stratena hlava...

Body: 6.67    Videnia: 948    Páči sa: 0

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.

Komentáre a hodnotenia

Zoradiť od najstarších
SteveS
ocenenie redakciou 2010-03-18 05:55:31
3) Vyzdvihol som hlavne to, že toto je duplom ťažký motív preto, lebo tu ide o obe farby naraz... a že cez deń pri vysokom svetle je také motívy nemožné odfotiť spolu v dobrom podaní DR. Ide to iba pri presne optimálnom slabšom svetle, ktorého DR nepresahuje DR tvojho čipu...

V druhej polovici komentu naznačujem tip, že ak toto nebol vyslovene zámer (zliatie sa čiernej farby), ako by som to vedel ja prakticky na mieste riešiť...

Ja paušálne fotím do bracketingu a vtedy s tým nie je problém ani pri priamom a silnejšom svetle, kde je vätší DR toho svetla ako je schopný môj čip pońať ... tým že mám osobitne naexponovanú čiernu a a osobitne bielu plochu, každú svojím potrebným DR a každú svojou optimálnou expozíciou, viem aj celkovému obrazu zvýšiť celkový DR a povýšiť ho na reálne neprepixelované nesoftové HDR zložením obrazu z tých rôznych expozícií. Ľudia čo to naopka fotia a chcú kvalitne vyfotiť iba jednou jedinou expozíciou, majú veľmi ťažkú úlohu a sú odkázaní na výber a odhad presne vhodného svetla v primeranom DR, zhodnom s DR čipu.

To je asi všetko čo som chcel komentom povedať :-) Možno príliš veľa vecí obsahovo v príliš krátkej formulácii, ale myslím že bez nejakých príliš odborných termínov a kto sa aj v oblasti DR pohybuje s prehľadom, nemal by mať s tým prvým a pôvodným komentom problém.

Možno to máš všetko v malíčku alebo u tohto aj tak už VEĽMI dobre exponovaného obrazu nemáš záujem poznať ani v budúcnosti realizovať možnosť ešte lepšieho zvýšenia kvality podania, vtedy si moje komenty nevšímaj a zabudni na všetko čo som tu napísal...

Ak je ale to naopak, možno som pomohol preopakovať si zaujímevú oblasť exponovania, či ba aj rozšíril obzor o daný smer a ten ťa zaujal. Pre taký prípad mám veľa názorných ukážok, najlepšie sú asi dve z mojich posledných foto, konkétne dva prvé vodopádofky, kde sa konkrétne témou skladania ručného HDR a zachovania úplnej reality ostrosti a všetkého čo zámerne chcem zaoberám v komentoch v debate s tak kvalitnými autormi ako sú Stratený, Vorec ci Kralik.

A v zásade už dlho píšem skoro všetky popisy pod svojimi foto vzhľadom na komplikovanejšiu réžiu aj spracovanie prác jednotlivých fotografií ako vyčerpávajúce manuály plus naviac aj s turistickými informáciami. Ľudia ktorí to majú radi a čerpajú z toho sa tomu potešia a sú za to v´dační. Tí ostatní ktorým to nič nedá či ich to poburuje ma nezaujímajú, veď to je možné stále aj preskočiť a nečítať to, nie? :-))

Prajem na záver dobré svetlo a veľa takých dobre vydarených záberov ako je tento a dodávam, že aj najlepšiemu záberu ak chceme, vieme nájsť čosi na vyčítanie a tak neber moje komenty tragicky, len ako môj osobný pohľad na vec...

.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2010-03-18 05:36:37
2) Odpovedáš mi na koment tým, že čo si robil s týmto obrazom. Ja somsa v podstet na to nepýtal, bolo mi jasné že si obraz neskladal a naopka, to som navrhol.

Len som paušálne vyzdvihol že si mal tuto EXPOZIČNE VEĽMI NÁROČNÝ MOTÍV, prácu. Že ide o súčasne o dva veľmi ťažké farby, dva miesta(plochy) s tými farbami. Hlava - celá biela a okno, s veľkou časťou len v čiernej farbe, ktorá sa postupne odlupuje a zosvetlieva. Tieto farby sú aj samostatne ťažko (laikovi a neznalému) fotiteľné tak aby boli podané v peknej, jemnej a postupne plynulej tonálnej škále.

