Hore

Základná výbava pre fotografovanie III. - Krajina, príroda

Čo potrebujete a čo nie je nutné, keď začínate s fotografovaním? Postupne si prejdeme základné fotografické žánre. Dnes si povieme o základnej výbave pre amatérsku krajinársku fotografiu.

Fotenie krajiny a prírody je jedným z najrozšírenejších žánrov. Na dovolenke, výlete, pri voľnočasových aktivitách nás príroda uchvacuje svojou krásou, ktorú chceme zvečniť. Tento statický motív vie byť pekne náročný na technické vybavenie i schopnosti fotografa.

Fotoaparát

Základným predpokladom pre kvalitnú krajinársku fotografiu je kvalitný snímač. Z jeho parametrov je to dynamický rozsah, ktorý zohráva hlavnú úlohu. Úroveň šumu pri vysokých citlivostiach nás až tak nezaujíma, pretože krajina sa fotografuje zásadne s citlivosťou nastavenou na základnú hodnotu (ISO 100-200), v prípade nedostatku svetla sa používa statív.

Tento seriál je najmä o výbave pre fotografov fotiacich so systémovým fotoaparátom (zrkadlovka, mirrorless). V krajinárske fotografii sú však dobre využiteľné aj kvalitné kompaktné fotoaparáty a preto sa im budem v krátkosti venovať.

Kompakty a ultrazoomy

Fotoaparáty s kvalitným snímačom nájdeme aj v kategórii kompaktov, nie však tých lacnejších. Siahnuť musíme po fotoaparátoch s 1” snímačom. Ak je pre vás fotenie krajiny a prírody prioritou a nechcete so sebou nosiť rozmernejší fotoaparát, sú 1” kompakty výbornou voľbou. Na rozdiel od lacných zrkadloviek sú osadené kvalitnou optikou. Výhodou je menšia veľkosť snímača, vďaka ktorej sa ľahko dosahuje veľká hĺbka ostrosti, ktorú pri fotení krajiny potrebujeme. Fotoaparáty ako Sony RX100, či Canon GX7 a ich nasledovníci majú tak kvalitný výstup, že z fotografií môžete tlačiť výstavné zväčšeniny, či ich publikovať v časopisoch a knihách.

Obmedzením kompaktov je samozrejme pevný objektív. V krajine sa často používa teleobjektív a ten majú ultrazoomy. Opäť odporúčam siahnuť po modeloch s 1” snímačom, napr. Sony RX10, Panasonic FZ1000, či Canon Powershot G3 X. Ultrazoomy sú samozrejme rozmernejšie a ťažšie ako kompakty, dokonca niekedy ako základné zrkadlovky.

Canon Powershot G3 X je kompaktnejší ultrazoom s 1” snímačom a praktickým rozsahom objektívu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2015-12-30 08:58:58
K tym supersirokacom by sa zislo spomenut este kvalitne a cenovo zaujimave Samyang objektivy - 14 mm pre FF alebo 10 mm pre APS-C. Nemaju sice AF, ale to pri supersirokacoch nie je az taky problem.
 
JohnNewton
2015-12-30 10:00:46
Ja pochválim Fujinon 10-24 /4 OIS ( to ste nečakali čo ? )
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia