimalo aj preco na jednom objektive mam 50mm velmi makkych a ostatne ohniskove vzdialenosti su OK. Este by ma zaujimalo aj preco pri niektorych ohniskovych vzdialenostiach ma fotak problem zaostrit, ci je to dane konstrukciou AF fotoaparatu alebo problemom daneho objektivu. Dakujem. Clanok o chybach objektivov som cital, ale nie je mi vsetko jasne. Inac tento clanok je tiez fajn. Super vediet na co si davat pozor pri kupe objektivu. Rozne veci by ma ani nenapadli.
 
eiger33
2009-12-01 10:21:20
Chyba tam podla mna este jedna vec, ktoru som ja pri kupe starsieho objektivu kontroloval. FF resp. BF. Ale inak dobry clanok, niektore veci, ktore som sa tu docital som ja zase nekontroloval... Takze dobry clanok :)
 
dmedia
2009-12-01 10:45:31
Kupoval som vela objektivov z druhej ruky, dodrzanim hore uvedeneho som sa zatial nikdy nesklamal. A jedna dobra rada-NIKDY CEZ DOBIERKU BEZ VYSKUSANIA! To je sice spomenute v clanku, ale to je asi NAJ. A este, ideal je sviatocny fotograf, casto vlastni skla-doslova SKVOSTY, lebo mu to niekedy niekto doporucil kupit, ale neuziva, jemu staci setak na tele, takto sa mi podarilo kupit par dobrych pevnych skiel, ako nove z vyroby, napr. 50/1,4. Preto nikdy neberiem prvu ponuku, je treba si trocha vyberat...
 
duroslav
2009-12-01 10:51:39
príspevok od: eiger33
Chyba tam podla mna este jedna vec, ktoru som ja pri kupe starsieho objektivu kontroloval. FF resp. BF. Ale inak dobry clanok, niektore veci, ktore som sa tu docital som ja zase nekontroloval... Takze dobry clanok :)
FF a BF treba kontolovať u každého objektívu, aj u nových.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 10:54:22
príspevok od: duroslav
FF a BF treba kontolovať u každého objektívu, aj u nových.
Tyka sa hlavne Canonistov.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 10:56:57
Este raz chcem upozornit na kompatibilitu objektivov Sigma, nepodcenujte to. U starsich objektivov je problematicky takmer kazdy druhy. Hlavne s bajonetom Canon a Sony/Minolta.
 
dmedia
2009-12-01 11:24:59
Este jedna vec, v clanku sa velmi nespomina cena, dost dolezita vec. Viem, ze dohodou...ale podla mna ked nieco nove stoji 550Eur, tak zanovne za 500EUR...je asi bezpredmetne, bohuzial predavajuci musi trocha zlavit, predsa len ked je to po zaruke, je to znacne riziko a to musi byt nejak cenou osetrene.
 
stivi13
2009-12-01 11:48:49
Tak tento článok mi prišiel úplne vhod. :-D
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 12:16:18
príspevok od: dmedia
Este jedna vec, v clanku sa velmi nespomina cena, dost dolezita vec. Viem, ze dohodou...ale podla mna ked nieco nove stoji 550Eur, tak zanovne za 500EUR...je asi bezpredmetne, bohuzial predavajuci musi trocha zlavit, predsa len ked je to po zaruke, je to znacne riziko a to musi byt nejak cenou osetrene.
Kazdy sam si musi zvazit, aka cena je pre neho prijatelna.
 
phill1225
2009-12-01 13:46:04
A zasa efoto rulez, hned prvy prispevok a namiesto sa pozretia na problematiku kupy ´ojazdenych´ skiel sa tu rozobera niekoho nazor na uplny nezmysel, na inych forach (ano ´warezoch) taketo OFFTOPIKY sa hned mazu a dava sa ban uzivatelovi. Potom sa tu deje to co na inych forach nevidim.. ked hladam problem preco mi v php nefunguje cyklus najdem 10prispevkov k veci, tuna nasiel som cca 30% pripevkov k veci, ostatne je detinske dohadovanie sa o mastnych vlasoch, a vidite to? uz aj ja pisem offtopic.
KU CLANKU: dakujem autorom za napisanie, rozobrali tu veci ktore je dobre si vzdy uzrejmit pred kupou aby clovek nezabudol na nieco a potom toho nelutoval.
Ja by som este dodal ze je dobre si zistit ak je este technika v zaruke, kde bola technika kupovana, ci obchod uz nezanikol a pod. Samozrejme da sa vyuzit servis, ale niekedy je jednoduchsie to riesit cez obchod.
 
Marcel Rebro
2009-12-01 14:10:34
Ja mam objektivov z druhej ruky viac - najdrahsie Nikkor 12-24/4DX, 17-55/2.8DX, 17-35/2.8, 24/2.8, 50/1.8 ... Niektore kupene osobne (12-24, 17-55 ...), niektore cez eBay (17-35, 24, 50 ...). Objektiv z druhej ruky ma zaujima, ak je cena cca polovicna noveho a zatial to funguje. Pri kupe / testovani dodrziavam +/- v vyssie uvedeny postup a zatial je vsetko v pohode.

