must the mussel

Body: 7.00    Videnia: 3114    Páči sa: 1

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.

Komentáre a hodnotenia

Zoradiť od najstarších
Koma
ocenenie redakciou 2009-12-20 20:55:58
príspevok od: Lama
hmmm a ako sa rozmnozuju???
Ako si matne pamätám Tvoj šibalský kukuč spoza foťáku v DK Ružinov na fotke , ktorá je už asi tri týždne vymazaná – aj sa mi zdalo , že by mohla od Teba nasledovať takáto otázka ;) No tak VECI sa majú približne takto (nie je ešte všetko dopodrobna preskúmané:) , aj ich rozmnožovací proces je trochu ,, zamotaný“ , tak neviem či sa mi podarí zrozumiteľne Ti ho priblížiť : Podobne ako iné slimáky aj oni sú obojpohlavní - hermafroditi. Ale ! – sú tu isté znaky, ktoré rozdeľujú celú populáciu Závitovky na tri akože pohlavia: samcov, samice a pestúnov( vedci mu dali pracovný názov – nosič – ten sa samotného ,, Aktu “ nikdy nezúčastňuje) Celá populácie je rozdelená približne v pomere 20% samce, 30% samice a 50% pestúni. Navzájom sa rozpoznajú podľa toho náramku na ľavej ruke. Takže sú hermafroditi ale potrebujú si aj tak vymieňať pohlavné samčie – spermatické bunky. No vajíčka sa tvoria len v jedincovi , ktorý funguje ako samička – a tá znesie na dno oplodnené vajíčka . Vajíčka sú opatrené rohovinovou schránkou, v nej sa mláďatá vyliahnu a opustia ju – v tej chvíli sú absolútne bezbranné – ale TU už čaká na svoj čas a úlohu tzv. nosič- pestún. Ten ich nasaje do vaku , ktorý má v brušku – istý čas ich tam nosí – až pokým sa im nevytvorí ich vlastná, vápenatá schránka -ulita. Až potom ich z vaku vypudí, ale aj tak ešte dlhšiu dobu sa mladé zdržujú v nosičovom okolí. Niečo podobné ako u morských koníkov. Na dnešnej Cakovej snímke je pravdepodobne taký starší nosič a 6 odrastených mladých , čo stále ,, fungujú “ ešte v jeho blízkosti – nosič už má v sebe vo vaku ďalšiu bezbrannú mlaď. Tak to je asi tak všetko. Vedcom sa stále dopodrobna nepodarilo zistiť presný časový sled rozmnožovacieho cyklu – v zajatí sa totiž nemnožia – stále sa nepodarilo simulovať v laboratóriách ich prirodzené životné podmienky. Jedno je však na 100% isté a potvrdené, keďže Závitovky aleutské nemajú hlavu , tak sa tejto rozmnožovacej činnosti venujú úplne naplno a .....BEZHLAVO :)))))))
 
Lama
2009-12-20 18:21:26
príspevok od: Koma
Ahoj, trochu nižšie a nižšie máš niečo ,, stručne “ bližšie o tomto zvláštnom tvorovi :)))
hmmm a ako sa rozmnozuju???
 
Koma
ocenenie redakciou 2009-12-20 12:16:22
Ahoj, trochu nižšie a nižšie máš niečo ,, stručne “ bližšie o tomto zvláštnom tvorovi :)))
 
Koma
ocenenie redakciou 2009-12-20 12:15:17
:DDD Som v práci, tak len v skratke :) Ja som sa Závitovkou v noci asi už len od pohľadu nakazil. Veď už vieš, že všetko je u nej naopak. O 2.20 som tiež išiel spať, len som Ti namiesto Dobrú noc ! ...už asi ,, nakazený “ povedal Dobré ráno! :)) Podarilo sa mi o nej v googli vypátrať + ešte jej stravovacie a tráviace návyky. Chodí po dne, a tam zbiera úplne malé kúsky, zvyšky odumretých rastlinných a živočíšnych tiel, ktoré tam dopadnú. Je dôležitým živočíchom, čo napomáha k ekologickej rovnováhe. Trávenie má tiež ,,opačné “. Má mimotelové trávenie , t.j. – vyvrhne, vysunie žalúdok mimo svojho tela a tam potravu vstrebe – pretrávi, všetko zúžitkuje a nevylučuje už z tráviaceho traktu skoro takmer nič – len dobrú náladu ;) Asi preto sú eskimáci Aleuti – čo tam pri Aljaške žijú – stále usmievaví, srdeční a hraví :) Odborníci z celého sveta skúmajú tento fenomén a tráviaci mechanizmus . Snažia sa ho aplikovať do druhotného spracovania všetkých odpadov , čo má človek na Planéte na svedomí. Viac sa mi zistiť nepodarilo. Tak čauko, príjemné Vianoce Ti želám ;)
P.S. Vonku jemne sneží, fúka a je riadna zima, fúha ...ale mi je fajn teplo- neskutočne nákazlivá je tá Závitovka : DDDD Ak sa nenahneváš , nechám tu ešte odkaz Lamovi, úplne dole sa mi zdalo , že ho živočích zaujal :)
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-20 08:25:39
Tak toto si s kadial zobral ?...hmm o tomto som v zivote nepocul a neviem ci je to pravda,lebo si to hovoril dost vazne :)...Neviem ani vlastne ako som sa dostal k tomu nafotit tuto foto,proste to prislo a som rad ze zaujala aj teba :))Nemas nejake fotky o tom alebo nejaky dokument,film alebo ? Nie je nie co o tom take ?...aspon budem vediet cim som sa ne-inspiroval :))Dobre rano inac,ja som vstal az teraz :) A tie musle neviem s kadial mame,dala mi ich starka lebo som ich od nej pytal,tak ich kutala niekde v kotolni...hehe ziadna garaz ani sopa :D
A dufam ze teraz nie som za debile ze ti to tu verim :)
 
