Benátky

Body: 0.00    Videnia: 162    Páči sa: 0

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.
K tejto fotografii nie sú dostupné žiadné komentáre. Pridaj komentár ako prvý.

Komentáre a hodnotenia


Paladin25
2024-04-02 09:38:24
Už som našiel

Výborné fotky!
 
Paladin25
2024-04-02 09:22:18
Fantastický popis fotografie - Ďakujem ti zaň!

Chcelo by to dlhší článok - Blog aj s fotografiami.
Určite by to bolo zaujímavé čítanie.
 
961731974
2023-11-09 14:56:55
líbí
 
 


Technika: Nikon Z6, Sony Cyber-shot DSC-RX100,

Objektívy: Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR, Nikon NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S, Nikon Nikkor Z 85mm f/1.8 S, Nikon NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM,

Clona: 5.6
Expozícia: 1/50.00 sec
ISO: 220
Fotoaparát: Nikon Z6
Ohnisko: 40 mm
Pridané: 2023-11-09 08:48:20
Miesto:Benátky
Témy: cestovanie, mesto, street fotografia
Tohtoročný október som využil na preskúmanie jesenných Benátok. Strávil som tam 3 celé dni, a jediné čo mi v pláne nevyšlo bolo vychytať aspoň jeden deň s hmlou. Nevadí zažil som aspoň jeden daždivý deň a na fotografiách sa to odzrkadlilo v podobe super atmosféry. 


Pred cestou som veľa premýšľal aký objektív a fotoaparát si vezmem? Či len zrkadlovku a mobilný telefón alebo aj záložný kompakt Sony RX100 III? A najväčšia dilema bola aký objektív si vziať. Nechcel som sa celý deň motať po uliciach Benátok s ťažkou výbavou na chrbte a celý deň premýšľať aký objektív nahodiť? Zároveň som však chcel aby mi neušla v záberoch žiadna ulička, žiadny street príbeh alebo detail. Vziať si teda širokáč 14-30mm alebo štandardný 24-70mm prípadne aj tele 70-200mm? Áno je to dobré kombo ale v batohu pri 12 hodinách chôdze ho už je dosť cítiť. A na mieste potom máte dilemu ktorý mať nasadený? Áno dalo by si to aj tak že z tých troch dni by som mal každý deň so sebou iný. Ale výsledné fotografie by neboli konzistentné a nesúrodé. Práve preto som sa rozhodol že si vezmem zlaté stredné pevné ohnisko 40mm. Jeden mini objektív ktorý na krku nespraví v závere dňa vydretú čiaru od popruhu. A ktorý si zafixujem do hlavy a presne viem čo uvidím keď sa pozriem do hľadáčika. A tak celý deň hľadám očami zábery na cvaknutie. Ohnisko ktoré Vás prinúti viac premýšľať o záberoch a zníži ich celkový počet. K tomu som si vzal mobilný telefón ktorý má 4 objektívy (ohniská) v prepočte na fullframe: 13mm, 23mm, 69mm a 230mm. Takže aj keď menej kvalitné ale nahradí pôvodne plánované kombo objektívov. A povedzme si že pri street fotografií často nejde o kvalitu ale o samostné zachytenie momentu. V mobilnom telefóne mám nainštalovanú aplikáciu ExpertRAW ktorou fotografujem zábery do RAWu (dng)
ktoré následne spracovávam v Lightroome.

Takže som vyrazil s ľahkou bezzrkadlovkou s nasadením objektívom 40mm F2 a mobilom v zadnom vrecku. Ľahšie to snáď ani nešlo.

Pôvodný plán bol ubytovať sa priamo v Benátkach aby som ráno pred východom slnka vyšiel z hotela a bol rovno v Benátskych uličkách. A zároveň mi hotel slúžil ako útočisko na oddych prípadne odbeh na wecko :-) Tento plán mi však prekazili recenzie ubytovaní na Google a ceny na Bookingu. Nenašiel som snáď jediný hotel v Benátkach ktorý by nemal v recenziách spomenuté ploštice. Zvieratá mám síce rád ale šváby a ploštice k ním nepatria. Radšej by som na ubytku spal s myšami a potkanmi ako s plošticami! No a k tomu ceny ktoré nešli pod 200€ za noc. Tak v rámci zachovania fyzického a psychického zdravia som si našiel štýlové ubytovanie na trase vlaku, ktorý jazdí každú hodinu priamo do Benátok od včasného rána až do neskorej noci. Rozhodnutie padlo na hotel v meste Fossalta di Piave odkiaľ to vlakom priamo do centra Benátok trvá 40min. Vlaky odtiaľ jazdia bez meškania, v rovnaký čas každú hodinu. Tak som odtiaľ vyrážal každé ráno s tým že raňajky som riešil priamo na stanici v Benátkach formou croassantu a kávy. Lístok na vlak som si kupoval priamo cez stránku železníc Trenitalia.

Celkovo som za tie 3 dni prešiel po Benátskych uličkách 68km. Zdá sa to veľa, ale keď človek fotografuje ani si to neuvedomí. V dobrých topánkach a s kondičkou zo Slovenských hôr, nič strašné. Keď sme pri topánkach tak som mal na nohách model: Lomer BIO Naturale Low, super pohodlné mestsko-horské topánky s mäkkou podrážkou a nepremokavou membránou. K tomu doplnené o gelové vložky SIDAS Cushioning Gel 3D. Takto môžete prejisť denne aj 40km a nohy a kĺby to ani nepocítia. Pri celodennom daždi boli večer z vnútra úplne suché.

V Benátkach som sa chcel vyhnúť fotografovaniu bežných turistických atrakcií ktoré fotí každý a sú na všetkých fotkách na socálnych sieťach z Benátok. Preto som blúdil hlavne po zapadnutých uličkách a vyhýbal sa davom turistov ktorých je tu aj napriek koncu októbra dosť. Ten 40mm objektív je na miestne uličky úplne dokonalý. Sem tam som vytiahol mobilný telefón ktorým som kompenzoval široké alebo dlhé ohnisko. Posledný deň keď hlásili celý deň lejak som sa rozhodol že fotoaparát nechám na hoteli a vyrazil som len s mobilom. Mať v lejaku na krku zrkadlovku, držať dáždnik a popri tom fotografovať nie je to čo som chcel. Spravil som dobre, vzniklo množstvo zaujímavých fotografií a objektív zrkadlovky som uchránil pred vlhkosťou.

Celkovo som s troma dňami v Benátkach spokojný, opäť som našiel kopec zaujímavých miest a zákutí.