Jediny problem som mal zatial s 17-35/2.8 kupenym cez eBay - nevungoval mu prenos clony, stale fotil na 2.8 ... reklamoval som ho, predavajuci (UK) zavadu uznal a vratil mi peniaze vcitane jedneho postovneho. Druhy kus uz bol OK.
 
immortal20
2009-12-01 14:11:03
ak som kupil objektiv v ktorom je vnutri spina vsimol som si neskoro a uz sa to vyreklamovat neda... co mam spravit ked sa to neda odstranit vysavacom ani fenom ?
ten prach nebolo vidno normalne rsp nevidel som ho ale na fotkach je
 
noiseless
2009-12-01 14:56:33
ja by som vás chcel upozorniť na ten bod , v ktorom sa píše že treba skontrolovať chod prstencov. Treba !!! Ja som kúpil sigmu 24-70 EX DG 1:2,8 a zasekáva sa mi na ňom ostriaci prstenec. už pri kúpe nešiel úplne ľahko, ale nekládol som an to nejaký dôraz. Teraz som zistil že je to závada a musí to ísť do servisu. takže pozor na to !
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 15:02:48
Aby si na fotke videl spinu v objektive, musela by mat velkost postovej znamky. Hodil som ´vcul´ na predny a potom na zady clen objektivu papierik o velkosti cca 1x1 cm, nebolo ho vidno.
 
pa4k
2009-12-01 16:02:58
Ja sa prilis neodvazim kupovat objektiv z ruky pretoze i s objektívmi bez ruky mam problémy. Kupil som si dva oruiginal nikony jeden z nich nebol ziadny lacan a potom aj jeden tamron a na kazdom som natrafil na jemnu spinu ci skrabanec na prednom člene z vnútornej strany. Ja viem, ze to nevidiet na fotkach ale trochu to štve. AK by som bol na výstupnej kontrole v Nikone tak by neopustil fabriku ani kus. Nuz co robia to v Thaiwane ale taky Tamron sa vyraba v Japonsku a prilis mu to nepomaha.
 
izzino
2009-12-01 16:14:54
Ja mam vacsiu polovicu mojej zbierky kupenu z druhej ruky a to prevazne z Ebayu. Pri osobnom predani platia tie pravidla co pisal Karol. Posledny kusok som uz kupoval s tym ze pojde do servisu, ale o tolko som aj zjednal cenu. teraz sa asi citajuci zarazi ci som retard, nie nie som. Ide o to ze normalne by som za neho dal asi o dve tretiny viacej a takto sa aspon dozviem aj to ako je na tom macko v nutri. Tyzdeny test vysiel na vybornu a som velmi spokojny.
Nakup cez ebay je tiez velmi osvedceny. treba si vyberat predajcou ftory maju rate aspon s zltou hvezdou, co je 30 predanych, alebo upenych kusov. Najlepsi su uzivatelia s predajom nad 10000 a ty uz po vacsine maju znacku best ebay seller. Garancia funguje ako vsade vo svete 1 rok. Nepohodlnost je jedine to ze to treba poslat za postovne naspat ak by trebalo, ale pri usetreni 200-300 eur tych 20 za postovne ozelie kazdy.
Feedback je tiez dolezity. nikdy nekupujem od nikoho kto ma nizsiu percentnost ako 99.5% ja osobne mam 77poloziek a 100%, takze takych predajcou aj kupujucich vzdy povazujem za serioznych.

A ku tym Konica/minolta - Do dnesneho dna som nenatrafil na jediny objektiv ob minolty ktory by nefungoval, alebo mal nejaky problem na sony. To ale o sigmach nemozem povedat a i tamron my blbol na A700 a sony mi povedali uplne jenoduche riesenie. Kup si original sony, nebudes mat ziaden problem. a bol som vybaveny.

s pozdravom izzino
 
PeterSA11
2009-12-01 18:01:14
Veĺmi prínosný článok. Dakujeme.
 
immortal20
2009-12-01 18:13:55
príspevok od: Karol Srnec
Aby si na fotke videl spinu v objektive, musela by mat velkost postovej znamky. Hodil som ´vcul´ na predny a potom na zady clen objektivu papierik o velkosti cca 1x1 cm, nebolo ho vidno.
tak neviem no pri pohlade oproti svetlu som to nevidel ale na fotke som si to vsimol ... tak neviem co ako to tam moze byt ... vidno to iba pri macrofotkach
 
duroslav
2009-12-01 19:06:35
príspevok od: immortal20
tak neviem no pri pohlade oproti svetlu som to nevidel ale na fotke som si to vsimol ... tak neviem co ako to tam moze byt ... vidno to iba pri macrofotkach
Si si istý, že nemáš špinavý snímač?
 