Koma
ocenenie redakciou 2009-12-20 02:20:02
príspevok od: Cako
co ja viem,mozno ultrazvukom ako netopiere :)) dik
Ty kokso! To jakúúú vzáááááácnosť sa Ti podarilo odfotiť !!!!???? Vieš čo to je ? Vzácnosť nad vzácnosť. Je to Závitovka aleutská . Námorníci čo tam – pri brehoch Aljašky - vylovujú z dna obrovské kraby im hovoria nárečovo : zavináč alebo závitník. Najväčší výskyt bol zaznamenaný v Aleutskej priekope až v hĺbke 7400 m !!!! Patrí medzi ulitníky a jej najväčšou zaujímavosťou je , že namiesto nohy ( ako slimáky) sa jej evolúciou vyvinuli ruky. Na ľavej - vždy nosí nejaký náramok, podľa neho sa navzájom rozpoznávajú. Krásny a nádherný párik. Videl som ich len raz v živote. Podľa rýh na ulite môžu mať tak zhruba cca. 15 rokov. Nechápem kde sa v Tvojej garáži , dielni či šope nabrali. To je záhada. Napíšem Ti niečo málo o ich spôsobe života. No dávaj pozor , je to také dopletené, zamotané ako oni sami. Majú všetky zmysli otočené, úplne opačne ako my. Žijú v hĺbke , v total tme a chlade, majú jedno mini očko – ako špendlíková hlavička -presne tam v strede, takže oni vidia v tme, a po svetle sú slepí – ej ej ... škoda tých dvoch okien na Tvojej fotke, to svetlo čo cez ne ide ich oslepuje – ten jeden sa už síce ako tak odvážil , vytiahol z ulity ale sám vidíš , že len tak na slepo tápe. Opak zmyslového a pocitového vnímania platí aj pri chlade a teple. Tam v tej hĺbke v tej tme a chlade im je vlastne perfekt teplo, tu hore v teple im je strašná kosa – vidíš – že si musel Zavináč rýchlo dať čapicu a nejaký teplý sveter. Hovorím – všetko je u nich naopak. Tak isto počujú vtedy, keď je úplne ticho – keď si ich fotil – asi si bol ticho a ten jeden Ťa asi počuje a stále sa bojí vyliezť z ulity. Kebyže pri tom fotení máš pustenú nejakú muziku, niečo si kvakoríš alebo len také bla, bla , bla do vetra hovoríš – tak určite nič nepočuje a vylezie aj ten druhý z ulity. Skús to – natiahnu ruky k sebe , skontrolujú náramky a začnú sa prstami osahávať a ovoniavať – majú na koncoch prstov – čuchové bunky a nervové zakončenia. Uf – zvláštny živočích – celý som z neho dopletený a zamotaný – no dobre koľko je.... á to už je 2. 20 v noci? Tak čau Cako a...... dobré ráno!!! ...stará mama :)))
P.S. Keď ich budeš náhodou prenášať , dávaj pozor – môžeš sa nimi nakaziť , sú veľmi silno dotykovo infekčný. Budeš potom robiť všetko naopak – aj supersprávneperfekt uletené fotečky :))))))
 
zola
2009-12-19 22:00:44
+
 
Frola
2009-12-19 13:33:58
br, minulá lepší :)), jako strašidlo :))
 
cyklons
 
sobul
2009-12-19 12:28:04
dobre to je
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-19 11:10:25
príspevok od: Jozef Krajčo
Vyborna vec! Potesilo..
tak som rad :) akurat ma v zadu mrzi to jedno okno co ma za ciapkov na pravo
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2009-12-19 11:06:16
Vyborna vec! Potesilo..
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-19 09:44:23
co ja viem,mozno ultrazvukom ako netopiere :)) dik
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-19 09:39:19
praveze toto je neuveritelny napad :P viete kolko to dalo roboty zrealizovat ?:) Dik za zastavenie...
 
bebel
2009-12-19 08:54:50
Cakovina :)
 
maTTo_corp
 
Lama
2009-12-19 08:29:13
ty vole :)))
odfotene to mas dobre. Ako sa to orientuje v priestore?
 
 


Technika: Sony A7 III, Canon EOS 6D,

Príslušenstvo: Stativ: Velbon Sherpa Batoh: Vanguard Up- Rise 45 Filter: Hoya pro1 DIGITAL CPL Samospust, objektivy a photoshop...

ISO: 80
Fotoaparát: Canon Powershot SX10 IS
Pridané: 2009-12-19 08:12:40
Na kritiku: 2009-12-19 08:12:40
Miesto:
Témy: emócie, montáž / koláž, portrét