Myslené tak ťaýžké farby, že len dobrý fotograf zachytí biely či čierny predmet tak aby sa plocha nevypálila ale naopak, mala dobrú kresbu ... ako tu napr. na bielej hlave je vidno aj jej jemné odtiene, tie sa postupne menia na svojom platickom povrchu..

To dtto platí pre čierny predmet. Ale u toho už nie paušálne ale naopak konkrétne komentom naznačujem že mi pripadal viac zliaty. Nie tak excelentne poodaný ako je naopak podaná biela farba.

Všimni čierny si rám v LHR... na celom svojom plastickom povrchu, na čele okenice aj na jej šikmých bokoch sa obraz akoby zlieva do jediného odtieńa a plastickosť povrchu sa stráca všade kde je čierna farba nie zreteľná... je teda otázne (neviem tu a teraz posúdiť) či v realite to bolo rovnako a či oko nezachytilo aj jemnejšie odtiene tohto povrchu :-)))

Paušálne teraz dodávam, že u samotnej čiernej farby to ide rovnako ako u samotnej bielej celkom v pohode aj pri silnejšom svetle. Lebo na jednu farbu a jeden samotný úsek tohto obrazu nám stačí dynamický rozsah DR svetla. Stačí, aby sme dostatočne zobrazili len jednu z dvoch ťažkých farieb (bielu alebo čiernu).

.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2010-03-18 05:03:08


1) Riešim poštu od admina nárazovo, preto pozdejšia reakcia...
Otázka ´Si odborník?´ .. hm, no neviem kam ňou smeruješ :-)

Odpovedz si sám. To slovo predsa nemá presnú definíciu, mal si rovno napísať čo pod tým slovom vidíš ty a ja by som ti potom napísal či áno alebo nie. Ale to by si mal rozhodnúť o jednotlivých ľuďoch ty sám, len podľa svojich kritérií a svojho poznania :-) nemali by sme sa za odborníka pasovať my sami...

Ak by znela či porofesionál, či amatér, to už nemá nič čo s tým, aké sú moje výsledky či stupeń poznania. Síce predpokladá sa že všetko na vysokej úrovni ale nie je to podmienkou a žiaľ ani pravidlom, u profíkova aj u amatérov sú výnimky úplne opačnej kvality a odbornosti ako sa podľa tohto zatriedenia očakáva. Tu je to ale jasne definované ... ide len čisto o to, či sa živím danou činnosťou alebo nežívím, teda som jednoznačne ammatér.

Ale tvoja otázka na odborníka a aj odpoved na ńu nie sú jednoznačné a môžu sa úplne líšiť podľa tvojich a úplne podša mojich kritérií... Tvoje nepoznám a podša mojich sa nebudem vyjadrovať sám o sebe :-)

Ale ak by si neporozumel môjmu komentu, čo zdá sa podľa odpovede neporozumel, môžem ho skúsiť preložiť polopatistickejšie...

.
 
retep
2010-03-12 17:08:16
príspevok od: Lu2nek
:)
dik
 
retep
2010-03-12 17:08:02
príspevok od: Lu2nek
:)
dik
 
retep
2010-03-12 17:07:44
priznavam,na mna prilis odborne..:-)ale myslim,ze som tomu porozumel...
tu prevod do CB,krivky,kontrast a doostrit..viac zmien nebolo..:-)

pises,ako odobornik,takze otazka,si odbornik?..
dakujem za navstevu
ahoj
 
Erny
2010-03-12 13:18:09
:)
 
Lu2nek
2010-03-12 08:52:09
:)
 
SteveS
ocenenie redakciou 2010-03-12 08:17:14
Zaujala,
expoziočne veľmi ťažký motív, podať tonálnu škálu naraz v bielej aj čiernej, ak kontrast a zliatosť čiernej neboli vysloveným zámerom, pomohlo by tu len doexponovanie ďalšej expozície pre čiernu farbu.
Tech. kvalita: 6 | Kompozícia: 7 | Impakt: 7 | Priemer: 6.67
 
 
Pridané: 2010-03-12 07:09:02
Na kritiku: 2010-03-12 07:09:02
Miesto:Jelenec
Témy: čierno-biela fotografia, emócie, humor
neustale v okne,komu asi chyba??...:-)