immortal20
2009-12-01 19:10:30
príspevok od: duroslav
Si si istý, že nemáš špinavý snímač?
pri inych mi to nerobi ...takze asi nie no ale ruku do ohna by som zato nedal
 
admin
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 20:20:42
príspevok od: milos
Všímam si názov témy a na základe toho tvdím,že s autorom článku sa nedá nesúhlasiť,
Upozornil som vas na nazov temy clanku, lebo ste riesil veci mimo temy, ktorou sa clanok zaobera. Neviem teda ako ste tym vyjadril svoj nesuhlas s autorom clanku. (?)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-01 20:28:24
príspevok od: immortal20
tak neviem no pri pohlade oproti svetlu som to nevidel ale na fotke som si to vsimol ... tak neviem co ako to tam moze byt ... vidno to iba pri macrofotkach
Predpokladam, ze si priclonil objektiv, vtedy su necistoty zretelnejsie.
 
milos
2009-12-01 20:31:13
príspevok od: admin
Upozornil som vas na nazov temy clanku, lebo ste riesil veci mimo temy, ktorou sa clanok zaobera. Neviem teda ako ste tym vyjadril svoj nesuhlas s autorom clanku. (?)
Ja som vyjadril súhlas s ním.A ešte ďakujem za poučný článok.
 
markato1
2009-12-01 20:54:32
Vdaka za poucny a zaujimavy clanok
 
hmphoto
2009-12-01 21:52:01
Dobrý článoček, niečo som už vedel a aj som postupoval tak ako autor článku píše, nadruhej strane som sa zasa niečo nového dozvedel. Takých článkov viac.
 
immortal20
2009-12-02 04:50:06
príspevok od: Karol Srnec
Predpokladam, ze si priclonil objektiv, vtedy su necistoty zretelnejsie.
hej presne tak
 
Leopold
2009-12-02 12:00:38
dobré, všetky rady budem teraz práve využívať !
 
luciaB
2009-12-03 00:17:25
príspevok od: duroslav
Si si istý, že nemáš špinavý snímač?
Ja som dostala jeden poskodeny objektiv. Pri zacloneni su zjavne tmave skvrny. Najpr som sa vyplasila, ze je to senzor, ale potom mi doslo, ze to by boli biele bodky. potom som si vsimla, ze vnutorna (ta, smerom do aparatu) cocka je poskrabana. A riadne. A skvrny je videt vyslovene len pri zacloneni. Fotievam nim iba v temnych priestoroch, kedy jednoducho musim mat clonu naplno otvorenu.
 
Peco
2009-12-03 12:12:51
ja by som sa spytal, na spominane second-handy. su nejake web adresy? alebo aspon adresy kamennych obchodov? dakujem.
 
seifi
2009-12-03 22:45:06
Mám len dobré skúsenosti s predajom a kúpou objektívov, zo 10 mi tak prešlo rukami von aj dnu. Foťák som len predal, aj to som išiel hodne s cenou dole, vedel som, že inak mi zostane na pamiatku. Druhý som radšej podaroval. Na inzerciu a hľadanie tovaru z ruky využívam len český Paladix. Nejako som si na to prostredie zvykol. Ak predávate máte záujem tovar aj doviesť, ale presvedčte sa či je skutočne záujem tovar kúpiť. Nič moc, ak vám niekto po hodine skúšania povie, že fajn, nemá to chybu, také niečo by som chcel, ale ešte nemám našetrené.
Článok je dobrý, pomôže; dobrí ľudia čo takéto veci takto pekne pre ostatných položia na papier.
 
paoravec
2009-12-05 21:03:56
tak to sú pekné skusenosti, výborne sa mi to hodí
 
bonifacko
2010-08-12 19:09:51
V tomto článku sa píše o pliesni objektívu. Neviem si dosť dobre predstaviť o čo ide. Vedel by mi niekto dat link, pripadne foto na objektív s uvedenou závadou?
 
tomasqo
2010-09-26 20:05:58
Dakujem za vyborny clanok. Akurat kupujem z druhej ruky nikkor 70-200 f/2,8 VR (1.verzia) takze som rad, ze som to tu nasiel :-)
 
tonlou
2010-12-10 23:54:54
Super clanok. Zajtra sa idem pozriet na jednu Sigmu pre Nikon. Hned otestujem,ci ostri spravne v celom rozsahu. Len teraz neviem,ci tato chyba sa vyskytuje aj pri AF objektivoch bez motorceka. Zial notebook so sebou neberiem,takze budem mat len display fotaku k dispozicii.
Ako sa da otestovat BF a FF?
este raz vdaka za clanok
 
nayoxus
2012-03-26 19:03:30
Práve sa obzerám za nikkorom 16-85 z druhej ruky, takže článok mi prišiel veľmi vhod a dostal ma do obrazu. Aj vďaka nemu, dúfam, nekúpim mačku vo vreci.
Ďakujem.
 
Matej1
2012-11-24 21:24:58
Dobrý članok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia